11 Ιουν 2019

Είναι λαθρέμποροι ελπίδας κι έχουν… διασυνδέσεις

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //
Διορίζουν, μετατάσσουν, βολεύουν τις γυναίκες τους (νυν και πρώην), γκόμενες, εραστές, τα καλόπαιδά τους, τους δικούς τους εν γένει.
«Αξιοποιούν διασυνδέσεις» και φυσικά, «δεν νιώθουν απολογούμενοι».
Σε προσφέρουν ως απαξιωμένο εμπόρευμα στη ΝΔ, ξαναζωντανεύουν τους βρικόλακες του ΠΑΣΟΚ.
Σε ποιον να απολογηθούν και γιατί; Σ’ εσένα που βλέπεις άπραγος εαυτόν και τους οικείους σου να φυτοζωούν και να μαραίνονται στην ανεργία και στην ανέχεια; Που ανέχεσαι όλον αυτόν τον ξεπεσμό, που αδιαφορείς για την καταστροφή που «μπαίνει από παντού στο… σπίτι»;
Έχουν οδηγήσει το λαό στην πείνα και στην εξαθλίωση. Εξευτελίζουν και δολοφονούν. Σπρώχνουν στην αυτοχειρία! Πνίγουν αθώους, καίνε παιδιά, εξαφανίζουν οικογένειες.
Αρκεί! Φτάνει! Μέχρι εδώ! Μια και μόνη διασύνδεση θα μπορούσες να έχεις εσύ, που θα τους έστελνε όλους αυτούς, μαζί με το σύστημα που τους εκτρέφει από το αίμα σου, στη χωματερή της ιστορίας. Κι όμως, το καθυστερείς.
Διασυνδέσου – από χθες έπρεπε να το κάνεις, με την τάξη σου, με το ΚΚΕ. Προκάμεις!

Τα νταούλια της Κομισιόν...

Κάλι Καρά
Οι δύο μονομάχοι, η ΝΑΤΟική αριστερά και η πούρα ΝΑΤΟική δεξιά, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ό,τι και να πουν, όσο και αν προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, άλλη μια φορά για τις διαφορές τους, ήρθε η μαρτυριάρα Κομισιόν και τους ξεσκέπασε, με την «έκθεση ενισχυμένης εποπτείας». Η όποια επόμενη κυβέρνηση, θα ακολουθήσει τις ράγες που έχουν χαράξει οι ευρωενωσιακοί θεσμοί, κόντρα στο μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης.
Η απαίτηση της Κομισιόν για επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνει ότι σε αντίθεση με το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι δεσμεύσεις και η ασφυκτική εποπτεία παραμένουν στο ακέραιο και ενισχύουν περαιτέρω το μνημονιακό οπλοστάσιο, σε βάρος του λαού.
Επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πλειστηριασμοί ακινήτων και νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να θωρακιστεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να στηλιτεύει ως “παροχές” τα ελάχιστα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέο αντιλαϊκό πακέτο 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 - 2020, αποτιμώντας τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά των επόμενων κρατικών προϋπολογισμών. Η αντιλαϊκή σκυτάλη για την «εξειδίκευση» αυτών των μέτρων, θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και βέβαια στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.
Άρα, το πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει την 7η Ιουλίου, θα είναι η κατά γράμμα υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μία - μία βγαίνουν στην επιφάνεια.
Έτσι, μετά τα νταούλια που θα βάραγε ο πρωθυπουργός και θα χόρευαν οι θεσμοί, ήρθαν τα τέσσερα χρόνια πιστής εφαρμογής όλων των κατευθύνσεων της Κομισιόν, ήρθε και η ώρα της αποκάλυψης, ότι θα χορέψουν με τα νταούλια της λυκοσυμμαχίας και οι όποιοι επόμενοι διαχειριστές της αστικής εξουσίας, ενώ οι όποιες κόντρες μαζί τους, μόνο γέλια προκαλούν.
Και επειδή «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται»....
Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αντεπιτεθεί στο αντιλαϊκό «μενού» της επόμενης μέρας. 

«Αφόρητο δίλημμα» : Τσίπρας η Βαρουφάκης ;





Όταν η πολιτική ευτελίζεται σε τέτοιο βαθμό που το κυρίαρχο διακύβευμα είναι να επιλέξει κάποιος ανάμεσα στην «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του Τσίπρα και στις ανερμάτιστες θεωρητικές και πολιτικές ασυναρτησίες του Βαρουφάκη, είναι πια έκδηλο ότι διανύουμε μια κοινωνικά και πολιτικά άνυδρη περίοδο.
γράφει ο Χρήστος Μιάμης
Να τι ισχυρίζεται ο Τσίπρας : Είχε προετοιμαστεί για σύγκρουση αλλά όταν κατάλαβε ότι και οι δανειστές είχαν επίσης προετοιμαστεί για σύγκρουση, κατανόησε πως δεν μπορεί να κάνει σύγκρουση. Δηλαδή δεν είχε προετοιμαστεί για σύγκρουση αλλά για σκιαμαχία. Ή απλώς θεωρούσε πως ενεοί  οι δανειστές από το πολιτικό μέγεθος της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υποχωρούσαν και θα υιοθετούσαν τις επιθυμίες της. Βέβαια κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τα «εγγόνια του Μπερλινγκουέρ» είχαν αυταπάτες, δεν πίστευαν ότι μπορεί να αντισταθεί κανείς στην δύναμη της επιχειρηματολογίας τους, και τότε ο Τσίπρας ανέλαβε το ιστορικό βάρος της κυβίστησης.

