26 Δεκ 2018

«Μη παράγετε πολιτικές στηριζόμενοι στους ιμπεριαλιστές»


Μια απάντηση σε όσους στήνουν πανηγύρια και πολιτικές με την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και ότι η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τις πιέσεις Τραμπ!!!
Στο ιμπεριαλιστικό αλισβερίσι οι πιο αδύνατοι είναι οι πλέον αναλώσιμοι σε πρώτη ζήτηση, για συναλλαγές μεταξύ των ισχυρότερων. Γνωστές οι «σφαγές» μικρών κρατών πριν τον Α και Β ΠΠ. Μη παράγετε πολιτικές όπως τις θέλετε για μικροπολιτικούς λόγους.
Μπορείτε να κάνετε όσες αναλύσεις θέλετε αλλά αυτοί που είναι σήμερα σύμμαχοι αύριο μπορεί να γίνουν νεκροθάφτες μας.
Μη παράγετε πολιτικές στηριζόμενοι στους ιμπεριαλιστές
Τι τα θέλουμε τα διδάγματα της ιστορίας ως οδηγό για το μέλλον, όταν δεν γίνονται μάθημα; Ποιος δεν ξέρει τι έγινε με την Μικρασιατική εκστρατεία όταν οι «σύμμαχοι» τα βρήκαν με του Κεμάλ για τα πετρέλαια της Μοσούλης, τα οποία εμείς πηγαίναμε για να τα χαρίσουμε στους «συμμάχους»; Ποιος δεν ξέρει τη στάση τους στο θέμα της Κύπρου; Όποιος δεν διάβασε από την καλή, τη φράση Αμερικανού αξιωματούχου κ. Μίτσελ, ότι ο στόλος των ΗΠΑ φυλάει την ΑΟΖ που τρυπάει η EXXON για να μη πάθει ό,τι η ΕΝΙ (την πούλησε εν ψυχρώ την ΕΝΙ!!!), και ότι το Αιγαίο είναι «άλλη υπόθεση» (πούλησε και την Ελλάδα!!!), δεν έχει καταλάβει τίποτα.
Δεν κατάλαβε ακόμη ότι η αμερικανοί εγκαθίστανται στις βάσεις που παραχωρούμε για να κυκλώσουν τους Ρώσους και όχι για να αποτρέψουν τους Τούρκους; και ποιος θα την πληρώσει πρώτος από μια τέτοια εμπλοκή;
Τα βήματα και οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία (ολόκληρο «κενό» τους παραχωρούν στη Συρία, μετά από άμεση συνεννόηση Ερντογαν – Τραμπ), είναι ενδεικτικά τι είναι ικανοί να προσφέρουν για να την κερδίσουν και να την αποκόψουν από τη Ρωσία. Και το Αιγαίο θα πουλήσουν - τα Ίμια τα ξεχάσαμε; - άλλωστε από μια τέτοια πώληση, ξένων οικοπέδων, τα κέρδη τους θα είναι τεράστια.
Όποιος υποτιμά την Τουρκία και τη νομίζει «πιασμένο ψάρι» δεν κατάλαβε ποιος είναι μέσα στα δίχτυα.
Το ότι η Τουρκία παίζει το χαρτί του μεσαίου ιμπεριαλιστή και κάνει τη δύσκολη και δήθεν «σκοτώνεται» με τις ΗΠΑ (πριν με τη Ρωσία), είναι μόνο για παραπλάνηση των τρίτων. Επένδυση μεγάλων μελλοντικών κερδών κάνει αλλά που να το καταλάβουν οι παραπλανημένοι Έλληνες που δίνουν αφειδώς βάσεις, λες και είναι καραμέλες! Η Τουρκία δεν υποχωρεί ούτε παραχωρεί. Απλώς αναδιατάσσει ανάλογα με τις εξελίξεις το χρονολόγοι προώθησης των ιμπεριαλιστικών της σχεδίων και στο μεταξύ προσθέτει συνεχώς στο ιμπεριαλιστικό «σακούλι» της πόντους, από τις διπλωματικές της ενέργειες. Σιγά μην έχουμε τη διπλωματική οργάνωση και ικανότητα των Τούρκων.
Στις 24 Δεκέμβρη, «ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη διαταγή για την αποχώρηση των στρατιωτών του (από τη Συρία) ύστερα από ένα νέο τηλεφώνημα στον Τούρκο ομόλογό του. Η αλληλουχία των εξελίξεων ενισχύει την αίσθηση για εύθραυστη, αλλά υπαρκτή προσέγγιση των δύο νατοϊκών συμμάχων…», γράφει η Καθημερινή της 25ης Δεκεμβρίου 2018, γεμάτη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, και στην αστική της τάξη, που ποντάρει τα πάντα στο νατοϊκό άλογο, χωρίς καμία εγγύηση ότι δεν θα έρθουν τούμπα τα πράγματα. Τι έδωσε ο Ερντογάν; Απλώς μια υπόσχεση αναβολής της επίθεσης κατά των Κούρδων!  
Προσωρινά μπορείτε να χαίρεστε, όπως χαίρονταν οι ανεγκέφαλοι, στην αρχή της μικρασιατικής εκστρατείας. Οι λογαριασμοί έρχονται στο τέλος και είναι καταστροφικοί.

