23 Ιουν 2014

Ανδρέας Παπανδρέου: Ένας «χαρισματικός» υπηρέτης του Καπιταλισμού

 Ανδρέας Παπανδρέου: Ένας «χαρισματικός» υπηρέτης του Καπιταλισμού



Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και το blog αναδημοσιεύει την παρέμβαση του ΚΚΕ στο πολιτικό μνημόσυνο που είχε λάβει χώρα στη Βουλή τον Ιούνη του 1998.

Πηγή: Ριζοσπάστης.
(Τα έντονα γράμματα δικά μας)

"Ο Α. Παπανδρέου υμνείται ως μεγάλος και χαρισματικός ηγέτης, ως οραματιστής. Χωρίς να έχουμε την ελάχιστη πρόθεση να αμφισβητήσουμε προσωπικές ικανότητες, εμείς κρίνουμε μια ιστορική προσωπικότητα με βάση το ερώτημα: Στην υπηρεσία τίνος έθεσε τις ικανότητες και τη διορατικότητά του";
Το ΠΑΣΟΚ, πρωτοστατούντος του Α. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό με μια σειρά συνθήματα του ΚΚΕ και της προδικτατορικής ΕΔΑ. Επρόκειτο για τοποθετήσεις, που σε καμιά περίπτωση δε διανοήθηκε η "Ενωση Κέντρου" να τις συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της πριν τη δικτατορία. (Η αναφορά στην "Ενωση Κέντρου" γίνεται, επειδή ο Α. Παπανδρέου υπήρξε εξέχον στέλεχός της).
Φυσικά, αυτή τη φρασεολογία με τα ριζοσπαστικά συνθήματα, ο Α. Παπανδρέου λίγο λίγο την εγκατέλειψε, αφού προηγουμένως, χάρη και σε αυτή, το ΠΑΣΟΚ εγκλώβισε στις γραμμές του χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ, όταν έγινε κυβέρνηση, έκανε τα τελείως αντίθετα απ' όσα περιείχαν τα συνθήματά του.
Πρόκειται, κατά κύριον λόγο, για τις θέσεις τις σχετικές με την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τις αμερικανικές βάσεις, τα πυρηνικά στην Ελλάδα και για τις ετεροβαρείς για το λαό συμβάσεις με ξένες δυνάμεις, αλλά και για κάποια ζητήματα σχετικά, με τα προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας. Δικαιολογείται απόλυτα, επομένως, ο χαρακτηρισμός, ότι ο Α. Παπανδρέου υπήρξε ένας απ' τους σημαίνοντες πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας.
Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Γιατί ο Α. Παπανδρέου, με ή δίχως μεγάλα λόγια για το σοσιαλισμό, για την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ που είναι ίδιο συνδικάτο, για τις βάσεις των ΗΠΑ που φεύγουν δίχως να φεύγουν και για την οικονομική ολιγαρχία που θα... πληρώσει, κερδίζοντας περισσότερα, ήταν, σε κάθε περίπτωση, ένας πολιτικός της άρχουσας τάξης, που την εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο, παρότι στην αρχή την καρδιοχτύπησε. Και την καρδιοχτύπησε, γιατί μέχρι τότε αυτή δεν είχε συνηθίσει να την υπηρετούν τόσο έξοχα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα φρασεολογία που την έθιγε...
Ο Α. Παπανδρέου, μετά το 1974, συγκρούσθηκε με τη στρατηγική της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ. Κι ωστόσο, ήταν ο ίδιος που έστρωσε το δρόμο, ως πρωθυπουργός, στην αποδοχή της ένταξης από το λαό και στην ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων του σ' αυτή τη συμμαχία των μονοπωλίων.
Και όχι μόνο ως πρωθυπουργός, αλλά και πριν τη δικτατορία, όταν ήταν υπουργός της "Ενωσης Κέντρου". Τότε υπήρχε η... αγωνία του για το πώς θα κατορθώσει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΟΚ! Να τι έλεγε την 19η Ιανουαρίου 1964 σε ομιλία του στην Πάτρα, 3 χρόνια μετά τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ: "Η μόνη έννοια την οποία δικαιούμεθα να δώσωμεν εις την απόφασιν της συνδέσεως είναι ότι η Ελλάς απεδέχθη τη μεγάλην πρόκλησιν του 20ού αιώνος, ότι απεδέχθη να αποδυθή εις τον μεγάλον αγώνα διά την ταχείαν ανύψωσιν του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Η έκβασις του αγώνος δεν έχει κριθεί. Θα κριθή από τη στρατηγικήν την οποίαν θα ακολουθήσωμεν και από το σθένος, το οποίον θα επιδείξωμεν. Η απόφασις να συνδεθώμεν με την Ευρωπαϊκήν Κοινήν Αγοράν αποτελεί συμβόλαιον μεταξύ του Ελληνικού κράτους και του Ελληνος πολίτου, διά την συμμετοχήν μας εις την μεγάλην εξόρμησιν του 20ού αιώνος. Την κοινήν γνώμην δεν απησχόλησεν επαρκώς η άλλη όψις της συνδέσεως με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ότι δηλαδή η Ελλάς θα αποτελέση ισότιμον μέλος της Κοινότητος των μεγάλων Δημοκρατιών της Δύσης. Και ότι, επομένως, θα κληθή η Ελλάς όχι μόνον να εκσυγχρονίση την οικονομίαν της, αλλά επίσης και το κράτος της και την κοινωνικήν της διάρθρωσιν. Πρώτιστον χαρακτηριστικόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητος είναι το ότι είναι Δημοκρατίαι". (Παν. Κρητικού: "Η ΡΗΞΗ", σελ. 33 - 34).