Στον αντίποδα ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται τα εξής : Είχε ολοκληρωμένο σχέδιο παράλληλων πληρωμών, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρούσαν, ενώ ο ίδιος ήδη το πρώτο δίμηνο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» είχε δηλώσει πως συμφωνεί με το 70% των απαιτήσεων των δανειστών. Παράλληλα επεδίωκε την σύγκρουση με τους δανειστές αλλά δεν συζητούσε καν την έξοδο από το ευρώ, για αυτό, και ελλείψει άλλου διαπραγματευτικού όπλου τους έκανε πολύωρες διαλέξεις στο Eurogroup με στόχο να τους οδηγήσει στην υπερκόπωση, και στον συμβιβασμό.


Σε αυτό το δίδυμο που από την αρχή επεδίωκε τον «έντιμο συμβιβασμό», -μια αερολογία χωρίς καμία πολιτική βάση- εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός την επίλυση των προβλημάτων του, ως αδιάψευστο δείγμα μιας νοσηρότητας της ανάθεσης σε εκπροσώπους του λαού που παριστάνουν τους επαΐοντες, ενώ δεν μπορούν καν να σηκώσουν το βάρος του σαρκίου τους. Αυτό το δίδυμο που τώρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος.
Ο Τσίπρας κουβάλησε μαζί του όλη την πολιτική παράδοση μιας νεκρόφιλης αριστεράς που αναζητά παράθυρο διεξόδου από τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, και όταν δεν το βρίσκει ,-γιατί δεν υπάρχει- φοράει τα «γιορτινά της»,  και εισέρχεται εντός του συστήματος από την πόρτα. Την ίδια στιγμή ο Βαρουφάκης με μια βαλίτσα τεχνοοικονομικά μοντέλα ανά χείρας, θεωρούσε πως μπορεί να καλυφθεί η κραυγάζουσα πολιτική του ανεπάρκεια , και η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης που θα αμφισβητούσε το κυρίαρχο καπιταλιστικό ευρωπαϊκό μοντέλο, από οικονομίστικα τερτίπια.
Το κωμικό και το τραγικό σε μια αδιαίρετη ενότητα, ένα πολιτικό ανέκδοτο διαρκείας,  χωρίς ορατό τέλος.






Εγκλήματα μίσους

Η αποτρόπαιη επίθεση σε μια αεροσυνοδό και την κοπέλα της σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου επειδή αρνήθηκαν να φιληθούν έχει καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας του οχήματος, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Metroline που διαχειρίζεται το στόλο των λεωφορείων. Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε και πέμπτη σύλληψη νεαρού, ενός 16χρονου εφήβου, για την άγρια επίθεση στις δύο κοπέλες, την 28χρονη Melania Geymonat, 28 ετών και την 29χρονη Αμερικανίδα σύντροφό της, Chris. Οι δύο κοπέλες όμως δέχονται νέα, εξίσου αποτρόπαιη επίθεση, αυτή τη φορά από χρήστες του διαδικτύου.
«Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι θυμωμένη… Ήταν τρομακτικό, αλλά αυτό που με κάνει ακόμα πιο θυμωμένη είναι ότι δεν πρόκειται για μια νέα κατάσταση. Υπάρχουν περισσότερα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται. Δεν είμαστε παρά ένα ασήμαντο περιστατικό», επισημαίνει η Chris στο ΒΒC.
Πηγή: Χαραυγή

