25 Φεβ 2020

Το στρατό κατεβάζει η κυβέρνηση εναντίον των κατοίκων στη Λέσβο


Σκηνικό κατεχόμενης χώρας θυμίζει η Λέσβος, τις τελευταίες ώρες, καθώς, μετά την απόβαση των ΜΑΤ φαίνεται πως έρχεται και ο στρατός για να συνεπικουρήσει στο έργο της καταστολής εναντίον των κατοίκων που μάχονται να μη φτιαχτεί νέα αποθήκη ψυχών στο νησί τους.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου κοντά στη θέση Καράβα, λογάριαζαν ωστόσο χωρίς τους κατοίκους, που τοποθέτησαν βαριά μηχανήματα (γκρέιντερ και άλλα), ματαιώνοντας σε πρώτη φάση τα σχέδια των διμοιριών ΜΑΤ, που δεν μπορούσαν να τα μετακινήσουν.
Μετά από αυτό, δόθηκε εντολή να επιστρατευτούν μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να γίνουν διανοίξεις σε άλλα σημεία και να παρακάμψει το κομβόι τον αποκλεισμό, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό απέναντι στον “εχθρό λαό”, είναι επίσης φανερό σε τι εξυπηρετούσε η ανασύσταση τη ΜΟΜΑ που πραγματοποιήθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον τότε υπουργό άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Την ίδια στιγμή, σε όλα τα νησιά που μαστίζονται από τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες χιλιάδων ξεριζωμένων, πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση, ζητώντας εδώ και τώρα να κλείσουν όλα τα χοτ-σποτ, να μην ανοίξει κανένα νέο, και να υπάρξει μεταφορά των αιτούντων ασύλου σε αξιοπρεπείς δομές της ενδοχώρας, μέχρι να τακτοποιηθεί σύντομα η υπόθεσή τους και να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Δεν τους ξεπλένει ούτε το καλύτερο Spa...




"Δεν τους ξεπλένουν ούτε τα καλύτερα SPA στα πολυτελή ξενοδοχεία", ήταν το σχόλιο των συγκεντρωμένων στο Καβούρι στα λόγια του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγοπούλου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα το πρωί για το γεγονός ότι αποκλείονται και τα ΜΜΕ από το «συνέδριο» παρωδία, του απάντησε το αμίμητο: "μη με ενοχλείς τώρα γιατί παίρνω το μπάνιο μου".



Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης μάλιστα ακούστηκε και το σχετικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Δημήτρη Λάππα στο MEGA με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με το σύνθημα, «Παναγόπουλε, ο εργάτης περιμένει βγες από το ντους, κανείς δεν σε ξεπλένει....» (δείτε πάνω το κεντρικό video -πειστήριο).
Πηγή: 902
Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι

Πλήθος εκλεγμένων συνδικαλιστών και εργαζομένων, με αποφάσεις και καλέσματα εκατοντάδων εργατικών σωματείων, διαδηλώνουν σήμερα στο Καβούρι για «συνέδριο εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Καταγγέλλουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που επιχειρεί να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, με διαδικασίες - εξπρές και με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και ανθρώπους της εργοδοσίας, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων.

Και το κάνει αυτό την ώρα που στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου, ενώ έπεται συνέχεια με το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τη συνολικότερη κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Για όλα αυτά που απασχολούν και «καίνε» τους εργαζόμενους, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «κάνει την πάπια» και στηρίζει επί της ουσίας τον σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως έκανε και στην τελευταία πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό.

Γι' αυτό άλλωστε στο «συνέδριο» δεν προβλέπεται καμία απολύτως συζήτηση και αντιπαράθεση για την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, να πάρει απάντηση η αντεργατική πολιτική. Αντίθετα, σε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να επιβάλει τις αθλιότητές της με την παρουσία των ΜΑΤ.

Το συντονισμένο μπαράζ ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα και σε όποιον μπροστά στο «συνέδριο» αντιδρά στις άθλιες μεθοδεύσεις και τον εκφυλισμό, στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, σημαδεύει τα συμφέροντά τους.

Ο στόχος τους είναι σαφής: Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επιδιώκουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

Οι εργαζόμενοι τους ξέρουν «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη». Είναι οι ίδιοι που διακηρύσσουν ότι «η απεργία έφαγε τα ψωμιά της». Που κρατούν ανοιχτά αντιαπεργιακή στάση σε κρίσιμες μάχες, όπως με το νέο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, προηγουμένως με τον «αναπτυξιακό» νόμο και το χτύπημα στις ΣΣΕ, τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων. Αλλά και πιο πριν, με την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου.

