Μια είδηση από την Τουρκία έρχεται να επιβεβαιώσει τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει το όργιο καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Φουρκάν Σεβίμ, 23 ετών, φοιτητής του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αναντολού στο Εσκισεχίρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση διάρκειας 9 ετών και 9 μηνών έπειτα από πρόσφατη ετυμηγορία τουρκικού δικαστηρίου. Ο λόγος για τον οποίο του επιβλήθηκε η ποινή είναι διότι, πριν απο ένα χρόνο, σε έρευνα που έκαναν οι τουρκικές αρχές στο σπίτι του βρέθηκε ένα βιβλίο και ένα… καπέλο με κόκκινο αστέρι!
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας στο σπίτι του 23χρονου φοιτητή βρέθηκε μια βιογραφία του Ιμπραήμ Καϊπάκαγια, ιδρυτή του – μαοϊκού- Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικό-Λενινιστικό (TKP/ML) ο οποίος δολοφονήθηκε από τον τουρκικό στρατό το 1973. Πέραν του βιβλίου, οι αρχές βρήκαν και ένα καπέλο που φέρει κόκκινο αστέρι, κάτι που θεωρήθηκε ως επιπλέον στοιχείο για την ενοχή του Σεβίμ.
Το κατηγορητήριο με βάση το οποίο οδηγήθηκε σε δίκη ο 23χρονος φοιτητής περιελάμβανε την «συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση» και την «προπαγάνδιση παράνομου κόμματος». Σημειώνεται ότι τόσο το TKP/ML, όσο και το «Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (DHKP-C)». θεωρούνται από τις τουρκικές αρχές «τρομοκρατικές οργανώσεις» και έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε δράση τους.
Μιλώντας στην τουρκική ιστοσελίδα bianet, o φοιτητής δήλωσε πως στην Τουρκία «κάθε μέρα προστίθεται και μια νέα αδικία», ενώ σημείωσε πως οι αρχές, μην έχοντας κάποιο χειροπιαστό στοιχείο εναντίον του, προσπάθησαν να χτίσουν κατηγορητήριο με βάση αντικείμενα που βρήκαν στο σπίτι του.
Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του εφετείου.