Αλλά και τα αμερικανικά αρχεία, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά για τον Α. Παπανδρέου. Γράφει ο Αλ. Παπαχελάς σχετικά με τις απόψεις του Α. Παπανδρέου για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ την προδικτατορική περίοδο, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963: "Ο Οουενς έγραψε στο τηλεγράφημα που έστειλε μετά τη συνομιλία τους: "Ο καθηγητής Παπανδρέου είπε πως παρά τις διαφορές που είχε κατά το παρελθόν με τους Αμερικανούς, ο πατέρας του δεν είχε παράπονα εναντίον των ΗΠΑ". Εν συνεχεία ο Ανδρέας διαβεβαίωσε τον Οουενς πως "αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλοαμερικανική. (... ) Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου ο γιος πρωθυπουργού είναι Αμερικανός. Για όνομα του Θεού, ας το εκμεταλλευθούμε!".
Ο Ανδρέας δήλωσε πως η αφοσίωση της Ελλάδας στη Δύση και στο ΝΑΤΟ θα είναι "ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι της κυβέρνησης Καραμανλή", αν και υπογράμμισε ότι "η ελληνική υπερηφάνεια θα παίξει ενισχυμένο ρόλο" και η φωνή της Ελλάδας θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΝΑΤΟ. Ο νεώτερος Παπανδρέου ανέφερε ότι ο πατέρας του ανέμενε, από πλευράς κοινωνικών επαφών, την ίδια μεταχείριση που επεφύλασσε η πρεσβεία στην ΕΡΕ, καθότι διαφορετική συμπεριφορά "θα ερμηνευθεί ως απόδειξη της αμερικανικής αντίθεσης στην κυβέρνηση της Ε. Κ.". Οι διαβεβαιώσεις του Ανδρέα ελήφθησαν σοβαρά υπ' όψιν. Η εβδομαδιαία έκθεση της πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον ανέφερε στις 8 Νοεμβρίου ότι "ο Γ. Παπανδρέου μας έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα είναι περισσότερο φιλοαμερικανική από την προηγούμενη"". (Αλέξη Παπαχελά: "Ο βιασμός της ελληνικής Δημοκρατίας", σελ. 94 - 95).
Υπάρχει το ερώτημα: Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Α. Παπανδρέου να διαγράψει φραστικά μια καμπύλη στην κατά τα άλλα ευθύγραμμη πορεία του εξυπηρέτησης της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του καπιταλισμού;
Ας εξηγηθούμε καλύτερα. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση το 1981-'89, εφάρμοσε κατ' ουσίαν το πρόγραμμα της "Ενωσης Κέντρου", κάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προσαρμογές στο νέο πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφώσει η αντιδικτατορική πάλη, οι μετέπειτα αγώνες και οι απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Εξαίρεση της πορείας αυτής ήταν το διάστημα 1974 - '79, οπότε το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε στις καλύτερες στιγμές του ως αστικό κόμμα, κλέβοντας συνθήματα της Αριστεράς.
Ποιοι λόγοι, λοιπόν, ώθησαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου σ' αυτή την υπερχρήση, που έκαναν, μιας σειράς αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων; Ηταν η ακατάσχετη δημαγωγία, χαρακτηριστική άλλωστε του Α. Παπανδρέου, η ορμητικότητα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος εκείνης της εποχής, που υποχρέωνε σε υιοθέτηση τέτοιων συνθημάτων;
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι χαρακτηριστικό το γνωστό περιστατικό που αναφέρει ο Γ. Λεονταρίτης: "Πολλά χρόνια αργότερα, πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ πια ο Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε τυχαία σ' ένα ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη με τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Η παλαιά προσωπική τους φιλία ποτέ δεν κλονίστηκε. Και αφού χαιρετήθηκαν εγκάρδια και είπαν διάφορα, σε μια στιγμή ο Ανδρέας γύρισε και κοίταξε τον παλιό κεντρώο πολιτικό: "Τώρα Μιχάλη ξέρεις τι έκανες; Αν ερχόσουν απ' την αρχή μαζί μου, σήμερα θα ήσουν το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ μετά από μένα... ". Ο Παπακωνσταντίνου τον "πείραξε": "Αν ήξερα Ανδρέα, ότι εκείνα τα συνθήματά σου για έξω από ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, κλπ. δεν τα εννοούσες, σίγουρα θα είχα έρθει στο ΠΑΣΟΚ... ". Κι ο Παπανδρέου τον "κάρφωσε" μ' ένα πονηρό χαμόγελο: "Σε νόμιζα πιο έξυπνο! ""...

Μ.Μ.