Γίνονται η «πέμπτη φάλαγγα» για ενεργότερη ανάμειξη της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, για συνδικάτα «ζυγισμένα - στοιχισμένα» στην πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με «διεκδικήσεις» στα όρια των «αντοχών της οικονομίας», της καπιταλιστικής δηλαδή κερδοφορίας, που προϋποθέτει τη διαρκή συμπίεση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτό προσπαθούν να πλήξουν, να συκοφαντήσουν και να απομονώσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, που αναπτύσσουν δράση «από τα κάτω», για την ανασύνταξη του κινήματος, τη δημιουργία προϋποθέσεων αντεπίθεσης.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, κυβέρνηση, εργοδοσία και ηγεσία της ΓΣΕΕ έχουν άξιους συμπαραστάτες ορισμένους «ξεβρασμένους» συνδικαλιστές, πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ και σημερινούς «συνοδοιπόρους» του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα «ουρά» της «αντιδεξιάς» γραμμής του, για να ξαναγίνει κυβέρνηση.

Ολοι αυτοί, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργούς με πλούσιο βιογραφικό στην ψήφιση μνημονίων και αντεργατικών νόμων, χύνουν δηλητήριο για το ΠΑΜΕ, λένε «ούτε ΠΑΜΕ ούτε ΓΣΕΕ», ρίχνουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στα συνδικάτα που αντιδρούν στη βρωμιά και στη νοθεία, που ξεσκεπάζουν τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, που καταγγέλλουν τον εκφυλισμό.

Απέναντι σ' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, που υπονομεύει τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να αντιδρούν και να διαδηλώνουν. Να βρίσκονται στο χώρο του συνεδρίου για να δουν από πρώτο χέρι τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας, τη νοθεία, τη συνδιαλλαγή με το κράτος και την εργοδοσία. Να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους τους αποκαλούν «τραμπούκους», σε όσους παρατάσσουν τα ΜΑΤ και κάθε είδους μηχανισμούς της εργοδοσίας απέναντι σε εργάτες.

Προπάντων, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ένα πραγματικό συνέδριο εργατών, χωρίς νόθους και ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα ασχοληθεί με τις δικές τους αγωνίες και τα προβλήματα και όχι με τις «αγωνίες» των εργατοπατέρων για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους, για να θωρακίζεται η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, ή για το πώς θα μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε «κλακαδόρο» του ενός ή του άλλου πόλου, στην κούρσα της κυβερνητικής εναλλαγής.

«Ούτε να είχαν συνεννοηθεί» κυβέρνηση - ηγετική ομάδα ΓΣΕΕ



 
Πλήρης σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων 
 
 
Σχεδόν άδεια η αίθουσα κατά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά 
Σχεδόν άδεια η αίθουσα κατά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά

O τραγέλαφος που οργανώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στο Καβούρι συνεχίστηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίες και διεξήχθησαν σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, με λιγοστούς εργατοπατέρες να πασχίζουν να κρατήσουν τα προσχήματα.

Οι παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επιβεβαίωσαν πως ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην επιχείρηση στοίχισης των εργαζομένων πίσω από τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου.


«Ούτε να είχαμε συνεννοηθεί!», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της, Π. Πικραμμένος, σχολιάζοντας την ομιλία Παναγόπουλου που είχε προηγηθεί αμέσως πριν, «δίνοντας» απροκάλυπτα την πλήρη σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων και αποθεώνοντας την αξία των κοινωνικών διαλόγων για το μάντρωμα των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν είπε κουβέντα για την αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βγαίνοντας μόνο να ζητήσει… την καθιέρωση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, τάχα για να φανεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, όπως είπε μιλώντας ενώπιον λιγοστών εργατοπατέρων, την ίδια ώρα που έξω από το χώρο του συνεδρίου εξακολουθούν να διαδηλώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικάτα...  

Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πλάθοντας μια… μαγική εικόνα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των εργαζομένων, διαφημίζοντας νομοθετικές προτάσεις του κόμματός της για μια σειρά πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης στις οποίες το κόμμα της έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως το χτύπημα των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, η απαξίωση του ΣΕΠΕ κ.ά. Αντίστοιχα δήλωσε υποκριτικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των ναυπηγείων, των τραπεζών και άλλων χώρων δουλειάς στους οποίους οι σημερινές εξελίξεις έχουν την καθοριστική κυβερνητική σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε μάλιστα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση για το Ασφαλιστικό, τον οποίο η ηγεσία ΠΑΣΚΕ μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έβγαλε λάδι, λέγοντας ότι «“γίνεται πολύ κακό για το τίποτα» και πολεμώντας μέχρι τέλους την απεργία των εργαζομένων...