“Καλοί” και “κακοί” πρόσφυγες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ






Από Panos στο Δεκ 26, 2018 Διεθνή
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιτρέπει τους περίπου 10.000 πρόσφυγες από την Ονδούρα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαντόρ να μπουν στις ΗΠΑ και να ξεφύγουν, έτσι δηλώνουν οι ίδιοι, από την φτώχεια και την βία, που οι ΗΠΑ με τα πραξικοπήματα και την στήριξη φασιστικών κυβερνήσεων δημιούργησαν. Απειλεί ακόμη και με χρήση  όπλων, με τείχος, με φράχτες, απειλεί τις κυβερνήσεις των χωρών από όπου ξεκίνησαν, απειλεί το Μεξικό να μην τολμήσει να τους αφήσει να περάσουν. Φυλακίζει τα παιδιά αυτών που έρχονται με νόμιμο τρόπο σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις με απάνθρωπες συνθήκες με πρόσφατη  την τραγωδία μικρού παιδιού μετανάστη που πέθανε από την αφυδάτωση και την πείνα. Δεν τους θέλει ο Τραμπ γιατί όπως δηλώνει  “έχει εγκληματικά στοιχεία ανάμεσά τους”.
“Ξέχασε” πως οι ΗΠΑ  πρόσφεραν μεταξύ 1975 και 1979 άσυλο με πλουσιοπάροχες διευκολύνσεις στους Νοτιοβιετναμέζους συνεργάτες τους που εγκατέλειπαν κατά χιλιάδες το Βιετνάμ μετά την ήττα των Αμερικανών. Υπολογίζεται πως 750.000 πρόσφυγες ήρθαν από το Βιετναμ, την Καμπότζη και το Λάος στις ΗΠΑ. Τότε δεν τους ένοιαξε τους Αμερικανούς πόσα εγκλήματα είχαν κάνει όλοι αυτοί ενάντια στους λαούς τους στην διάρκεια του πολέμου. Ούτε ένοιαξε την κυβέρνηση Κάρτερ ποιοί ήταν οι 125.000 Κουβανοί που δέχτηκε το 1980, που και τότε όπως στην περίπτωση των Βιετναμέζων κινητοποιήθηκαν ο Στρατός, το Ναυτικό, η Αστυνομία ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες για να τους υποδεχτούν. Χρησιμοποιήθηκαν τότε βάσεις, στρατόπεδα, παλιά εργοστάσια για να τους τακτοποιήσουν.
Να θυμηθούμε ιδιαίτερα στην περίπτωση των Κουβανών ότι οι Αμερικανικές υπηρεσίες αρκετά σύντομα διαπίστωσαν πως ανάμεσά τους υπήρχαν τρόφιμοι ποινικών φυλακών καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτούς που τότε οι Αμερικάνοι αποκαλούσαν “πολιτικούς κρατούμενους”. Ο Κάστρο δεν το είχε κρατήσει κρυφό άλλωστε, “όποιος θέλει να φύγει, να φύγει” είχε δηλώσει και τους άφησε να φύγουν στην Φλόριντα και για να μην επιβαρρύνουν τον Κουβανέζικο λαό, αλλά και για να απολαύσουν την “ελευθερία” της Μεγαλύτερης Δημοκρατίας στον κόσμο. Τι έγιναν όλοι αυτοί οι τότε “μαχητές της ελευθερίας” που τους πήραν στην αγκαλιά τους οι Αμερικάνοι;