Συριζέικα θρασίμια σε αντιΚΚΕ αποστολή

Κάτι θρασίμια “ΣΥΡΙΖΟπαιδα” (ξέρω μερικά ξιπασμένα στο νησί μου), κουνάν το δάχτυλο σε κάποιους ΚΚΕδες λέγοντας: “Γιατί δε ψηφίσατε το νόμο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου;”. Και το λένε αυτό σαν να είναι δήθεν από θέση ισχύος. Με το τουπέ αυτουνού που δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης η ρήση του. Σα να λέει “τώρα σε τάπωσα”. Πριν λίγο καιρό έλεγαν το ίδιο για την απλή αναλογική, για τον κατώτατο μισθό κλπ. Άκου λοιπόν θρασίμι.
Ποιος ψήφισε την αύξηση του αφορολόγητου; 
Πες μου πρώτα: Ποιος ψήφισε την αύξηση του αφορολόγητου και πότε; Ποιος φωτεινός εγκέφαλος σκέφτηκε ότι πρέπει να πληρώνουν φόρο όσοι παίρνουν 400 ευρώ το μήνα, συνταξιούχοι, άνεργοι, ή και εργαζόμενοι (του νέου είδους των 350 ευρώ); Να σε ακούσω να το λες.
Πες μου μετά: Γιατί το ψήφισε; Από αριστεροσύνη; Από φροντίδα για τους “πολλούς”; Από “ταξικό πρόσημο”; Κι αυτό να σε ακούσω να το λες.
Αφορολόγητο τώρα, προεκλογικά το 2019
– Το ΚΚΕ κατάθεσε πρόταση στη βουλή για αύξηση του αφορολόγητου (κατάργηση της μείωσης) στις 3 Μαΐου 2019. Την καταψήφισε η κυβέρνησή σου.
– Τώρα, μετά τις ευρωεκλογές, που σφίξανε τα γάλατα κι είναι ο καιρός των προεκλογικών παροχών (όλοι οι δεξιοί πρωθυπουργοί τα ίδια κάνουν παραμονές των εκλογών) ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νομοσχέδιο για το ίδιο πράγμα.
– Όμως στο νομοσχέδιο αυτό περιέχονταν και η κατάργηση κάποιων αντίμετρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Αποσύρεται η μείωση του αρχικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%. Αποσύρεται η διάταξη με την οποία προβλεπόταν μείωση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερέβαινε τα 700 ευρώ. Αποσύρεται η επίσης προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.
Έτσι (σύμφωνα με το ΓΛΚ) από το «αφορολόγητο»  προβλέπονται για το κράτος «απώλειες εσόδων» ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά αυτές αντισταθμίζονται από την κατάργηση των «αντιμέτρων», που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Η εισοδηματική πολιτική πρέπει να είναι ισορροπημένη και σφιχτή, με τελικό αποτέλεσμα πάντα να πληρώνει ο λαός. Ευρωπαϊκή διαταγή και τα σκυλιά (ροζ, μπλε και πράσινα) δεμένα.
– Το ότι στην ίδια συζήτηση πέρασαν και μια διάταξη που χάριζε 48 εκατομυριάκια στον Σαββίδη για την ΣΕΚΑΠ, μόνο άσχετο δεν είναι.
– Ή το ότι σ’ αυτή τη συζήτηση αναδείχτηκε το θέμα των «γονικών παροχών» της βουλής (Ναι. Και οι νεοδημοκράτες κάνανε. Εσείς θέλετε να είστε τα σκατά ή το φτυάρι;).
– Φυσικό ήταν το ΚΚΕ να μη ψηφίσει τις ντροπές σας και να καταθέσει πάλι τη δική του πρόταση.
Κατάλαβες σαΐνι ; Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μη συμφωνεί μαζί σας (ή μ’ εμάς). Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει άλλη γνώμη κι άλλη πρόταση και να ψηφίζει διαφορετικά από ότι θα επιθυμούσες. Αν δε στο μάθανε οι δάσκαλοί σου εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί ο “σοσιαλισμός” τους μοιάζει μ’ αυτόν του Μουσολίνι: “Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Άρα υπέρ του εχθρού”.
Για όλα τα υπόλοιπα, μόνο δυο λόγια: 
Με την “απλή αναλογική” που ψηφίσατε, τελικά το 1% παίρνει 3 βουλευτές; Και το 40% παίρνει 120 βουλευτές; Ή παίρνει και πολλούς από αυτούς που έπρεπε να πάρουν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής. Εμείς πάντως προτείναμε και ψηφίσαμε την απλή και άδολη αναλογική = απλή μέθοδο των τριών.
Ο Βούρτσης, τέως υπουργός εργασίας της ΝΔ, σας είπε ευχαριστώ που επανενεργοποιήσατε το νόμο του με την πρόταση που φέρατε για την δήθεν “κατοχύρωση του κατώτατου μισθού“. Θυμάμαι ότι όταν τον ψήφισε το νόμο Βούρτση η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον είχαν καταψηφίσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μη μας ρωτάς λοιπόν εμάς γιατί τον καταψηφίσαμε ξανά. (Άλλωστε καταθέσαμε και ψηφίσαμε τη δική μας πρόταση). Αναρωτήσου πώς έγινε κι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά τον κατέθεσε και τον ψήφισε. Τι άλλαξε; Μήπως το … ταξικό πρόσημο;
Πάντως δε καταλαβαίνω τη μανία σας με το ΚΚΕ. Στο κάτω κάτω όλα όσα θέλατε πέρασαν από τη βουλή και χωρίς τη δική μας ψήφο. Δεν εξηγείται λοιπόν η επικέντρωση της προσοχής σας στο τι δεν ψήφισε το ΚΚΕ. Θα ήταν προτιμότερο να αναλογιστείς με ποιων δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) την ψήφο πέρασαν όλα όσα κατά καιρούς ψηφίσατε. Επίσης θα ήταν χρήσιμο για σένα να δεις ποιες ακριβώς προτάσεις νόμου του ΚΚΕ καταψήφισαν από την αρχή της θητείας τους οι «δικοί» σου στη βουλή. Μετά έλα να συζητήσουμε για “συνεργασίες” και για “ταξικά πρόσημα”.
Όμως ρε φίλε απορώ. Αυτά, τα τόσο απλά, εσείς που είστε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα ξέρετε; Πώς εξηγείτε ότι επιμένετε να πλασάρετε τις προπαγανδιστικές σας κραγμένες ψευτιές; Είστε φανατικοί βλάκες; Δε νομίζω. Είστε σκέτοι βλάκες σανοφάγοι; Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Είστε σε διαγωνισμό αποφοίτησης, σαν καλοί διδακτορικοί φοιτητές του αντικομουνισμού, στα υγρά και σκοτεινά υπόγεια του Μαξίμου; Ή έγινε το μυαλό σας γιαούρτι από την πολύ ΑΥΓΗ, ΕΡΤ και Βαξεβάνη; Ποιος ξέρει τι από όλα είναι το κύριο.
Κάποιοι πάντως λένε ότι το μόνο ελαφρυντικό σας είναι το ότι υπερασπίζεστε καρέκλες και μισθούς. Τελικά αν το καλοσκεφτείς, είναι σοβαρό ελαφρυντικό. Αλλιώς δε φτάνει στο σημείο να λέει ένας σοβαρός άνθρωπος τέτοιες παπαριές. Μόνο που αυτή η δουλειά είναι να εξαλείψουν κάθε αριστερή σκέψη και από την Ελλάδα, κάθε κομμουνιστική φωνή, όπως το κατάφεραν οι “συνάδελφοί” σας σ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Αλλά φίλε θρασίμι, μη φας, έχουμε γλαρόσουπα.