902.gr

Πέφτουν οι μάσκες – Υπέρ της παραμονής των ΜΑΤ στο “συνέδριο” της ΓΣΕΕ ψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ


Κανένα φύλλο συκής δεν κρατούν πια στη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πριν από λίγη ώρα, όπως έγινε γνωστό, καταψήφισαν πρόταση της ΔΑΣ να αποχωρήσουν από το χώρο του συνεδρίου -παρωδία της ΓΣΕΕ τα ΜΑΤ. Με τον τρόπο αυτό συμμάχησαν ανοιχτά με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ υπέρ της διατήρησης ενός σιδηρόφρακτου συνεδρίου, υπέρ της καταστολής, υπέρ του φέις κοντρόλ και των διπλών και τριπλών ελέγχων, υπέρ της παρουσίας κουκουλοφόρων ασφαλιτών στο ξενοδοχείο.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφότου το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “ψεύτικα δίπολα” και δήθεν σύμπραξη ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ κατά των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανακαλύπτοντας “κομματικούς στρατούς” σε όσους αντιδρούν στον εκφυλισμό κάθε έννοιας εργατικού συνεδρίου. Ακόμα και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, είχε φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις από τα ΜΑΤ, απλά τσουβαλιάζοντάς τα με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που διαμαρτύρονται. Οι συνδικαλιστές του όμως δεν έχουν ανάγκη να τηρήσουν τέτοιες λεπτές ισορροπίες ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται. Οπότε επέλεξαν – για πολλοστή φορά – να εναγκαλιστούν με τη συνδικαλιστική μαφία, αποδεικνύονται σε κάθε καλόπιστο εργαζόμενο ότι αποτελούν σε απόλυτο βαθμό μέρος του προβλήματος. Να τους χαίρονται εκεί στην Κουμουνδούρου.

Συνέδριο παρωδία από τους εργατοπατέρες με την προστασία των ΜΑΤ

Μετά την άθλια διαδικασία τριπλού αστυνομικού ελέγχου στην οποία η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ υπέβαλε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων, με απαράδεκτες εκφυλιστικές διαδικασίες εξπρές ξεκίνησαν και οι εργασίες του «συνεδρίου»-παρωδία που διοργανώνουν οι ηγεσίες του εργατοπατερισμού.
Με παρέμβασή της η ΔΑΣ μετέφερε την απαίτηση εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για να γίνει ένα πραγματικό συνέδριο εργατών.
Σε αυτά τα πλαίσια έθεσε τα εξής ζητήματα:
  • Να αποχωρήσει η Αστυνομία από όλους τους χώρους του Συνεδρίου.
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου που έχει επιβληθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
  • Να συζητηθούν στο σώμα του συνεδρίου μία μία οι σοβαρές καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους που προκύπτουν από την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας.
  • Να γίνει τουλάχιστον διήμερο συνέδριο, προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους, για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.
  • Με προκλητικές αιτιάσεις και χωρίς να επιτρέψουν καμία συζήτηση στους συνέδρους, οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού, αφού πρώτα επιχείρησαν να προσπεράσουν όλα τα παραπάνω, τελικά τα καταψήφισαν, επιβεβαιώνοντας και τις πραγματικές στοχεύσεις τους από την παρωδία που έχουν στήσει.
  • synedrio gsee MAT2

Με μαζική συγκέντρωση εργαζόμενοι απαιτούν συνέδριο εργατών χωρίς καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας

Μαζική, μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιηθηκε έξω από το «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής από σωματεία, εργαζόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, που κατέφθασαν νωρίτερα στο σημείο από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου προκειμένου να απαιτήσουν συνέδριο εργατών χωρίς καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.
Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι, «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Γεια σου Παναγόπουλε, εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Να ποια είναι η δημοκρατία, φέρνουν εργοδότες (τα ΜΑΤ) μες στα σωματεία», «ΜΑΤ, μπράβους, Λιμενικό, στο επόμενο συνέδριο φέρτε και Στρατό!», «Φωνάξανε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργάτες, να ποιοι λένε πως είναι δημοκράτες!», «Στων εργατών τις πλάτες στήνουνε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γύρνα, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». (δείτε εδώ στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση).
synedrio gsee1
Στα πλαίσια της συγκέντρωσης έχει στηθεί εξέδρα όπου γίνονται χαιρετισμοί. Επίσης στη συγκέντρωση μεταδόθηκε τηλεφωνικά παρέμβαση του Αλέκου Περράκη, αντιπροσώπου της ΔΑΣ, μέσα από το χώρο του «συνεδρίου». (ακούστε σχετικά εδώ το ηχητικό).
Επίσης παρουσιάστηκε δρώμενο του ΠΑΜΕ.
Επισημαίνεται ότι η ομάδα των 22 εκλεγμένων συνταξιούχων ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης και ο Δήμος Κουμπούρης μίλησε στους συγκεντρωμένους καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ.
synedrio gsee3