Τι ξέρεις για τη ναζιστική Βέρμαχτ Κασιδιάρη;

 Τι ξέρεις για τη ναζιστική Βέρμαχτ Κασιδιάρη;

Απολαύστε κάτι "πατριώτες", κάτι "εθνικιστές"... 
Η διαδικασία της προετοιμασίας και της όρκισης ενός νέου μέλους δεν αντιστοιχεί για τη Χρυση Αυγή σε τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία ενός ναζιστή. Η δικογραφία της υπόθεσης της Χρυσης Αυγής περιέχει εκατοντάδες τεκμήρια και το γεγονος αυτό θα βαρύνει αδιαμφισβήτητα στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, αφού όλοι έχουν αποκηρύξει κάθε τυχόν σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό.
Ο Κασιδιάρης, που υποδύεται τώρα τον “σοβαρό” πολιτικό που διεξαγει “νόμιμο πολιτικό αγώνα” είχε κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση και την όρκιση των νέων μελών. Το τέλος αυτης της διαδικασίας δεν θα μπορούσε παρά να σηματοδοτείται από την απότιση τιμής στη Βέρμαχτ, τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας που σκόρπισε το θάνατο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που οι κάτοικοι αυτής εδώ της χώρας γνώρισαν καλά. Η φωτογραφία είναι πιθανότατα από τη βραδιά της όρκισης του Φουντούλη (διακρίνεται όρθιος αριστερά) κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012. Πρόκειται για την ίδια σημαία που οι Γερμανοί ανήρτησαν στην Ακρόπολη όταν κατέλαβαν την Αθήνα. Και δεν το έκαναν για “αρχαιοελληνικούς” λόγους… (Πηγή: JailGoldenDawn).




Παραθέτουμε για ιστορικούς λόγους και την φωτογραφία των Ναζί στην Ακρόπολη.

Αυτοί είναι Ναζί. Εσύ που τους ψήφισες τι είσαι;

 Αυτοί είναι Ναζί. Εσύ που τους ψήφισες τι είσαι;

Νίκος Μιχαλολιάκος


Χρήστος Παππάς
  ΟΗλίας Κασιδιάρης,  με τη συντροφιά μασκοφόρων μελών της οργάνωσης κρατούν τη ναζιστική σημαία, γιορτάζοντας την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου.

Πηγή: enikos.gr


“Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι, αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά”

 “Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι, αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά”


Με αφορμή την επίσκεψη των Κινέζων αξιωματούχων στην Ελλάδα πήραμε μια ισχυρή δόση προπαγάνδας περί «ανάπτυξης» και μια ακόμα ισχυρότερη περί «επενδύσεων». Η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φυσικά οι «παπαγάλοι» τους, έχουν αποφανθεί: Το παράδειγμα της «Cosco», λένε, είναι το υπόδειγμα επένδυσης στο πλαίσιο του κυβερνητικού «succes story» και η εγγύηση για την αίσια έκβαση της επιχείρησης «σωτηρία της χώρας».


Πριν αναφερθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία στην πραγματικότητα, η οποία απέχει παρασάγγας από τον στερεότυπο όσο και ανορθολογικό πολιτικό τους λόγο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η προπαγάνδα της λοβοτομής είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις συνολικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Και τούτο διότι την πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα δεν την ανακάλυψαν μόνοι τους οι κυβερνώντες. Είναι μια κοινά αποφασισμένη πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, ότι στο κείμενο των πολιτικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2010, αναφέρονται τα εξής:

«Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα συγκρίνεται με άλλα κράτη της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ (...)».
  
Θυμίζουμε ότι στους βασικούς «εμπορικούς εταίρους» (βλέπε: ανταγωνιστές) της ΕΕ, συμπεριλαμβάνεται η Κίνα. Άρα στην Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ θα έχουμε «ανάπτυξη», όπου: α) Το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς θα είναι τύπου Κίνας (και τούτο ανεξάρτητα αν ο «επενδυτής» θα είναι Κινέζος, Γερμανός, Αμερικάνος ή Ρώσος, δεδομένης της μεταξύ τους σύγκρουσης για το ποιος θα πατήσει ισχυρότερα το πόδι του στην Ελλάδα), αφού με αυτό τον τρόπο, μειώνοντας το «κόστος εργασίας», θα γίνει «προσέλκυση επενδυτών» και β) οι «επενδύσεις» θα είναι τύπου «Cosco», με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια περιουσία, την καταλήστευση του εγχώριου πλούτου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας,  την εξασφάλιση συνθηκών ασυδοσίας στη δράση των πολυεθνικών που αφορά σε όλους τους τομείς, την (εικονική) φορολόγησή τους μέχρι την εγκληματική περιβαλλοντική τους συμπεριφορά.

Ας έρθουμε, τώρα, στα αμιγώς «δικά μας».

   Από την «Πάουερ» στην «Cosco»
    
Πρώτο: Το «αναπτυξιακό» μοντέλο, όπως βαφτίζεται από την κυβέρνηση η πολιτική της, έχει εφαρμοστεί πολλάκις στην Ελλάδα. Είναι η πολιτική που προσφέρει «ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» στα μονοπώλια. Το καθεστώς αυτό:
  • Μας οδηγεί σε μια εποχή τόσο «νέα», όσο «νέα» ήταν η εποχή της αμερικανικής «Ούλεν» στις αρχές του περασμένου αιώνα.
  • Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση είναι εξίσου «νέα» με την εποχή της δικτατορίας του Πάγκαλου και την έλευση, τότε, της αγγλικής «Πάουερ».
  • Είναι τόσο «αναπτυξιακή» η εποχή που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όσο «νέα» είναι η δεκαετία του 1960, όταν ήρθε στην Ελλάδα η γαλλική «Πεσινέ».
  • Η πολιτική της παραχώρησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως τα λιμάνια, θα φέρει τόση «σωτηρία» στη χώρα όση έφερε η παραχώρηση του αεροδρομίου της Αθήνας στην γερμανική «Χοχτιφ», τη δεκαετία του 2000…  
  
