Το 75% των Ρώσων που συμμετείχαν σε έρευνα του Levada Center πιστεύουν ότι «η σοβιετική εποχή ήταν η καλύτερη εποχή στην ιστορία της χώρας τους»

Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει όλο και πιο θετικές απόψεις για τη Σοβιετική Ένωση με τα χρόνια, με νοσταλγία προς την ΕΣΣΔ και την απήχηση του Στάλιν να χτυπάει ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο.

Μόλις το 18% των Ρώσων ερωτηθέντων ανέφερε ότι διαφωνεί με την ιδέα ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της χώρας τους.
Οι ερωτηθέντες βρήκαν την σοβιετική εποχή την καλύτερη γιατί, σύμφωνα με την έρευνα υπήρχε μελλοντική σταθερότητα και εμπιστοσύνη και καλή ζωή στη χώρα.
CCCP Stalin
Η κοινωνιολόγος της Levada, Karina Pipiya, είπε στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti business daily ότι ενώ οι Ρώσοι τείνουν να βλέπουν τη σοβιετική εποχή με ένα κυρίως θετικό πρίσμα, οι προσωπικές τους αναμνήσεις από εκείνη την εποχή έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μια γενική εικόνα κοινωνικής σταθερότητας, εμπιστοσύνης στο μέλλον και μιας καλής ζωής κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Σύμφωνα με την Pipiya, η νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση είναι πιο κοινή μεταξύ των παλαιότερων γενεών, αλλά υπάρχει και μεταξύ των νεότερων.
Ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερο στέλεχος (συνεργάτης) στο δυναμικό εμπειρογνωμόνων Carnegie Center της Μόσχας, δήλωσε στον Βεντομόστι ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα του κόσμου για την τρέχουσα πραγματικότητα της Ρωσίας.
Η Σοβιετική εποχή μπορεί να θεωρείται η καλύτερη και σαν μια περίοδος δικαιοσύνης. Ο σημερινός κρατικός καπιταλισμός θεωρείται άδικος: η αδικία είναι στη διανομή, την πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές. Και αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρότερο”, ανέφερε ο Κολέσνικοφ σύμφωνα με το Vedomosti.
Με πληροφορίες από The Moscow Times
CCCP Cz
Φωτο Valentin Sobolev, Vasily Yegorov / TASS
ℹ️  Σύμφωνα με παλιότερη (2018) δημοσκόπηση -ακόμη και στο κάποτε «επίμαχο» θέμα της Σοβιετικής (για την ακρίβεια του συμφώνου της Βαρσοβίας) επέμβασης στην Τσεχοσλοβακία περισσότεροι Ρώσοι την εγκρίνουν σε σχέση με αυτούς που αντιτίθενται.