Από τα χαράματα η κινητοποίηση

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων έξω από το ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής ξεκίνησε από τα ξημερώματα απαιτώντας «Να γίνει συνέδριο εργατών! Καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα».
Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο, με τους οι συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν το ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας, φωνάζοντας σχετικά συνθήματα.
Στο μεταξύ καταγγέλθηκε ότι τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εμποδίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν στο χώρου του Συνεδρίου νωρίτερα στο Καβούρι Αττικής». Το γεγονός κατήγγειλε ο Χρήστος Κατσώτης εκλεγμένος αντιπρόσωπος με τη ΔΑΣ στο Συνέδριο και βουλευτής του ΚΚΕ σε δήλωσή του.
synedrio gsee2
Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν πολλά ΜΜΕ, στο «συνέδριο» – παρωδία της ΓΣΕΕ στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι, απαγορεύεται η είσοδος στα Μέσα Ενημέρωσης ακόμα και στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
Πηγή: 902.gr

Αστυνομικός έβγαλε το όπλο του εναντίον φοιτητών στο προαύλιο της ΑΣΟΕ

Σε ανακοίνωσή του για την παρουσία οπλισμένου αστυνομικού με πολιτικά σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, ο οποίος μάλιστα έβγαλε το όπλο του εναντίον φοιτητών, αλλά και για την επέμβαση των ΜΑΤ που τον «φυγάδευσαν», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:
«Καταδικάζουμε την παρουσία οπλισμένου αστυνομικού της “Ασφάλειας” στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ο οποίος με το όπλο στο χέρι άρχισε να σημαδεύει κόσμο μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η ενέργεια του συγκεκριμένου αστυνομικού προστατεύτηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που τον φυγάδευσαν και προχώρησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης μέσα στο προαύλιο και ενώ διεξάγονταν μαθήματα στη σχολή.
Είναι ένα ακόμα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ένταση της καταστολής, στην καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με στόχο να τρομοκρατήσει τους νέους και τις νέες, να ενισχύσει το κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας ενάντια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση.
Καλούμε όλους τους φοιτητές, τη νεολαία, να απαντήσουν με ακόμα πιο μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες για σπουδές και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ;



“Ψεύτικα δίπολα” ΓΣΕΕ – ΠΑΜΕ και “κομματικούς στρατούς” βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο – παρωδία της ΓΣΕΕ

Δεν μπορούν να κρύψουν στο ΣΥΡΙΖΑ τον καημό τους που, παρά τα 4,5 χρόνια στην εξουσία, δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν όσο θα ήθελαν στο συνδικαλιστικό κίνημα, και να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν προσεταιρίστηκαν πράσινα στελέχη και σε αυτό το χώρο, έναν από “τους αρμούς της εξουσίας” για να χρησιμοποιήσουμε τη δική τους διάλεκτο. Για το λόγο αυτό, μπροστά στα αίσχη που διαπράττονται στην ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μέρες έχει επιδοθεί, αρχικά με κείμενα φίλιων ΜΜΕ και αρθρογραφία στελεχών του, αλλά πλέον και επίσημα με ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, σε μια επιχείρηση “εξίσωσης των δύο άκρων”, παρουσιάζοντας συνδικαλιστική μαφία και ΠΑΜΕ ως ίσα και όμοια.