Με δυο λόγια: Η Ελλάδα έχει τόσο πλούσια εμπειρία – εμπειρία αιώνων -  από τέτοιους επενδυτές, που όσοι παρουσιάζουν την οικονομική «αποικιοκρατία» σαν κάτι το «καινούργιο» και το «εθνοφελές», δεν κάνουν τίποτα λιγότερο από το να αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό σαν «αμερικανο-κινεζάκι»…

Εργάτες - είλωτες
    
Δεύτερο: Αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι τόσο «αναπτυξιακά», όσο «αναπτυξιακό» είναι το γεγονός ότι η διετής πλέον παρουσία στην Ελλάδα της «Cosco» αποτελεί συνώνυμο της εργασιακής βαρβαρότητας. Ας πάρουμε μια γεύση αυτής της βαρβαρότητας όπως προκύπτει από τις συμβάσεις εργασίας στις οποίες υποχρεώνει η Cosco» τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στον Πειραιά. Μια τέτοια «κινέζικη» σύμβαση (που την έφερε στο φως ο «Ριζοσπάστης» στις 25/5/2013) περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Η «Cosco» δεν αναγνωρίζει συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας
  2. Οι μέρες εργασίας του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τις 12 το μήνα Δεν μιλάμε, δηλαδή, για εργαζόμενους, αλλά «ημιαπασχολούμενους»... 
  3. Ο καθαρός μισθός των εργαζομένων δεν ξεπερνά τα 660 ευρώ το μήνα... 
  4. Οι ώρες εργασίας ημερησίως μπορεί να ξεπεράσουν και τις 15...
  5. Σύμφωνα με τη σύμβαση «ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή αποσπά τον εργαζόμενο, από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση κτλ».
  6. Σύμφωνα με τη σύμβαση στην «Cosco» η αμοιβή νυχτερινής εργασίας, η αμοιβή Κυριακών, η αργιών, η αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κλπ. ΔΕΝ πληρώνονται! Στη σύμβαση, για τις συμφωνημένες αποδοχές των 660 ευρώ το μήνα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Περιλαμβάνονται σε αυτές  η αμοιβή για οποιασδήποτε φύσης επιδόματα, καθώς και για κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κ.λπ.)». Εν ολίγοις, λαμβάνοντας το συμφωνημένο ποσό, ο εργαζόμενος, όσο κι αν δουλέψει, ό,τι δουλειά κι αν κάνει,  «θα θεωρεί – όπως αναφέρει η σύμβαση -  εξοφλημένη πάση αξίωσή του»!!
  7. Στην «Cosco» οι υπερωρίες, επίσης, δεν πληρώνονται. Ιδού με πιο θαυμάσιο σκεπτικό: «(…) η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης», αναφέρεται στη σύμβαση, «…θα λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας»!
Στόματα κλειστά λόγω… «ικανοποίησης»!

Τρίτο: Πριν ένα χρόνο είχε επισκεφτεί την «Cosco» o Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παπούλιας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κατά την επίσκεψή του συνάντησε «ικανοποιημένους» και «ευτυχείς» εργαζόμενους. Κι επειδή, όπως είδαμε κι από την σύμβαση,  η «ευτυχία» και η «ικανοποίηση» στους εργασιακούς χώρους της «Cosco» πρέπει να είναι ανεπανάληπτες, η εταιρεία έχει πάρει τα μέτρα της. Έτσι, προφανώς για να μην κατακλύζεται καθημερινά από αιτήσεις και διαδηλώσεις δυστυχισμένων ανθρώπων, που μαθαίνουν τις συνθήκες «ευτυχίας» που επικρατούν στην «Cosco» και της ζητούν να ανοίξει τον «παράδεισό της» και σε εκείνους, η «Cosco» έχει φροντίσει στις συμβάσεις εργασίας στις οποίες υποχρεώνει τους εργαζόμενους να συμπεριλάβει και την εξής ρήτρα: Κάθε εργαζόμενος, λέει η ρήτρα,
«...υποχρεούται έναντι του εργοδότη σε υποχρέωση πίστης που αναλύεται σε απαγόρευση διάδοσης εταιρικών μυστικώνκαι πληροφοριών σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο»...

Λογικό! Είναι τόση η «ικανοποίηση», όπως άλλωστε το δήλωσε ο κ. Παπούλιας, και τόση η «ευτυχία» της κινεζοποίησης, είναι τόση η «ικανοποίηση» και τόση η «ευτυχία» που υπόσχονται στους εργαζόμενους οι «επενδύσεις» τύπου «Cosco», είναι τόση η «ικανοποίηση» και τόση η «ευτυχία» που θα φέρει αυτού του τύπου η «ανάπτυξη», που καλύτερα… να κρύβονται. Και να περιφρουρούνται με τη δέουσα... εχεμύθεια. Ώστε να μπορούν μετά πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και φαρισαίοι, να ανακαλύπτουν «ικανοποιημένους» και ευτυχισμένους» ανθρώπους, ανάμεσα σε ένα λαό φτωχοποιημένων ειλώτων.

