Η Κατσίμη βγάνει γλώσσα στο Μαΐλη κι αμφισβητεί το ΚΚΕ αν γνωρίζει κείνο για την απελευθέρωση της Αθήνας. Η Κατσίμη που έτρωγε μπεμπελάκ όταν ο Μαΐλης έκανε πολιτική. Η Κατσίμη μιλά με αυθάδεια για Ιστορία, στο ΚΚΕ που έγραψε την Ιστορία!

Στις 10 Οκτώβρη το κρατικό συριζόφωνο και η εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» είχε επετειακό αφιέρωμα για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς Ναζί στις 12 Οκτωβρίου 1944.
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την Ιστορία
Το πόσο ελεύθερη ήταν… φάνηκε λίγες μέρες μετά…
Ο τίτλος της εκπομπής:
«Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά».
Στην σελίδα της ΕΡΤ παρουσιάζεται η σύνοψη της εκπομπής. Αντιγράφω από κει:
«Οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος φιλοξενούν στο στούντιο την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου και τον δρ. Ιστορίας και διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
  • Γιατί στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν γιορτάζαμε την Απελευθέρωση, αλλά την έναρξη του Πολέμου;
  • Ποιες δυνάμεις πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα;
  • Πώς φτάσαμε στην εμφύλια αναμέτρηση του Δεκεμβρίου;
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την ΙστορίαΣτην εκπομπή αναδεικνύονται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο και η «κληρονομιά» της δικτατορίας Μεταξά στα τεκταινόμενα της Κατοχής, καθώς και οι παράγοντες διαμόρφωσης και μεγέθυνσης του Αντιστασιακού Κινήματος.
Επίσης, αναλύονται οι αιτίες της σύγκρουσης ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του 1943, η σύσταση και δραστηριοποίηση των Ταγμάτων Ασφαλείας, η δράση του δοσιλογισμού, ο ρόλος των Βρετανών και οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών δυνάμεων και ΕΑΜ τους μήνες πριν από την Απελευθέρωση».
Αυτό που δεν αναφέρει η σύνοψη είναι οι ερμηνείες και οι απαντήσεις στα «αθώα» ερωτήματα και πως η συζήτηση περιστράφηκε σχεδόν αποκλειστικά γύρω από ΚΚΕ,
όχι φυσικά με σκοπό να αναδείξει τον ηγετικό και καθοριστικό ρόλο των κομμουνιστών σε όλη τη διάρκεια της αντίστασης,
αλλά επιδόθηκε σε ένα μπαράζ παράθεσης ανιστόρητων επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί η αστική προπαγάνδα εδώ και 70 χρόνια και πλέον χρόνια.
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την ΙστορίαΤι για «εντολές» από τη Μόσχα είπαν, παρουσιάζοντας τους κομμουνιστές ως κατάσκοπους και πράκτορες του Στάλιν στην Ελλάδα.
Τι για μυστικά χαρτάκια μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν με ποσοστά για το…μοίρασμα του κόσμου… λες και οι σοβιετικοί είχα καπιτάλες με πολυεθνικές να ανταγωνίζονται τα μονοπώλια των δυτικών με όρους «αγοράς».
Ακόμα και για το Μακεδονικό μίλησαν οι «ειδήμονες».
Άλλωστε μία από τις πετυχημένες τακτικές προπαγάνδας που χρησιμοποίησε ο Γκέμπελς ήταν πως:
«Ένα ψέμα κρύβεται καλύτερα ανάμεσα σε δύο αλήθειες».
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την Ιστορία
Ο Μάκης Μαΐλης
Αυτή η χυδαία αντικομμουνιστική προσπάθεια όλων των ομιλητών κάτω από έναν ψευτοπροοδευτικό μανδύα,
ανάγκασε το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη να παρέμβει, φανερά εκνευρισμένος, στην εκπομπή.
Από την πρώτη στιγμή της παρέμβασης του δέχτηκε συνεχείς διακοπές (κυριολεκτικά δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει μια πρόταση ή έστω έναν συνειρμό)
κι ειδκά η κα. Κατσίμη με τσιριχτή φωνή (και το μικρόφωνο στην διαπασών από τον ηχολήπτη) επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ειρωνείας και χλευασμού ενάντια στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ.
Η παρατήρηση του Μαΐλη:
«Πως δεν είναι δυνατόν να μιλάτε τόση ώρα για το ΚΚΕ και το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και να αναπαράγετε όλα τα επιχειρήματα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, χωρίς να έχετε -έστω για τα προσχήματα- έναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ στην εκπομπή»,
αντιμετωπίστηκε με ακόμα πιο δυνατά τσιριχτά κι επιχειρήματα που καταρρέουν ακόμα κι από μαθητές γυμνασίου.
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την ΙστορίαΟι παρουσιαστές της εκπομπής έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως η εκπομπή τους δεν είναι… πολιτική(!!!) και για αυτό δεν κάλεσαν εκπροσώπους από κανένα πολιτικό κόμμα.
Το γελοίο αυτό επιχείρημα γρήγορα αντικαταστάθηκε από το επίσης γελοίο:
«Ό,τι οι ιστορικοί που ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή δεν ανήκουν σε κόμματα, είναι ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί…»
Λες κι ο καθένας από εμάς δεν κουβαλά πάνω του ιδέες κι απόψεις κι ότι έχουμε στο κεφάλι μας δεν έχει αναφορές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε στην αστική είτε στην εργατική οπτική εξέτασης της ιστορίας.