Το 2016 ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ George J. Borjas αποφάσισε να επανεξετάσει την τύχη εκείνων των Κουβανών και των παιδιών τους που είχαν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι στην Φλόριντα. Επικεντρώθηκε μόνο στους εργαζόμενους που ήταν Μη-ισπανοί στην καταγωγή, δηλαδή μαύροι και μουλάτοι, ηλικίας 25-59 (ηλικία εργασίας) άρρενες και όσους εγκατέλειψαν το γυμνάσιο. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι σημαντικό, διότι το 60% των προσφύγων Κουβανών δεν ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο, παρόλο που έδωσαν οι Αμερικανοί εκείνη την εποχή 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευσή τους. Και ακόμα ότι  πολλοί από το υπόλοιπο 40% που τελείωσε το Γυμνάσιο ήταν σε ανειδίκευτες θέσεις εργασίας. 
Ο Borjas έκανε σύγκριση πρώτα των μισθών των προσφύγων Κουβανών με τους υπόλοιπους κατοίκους του Μαϊάμι που ήταν μαύροι και βρήκε πως ήταν κατά  20% χαμηλότεροι. Κατόπιν έκανε σύγκριση  και με τους μισθούς των μαύρων σε ανειδίκευτες δουλειές με όλες τις άλλες αμερικανικές πολιτείες. Οι μισθοί για τους εργαζόμενους μαύρους άντρες,  χωρίς πτυχία Γυμνασίου, την ίδια εποχή στο Μαϊάμι ήταν πολύ χαμηλότεροι από τους άλλους  εργαζόμενους στην ίδια κατηγορία στην υπόλοιπη Αμερική μετά την μετανάστευση των Κουβανών. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Βρήκε το κεφάλαιο στο Μαϊάμι φτηνούς εργαζόμενους και έριξε όλους τους μισθούς και των ντόπιων και των φυγάδων. Αυτή ήταν η “ελευθερία” που κέρδισαν οι φυγάδες Κουβανοί. Η ελευθερία της εκμετάλλευσης. 
Αυτοί όμως ήταν οι “καλοί” και τους πήραν αγκαλιά οι Αμερικάνοι. Τώρα έρχονται οι “κακοί” και δεν τους θέλουν. Παιδιά και αποπαίδια της σκοπιμότητας και της υποκρισίας οι πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

“Όχι άλλη ανθρωποθυσία για τα κέρδη τους!” – Μοτοπορεία ντελιβεράδων προς το Υπουργείο Εργασίας