Στην κοιτίδα της… «ευτυχίας»
  
Όμως, πέρα από τις εγχώριες αποδείξεις για το πού οδηγούνται τα πράγματα με αυτή την πολιτική, είναι εξαιρετικά πολύτιμο να δούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην... κοιτίδα τους. Αν σήμερα στην Ελλάδα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τα πράγματα στην Κίνα μπορούν να μας δώσουν μια ασφαλή εικόνα για τις συνέπειες που φέρνει στο λαό όχι μόνο η καπιταλιστική κρίση, αλλά και η καπιταλιστική «ανάπτυξη».

Χονγκ – Κονγκ: Η βιτρίνα της «ανάπτυξης»…
Θα πάρουμε, λοιπόν, ως υπόδειγμα την «καλύτερη» εκδοχή της Κίνας και του «μοντέλου Cosco». Το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη περίπου 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ (Σεπτέμβρης 2011) βρέθηκε από το 2010 στην 8η θέση του κόσμου όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Είναι η πλουσιότερη πόλη της Ασίας. Εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα «ανάπτυξης» καθ' όλη τη δεκαετία και με ρυθμούς 8% ειδικά για το 2012 και το 2013. Το άλμα ανόδου που παρουσίασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 31/12/2012 ήταν το μεγαλύτερο της διετίας. Πόση περισσότερη «ανάπτυξη» να ζητήσει κανείς...

Αλλά τι, αλήθεια, σημαίνει αυτή η «ανάπτυξη» για το λαό; Η απάντηση δίνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ του Βρετανού φωτογράφου Brian Cassey:
  • Εκεί, λοιπόν, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, το 1/3 του πληθυσμού, περί τα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή, «ζουν» σε «δημόσια ενοικιαζόμενα σπίτια», όπως βαφτίζονται οι τρώγλες και τα παραπήγματα.
  • Εκεί, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκαν επίσημα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι να τελούν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.
  • Εκεί, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, οι πιο φτωχοί κι από τους φτωχούς στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα μεταλλικά κλουβιά διαστάσεων 1,7 μ. Χ 0,7 μ., εγκατεστημένα σε εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες και σε ερειπωμένα κτίρια, «ζουν» μέσα σε δωμάτια που το καθένα στεγάζει και 20 τέτοια σιδερένια κλουβιά.
  • Εκεί, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, οι πιο φτωχοί κι από τους φτωχούς στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα μεταλλικά κλουβιά διαστάσεων 1,7 μ. Χ 0,7 μ., εγκατεστημένα σε εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες και σε ερειπωμένα κτίρια, «ζουν» μέσα σε δωμάτια που το καθένα στεγάζει και 20 τέτοια σιδερένια κλουβιά.


Χονγκ – Κονγκ: Πίσω από τη «βιτρίνα» της «ανάπτυξης»…
Αυτά είναι τα «σπίτια» τους. Αυτή είναι η «ζωή» τους. Γιατί αυτή τη «ζωή» τους επιτρέπει να έχουν η «ανάπτυξη» σύμφωνα με το κινεζικό, με το καταριανό, με το γαλλικό, με το ελληνικό και με το κάθε λογής καπιταλιστικό «μοντέλο Cosco»...

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να εκπληρώσουν την «προφητεία» του Μαρξ:
  «...κινέζικα μεροκάματα, αυτός είναι τώρα ο σκοπός που επιδιώκει το αγγλικό κεφάλαιο» (Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», τόμος 1ος, σελ. 622).

  «...η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο» (Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», τόμος 1ος, σελ. 885).

Αυτά έγραφε ο Μαρξ. Πριν από αιώνες! Το ερώτημα είναι αν ο ελληνικός λαός θα επιτρέψει την «κινεζοποίησή του». Έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει; Έχει. Παραφράζοντας ελαφρώς τον Σαίξπηρ, ο «Ριχάρδος Γ’» το περιγράφει έτσι: «Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι, αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά»!

Πηγή: enikos.gr

 Νίκος Μπογιόπουλος:



ΚΕΡΚΥΡΑ-Αντιδράσεις για τον “δεκάλογο” των ξενοδοχουπαλλήλων ,απο τους δουλεμπορους του τουρισμου

Αντιδράσεις για τον “δεκάλογο” των ξενοδοχουπαλλήλων ,απο τους δουλεμπορους του τουρισμου