Αήθης επίθεση Πολάκη στον «πιο ευγενικό γιατρό του ΕΣΥ», στον Ηλία Σιώρα

Είναι μανούλα στις αήθεις επιθέσεις ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πάντα με την κάλυψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά τα έβαλε με την πιο «τον πιο ευγενικό γιατρό του ΕΣΥ, τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Ηλία Σιώρα, προκειμένου να κρύψει την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζουμε ότι σε χτεσινές του δηλώσεις ο Ηλίας Σιώρρας περιέγραψε την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία και την πραγματικότητα για τους ανασφάλιστους. Και κάτι τέτοια ο Πολάκης δεν τα συγχωρεί. Η αλήθεια τσούζει.
Αντί άλλου σχολίου αναδημοσιεύουμε δύο σχόλια υγειονομικών συντακτών οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Το πρώτο είναι του Βασίλη Βενιζέλου από το healthview.gr:

Στον πιο ευγενικό γιατρό του ΕΣΥ επετέθη φραστικά ο Παύλος Πολάκης…

Δεν τον παίρνει, αλλά δεν το ξέρει! Ο κακομοίρης!
Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε καταφερθεί πολύ πρόσφατα κατά του αναπήρου ψυχιάτρου του ΕΣΥ και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και έβαλε τώρα στο στόχαστρό του έναν από τους πλέον ευγενικούς, προσηνείς, αριστοκρατικά μεγαλόψυχο και επιβλητικά εργατικό γιατρό του ΕΣΥ, τον καρδιολόγο και πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας “Ευαγγελισμός”, τον Ηλία Σιώρα, τον οποίο οι συνάδελφοί του έχουν αναδείξει στη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ιατρών Νοοσκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και οι μαχιμοι πολίτες στη θέση του περιφερειακού συμβούλου Αττικής!
Την προσβλητική φράση “ΝΤΡΟΠΗ” απευθύνει με θράσος και αμετροέπεια ο Παύλος Πολάκης προς τον αγαπητό σε όλους μας Ηλία Σιώρα, αλλά η ΝΤΡΟΠΗ κάνει γκελ στον καθρέφτη του Παύλου Πολάκη και επιστρέφει με πάταγο στα μούτρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας…
Το δεύτερο σχόλιο είναι της Δήμητρα Ευθυμιάδου  στο healthreport.gr:

Παρασκήνια: Αήθης επίθεση Πολάκη αυτή τη φορά εναντίον του Προέδρου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλ.Σιώρα!

Τελειωμό δεν έχουν τελικά όπως φαίνεται τα λεκτικά παραστρατήματα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη! Κατά τη γνωστή του τακτική…ρίξε λάσπη στο τέλος κάτι θα μείνει, επιτίθεται αυτή τη φορά διά του προσφιλούς του Facebook στον Πρόεδρο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλία Σιώρα.
Ο Ηλίας Σιώρας που προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ, αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα που αντανακλά την καθαρότητα όλων των γιατρών του ΕΣΥ, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την επιβίωση των νοσοκομείων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκλέγεται στη θέση του Προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός αυτού όμως είναι γνωστό ότι από τους περισσότερους συναδέλφους του περιγράφεται με τα πιο κολακευτικά λόγια, αφού δίνει καθημερινά τη ζωή του για να βοηθήσει τους ασθενείς και φυσικά τους συναδέλφους του όταν τον χρειάζονται, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών φυσικά.
Ο Παύλος Πολάκης παρασυρόμενος προφανώς για άλλη μία φορά από το μένος που έχει εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του, επιτέθηκε στον Ηλία Σιώρα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ηλία Σιωρα ,στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρε του Σωματειου του Ευαγγελισμου, μονο ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ μπορω να πω για αυτα που εμαθα πως είπες χθες στην ΕΡΤ !!!Αντιγράφω την αναρτηση της εργαζόμενης και μέλους του Συριζα στον Ευαγγελισμο…[…]
Στη συνέχεια ο κ.Πολάκης μεταφέρει ανάρτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ του Ευαγγελισμού – όπως γράφει- που υπεραμύνεται του έργου της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους.
Τι απαντά ο Ηλίας Σιώρας

Η απάντηση του Ηλία Σιώρα στον Παύλο Πολάκη έπειτα από σχετική ερώτηση του HealthReport.gr είναι : «Εγώ απαντώ με τις 2500 εφημερίες που έχω στην πλάτη μου εδώ στον Ευαγγελισμό. Κι αν προσθέσω και τη σημερινή όπου βρίσκομαι σήμερα μας κάνουν 2501. Άντε γεια…»

Η Σουηδική εταιρία που ανέλαβε τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς στέλνει στον Τειρεσία για χρέη και κάτω από 20 ευρώ..

 




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Intrum AB, λέγεται η Σουηδική επιχείρηση από το 2017, μετά την συγχώνευση της Intrum Justitia AB με την εταιρία Lindorff Group AB.
Είναι ιδιωτική εταιρία είσπραξης χρεών, χρηματοπιστωτικών κινήσεων καθώς και τιμολογήσεων.

Με τίτλο: Χιλιάδες Σουηδοί κατέληξαν στον «Τειρεσία»- η καινούργια συμφωνία με την Intrum είναι ο λόγος της αύξησης,
δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα της Σουηδικής τηλεόρασης στις 30 Ιανουαρίου του 2019 στοιχεία για την πολιτική είσπραξης της επιχείρησης.

Η εκπομπή «Εντολή Ελέγχου» της Σουηδικής Τηλεόρασης αποκαλύπτει πως πίσω από την δραματική αύξηση αποστολών χρεωστών στον Σουηδικό «Τειρεσία» βρίσκεται η καινούργια συμφωνία του Συνδέσμου Δήμων και Νομαρχιών/Περιφερειών που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 60 Δήμους και Νομαρχίες με την εταιρεία Intrum.