Για την ακρίβεια, ούτε καν ίσα κι όμοια, αφού σε ό,τι αφορά το ΠΑΜΕ, υιοθετούν σχεδόν πλήρως τη φρασεολογία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για “τραμπουκισμούς”, και “κομματικούς στρατούς”, νομιμοποιώντας δηλαδή τις συκοφαντίες των εργατοπατέρων, την ίδια ώρα που παριστάνει ότι αντιδρά στην παρουσία των ΜΑΤ και τον εκφυλισμό της ΓΣΕΕ, που αποδίδει και στις δύο πλευρές. Ειδικά η εξίσωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που παρουσιάζει ως “κομματικούς στρατούς”, με τις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους, δείχνει σε ποιο βαθμό αυτογελοιοποίησης μπορούν να φτάσουν στην Κουμουνδούρου για να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ. Δεν ξέρουμε βέβαια αν στους “κομματικούς στρατούς” εντάσσει και την ΑΔΕΔΥ, που πήρε απόφαση κινητοποίησης στο Καβούρι ενάντια στα ΜΑΤ.
Πετώντας τη λάσπη στον ανεμιστήρα, η ανακοίνωση μάλιστα κάνει λόγω για “κοινές πρακτικές αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και αναπαραγωγής μηχανισμών” και “δύο πλευρές ενός δήθεν “αντιμαχόμενου” δίπολου, που όμως συνεργάζονται άψογα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό αντίπαλο: τις συνδικαλιστικές δυνάμεις  που μακριά από σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα,  αγωνίζονται  μαζί με  τους εργαζόμενους και πετυχαίνουν νίκες. (Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας).”
Προφανώς, οι μόνοι που συνεργάζονται διαχρονικά άψογα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τάχθηκαν στο πλευρό της κατά του ΠΑΜΕ αδιάλειπτα ως σήμερα, είναι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει fully booked το πεντάστερο στο Καβούρι μαζί με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ. Δεν είναι τυχαίο βέβαια το “κλάμα” για δήθεν “αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών στο ΕΚΑ, όπου υιοθετούν επίσης ακριβώς την ίδια ρητορική με της κυρίαρχες δυνάμεις της ΓΣΕΕ. Τους πέφτει βαρύ που οι εργαζόμενοι απέκλεισαν σωματεία όπως αυτά από το χώρο των σούπερ μάρκετ, όπου η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επί χρόνια φιλεργοδοτικό πάρτι με διευθυντάδες που ψηφίζουν ως εργαζόμενοι, στήνοντας παραμάγαζα ψήφων για λογαριασμό των αφεντικών τους. Υπενθυμίζουμε ότι λίγα χρόνια πριν, σε αυτό το μηχανισμό συμμετείχε και η “Μις χαμόγελο” πρώην διευθύντρια των My Market.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι δεν τους αφορούν τα όσα γίνονται στη ΓΣΕΕ, συμβάλλοντας σε αυτό που με κροκοδείλια δάκρυα παρουσιάζει ο ίδιος ως “πλήρη ευτελισμό και απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος”. Παράλληλα, επιχειρεί να παρουσιάσει τις δικές του συνδικαλιστικές δυνάμεις άσπιλες περιστερές που θα φέρουν τη “διαφάνεια” και τη “εξυγίανση”, εν μέσω “σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής επίθεσης”. Τολμά μέχρι και να μιλήσει για “τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ”, το κόμμα που δεν προλάβαινε να δέχεται συγχαρητήρια από τον ίδιο θεσμό επί ημερών του, το κόμμα που άφησε όχι απλά άθικτο το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων στα χρόνια των μνημονίων, αλλά σε πολλά πεδία άνοιξε ακόμα περισσότερο το δρόμο για να συνεχίσει την καταστροφή η ΝΔ, όπως στο δικαίωμα της απεργίας. Το κόμμα που η διακυβέρνησή του είδε εκτόξευση θανάτων εργατών στο μεροκάματο και πλήρη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου, που συνεχίζεται με ορμή από τη νέα διακυβέρνηση.
Μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει “νέα πράξη θεάτρου” αύριο, εξισώνοντας ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι παράσταση τόσο κακοστημένη όσο η δική τους δε βρίσκεις ούτε στον πιο ερασιτεχνικό θίασο.