ksenodox_poreia13Πανελλήνια διάσταση πήρε η δημοσιοποίηση (εσωτερικού) εγγράφου του σωματείου ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας,  με το οποίο καλούνται τα μέλη του, -μέσα από ένα δεκάλογο- “να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική ασυδοσία”.
Μεταξύ άλλων παροτρύνει τους εργαζόμενους “να ρίξουν τους ρυθμούς δουλειάς”, να ενημερώνουν το σωματείο για ότι συμβαίνει στα ξενοδοχεία”  αλλά και “για ότι  τους λένε οι προιστάμενοι”.
Το θέμα δημοσιοποίησε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου, όπου φιλοξένησε δηλώσεις εκπροσώπων του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου του νησιού.
Ειδικότερα οι δηλώσεις στον ΑΝΤ1:
«Να ζητήσουν να πάρουν τα κλειδιά (σ.σ. των ξενοδοχείων). Διότι όλα αυτά που ζητάνε και με όλα αυτά που φέρνουν, δεν θέλουν τίποτα άλλο, να καταστρέψουν την ιδιοκτησία. Έχουν διαθέσει τη ζωή τους και τα χρήματά τους, για να έχουν αυτοί οι κύριοι απασχόληση», (Παναγιώτης Μπράμος,  πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας).
«Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Αλλά δεν επιτρέπεται να στρέφεται ο αγώνας εναντίον των τουριστών. Διότι ένας τέτοιος αγώνας είναι εναντίον των τουριστών”, (Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας).
«Είναι ιερό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητάει τα δεδουλευμένα του. Τέτοια είδους αιτήματα θα βρουν όλους τους φορείς αρωγούς. Οι προτροπές αυτές προς τους εργαζόμενους, δεν μας εκφράζουν και δεν μας καλύπτουν», (Βασίλης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας) .

ΕΡΓΑΤΗ ΠΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ

Το επίμαχο έγγραφο 
Scan_Doc0097

Κιχ, κύριε Σκουρλέτη "μας" ; Κιχ ;

 Κιχ, κύριε Σκουρλέτη "μας" ; Κιχ ;

Σε παραλήρημα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του «ΣΚΑΪ».

Μιλώντας για τις ξένες επενδύσεις που φέρνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, οδήγησε την κουβέντα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στο γεγονός ότι ρημάζει. Εκεί ξεκίνησε να μιλάει χυδαία για τα συνδικάτα και να συκοφαντεί το ΠΑΜΕ.

Και τι δεν είπε:
 Ότι οι συνδικαλιστές της Ζώνης «σκοτώνουν τις επενδύσεις» και «διώχνουν τα καράβια». 
Ότι για να βρει κανείς δουλειά στη Ζώνη, «πρέπει να περάσει πρώτα από τα γραφεία του ΠΑΜΕ», ότι εκεί «δουλεύουν 3 ώρες τη μέρα και το μεροκάματο είναι 220 ευρώ».
Προέτρεψε μάλιστα τους τηλεθεατές να πάνε «στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της Κωνσταντινούπολης για να δείτε τι ζημία κάνει η ιδεοληψία που σκοτώνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο δια ταύτα, ισχυρίστηκε: 
«Να γιατί σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει 8% - 10% - 15%. 
Διότι όλα αυτά τα θύματα της βίας και της σύγκρουσης εκεί κάτω στη Ζώνη (...) οδήγησε στο άλλο χειρότερο άκρο, τη Χρυσή Αυγή». 
Χιλιοειπωμένα είναι τα όσα είπε ο Κεφαλογιάννης. 

Τα ψέματα που ξεστόμισε, έχουν απαντηθεί από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

Τα ίδια που είπε ο Κεφαλογιάννης, οι εργάτες της Ζώνης και ο λαϊκός κόσμος στο Πέραμα τα έχουν ακούσει να τα λένε οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τα τσιράκια τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική, οι μεγαλοεργολάβοι της Ζώνης, που θέλουν εργαζόμενους χωρίς μισθούς και δικαιώματα στα καρνάγια και βέβαια οι εφοπλιστές, των οποίων ο Κεφαλογιάννης διετέλεσε υπουργός.

Τα έχουν ακούσει όμως να τα λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη, όταν προσπάθησαν να στήσουν τον λεγόμενο «αντισύνδεσμο», για να χτυπήσουν και να ακυρώσουν τα ταξικά συνδικάτα, να σύρουν τους εργαζόμενους σαν πρόβατα σε σφαγή στην αυλή των μεγαλοεργολάβων.

Ίσως αυτούς να είχε στο νου του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, που βρίσκονταν στο ίδιο πάνελ με τον Μ. Κεφαλογιάννη, άλλα όση ώρα ο πρώην υπουργός έβριζε και συκοφαντούσε τα συνδικάτα της Ζώνης, αυτός δεν έβγαλε κουβέντα...

Την απάντηση του Συνδικάτου  Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μπορείτε να την διαβάσετε στο παρακάτω λινκ :

 http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/46114/apantisi-gia-ta-osa-eipothikan-se-varos-ton-taxikon-syndikaton-tis-n

Αναρτήθηκε από

Ευθέως κ. Κουτσούμπα

 Ευθέως κ. Κουτσούμπα



«-…είναι οι ίδιοι που θέλουν το ΚΚΕ να βάλει το σοσιαλισμό στο εικονοστάσι και να πάρει καρέκλες σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κοροϊδεύοντας ότι έτσι θα σωθεί ο λαός.»

Ευθέως  κ. Κουτσούμπα. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά; Ότι ο Αλέξης Τσίπρας δυσφημεί την έννοια;


«-…Αυτό ας το σκεφτούν και ας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά, με βάση την ίδια τους την πείρα, οι άνθρωποι που αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, αγωνιστές. Εγώ πάντως ειλικρινά δε θυμάμαι εδώ και δεκαετίες κάποιο πραγματικά αριστερό κόμμα, ανεξάρτητα από στρατηγικές ελλείψεις και αδυναμίες, που να έλεγε ότι η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη, που να λιβανίζει τον ΣΕΒ καλώντας τον επίσημα σε «νέα κοινωνική συμφωνία», δηλαδή σε ταξική συνεργασία, που τουλάχιστον στα λόγια, ανέκαθεν καταδίκαζαν ακόμα και οι ρεφορμιστές». 




