25 Απρ 2019

Ο αντικομμουνιστής γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Στην Αθήνα βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, έχοντας σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Δεν θα σταθούμε στα χαμόγελα και τις χειραψίες του αμερικάνου γερουσιαστή με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η επίσκεψη Μενέντεζ άλλωστε ήρθε να επιβεβαιώσει δύο πράγματα: Αφενός την «εμβάθυνση» των σχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και αφετέρου την – εξίσου βαθιά- προσήλωση της ΝΔ στην εξυπηρέτηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων.
Ποιός είναι όμως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ; Η πολιτική του διαδρομή τον κατατάσει στους διαπρύσιους κήρυκες του αντικομμουνισμού, με ιδιαίτερο ρόλο στην χάραξη της επιθετικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.
Γεννημένος τη δεκαετία του ’50 στη Νέα Υόρκη από κουβανούς μετανάστες γονείς, ο Μενέντεζ συγκαταλέγεται στους πλέον φανατικούς συκοφάντες της σοσιαλιστικής Κούβας. Αμετακίνητος υποστηρικτής του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, ο γερουσιαστής πρωταγωνιστεί, από κοινού με τον ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του Μάρκο Ρούμπιο, στην προώθηση σκληρών κυρώσεων ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας και στις προσπάθειες υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Αμφότεροι, άλλωστε, συνδέονται με γνωστές και μη εξαιρετέες αντικομμουνιστικές οργανώσεις – εστίες μαφιόζων και τρομοκρατών- κουβανών της Φλόριντα.
Θιασώτης του ιμπεριαλιστικού δόγματος Μονρόε – σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η Λατινική Αμερική αποτελεί ζώνη προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ- ο Μενέντεζ ήταν εξ’ αυτών που πανηγύριζαν το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία των ΗΠΑ» να «επιβάλλουν τις αλλαγές που θα φέρουν τη δημοκρατία και την ελευθερία» στη χώρα. Ξέρουμε βέβαια πως αντιλαμβάνονται τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» οι φονιάδες των λαών. 
Πρόκειται για την ίδια «δημοκρατία και ελευθερία» που το θρασύτατο γεράκι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θέλει να επιβάλλει και στο Ιράν, όντας από τους πλέον δραστήριους γερουσιαστές στην στήριξη του ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ (AIPAC). Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015, ο Μενέντεζ συνέγραψε μαζί με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές πρόταση νόμου για περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν.
Με αυτόν, λοιπόν, τον εκπρόσωπο του πιο μαύρου κατεστημένου των ΗΠΑ, κάνουν «κολιγιές» ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ταυτιζόμενοι απόλυτα στη γραμμή υπεράσπισης των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και εμπλέκοντας την Ελλάδα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί από το λαό ως κριτήριο ψήφου για τις επερχόμενες εκλογές.

Πόσα σχολεία έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας στην Κέρκυρα;

LOGO KERKYRAΜετά από περιοδείες που έχουμε πραγματοποιήσει, τόσο σε σχολεία όσο και σε σχετικές υπηρεσίες, έχει προκύψει ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που θα πρέπει να αναδειχθεί.