Οι «ανεξάρτητοι» ιστορικοί

Το πόσο αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι είναι οι καλεσμένοι της κας Κατσίμη αποδεικνύεται εύκολα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό τους:
Η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την Ιστορία
Συζήτηση με θέμα: «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ». Συντονίστρια η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνα Μπότσιου με τη συμμετοχή και του Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt
Για τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη τα στοιχεία που βρήκαμε δεν είναι πολλά αλλά επαρκούν για να καταλάβει κανείς το ιδεολογικό του υπόβαθρο:
Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκαμε πως το 2015 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία του Σύριζα Παγκρατίου,
ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν με τον Μανώλη Γλέζο οι κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου για την απελευθέρωση της Αθήνας.
Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την ΙστορίαΑπό τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως εννοούν οι συντελεστές της εκπομπής την «αντικειμενική» και «ανεξάρτητη» ενημέρωση και πολιτική συζήτηση.
Με το να έχουν για καλεσμένους μία στενή συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ κι ένα στέλεχος(;) του ΣΥΡΙΖΑ… και να μιλάνε διαρκώς για το… ΚΚΕ και τα… λάθη του!
Υπεθυμίζουμε πως και η κα Κασίμη είναι και σύζυγος του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χριστόπουλου.
Κι όπως, εύστοχα, σχολίασε μια φίλη στο facebook:
«Η Κατσίμη βγάνει γλώσσα στο Μαΐλη κι αμφισβητεί το ΚΚΕ αν ξέρει Ιστορία και αν γνωρίζει κείνο για την απελευθέρωση της Αθήνας.
Η Κατσίμη που έτρωγε μπεμπελάκ όταν ο Μαΐλης έκανε πολιτική.
Η Κατσίμη μιλά με αυθάδεια περί Ιστορίας στο ΚΚΕ που έγραψε την Ιστορία. Σκάσε ρε κοριτσάκι μου, βγάλε τον σκασμό […] Μη μιλάς για Ιστορία στην ίδια την Ιστορία!»
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρα βιβλία με ότι ανιστόρητο κι αντιεπιστημονικό ακούστηκε, θα αφήσουμε όμως την εικόνα (και τον ήχο) να μιλήσουν από μόνα τους.
Η εκπομπή έχει διάρκεια περίπου 85 λεπτά…  Η παρέμβαση του Μαίλη γίνεται μετά το 54ο λεπτό της εκπομπής.
Αν αντέχετε μπορείτε να την δείτε ολόκληρη, με την υποσημείωση πως δεν ευθυνόμαστε εμείς για τυχόν αναταραχές που θα προκαλέσει στο στομάχι σας.
Απαραίτητη προυπόθεση για να ακούστε (όσο μπορείτε) την παρέμβαση του Μαίλη είναι να κατεβάσετε την ένταση του ήχου στην ελάχιστη τιμή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάθετε σοβαρή ζημιά στην ακοή σας.

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής


Print Friendly, PDF & Email
(Visited 21 times, 31 visits today)