Παλιές παγίδες με νέα καμουφλάζ


Ούτε «νέο» ούτε «αριστερό» ούτε «προοδευτικό»... είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην ομιλία του προέδρου του το περασμένο Σάββατο. Οι «τρεις βασικοί πυλώνες» του άλλωστε είναι αποκαλυπτικοί και καθόλου πρωτότυποι.
***
Ο «πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας», που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον βασικό στόχο του κεφαλαίου για το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων για επενδύσεις των κεφαλαίων που έχουν συσσωρευτεί και λιμνάζουν. Δεν διαφέρει από το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχους που εντάσσονται στις αντίστοιχες κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία». Δηλαδή, πώς η ΕΕ θα γίνει πιο ανταγωνιστική σε τομείς της «πράσινης οικονομίας», όπου προβάδισμα έχουν άλλες δυνάμεις, όπως μονοπώλια των ΗΠΑ.
Τα περί «προστασίας του περιβάλλοντος» είναι προσχηματικά. Η αλλαγή ενεργειακού μείγματος συνοδεύεται από ένταση της εκμετάλλευσης, της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές, τη συμμετοχή σε επιχειρηματικά σχέδια που χώνουν τη χώρα και το λαό πιο βαθιά στο κουβάρι των ανταγωνισμών. Ούτε βέβαια πρόκειται να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή φτώχεια» για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των τριών συντακτών του προγράμματος και πρώην υπουργός Ενέργειας, ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο λεγόμενο «σχέδιο απολιγνιτοποίησης» της ΝΔ, ισχυρίζεται πως «η μετάβαση αυτή είναι μονόδρομος» και ότι «θα αποτελέσει το κατεξοχήν πεδίο σύγκρουσης της Δεξιάς και της Αριστεράς». Η διαφωνία τους είναι στους «ρυθμούς» και στον τρόπο υλοποίησης... έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεση των εργαζομένων και των «τοπικών κοινωνιών». Κάτι που είναι λογικό, αφού και σε αυτόν τον τομέα η ΝΔ συνεχίζει στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης της Ενέργειας», που όχι μόνο δεν αμφισβήτησε, αλλά ενίσχυσε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ψευτοδίλημμα το αν η «μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή» θα γίνει με «όρους αγοράς» ή με όρους «κοινωνίας των πολιτών», μέσω «ενεργειακών κοινοτήτων», συμμετοχής «τοπικών θεσμών» (βλέπε Τοπική Διοίκηση) στη μετοχική σύνθεση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και άλλα παρόμοια. Κρύβουν δηλαδή ότι οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς και του κέρδους για τα μονοπώλια καθορίζουν την υλοποίηση του «νέου ενεργειακού σχεδιασμού». Κι ότι και τα διάφορα συμμετοχικά μοντέλα, που έχουν αξιοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν αντιβαίνουν σε αυτούς τους νόμους της αγοράς, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά και βοηθητικά, κυρίως εξασφαλίζοντας τη λαϊκή συναίνεση, αλλά και όρους διευκόλυνσης της συγκέντρωσης.
***
Οι άλλοι δύο «πυλώνες» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν τους ψευδεπίγραφους τίτλους «αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων» και υπεράσπιση της «δημοκρατίας και των δικαιωμάτων», με τον Αλ. Τσίπρα να ανακηρύσσει το Σάββατο τον ΣΥΡΙΖΑ «προστάτη» των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, σε τομείς όπως «το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον».
Καταρχήν είναι προκλητικό να αναφέρεται σε όλα αυτά ένα κόμμα που κυβέρνησε υλοποιώντας σε όλους τους τομείς τη στρατηγική του κεφαλαίου, εφαρμόζοντας και εμπλουτίζοντας τα μέτρα των μνημονίων, ενισχύοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία, κάνοντας «ιδιώνυμο αδίκημα» την αντίσταση στους πλειστηριασμούς, που έδωσε φορολογικά δωράκια στο κεφάλαιο. Μάλλον θεωρούν το λαό λωτοφάγο...
Πέρα όμως απ' αυτό, αν ξύσει κανείς πίσω από τη συνθηματολογία θα βρει τη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο πως ανανεώνει την ικανότητά του να προωθεί τα στρατηγικά του συμφέροντα, εξασφαλίζοντας με καλύτερους όρους την κοινωνική συναίνεση. Το κάνει ήδη από σήμερα ως αντιπολίτευση καλώντας το λαό «να διεκδικήσει αξιόπιστες πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής προστασίας», δηλαδή να συνεχίζει να υποτάσσεται και να περιορίζει τις προσδοκίες του στον πάτο του βαρελιού, με κριτήριο τις αντοχές και τις δυνατότητες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Το αποδεικνύει με την «κριτική στα σημεία» που κάνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγορεί για «ψεύτικες προσδοκίες» που καλλιέργησε. Με τα καλέσματά του στους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στην «άνοδο της παραγωγικότητας» (του βαθμού εκμετάλλευσής τους δηλαδή), θεωρώντας «περασμένα - ξεχασμένα» όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της η εργοδοσία. Να αποδεχτούν το σχέδιο των τραπεζικών ομίλων για την απαλλαγή τους από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Να δεχτούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία σε Υγεία - Φάρμακο - Παιδεία, τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που και ο ίδιος πήγε πολλά βήματα παραπέρα, αλλά να αναζητήσουν μια άλλη «δοσολογία» δημόσιου και ιδιωτικού.
Οσον αφορά τα περί «δημοκρατίας και των δικαιωμάτων» θυμίζουμε ότι η σκυτάλη που παρέδωσε στη ΝΔ περιείχε και τη δικιά του συμβολή σε νέα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία βέβαια η σημερινή κυβέρνηση απογειώνει. Θυμίζουμε επίσης ότι είναι κάλπικη η επίκληση ορισμένων υπερώριμων αστικών εκσυγχρονισμών, όπως π.χ. το αίτημα για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, που όχι μόνο δεν τόλμησε να αγγίξει ως κυβέρνηση αλλά παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες.
***
Για τους εργαζόμενους πάλι αυτό το υποτιθέμενο «αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης, έξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς», όχι μόνο δεν αποτελεί απάντηση στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά τους οδηγεί στα ίδια αυτά αδιέξοδα και τους «καταναγκασμούς» της εξουσίας και της οικονομίας του κεφαλαίου. Ο λαός έχει πλέον παραπάνω από αρκετή πείρα που μπορεί να αξιοποιήσει για να ακυρώσει τις παγίδες εγκλωβισμού του, να αντεπιτεθεί στην πολιτική του κεφαλαίου και τις εκδοχές της, για τις δικές του ανάγκες.