Τον Αύγουστο του 2018 οι υπηρεσίες του «Τειρεσία» χτύπησαν συναγερμό.
Οι καταγγελίες για απλήρωτα χρέη από περίπου 5.000 τον μήνα άρχισαν από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν τις 13.000!

Αφορούσαν απλήρωτους λογαριασμούς για νοσήλια, μεταφορές με ασθενοφόρα, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς ακόμη και για καθυστέρηση επιστροφής βιβλίων στις βιβλιοθήκες. 

Λογαριασμούς που τελούσαν υπό καθυστέρηση και γιαυτό στάλθηκαν στον «Τειρεσία». Ποτέ στην ιστορία της υπηρεσίας δεν υπήρξε παρόμοιος φόρτος εργασίας.

Καινούργιοι όροι της συμφωνίας

 

Κάθε φορά που ένας λογαριασμός πληρώνεται μετά την πρώτη υπενθύμιση τότε η Intrum χάνει λεφτά.

Όταν όμως αποσταλεί ο λογαριασμός στον «Τειρεσία» χρεώνει η εταιρία 38 ευρώ έξτρα για διοικητικά έξοδα.

Αυτό είναι το κίνητρο του κέρδους που αύξησε δραματικά τον αριθμό των αιτημάτων.

Οι Δήμοι άρχισαν να αντιδρούν. Παράδειγμα ο Δήμος Νάκα στην Στοκχόλμη.

-Περιμέναμε και δίναμε και μια και δυό φορές την ευκαιρία στους δημότες μας μετά την καθυστέρηση κατανοώντας ότι πρόκειται και για γέρους ανθρώπους που ξεχνούν ή δεν πλήρωσαν από μια προσωρινή αδυναμία.

Μετά την συμφωνία έχουν στείλει για πληρωμή ανθρώπους 90 χρονών και σε μία περίπτωση και μια γυναίκα 75 χρονών που πάσχει από Αλτσχάιμερ. 

-Πιστεύαμε πως αποκτήσαμε ένα καλύτερο τρόπο χειρισμό των απλήρωτων λιγαριασμών αλλά όχι και έτσι, δηλώνει η διευθύντρια του Δήμου Isabell Landström.

Στην Νομαρχία Västra Götaland μέσα σε έντεκα μήνες το 2018 στάλθηκαν 4311 περιπτώσεις απλήρωτων λογαριασμών κάτω από 20 ευρώ (!) μια αύξηση κατά 1324% από το 2017.

Οι υπηρεσίες του «Τειρεσία» είναι αρνητικές για αυτή την εξέλιξη.
-Θα θέλαμε να δούμε κάποια άλλη λύση δηλώνει η Andrea Gleerup στέλεχος της αρχής.

-Πρέπει να το ξαναδούμε, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δήμων και Νομαρχιών Olof Molander.

-Αισθανόμαστε σίγουροι για αυτά που υπογράψαμε. Βλέπουμε όλη την εικόνα στα συμφωνητικά μας. Δεν πρέπει να ανασύρεται μόνο ένα ζήτημα.

Το πως θα μαζευτούν τα χρήματα είναι δική μας υπόθεση, δηλώνει ο Fredrik Backman Γενικός Διευθυντής της Intrum.

Ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017 και παρουσιάζει ζημία 300 εκατομμύρια ευρώ.

Κι ας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία με τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία έκλεισε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στις 3 Ιουνίου μετά από συνομιλίες περίπου ενός χρόνου να αναλάβει την είσπραξη των δανείων και τα κόκκινα δάνεια.

Μια συμφωνία που προβλέπει την ίδρυση κοινής εταιρείας με την Πειραιώς με 1200-1300 υπαλλήλους όπου η Intrum θα έχει το 80%, θα καταβάλει 296 εκατομμύρια ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 40 περίπου στο τέλος του 2022.
Μια συμφωνία με αντικείμενο 28 δισεκατομμύρια ευρώ! 

Τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται σε 6 δις ευρώ και το ίδιο κεφάλαιο είναι 2 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχει 2351 εργαζόμενους στην Σουηδία και άλλους 5000 περίπου σε διάφορες χώρες.

Το σλόγαν της εταιρείας είναι «Βελτιώστε τις ταμειακές ροές και την μακροπρόθεσμη κερδοφορία».

-Η Ελλάδα είναι η αγορά με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ δηλώνει ο Mikael Ericson ΓΔ της εταιρείας. Έχει προτεραιότητα για μας αλλά χρειαζόμασταν και έναν δημιουργικό συνεργάτη να συνεργαστούμε, εννοώντας την Διοίκηση της Πειραιώς..

Σημειώνουμε εδώ πως το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ ανέρχεται σε 90 δις ευρώ.

Την συμφωνία την χαιρέτησε και η διοίκηση της ΟΤΟΕ σαν ευνοϊκή για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η εταιρεία που επέλεξε η Πειραιώς να πουλήσει τα καθυστερούμενα ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ύψους 28 δις με τιμή 38 εκατομμύρια! Φυσικά εδώ δεν γίνεται κάποια αξιολόγηση καλής ή κακής εταιρείας. Είναι απαράδεκτη η ενέργεια της Πειραιώς όποιον συνεταίρο και να είχε επιλέξει.

Η εικόνα όμως που παίρνουμε από την συγκεκριμένη εταιρεία μας δείχνει και ποιά θα είναι η πορεία των δανειοληπτών και των υπαλλήλων της τράπεζας αν αποσχιστούν στην καινούργια κοινή εταιρεία είσπραξης των χρεών.

