Γράφει ο Σφυροδρέπανος //
Η είδηση ήρθε την περασμένη βδομάδα από τη γειτονική Ιταλία και αφορά τη δολοφονική επίθεση στους εργάτες της εταιρείας κούριερ GLS/SEAM, στην Πιατσέντσα, που περιφρουρούσαν την απεργία τους (ενάντια στις προωθούμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας) από ένα φορτηγό που έπεσε πάνω τους, κατόπιν εντολής της εργοδοσίας. Νεκρός έπεσε ο Αιγύπτιος εργάτης Abd Elsalam Ahmed Eldanf, μέλος του ταξικού συνδικάτου USB της Ιταλίας και πατέρας πέντε παιδιών, σε ένα έγκλημα που θυμίζει πολύ την περίπτωση της δικής μας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.
Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα δε λένε; Τι άλλα νέα από την περιβόητη “Συμμαχία του Νότου”;
Πώς νιώθουν άραγε σχετικά με αυτό, όσοι καταδικάζουν γενικά τη βία από όπου και αν προέρχεται; Ή μήπως ήταν θέμα ατυχίας, όπου φταίει η κακιά στιγμή και το κακό το ριζικό μας; Άραγε το περιστατικό να καταχωρείται στο New Speak των κυρίαρχων ως… απεργιακό ατύχημα -κατά τον όρο “εργατικό ατύχημα, που κρύβει τα ελλιπή μέσα προστασίας και τις δολοφονίες των εργατών στους χώρους δουλειάς;
Τι αξία έχει τελικά η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της γενικευμένης εκμετάλλευσης, όπου διατιμάται ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και την τσέπη του καθενός και όπου οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται χειρότερα από ζώα; Πόση αξία έχει μια ζωή σε ένα σύστημα που την υποβιβάζει στο επίπεδο της επιβίωσης; Που τρέφεται σαν βρικόλακας απ’ το αίμα και τον πόλεμο, χωρίς να λογαριάζει την ειρήνη και τις ζωές των αμάχων; Όπου τα κέρδη της επιχείρησης απαιτούν να γίνουν λάστιχο οι εργάτες κι οι σχέσεις εργασίας τους;
Αυτό που προτάσσεται τελικά ως υπέρτατη αξία από τους κονδυλοφόρους του συστήματος, δεν είναι η ζωή αλλά η ζωούλα ενός “φιλήσυχου νοικοκυραίου” που τρέμει μη χάσει τη θεσούλα και τη μίζερη ζαχαρένια του. Που δεν αντιδρά και σκύβει το κεφάλι του (για να τον βρει γεμάτα η γκιλοτίνα) ή ακόμα χειρότερα, το χώνει στο χώμα και κάνει πως δε βλέπει τι γίνεται γύρω του.
Τιμή στα ταξικά μας αδέρφια που πέφτουν αγωνιζόμενα, όπως ο Αιγύπτιος απεργός στην Ιταλία. Και χρέος δικό μας να μην αφήσουμε τη μνήμη τους να σβήσει, συνεχίζοντας τον κοινό μας αγώνα, ως την τελική του δικαίωση.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την ανακοίνωση-καταγγελία του ΠΑΜΕ, καθώς και την ανακοίνωση της ΠΣΟ για τη δολοφονία του Αιγύπτιου εργάτη.