Μια δυναμική πρωτοβουλία αναλαμβάνει την ερχόμενη Παρασκευή 28 Δεκέμβρη το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή έναν ακόμα θάνατο διανομέα εν ώρα εργασίας. Έτσι λοιπόν θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία στις 11.30 από την πλατεία Κατράκη της Γλυφάδας με προορισμό το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου:
«Σε λιγότερο από ένα μήνα, άλλος ένας συνάδελφος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο δυστύχημα εν ώρα εργασίας. Ο συνάδελφος εργαζόταν στην επιχείρηση “Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ” στη Γλυφάδα ως ντελιβεράς. Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Λίγες ώρες αργότερα, συνάδελφος από την επιχείρηση “ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ” της Γλυφάδας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύετε στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη στον κλάδο πάει χέρι χέρι με την εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς. Αντίστοιχα ατυχήματα σημειώθηκαν τελευταία και στην υπόλοιπη χώρα.
Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα προστασίας στην ειδικότητα είναι στάχτη στα μάτια μας. Δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος. Εχει αποδειχθεί ότι η ασυδοσία της εργοδοσίας γίνεται εδώ και χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
Στην περίοδο που οι αλυσίδες στον κλάδο γιγαντώνονται και ο ανταγωνισμός οξύνεται, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν. Η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξάνεται και διευρύνεται, η αυθαιρεσία και η ανασφάλιστη εργασία χτυπάει κόκκινο. Με εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία, οι συνάδελφοι διανομείς αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος των βασικών μέσων προστασίας, για να σώσουν τη ζωή τους. Ακόμα και στην περίπτωση που καλύπτονται κάποια βασικά, κι αν αυτά δεν είναι σαπισμένα, αναγκάζονται να κάνουν άπειρα δρομολόγια, σε εξαντλητικά ωράρια, να τρέχουν από το ένα πόστο στο άλλο υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η τραγική αλήθεια για τη “δίκαιη ανάπτυξη” που διαφημίζουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εργοδοσία.
Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει ώριμη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας! Είμαστε σε ετοιμότητα και μέσα στις γιορτές! Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Καλούμε τους συναδέλφους διανομείς και όλους τους συναδέλφους του κλάδου να διώξουν το φόβο και τη μοιρολατρία. Ανεξάρτητα την ειδικότητα και το πόστο, καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο Συνδικάτο και να παλέψει συλλογικά μαζικά, για την άμεση εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Μόνο εμείς με τον αγώνα μας και την ενότητα μπορούμε να σταματήσουμε την ένταση της εκμετάλλευσης και να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέσα, για να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους στο βωμό του κέρδους. Να βάλουμε φρένο στην εντατικοποίηση της δουλειάς.
Να απαιτήσουμε τώρα:
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου.
  • Κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση.
  • Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων.
  • Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα».
Με πληροφορίες από 902.gr

Μποϊκοτάζ στην Toblerone θέλουν ακροδεξιοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Ιερή οργή» έχει προκαλέσει η πασίγνωση σοκολάτα Toblerone σε πολλούς κύκλους της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ακροδεξιάς. Αφορμή το γεγονός πως το δημοφιλές γλύκισμα πλέον έχει πιστοποίηση «χαλάλ», που επιτρέπει την κατανάλωσή της από πιστούς μουσουλμάνους. Αν και η πιστοποίηση δόθηκε τον Απρίλη, το θέμα είχε περάσει στα ψιλά, μέχρι που το ανέδειξε το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μέσω αναρτήσεων στα ΜΚΔ καθώς και της εκστρατείας #BoycottToblerone, που ξεκίνησαν τα τρολ του κόμματος, η οποία πλέον έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Με κινδυνολογίες και συνωμοσιολογικό ύφος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιέργκ Μόιτεν έγραψε ειρωνικά στο facebook πως «Η ισλαμοποίηση δε θα γίνει – ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη. Γι’αυτό είναι απλή σύπτωση πως η εικονιζόμενη, γνωστή μάρκα σοκολάτας τώρα φέρει την ένδειξη «χαλάλ».
Η εταιρεία Mondelēz International, με έδρα τις ΗΠΑ, που παρασκευάζει τη σοκολάτα, διευκρίνησε από την πλευρά της πως η διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται η σοκολάτα σε εργοστάσιο στη Βέρνη της Ελβετίας, δε χρειάστηκε κάποια προσαρμογή ώστε να λάβει την πιστοποίηση.
Θέση για το θέμα πήρε και το συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών σχέσεων, με τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Κούπερ να δηλώνει πως το θέμα με το χαλάλ, που είχε ανακύψει και παλιότερα με αφορμή τη σοκολάτα Cadbury’s, “είναι ένα από τα επανερχόμενα θέματα όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά σε όλο τον κόσμο». «Το φαγητό είναι κάτι οικουμενικό, γι’αυτό όσοι σπέρνουν ρητορική μίσους πέφτουν πάνω του. Είναι κάτι που αγγίζει τους πάντες και βλέπουν πως είναι ένα παραγωγικό όχημα για τη στενομυαλιά τους».
Με πληροφορίες από usatoday

1991 όταν έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε»...