Ενα σχόλιο για τον καυγά Τριανταφυλλόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ

 Ενα σχόλιο για τον καυγά Τριανταφυλλόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ


Η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ και του γνωστού δημοσιογράφου Μ.Τριανταφυλλόπουλου ούτε μας αφορά, ούτε έχει την παραμικρή αξία για μας. Ωστόσο, μιας και το θέμα των... καρότων και των διαδικτυακών υποκλοπών παίρνει διαστάσεις, εκφράζουμε την ακόλουθη άποψη:

Για το ρόλο του Τριανταφυλλόπουλου ως προσωποποίηση της δημοσιογραφίας της ρουφιανιάς δεν είχαμε καμία αμφιβολία. Εδώ και χρόνια άλλωστε ο συγκεκριμένος κύριος προωθεί τη «λογική» της κλειδαρότρυπας, της κρυφής κάμερας, των υποκλοπών. Πρόκειται για δημοσιογραφία πρακτορίστικου τύπου, βρωμιάς και δυσωδίας. Τέτοιου είδους δημοσιογραφία παράγει το αστικό, καπιταλιστικό σύστημα παρουσιάζοντας την μάλιστα ως «αποκαλυπτική δημοσιογραφία». Στο βούρκο της αστικής και μικροαστικής γεννιούνται οι Τριανταφυλλόπουλοι και εκεί εκτρέφονται. Στη μικροαστική δίψα για περισσότερη σκανδαλολογία και λιγότερη ουσία βασίζονται και αυτήν αναπαράγουν. Στις παρυφές του παρακράτους (άλλοτε προωθώντας τους «Ξηρούς» και άλλοτε τους «Κασιδιάρηδες») σέρνονται.

Αν ο Τριανταφυλλόπουλος είναι προσωποποίηση της ρουφιανοδημοσιογραφίας, πολιτευτές τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη αποτελούν το άκρον άωτον της ανευθυνότητας, της μικρόνοιας και του καιροσκοπισμού. Τον καιροσκοπισμό του Σακελλαρίδη (καμία εντύπωση για πολιτικό ενός καιροσκοπικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) τον είδαμε στις πρόσφατες εκλογές, όταν και «ψάρευε» ψήφους στη δεξαμενή των χρυσαυγιτών. Όταν επιχειρούσε να χαϊδέψει τους ψηφοφόρους των Ναζί μπας και κερδίσει το δεύτερο γύρο των εκλογών στο δήμο της Αθήνας. Ο ίδιος αυτός κύριος εμφανίζεται - λένε - σε βίντεο να κάνει διάφορα «όμορφα» κατά τη διάρκεια διαδικτυακής κουβέντας με αγνώστους. Προφανώς και δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, είτε λέγεται Σακελλαρίδης είτε οπωσδήποτε αλλιώς. Μπορούμε όμως εύκολα να συμπεράνουμε το μέγεθος της ανευθυνότητας και της προσωπικής έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας και αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου που αφήνεται να επιδεικνύει σε αγνώστους και μάλιστα μέσω διαδικτύου (!!) ιδιαίτερες προτιμήσεις του. Δεν γνώριζε ότι ενδέχεται να τον καταγράφουν; Δε γνώριζε, σε τελική ανάλυση, ότι τίποτα δεν παραμένει προσωπικό στο διαδίκτυο;

Και οι δύο, ο ένας στο χώρο της δημοσιογραφίας και ο άλλος στο χώρο της πολιτικής, αποτελούν απότοκα της σάπιας αστικής κουλτούρας. Ουδεμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα έχει όλο αυτό το αηδιαστικό, αποπροσανατολιστικό αλισβερίσι. Δεν θα μπούμε στη λογική ούτε του «καρότου» ούτε της «κρυφής κάμερας». Και τα δύο αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και τη λογική των πρωταγωνιστών τους, την οποία καλείται να κρίνει ο λαός.  

ΕΔ-Αναβαθμισμένη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές προς όφελος και των Ελλήνων καπιταλιστών

Αναβαθμισμένη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές προς όφελος και των Ελλήνων καπιταλιστών