Αλέκα Παπαρήγα και Θάνος Μικρούτσικος στο Επικρατείας του ΚΚΕ

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα απο το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση του κόμματος στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε το προνόμιο να ακούμε τις καίριες κι ευστοχες ομιλίες της για άλλη μια θητεία στη Βουλή όπου ελάχιστοι μπορούν να σταθούν στο δικό της επίπεδο.
Την τελευταία τιμητική θέση πρόκειται να καταλάβει ο δημοφιλής συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, σφραγίζοντας έτσι με ένα συμβολικό αλλά άκρως ουσιαστικό τρόπο τις στενές σχέσεις του με το Κόμμα τα τελευταία χρόνια, όπου ξεχώρισαν οι συναυλιες που έδωσε πέρσι για τα 100 χρόνια ιστορίας και δρασης του Κομουνιστικού Κόμματος.
Τις επομενες ημέρες αναμενεται να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα προσωπα που θα στελεχωσουν και τις υπόλοιπες θέσεις των κόκκινων ψηφοδελτίων.

Δύο μνημονιακές τσόντες δεν κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές

         

10-06-2019


Δύο μνημονιακές τσόντες, δύο άθλια κόμματα που πήραν μέρος στο πολιτικό πραξικόπημα του Δεκαπενταύγουστου του 2015 όταν κόντρα στην απόφαση του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, δύο κόμματα που εμφανίστηκαν ως σωτήρες του Ελληνικού λαού, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι έπαψαν να υπάρχουν πριν προλάβουν να συμπληρώσουν 7 χρόνια ύπαρξης. Αυτές οι άθλιες τσόντες δημιουργήθηκαν για να πάρουν τις ψήφους των αγανακτισμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και να πάνε να τις καταθέσουν ακριβώς εκεί που τις κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Μαζί με τις άθλιες τσόντες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Ποταμιού έπαψε να υπάρχει και η άθλια τσόντα του Λαφαζάνη η οποία δεν ψήφισε το μνημόνιο, αλλά άνοιξε τη Βουλή για να ψηφιστεί το μνημόνιο και στήριξε την κυβέρνηση που ψήφισε το μνημόνιο. Αυτές οι άθλιες τσόντες – κόμματα δημιουργήθηκαν για να κοροϊδέψουν τον κόσμο, γι’ αυτό ο κόσμος στις προσεχείς εκλογές δεν πρέπει να επιλέξει κόμματα τσόντες όπως αυτά της Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Κασιδιάρη, του Λεβέντη και άλλα παρόμοια, γιατί κι αυτά τον ίδιο ρόλο με τους Καμμένους, τους Θεοδωράκηδες και τους Λαφαζάνηδες παίζουν. Αυτά τα κόμματα τσόντες ο λαός πρέπει να τα στείλει να κάνουν παρέα, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τα κόμματα του Καμμένου, του Θεοδωράκη και του Λαφαζάνη.
Μαζί με αυτά όμως τα κόμματα – τσόντες ο λαός πρέπει να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που καταπάτησαν βάναυσα την απόφασή του στο δημοψήφισμα και με πολιτικό πραξικόπημα ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Ο δρόμος για τον Ελληνικό λαό είναι ένας κι αυτός είναι η συμπαράταξη με τις ταξικές δυνάμεις με τους αγωνιστές που βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να μην περάσει η βαρβαρότητα.
Ποστ
ΥΓ. Το κόμμα – τσόντα του Λεβέντη ήδη βρίσκεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά ο Λεβέντης ακόμα δεν το έχει καταλάβει!

ΑντιΚΚΕ αθλιότητες παλιάς κοπής...