Ήταν 25η Δεκέμβρη, εκείνες τις κρύες μέρες του 1991, όταν η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υποστέλλονταν από την κορυφή του Κρεμλίνου όταν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο – η ταξική πατρίδα κάθε εργάτη – λύγιζε κάτω από το βάρος της αντεπανάστασης.

 Ήταν εκείνες τις μέρες που έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε», πως ο σοσιαλισμός ήταν «το παρατράγουδο στα ωραία (ιμπεριαλιστικά) άσματα» και οι κάθε λογής Φουκουγιάμα διατυμπάνιζαν το τέλος της ιστορίας και την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού.


Η πατρίδα που έχτισαν οι ηρωικοί μπολσεβίκοι, η πατρίδα του Λένιν, του Στάλιν, του Σταχάνοφ, του Ζούκωφ, του Γκαγκάριν, του Σοστακόβιτς, η πατρίδα του σοβιετικού λαού μετατρέπονταν σε λάφυρο της νέας, αστικής Ρωσίας που αναδύονταν από το βούρκο της περεστρόικα.

 Όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια Πάβελ Κορτσάγιν που «έδεναν το ατσάλι» μαζί με το τιτάνιο ιστορικό οικοδόμημα που "γέννησε" τον άνθρωπο της νέας κοινωνίας του πρώιμου και ανολοκλήρωτου σοσιαλισμού.

Οι μυλόπετρες της αντεπανάστασης, υποστηριζόμενες από τα γρανάζια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, συνέτριβαν τα πάντα, στην πραγματικότητα όμως ο θάνατος των παραπάνω είναι κατά βάση μόνο βιολογικός.

Γιατί ακόμα σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και σ΄όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εμπνέουν αυριανούς επαναστάτες για το τσάκισμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την απελευθέρωση της ανθρωπότητας και την κομμουνιστική προοπτική.





27 Χρόνια αύριο χωρίς Σοβιετική Ένωση!

Η «αντιτρομοκρατική» πολιτική της ΕΕ…

             

Τα πορίσματα και τις συστάσεις της “ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου” έχουν ως αιχμή τους την περαιτέρω επεξεργασία της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ περί “καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης”, “θρησκευτικής” αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας το εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Ενοχοποιούνται θρησκείες και ποινικοποιείται και η απλή σκέψη, ακόμα και οι μετακινήσεις, τα ταξίδια. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η γιγάντωση των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών, του φακελώματος, της μαζικής καταγραφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα διενεργούνται “αυτόματες αναζητήσεις”, με πλήρη έλεγχο του διαδικτύου, σε συνεργασία αλλά και με απευθείας ανάθεσή τους στους ομίλους των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου.
Δημιουργείται ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και των λαϊκών δικαιωμάτων, το οποίο θα ενεργοποιείται ακόμη και με “υποψίες ή βάσιμες υπόνοιες”, τυλίγοντας σε μια κόλλα χαρτί ανθρώπους. Οι δε συστάσεις της έκθεσης για την “ενίσχυση των συνόρων”, μεταξύ άλλων και με 10.000 συνοριοφύλακες, δεν είναι παρά η υλοποίηση – με διάφορα κάθε φορά προσχήματα – της βασικής επιδίωξης και προτεραιότητας της ΕΕ για την περαιτέρω στρατιωτικοποίησή της, για την ένταση της ιμπεριαλιστικής της επιθετικότητας, σε μια περίοδο οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαντώντας στην επιχείρηση εκφοβισμού τους, στην ενίσχυση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, στην καλλιέργεια του επικίνδυνου “διαίρει και βασίλευε”, μπορούν και πρέπει να αποκρούσουν αυτήν τη γενικευμένη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, την ένταση της καταστολής και των αντιδραστικών μηχανισμών που θωρακίζουν την καπιταλιστική εξουσία με πρόσχημα την “τρομοκρατία”. Να συγκρουστούν με αυτήν, ανοίγοντας το δρόμο για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Εδωσαν το στίγμα