ΓΕΑ
Εν μέσω όξυνσης των συγκρούσεων στο ευρύτερο πεδίο της Ευρασίας, ζώνη όπου αντιπαρατίθενται μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων, δικτύων και αγορών, βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, για κατοχύρωση νέων πεδίων κερδοφορίας μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τα σχέδια αυτά, βαθαίνει τη συμμετοχή ελληνικών μονάδων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, επιχειρήσεις και επεμβάσεις όπου Γης, κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΕΔ άλλων χωρών του ευρωατλαντικού τόξου. Προσαρμόζει τη δομή των ΕΔ στις τέτοιες απαιτήσεις και τα πρότυπα λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Με Αμερικανούς πεζοναύτες και ιπτάμενους
Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ, σε ασκήσεις στην Ελευσίνα, τη Μαγνησία κ.α. Βασικός στόχος η επίτευξη της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, πρόταγμα του ΝΑΤΟ, ώστε δυνάμεις από διαφορετικά κράτη-μέλη του να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσουν από κοινού και δίχως προβλήματα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Η εκπαίδευση, μάλιστα, τέτοιων μικρών, ευέλικτων μονάδων, προορισμένων για επικίνδυνες αποστολές, προϊδεάζει για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που κάθε άλλο παρά την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της αφορούν.
Εντονη τέτοια δραστηριότητα παρουσιάζει και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Χαρακτηριστικά, αρχές της άνοιξης, δώδεκα μαχητικά «F-15» της αμερικανικής ΠΑ που δρουν στην Ευρώπη (USAFE) ήρθαν από τη Βρετανία στην Κρήτη και πραγματοποίησαν πολυήμερη «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους, ελληνικά μαχητικά, πάνω από τη Νότια Ελλάδα.
Πρόσφατα, και ενόσω εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία, με υπόβαθρο την επιχείρηση διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε σύγκρουση με την αστική Ρωσία, μονάδες της ΠΑ (τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό) συμμετείχαν στη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, την άσκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014). Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση), τη μετέφεραν από τη Νότια στη Βόρεια και Ανατολική Γερμανία και στη Βόρεια Θάλασσα, με επιχειρήσεις σε μικρή απόσταση από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, συμμετείχε δύναμη 4.200 ανδρών, 800 εκ των οποίων ήρθαν από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία και Ουγγαρία. Μετείχαν επίσης δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, ελικόπτερα, το πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και μονάδες του γερμανικού στόλου. Πέταξαν 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες.
Στη Μαύρη θάλασσα
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη συμμετοχή (29 Μάη με 4 Ιούνη) της ΠΑ στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», με αεροσκάφη «F-16», η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία και διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι δηλαδή άλλη μια άσκηση που ...ακουμπά στη Ρωσία.
Στην «Thracian Star 2014» συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, «η άσκηση είχε σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας».
Επιπλέον, κομμάτι της άσκησης «ήταν και η εκπαίδευση των ιπταμένων στον εναέριο ανεφοδιασμό». Σε αυτό το πλαίσιο, ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων μας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Εξάλλου, από 16 ως 27 Ιούνη, διοργανώνεται και πάλι από τη Βουλγαρία, ξανά εντός του FIR Σόφιας, στο αεροδρόμιο «Plovdiv», η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «European Air Transport Training 2014». Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα αεροσκάφη «F-16» της 110 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας), ένα αεροσκάφος «EMB-145H Erieye» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (εδρεύει στην Ελευσίνα), τα οποία επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, έναν αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο. Επισήμως, η άσκηση σκοπό έχει «την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών». Συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.
Στην Αφρική
Αμέτοχο στο όλο αυτό εγχείρημα δε μένει ούτε το Πολεμικό Ναυτικό. Η φρεγάτα «Ψαρά» στάλθηκε στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Ανατολική Αφρική, με πρόσχημα την «πειρατεία» και τις «ασύμμετρες απειλές». Βασικό ζητούμενο είναι φυσικά η προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε ένα κομβικό σημείο μεταφοράς αγαθών, όσο και η εδραίωση εκεί της παρουσίας ΕΔ της ΕΕ. Παράλληλα μονάδες του στόλου έκαναν πρόσφατα από κοινού ασκήσεις στο Μυρτώο πέλαγος με το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αξιοσημείωτη είναι και η ενεργοποίηση, τελευταία, του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ), για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Η κυβέρνηση το επάνδρωσε, για την επιχείρηση, με Ελληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129. Κατάφερε υποδιοικητής της «EUFOR RCA» να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος. Και έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ τον Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.
Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για το τι άλλες «διευκολύνσεις» επιδιώκει να παράσχει η κυβέρνηση στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Αλλωστε μέσα Απρίλη οι εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία π.χ. για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις πρόσφατες δραστηριότητες, «καθώς και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην ΚΑΔ».
Λίγο νωρίτερα, αρχές Μάρτη, στελέχη του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ συμμετείχαν στο «1ο Συνέδριο παροχής υπηρεσιών επιμελητείας για την EUFOR RCA», συνέδριο που σημειωτέον έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της επιχείρησης και παρουσίασαν τις δυνατότητες του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στην υποστήριξη της επιχείρησης. Αλλωστε το 2008 το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είχε αναλάβει να βρει τα μέσα για τη μεταφορά πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την Πολωνία στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν, απ' όπου διεκπεραιώθηκαν κατόπιν στη γειτονική ΚΑΔ και το Τσαντ, στο πλαίσιο της EUFOR RCA εκείνης της χρονικής περιόδου.
Απευθείας υπαγωγή και διασύνδεση
Εξάλλου, υπάρχει και απευθείας υπαγωγή δομών των ελληνικών ΕΔ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Π.χ. το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πρόκειται για τον μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».
Υφίσταται επίσης ο χερσαίος «Σχηματισμός Μάχης» της ΕΕ, HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Σχηματισμό» που βρίσκεται σε «ετοιμότητα» για το α' εξάμηνο του 2014 συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Οπως υπάρχει και ο αμφίβιος «Σχηματισμός Μάχης» (Amphibious Battle Group), στον οποίο συμμετέχουν με δυνάμεις οι Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Από κοντά και το «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ). Ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων κρίνεται ο ρόλος του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη ΕΔ από διάφορες χώρες. Μάλιστα, ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

TOP READ