Από τις σχεδόν 150 σχολικές μονάδες που υπάρχουν σε όλη την Κέρκυρα, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτές που έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
Υπεύθυνος για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας των δημόσιων σχολικών κτιρίων είναι ο εκάστοτε Δήμος και οι υπηρεσίες τους.
Ο Δήμος Κέρκυρας θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά, δηλαδή πόσες/ποιες μελέτες έχουν γίνει και ποια σχολεία έχουν αποκτήσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Θεωρούμε ότι τα ζητήματα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας για μία Δημοτική Αρχή που έχει στον προσανατολισμό της την προστασία των παιδιών και των κατοίκων.
Γνωρίζουμε, επίσης πολύ καλά, ότι τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, όπως κυνικά έχουν παραδεχθεί οι επίτροποι στην Ευρωβουλή.
Ο Δήμος Κέρκυρας έχει ευθύνη να διεκδικήσει την χρηματοδότηση αλλά και το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα κάνουν τα σχολεία ασφαλή. Επίσης, με δεδομένη την κατάσταση των σχολικών κτηρίων στην Κέρκυρα, απαιτείται η ανέγερση σχολικών κτηρίων με γρήγορες διαδικασίες και όχι με τους ρυθμούς που χτίζεται το 4ο ΓΕΛ εδώ και …είκοσι χρόνια.
Αντί όλων των παραπάνω η Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και των ΝΔ & ΠΑΣΟΚ παλιότερα συμβιβάζονται και συμφωνούν με τις περικοπές της κεντρικής εξουσίας που γίνονται με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων, από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών,για να διοχετεύονται τα «πλεονάσματα» με διάφορους τρόπους προς τους επιχειρηματικούς και μονοπωλιακούς ομίλους.
Για τα προβλήματα, αυτού του χαρακτήρα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν τοποθετηθεί καν. Συνήθως αρκούνται σε παρουσιάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα για το πώς θα παραδώσουν κομμάτια της Κέρκυρας και του πλούτου του κερκυραϊκού λαού στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους εφοπλιστές.
Η συμπόρευση, όσων διεκδικούν την ψήφο του κερκυραϊκού λαού, με τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου.

Αν όχι εμείς, ποιοί; Αν όχι τώρα, πότε;

Σε περίπου δυο μήνες ψηφίζουμε. Αυτή η μάχη είναι κρισιμότατη. Πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης και ριζοσπαστικοποίησης. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Αγρίνιο απλώνουμε το χέρι για κοινή πορεία και αγώνα σε όσους συνεχίζουν να μην σκύβουν το κεφάλι στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης του λαού.
Καλούμαστε να ισχυροποιήσουμε παντού το ρεύμα αντίστασης μέσα από την ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης και στον Δήμο Αγρινίου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο λαός ενωμένος και ξεπερνώντας προκαταλήψεις δικαιούται και μπορεί να ανατρέψει την άσχημη κατάσταση που βιώνει. Μπορούμε να συμπορευτούμε μαζί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πλειοψηφία που παράγει τον πλούτο της χώρας χάνει γιατί τον εκμεταλλεύονται και κερδίζουν οι λίγοι.
Η κοινή προσπάθεια και η συμπόρευση δεν σημαίνει φυσικά ταύτιση σε όλα. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν είναι εμπόδιο. Ο κοινός συνδετικός κρίκος που μας ενώνει όλους μαχητικά είναι ο διαρκής αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού.
Ο Αγρινιώτικος λαός έχει τώρα πια τον λόγο. Μπορεί με την ψήφο του στη Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές  να υπερασπιστεί την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, την ανθρωπιά. Με τους χιλιάδες συναγωνιστές εναντιωνόμαστε στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει την πλειοψηφία των πολιτών.
Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της ανεργίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Επιζητούμε μια διαφορετική πολιτική στον Δήμο μας που θα δίνει ανάσα στις λαϊκές οικογένειες με μειώσεις δημοτικών τελών, μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού, λαϊκά φροντιστήρια, στήριξη των φτωχών οικογενειών. Αγωνιζόμαστε για προστασία της περιουσίας των πολιτών από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να διεκδικήσουμε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης του Δήμου μας. Δεν πρέπει να επιτραπεί να παραδοθούν στους επιχειρηματίες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, διαχείριση απορριμμάτων, δημοτική περιουσία.
Επιτέλους να μην κάνουν κουμάντο στον Δήμο μας τα συμφέροντα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, που το χρήμα έρρεε, αλλά ποτέ δεν έφτανε για τις λαϊκές ανάγκες. Και μόνο ένα απλό ερώτημα θα μπορούσε να καταδείξει την απόσταση μεταξύ των πραγματικών αναγκών του κόσμου και αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες του Δήμου: Τι γίνεται τόσα χρόνια και ο Αγρινιώτικος λαός δεν μπορεί να χαρεί το πάρκο του;
Όλοι εμείς τώρα χρειάζεται να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης ώστε να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι οποίοι δεν θα είναι υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας.
Ο Αγρινιώτικος λαός έχει τώρα τον λόγο, ώστε επιτέλους οι γειτονιές μας να είναι καθαρές και ζωντανές, η πόλη μας λειτουργική και ανθρώπινη. Έχουμε χρέος προς τις νέες γενιές που έρχονται να μην ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες!!!
Βασίλης Π. Κωστάρας
Ιατρός Ακτινολόγος
Επιμελητής Νοσοκομείου Αγρινίου
Υποψήφιος Δ. Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τίμο Παπανικολάου.