«Αυριανή» 1989
«Αυριανή» 1989
Η άθλια επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή σε βάρος του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Ιούλη η ΝΔ θα φταίει το ΚΚΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά γράμμα τις ΠΑΣΟΚικές αθλιότητες. Ηρθε να επιβεβαιώσει δηλαδή ότι η πολιτική ξεφτίλα ακόμα κι όταν έχει πιάσει πάτο, μπορεί να φτάσει ακόμα πιο βαθιά.
Απ' ό,τι φαίνεται όμως οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να επεξεργαστούν νέα επιχειρήματα στην επίθεσή τους ενάντια στο ΚΚΕ αλλά δανείζονται ατόφιες τις αθλιότητες που εκτόξευαν απέναντι στο Κόμμα τα στελέχη και τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνιδάκι αυτό παίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τις ομοιότητες με όσα λέγονταν στο σχετικό πιο πρόσφατο παρελθόν.
-- Το Φλεβάρη του 2007, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, από το ίδιο βήμα που μίλησε ο Τσακαλώτος, από τη Βουλή, είπε το αμίμητο: «Το ΚΚΕ είναι αριστερός ψάλτης της Δεξιάς». Αυτό το είπε ο ίδιος άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ως βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο! Μήπως βλέπετε ομοιότητες με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Στελέχη των ακροδεξιών ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκαν επί 4 χρόνια, τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου) με δηλώσεις τους ζητούν «να τεθούν όρια στο ΚΚΕ».
-- Τον Ιούλη του 2007, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του συνεχίζει την αθλιότητα λέγοντας ότι «το ΚΚΕ λειτουργεί ενισχυτικά προς την κυβέρνηση όταν είναι η ΝΔ και καταστροφικά όταν είναι το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει συμμαχία».
-- Τον Αύγουστο του 2009, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, επανέρχεται η αθλιότητα και πάλι από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου. Δηλώνει λοιπόν σε συνέντευξή του ότι το ΚΚΕ «διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ». Και συμπληρώνει: «Η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται συχνά να ταυτίζει το κομματικό συμφέρον με τη διευκόλυνση της κυβέρνησης της ΝΔ. Και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξηγήσει τη στάση της αυτή στους πολίτες. Είναι η ηγεσία του ΚΚΕ που μένει σ' αυτή την αδιέξοδη αντι-ΠΑΣΟΚ γραμμή».
-- Τον Οκτώβρη του 2009, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αστική διακυβέρνηση, η εφημερίδα «Νίκη» βγαίνει με πρωτοσέλιδο «"Τύμπανα πολέμου" στο Μαξίμου για το ΚΚΕ - Ποιες σκληρές εισηγήσεις δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου για να ακυρωθεί πολιτικά ο Περισσός - Ποιοι μιλούν για δούρειο ίππο της ΝΔ και τι εννοούν με τη φράση "αριστερός ψάλτης της δεξιάς"». Την πρωτοσέλιδη αθλιότητα συμπλήρωνε φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ανταλλάσσει χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό σε εκδήλωση για το Πάσχα σε στρατόπεδο του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να δημιουργεί συνειρμούς αλήθειας η σάπια ΠΑΣΟΚική αθλιότητα περί «αριστερού ψάλτη της ΝΔ».
...και μετά ήρθε η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Οπως είναι γνωστό, μετά από όλα τα παραπάνω, το 2011, έχουμε την πρώτη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το 2012 έχουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως, μετά τις εκλογές του 2015, είχαμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή, οι δήθεν «αριστεροί» συνεργάστηκαν με τους ακροδεξιούς για τέσσερα χρόνια. Ολες αυτές οι αστικές κυβερνήσεις κατεδάφισαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ψήφισαν τρία μνημόνια, το τελευταίο μάλιστα, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, το ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Από το 2007 μέχρι το 2019 οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ συνεχίστηκαν. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Τσακαλώτου, εξέφρασε τέτοιες απόψεις.
Πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 και τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αρχή, συνεχίζοντας από εκεί που άφησε το ΠΑΣΟΚ το νήμα της αντιΚΚΕ αθλιότητας.
Ετσι, ο Θ. Καρτερός, που τότε αρθρογραφεί στην «Αυγή», γιατί εδώ και πολύ καιρό είναι στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, αναπαράγει (19/10/2014) το γνωστό επιχείρημα ότι «το ΚΚΕ βάζει πλάτη στη ΝΔ», ζηλεύοντας προφανώς τα περί «δεκανικιού της δεξιάς» του αυριανισμού και του αλήστου μνήμης Γιαννόπουλου ή τα περί «αριστερού ψάλτη» του Γ. Α. Παπανδρέου.
Για να το αποδείξει αυτό, μάλιστα, επικαλείται ότι Νεοδημοκράτες βουλευτές χειροκρότησαν την κριτική που άσκησε η Αλ. Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διά ταύτα το ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, μπαίνει ως εξής: `Η είσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είσαι με τη ΝΔ.
Μετά από όλα αυτά, αυτό που μένει να δούμε είναι πόσο γρήγορα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα μετατρέψουν τη δεδομένη στρατηγική τους σύγκλιση στο τσάκισμα του λαού σε κυβερνητική συνεργασία... Ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό, εάν προκύψει κάποιο κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Σαν εκείνο δηλαδή που οδήγησε στις συγκυβερνήσεις του 2011 και του 2012...