Με την ανακοίνωση των υποψηφίων τους για τις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν από την πρώτη ώρα το στίγμα των ψευτοδιλημμάτων με τα οποία θα δώσουν τη μάχη της ψήφου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις βουλευτικές εκλογές.
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσδώσει στις τοπικές εκλογές χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση», προβάλλοντας τους υποψηφίους του ως «ανάχωμα» τάχα στην ακροδεξιά, την οποία κατηγορεί ότι χαϊδεύουν οι υποψήφιοι της ΝΔ.
'Η τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι περισσότερο «αυτοδιοικητικός», με λιγότερες εξαρτήσεις από την «κεντρική εξουσία», όπως λένε, καλλιεργώντας την άποψη ότι τα «τοπικά προβλήματα» είναι αποσπασμένα από την κρατική αντιλαϊκή πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσαν με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων τους η Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα.
Η πρώτη κάλεσε σε πανστρατιά τις «προοδευτικές δυνάμεις» για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη «ανοιχτή πόλη», «εξωστρεφής», που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χρησιμοποιεί ως «διαχωριστική γραμμή» με τους ανθυποψήφιους της ΝΔ τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η «εξωστρέφεια» και ο «πρωταγωνιστικός ρόλος», για τον οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέονται με την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», την ενίσχυση δηλαδή της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης στη Βαλκανική προς όφελος ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου και όχι του λαού.
Αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν «πεδίο δόξης λαμπρό» για νέο κύκλο κερδοφορίας στα σχέδια ανάδειξης της πόλης σε οικονομικό και στρατιωτικό προγεφύρωμα μεγάλων μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με τον σχεδιασμό αυτό σε τίποτα δεν διαφωνούν ούτε η ΝΔ ούτε τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό είναι κάλπικος ο καβγάς που στήνουν πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα επιμέρους ζητήματα, με αφορμή και τις τοπικές εκλογές.
Αντίστοιχα στην Αθήνα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε ντεμπούτο» με δηλώσεις όπως «όλοι οι δήμαρχοι έως τώρα ήταν πιο κοντά στο Σύνταγμα παρά στις γειτονιές», εννοώντας ότι τους ενδιέφερε η πολιτική καριέρα και όχι η Τοπική Διοίκηση. Με τα ίδια πάνω κάτω συνθήματα («αυτοδιοικητικός», «να ξαναφτιάξουμε τις γειτονιές της Αθήνας») πολιτεύεται και ο υποψήφιος της ΝΔ.
Παρουσιάζουν δηλαδή την Τοπική Διοίκηση ως κάτι ξεχωριστό από το κράτος και την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Με τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης»), έχει ενισχυθεί ο χαρακτήρας της «Τοπικής Διοίκησης» ως τμήματος του κρατικού μηχανισμού, με κεντρικό ρόλο στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, στην ενσωμάτωση - χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Επομένως, και στις τοπικές εκλογές, ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στηρίζοντας σε Περιφέρειες και δήμους τους υποψηφίους του Κόμματος, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στέλνοντας μήνυμα στα κόμματα του κεφαλαίου ότι δεν πιάνει το μασκάρεμα που επιχειρούν στην αντιλαϊκή πολιτική τους τα ψεύτικα διλήμματα μπροστά στην κάλπη.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ άνθρωποι που προβληματίζονται, που έβγαλαν συμπεράσματα όλα αυτά τα χρόνια για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον «κούφιο» καβγά με τη ΝΔ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές θα επιστρέψει πολλαπλάσια στο λαό. Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει σύγχρονα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

TOP READ