Τ. Γαλ.

Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι




Πλήθος εκλεγμένων συνδικαλιστών και εργαζομένων, με αποφάσεις και καλέσματα εκατοντάδων εργατικών σωματείων, διαδηλώνουν σήμερα στο Καβούρι για «συνέδριο εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
Καταγγέλλουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που επιχειρεί να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, με διαδικασίες - εξπρές και με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και ανθρώπους της εργοδοσίας, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων.
Και το κάνει αυτό την ώρα που στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου, ενώ έπεται συνέχεια με το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τη συνολικότερη κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.
Για όλα αυτά που απασχολούν και «καίνε» τους εργαζόμενους, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «κάνει την πάπια» και στηρίζει επί της ουσίας τον σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως έκανε και στην τελευταία πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό.
Γι' αυτό άλλωστε στο «συνέδριο» δεν προβλέπεται καμία απολύτως συζήτηση και αντιπαράθεση για την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, να πάρει απάντηση η αντεργατική πολιτική. Αντίθετα, σε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να επιβάλει τις αθλιότητές της με την παρουσία των ΜΑΤ.
Το συντονισμένο μπαράζ ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα και σε όποιον μπροστά στο «συνέδριο» αντιδρά στις άθλιες μεθοδεύσεις και τον εκφυλισμό, στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, σημαδεύει τα συμφέροντά τους.
Ο στόχος τους είναι σαφής: Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επιδιώκουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.
Οι εργαζόμενοι τους ξέρουν «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη». Είναι οι ίδιοι που διακηρύσσουν ότι «η απεργία έφαγε τα ψωμιά της». Που κρατούν ανοιχτά αντιαπεργιακή στάση σε κρίσιμες μάχες, όπως με το νέο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, προηγουμένως με τον «αναπτυξιακό» νόμο και το χτύπημα στις ΣΣΕ, τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων. Αλλά και πιο πριν, με την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου.
Γίνονται η «πέμπτη φάλαγγα» για ενεργότερη ανάμειξη της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, για συνδικάτα «ζυγισμένα - στοιχισμένα» στην πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με «διεκδικήσεις» στα όρια των «αντοχών της οικονομίας», της καπιταλιστικής δηλαδή κερδοφορίας, που προϋποθέτει τη διαρκή συμπίεση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών αναγκών.
Γι' αυτό προσπαθούν να πλήξουν, να συκοφαντήσουν και να απομονώσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, που αναπτύσσουν δράση «από τα κάτω», για την ανασύνταξη του κινήματος, τη δημιουργία προϋποθέσεων αντεπίθεσης.
Σε αυτή τους την προσπάθεια, κυβέρνηση, εργοδοσία και ηγεσία της ΓΣΕΕ έχουν άξιους συμπαραστάτες ορισμένους «ξεβρασμένους» συνδικαλιστές, πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ και σημερινούς «συνοδοιπόρους» του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα «ουρά» της «αντιδεξιάς» γραμμής του, για να ξαναγίνει κυβέρνηση.
Ολοι αυτοί, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργούς με πλούσιο βιογραφικό στην ψήφιση μνημονίων και αντεργατικών νόμων, χύνουν δηλητήριο για το ΠΑΜΕ, λένε «ούτε ΠΑΜΕ ούτε ΓΣΕΕ», ρίχνουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στα συνδικάτα που αντιδρούν στη βρωμιά και στη νοθεία, που ξεσκεπάζουν τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, που καταγγέλλουν τον εκφυλισμό.
Απέναντι σ' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, που υπονομεύει τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να αντιδρούν και να διαδηλώνουν. Να βρίσκονται στο χώρο του συνεδρίου για να δουν από πρώτο χέρι τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας, τη νοθεία, τη συνδιαλλαγή με το κράτος και την εργοδοσία. Να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους τους αποκαλούν «τραμπούκους», σε όσους παρατάσσουν τα ΜΑΤ και κάθε είδους μηχανισμούς της εργοδοσίας απέναντι σε εργάτες.
Προπάντων, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ένα πραγματικό συνέδριο εργατών, χωρίς νόθους και ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα ασχοληθεί με τις δικές τους αγωνίες και τα προβλήματα και όχι με τις «αγωνίες» των εργατοπατέρων για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους, για να θωρακίζεται η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, ή για το πώς θα μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε «κλακαδόρο» του ενός ή του άλλου πόλου, στην κούρσα της κυβερνητικής εναλλαγής.