Το ΚΚΕ μοναδικό στήριγμα των εργαζομένων και στο Δημόσιο


Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα έχουν ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών γιατί η επίθεση σε βάρος τους, όπως και σε βάρος όλου του λαού, θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή, όπου η ΝΔ ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία.
Στο χέρι τους είναι να προσπεράσουν τα ψευτοδιλήμματα με τα οποία προσπαθούν να τους βάλουν στο χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στήριξαν την πολιτική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τρέλαναν το λαό στους φόρους, τσάκισαν το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων, έκαναν κανόνα την «ευελιξία» και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, απογύμνωσαν από προσωπικό, ιδιωτικοποίησαν και εμπορευματοποίησαν υπηρεσίες, που απευθύνονται ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.
Ιδιαίτερα στο Δημόσιο δεν πρέπει να περάσει ούτε η διαίρεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που μεθοδεύει η ΝΔ, προπαγανδίζοντας ένα Δημόσιο «πιο ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις, για να έρθουν δουλειές», ούτε η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν ψηφιστεί στις εκλογές, η ΝΔ θα πάρει φαλάγγι το Δημόσιο και θα σαρώσει όσα ο ίδιος τάχα προστάτευσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
* * *
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν ζήσει από την καλή και την ανάποδη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση) ενώ επέφερε και επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο» που νομοθέτησε ως μηχανισμό καθήλωσης και περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων τους.
  • Οπως και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και στο δημόσιο οι εργαζόμενοι είναι θύματα της άγριας φοροληστείας, των χαρατσιών, που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν στις μισθολογικές περικοπές συνυπολογιστεί η ληστρική φορολογία, τότε οι εισοδηματικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων την εξαετία 2009 - 2015 αγγίζουν το 60%! Το σύνολο αυτής της νομοθεσίας διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, γνώρισαν μεγάλες δόξες τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως έκανε άλλωστε και στον ιδιωτικό τομέα. Αναπληρωτές στην Εκπαίδευση, στους οποίους τώρα πετάει το «τυράκι» της μονιμοποίησης ορισμένων μόνο εξ αυτών στην Ειδική Αγωγή, επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, εργολαβικοί εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα κακοπληρωμένα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», συγκροτούν μια μεγάλη στρατιά εργαζομένων σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής ομηρίας, που εξασφαλίζουν ένα φτηνότερο και πιο ευέλικτο Δημόσιο, όπως το οραματίζεται και η ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα αρνήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση άνω των 140 συνδικαλιστικών φορέων στο Δημόσιο να συμπεριλάβουν στη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση της ρύθμισης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Πρόταση που υποστήριξε και κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στον δημόσιο τομέα, με μεγάλες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά το λαό. Βάζει στους εργαζόμενους το μνημονιακό δίλημμα «1 πρόσληψη για κάθε 1 ή για κάθε 5 αποχωρήσεις;», όταν στην πραγματικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμπιέζουν τις λαϊκές ανάγκες στην πρέσα των περιβόητων «δημοσιονομικών δεδομένων», όταν, για παράδειγμα, στα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κάνουν θραύση και ολόκληρο το 2018 η κυβέρνηση δεν προκήρυξε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού! Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να αποδεχτεί ότι στην καλύτερη περίπτωση τα πράγματα θα παραμείνουν στη σημερινή άθλια κατάσταση, αναπαράγοντας τη λογική του «μικρότερου κακού», την ώρα που οι ασθενείς δεν βρίσκουν γιατριά και οι υγειονομικοί ίσα που στέκονται από την εξουθένωση και τις απανωτές βάρδιες.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε, όπως και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, μείωσε παραπέρα τις συντάξεις. Σε υλοποίηση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με προσαρμογή στις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, προχωρούν σε περικοπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και στο Δημόσιο.
  • Πατώντας στο αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, προσάρμοσαν οργανισμούς λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, διατήρησαν το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των δημόσιων υπηρεσιών, συνέχισαν την εκχώρηση λειτουργιών σε ιδιώτες, όπως και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Οπως και η ΝΔ, έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα τις αντεργατικές κατευθύνσεις του αστικού κράτους. Και αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό ότι «απέσυρε» τώρα την απεργοσπαστική - τιμωρητική ρύθμιση Γεροβασίλη - Μητσοτάκη, μόνο και μόνο για να αρπάξει την ψήφο τους πριν από τις εκλογές.
* * *
Πάνω σ' αυτήν την πραγματικότητα έρχεται τώρα η ΝΔ να πλειοδοτήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, μιλώντας για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός για το κεφάλαιο και να ανοίξουν ταυτόχρονα νέα πεδία για κερδοφόρες επενδύσεις, πολιτική στην οποία συμφωνεί και έχει ήδη υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα επομένως μπροστά στην κάλπη δεν είναι ποιος θα είναι ο πιο δυνατός την επόμενη μέρα για να πετσοκόβει δικαιώματα, να κάνει περικοπές και να βάζει φόρους, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το αφήνει κάθε φορά ο προηγούμενος.
Το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, που με συνέπεια αντιπάλεψε όλους τους μνημονιακούς νόμους σε βάρος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, μπροστά στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην επίθεση που θα συνεχίζεται, ενάντια σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για ανάκτηση απωλειών και διεύρυνση των δικαιωμάτων. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα βρεθεί απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος απέναντι στο επόμενο κύμα της επίθεσης, από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ θα είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, για επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών που απευθύνονται στις ανάγκες του λαού. Στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, ακόμα πιο δυνατό, θα συνεχίζει να παλεύει για να διαλέξει ο λαός τη μόνη διέξοδο προς όφελος των συμφερόντων του, σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Επικίνδυνες «εκκρεμότητες»




Νέες επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προμηνύει η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, που φτάνει σε κρίσιμο σημείο.
Ούτε μεμονωμένες ούτε «αδέσποτες» είναι οι φωνές που καλούν προεκλογικά σε επιτάχυνση των διεργασιών για διευθετήσεις στα ζητήματα που προβάλλει η Τουρκία, και μάλιστα «όχι ευχάριστων» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά καλλιεργείται κλίμα συνεκμετάλλευσης και αποδοχής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για Αιγαίο και Κυπριακό, που προβάλλονται ως μονόδρομος.
Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται βέβαια «στον αέρα».
Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά απογείωσε την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αναλαμβάνοντας ρόλο «μεντεσέ» στα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία.
Τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Ελληνοτουρκικά έχει διανυθεί την τελευταία τετραετία πολύς δρόμος, με «καταλύτη» τα Ενεργειακά, για τα οποία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.
Από το 2015 μέχρι σήμερα μεσολάβησε η ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμερικανική «ExxonMobil» έχει πλέον άμεση συμμετοχή στις εξορύξεις, το ΝΑΤΟ διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο «σύστημα ασφαλείας» στην Κύπρο, οι ΗΠΑ συζητάνε την άρση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία βάσης στο νησί. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων π.χ. στην Ελβετία το 2017 η συζήτηση έφτασε μέχρι την ανταλλαγή χαρτών.
Ενώ και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε ιστορικά βήματα ανάλογα με αυτά της συμφωνίας των Πρεσπών, υλοποιώντας τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε και τις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα.
Είναι φανερό επομένως ότι η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει να διευθετήσει σοβαρές «εκκρεμότητες», που προκύπτουν από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Θα πιάσει το νήμα από εκεί που θα το έχει αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι κι αλλιώς, η ΝΔ που ετοιμάζεται να πάρει την κυβερνητική σκυτάλη, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την παραδοσιακή και σίγουρη προσήλωσή της στον ευρωατλαντικό άξονα και τις προτεραιότητές του.
Απέναντι σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει με συνέπεια τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή.
Που δίνει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για την ανατροπή του συστήματος που τον γεννά, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

TOP READ