Επόμενη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρυσοχοΐδης;



Σε άρθρο του στην «Αυγή» ο Γ. Κυρίτσης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολείται ξανά με το ΚΚΕ. Βασικά ασχολείται με το να διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ, αυτή τη φορά με αφορμή τη στάση του ΚΚΕ για τους «προστατευόμενους» μάρτυρες. Μάλιστα δεν υπερασπίζεται αυτόν τον επικίνδυνο θεσμό με αφορμή μόνο τη «Novartis», αλλά επιχειρεί να τον καθαγιάσει ως θεσμό που είναι - γενικά - «στη σωστή πλευρά της ιστορίας»!


Ας τα πάρουμε ένα ένα:

- Αναρωτιέται ο Γ. Κυρίτσης: «Είναι ποτέ δυνατόν το ΚΚΕ να είναι κατά της διερεύνησης των σκανδάλων και της διαφθοράς;». Το ΚΚΕ είναι το μόνο που απαιτεί με λόγια και με έργα να διερευνηθεί το σκάνδαλο «Novartis» σε βάθος. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει με μάρτυρες υπό καθεστώς ανωνυμίας. Αλλά ας αντιστρέψουμε το ερώτημα: Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, που αποτελείται από όλα τα άλλα κόμματα εκτός του ΚΚΕ και η οποία αποδέχεται την πρόταση για τον συγκεκριμένο τρόπο κατάθεσης των «προστατευόμενων» μαρτύρων, θέλει να διερευνηθεί το σκάνδαλο; Θέλουν δηλαδή τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να φτάσει η έρευνα σε βάθος; 'Η μήπως οι κυβερνήσεις, όπως αυτές του Σημίτη ή του Σαμαρά - Βενιζέλου, νομοθετούσαν με αυτό το σκεπτικό; Ας το πει ο κος Κυρίτσης ανοιχτά...
- Ο Γ. Κυρίτσης, ως άλλο τρολ και μεταμοντέρνος αυριανιστής, επαναφέρει ως αξίωμα τη φράση «Η δράση του ΚΚΕ και η συμπόρευσή του με τη Δεξιά τα τελευταία χρόνια»! Αλήθεια, τα τελευταία χρόνια ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στα μνημόνια; Ποιος συγκυβέρνησε με τμήμα της Δεξιάς και τώρα τους έχει ως συνιστώσα στην «Προοδευτική Συμμαχία»; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών βάσεων; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος; Ενας καθρέφτης αρκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει την απάντηση...
- Συνεχίζει λέγοντας πως για το ΚΚΕ δεν προβλέπονται το επόμενο διάστημα «διώξεις», αφού «όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το κόμμα»... Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση - διά στόματος του ΥΠΕΞ μάλιστα - είχε παραδεχτεί πως συνέλαβε φοιτητές που συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση για τα μάτια της αμερικάνικης πρεσβείας, τολμάει να ψελλίζει τέτοια πράγματα; Ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι το νομικό οπλοστάσιο για να τυλίγονται άνθρωποι «σε μια κόλλα χαρτί» υπάρχει και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχτηκε και εφαρμόστηκε επί ημερών διακυβέρνησης του (βλ. Ηριάννα);
Ο αρθρογράφος, για να φτάσει να υπερασπιστεί αυτόν τον διάτρητο θεσμό, αναλαμβάνει επίσης να κάνει και την κωλοτούμπα... «αρχών» που απαιτούσε η περίοδος. Αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τις ίδιες επιφυλάξεις με το ΚΚΕ για το νόμο, αλλά πλέον πέρασαν τα χρόνια, μαζί και οι επιφυλάξεις. Εδώ περάσανε άλλα κι άλλα... Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ανωνυμία που είναι τέτοια μόνο για τον απλό κόσμο, αφού οι «προστατευόμενοι» και ανώνυμοι μάρτυρες είναι μάλλον πασίγνωστοι στους διάφορους «αρμούς της εξουσίας»...

Ξέρουμε και άλλους που υπερασπίζονται με τέτοιο σθένος το αντιδραστικό και επικίνδυνο νομικό οπλοστάσιο για τις λαϊκές ελευθερίες που νομοθέτησαν, εμπλούτισαν και διατήρησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2001 μέχρι σήμερα... Ο πρώτος νομοθέτης ήταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη... Μπορεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να γκαζώνει και τόσο πολύ... Ποιος ξέρει;

ΥΓ: Ολοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ μέχρι τώρα τοποθετούνταν με καθαρότητα για τη στάση αρχών του ΚΚΕ, χωρίς να υιοθετούν τις βρωμιές που τις ίδιες μέρες αναπαρήγαγε ο διαδικτυακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης... Ποιος «αδειάζει» ποιον τώρα;

TOP READ