Αμείωτες οι επιθέσεις κατά κομμουνιστών – Απειλές δέχτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Κώστας Τζίχας


Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι κομμουνιστές, με διαφορετικές αφορμές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως αποδεικνύει το πραγματικό μπαράζ επιθέσεων που δέχονται τις τελευταίες μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ξυλοδαρμό. Το πιο πρόσφατο περιστατικό μας έρχεται από τη Σάμο, όπου ο υποψήφιος της Ανατολικής Σάμου με τη ΛΑΣΥ, Κώστας Τζίχας, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μυτιληνιών.
Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια συνεδρίασης, όπου τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς νερού από γεώτρηση της περιοχής στο χωριό. Εκεί παρουσιάστηκε μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κόστους 180.000, χωρίς να προβλέπεται πηγή χρηματοδότησης. Ο αντιδήμαρχος Πυθαγορείου αντιπρότεινε πως το έργο μπορεί να γίνει με 15000 ευρώ, κάτι που δεν υποστήριξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις συμβούλων.
Η ΛΑΣΥ παίρνοντας θέση για το ζήτημα, τόνισε πως:
«ενώ ζητείται η έγκριση της μελέτης των Τεχνικών Υπηρεσιών με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, το έργο θα εκτελεστεί με άλλον αδιευκρίνιστο τρόπο. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υδροδοτηθεί το χωριό και από τη συγκεκριμένη γεώτρηση, αλλά όχι με τέτοιο αυθαίρετο και πρόχειρο τρόπο».
Στην καθ’ όλα εύλογη και κόσμια αυτή τοποθέτηση, την οποία εξάλλου ασπάζονταν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αντιρρήσεις γαι το έργο, ο πρόεδρο του ΤΣ κινήθηκε προς τα έδρανα της ΛΑΣΥ, χτύπησε τα χέρια του πάνω τους και με σκαιό τρόπο απείλησε τον Κώστα Τζίχα “να μην τολμήσει να ξανέρθει στο χωριό”(!).
Άμεσα αντέδρασε ο υποψήφιος της ΛΑΣΥ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να καταδικάσει την ενέργεια του προέδρου του ΤΣ Μυτιληνιών.
Τεράστιες παραμένουν παρόλαυτα οι ευθύνες τις δημοτικής αρχής, για το γεγονός πως ουσιαστικά παρεμποδίζεται η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως καταγγέλλει η ΛΑΣΥ σε ανακοίνωσή της:
«Γι’ αυτό που συνέβη προηγούμενα, τεράστιες ευθύνες έχει η δημοτική αρχή και το προεδρείο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργεί κάτω από τέτοιες συνθήκες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με εισηγήσεις ανεύθυνες, πρόχειρες και αυθαίρετες. Η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει το δήμο στον αυτόματο πιλότο, πριμοδοτεί προεκλογικές μεγαλοστομίες και εξαγγελίες και δεν φέρνει συγκεκριμένη εισήγηση όπως έχει υποχρέωση. Ανέχεται να υβρίζονται και να απειλούνται δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι, γιατί προσπαθούν να έχουν μια σοβαρή προσέγγιση στο θέμα και δεν ενδίδουν στη προεκλογική σκοπιμότητα του προέδρου και αυτών που τον ενθαρρύνουν και τον υποστηρίζουν. Καταδικάζουμε όλη αυτή τη πρακτική και καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Χρυσαυγίτης αποκαλύπτει χρυσαυγίτικα σχέδια για να τη σκαπουλάρει ο Λαγός

Στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και τη δράση της, αναφέρθηκε ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός περιγράφοντας ένα κόμμα στο οποίο επικρατεί οικογενειοκρατία, αφού όπως είπε, ο Μιχαλολιάκος έχει διορίσει συμβούλους, επιστημονικούς συνεργάτες κτλ αρκετά άτομα από την οικογένειά του.
Ως παράδειγμα έφερε τον τρόπο που μπήκε στη Βουλή η σύζυγος του αρχηγού, Ζαρούλια, αλλά και το πως εκλέχθηκε ο Ματθαιόπουλος (σ.σ. σύντροφος της κόρης του Μιχαλολιάκου).
Ο Συναδινός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, παραδέχτηκε επίσης πως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε, το όνομα του Γ. Φουντούλη και τον θάνατο του γιου του, ηθικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά.
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εστίασε στην υποψηφιότητα του υπόδικου Γιάννη Λαγού για την Ευρωβουλή, σημειώνοντας πως αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να καταφέρει να αποδράσει από τη χώρα, υπερβαίνοντας – με την μεταφορά του στις Βρυξέλλες – τους σχετικούς περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).
Σύμφωνα με τον Συναδινό, η Χρυσή Αυγή – μετά το κόψιμο της χρηματοδότησης εξαιτίας της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη – υποχρέωσε τους ευρωβουλευτές της να καταθέτουν στο κόμμα 4.000 ευρώ μηνιαίως και στους συνεργάτες των ευρωβουλευτών επέβαλε να καταθέτουν 1.000 ευρώ αντίστοιχα.
Η κατάθεση χρημάτων στο κόμμα από τους συνεργάτες ήταν παράνομη, παρόλα αυτά, ο Μιχαλολιάκος δεν είχε κανένα πρόβλημα και ζητούσε τα χρήματα να καταβληθούν ακόμα και «μαύρα».
Ο πρώην χρυσαυγίτης, επεσήμανε πως στα ταμεία της Χρυσής Αυγής συνολικά έχουν κατατεθεί 1.000.000 ευρώ από ευρωβουλευτές και συνεργάτες. Τα χρήματα αυτά υποτίθεται πως θα πήγαιναν «για κοινωνικό έργο», ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι έγιναν.

Μπορούν κι άλλα!




Μπορούν και περισσότερα! Αυτό λένε τα κυβερνητικά στελέχη για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα «θηριώδη» «πρωτογενή πλεονάσματα», που αποτυπώνουν το μέγεθος του σφαγείου στους κρατικούς προϋπολογισμούς ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, όπως αντίστοιχα και το μέγεθος της φοροληστείας και του ξεζουμίσματος σε βάρος του λαού κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί και περισσότερα» για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που στα πόδια τους άλλωστε κατατίθενται τα «υπερπλεονάσματα», τα οποία πηγαίνουν για να αποπληρωθεί το χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός. Κι αυτό ώστε το αστικό κράτος να έχει πρόσβαση στις αγορές και «δημοσιονομικό χώρο» για να τους τροφοδοτεί με ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα και φτηνό δανεισμό. Αλλά και μέτρα όπως αυτά που η κυβέρνηση με θράσος παρουσιάζει ως «αντίμετρα» για το λαό, όπως π.χ. την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων (που θα πληρώνει το κράτος), μέτρα που περνάει το ένα πίσω απ' το άλλο στη Βουλή για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μερίσματα και τα κέρδη του κεφαλαίου, μια σειρά από φοροαπαλλαγές κ.τ.λ.


Οσο για την κοροϊδία στο λαό, εκεί κι αν είναι που οι... δυνατότητες της κυβέρνησης δεν λένε να πιάσουν πάτο.

Γιατί θέλει όντως μεγάλο «ταλέντο» για να λες στο λαό ότι για να δει κάποια υποτιθέμενα «θετικά» για τη ζωή του μέτρα - που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από αναδιανομή της φτώχειας που ενισχύει η πολιτική σου - πρέπει να συνεχίσει να υπομένει έως το... 2060 τη φοροληστεία, το ξήλωμα των δικαιωμάτων του και την αντικατάστασή τους με επιδόματα πτωχοκομείου.

Θέλει παραπάνω από πολύ θράσος να παρουσιάζεις ως «αξιοποίηση κάθε εκατοστού δημοσιονομικού χώρου υπέρ του λαού» την επιστροφή π.χ. των αναδρομικών που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κέρδισαν και η κυβέρνηση ακόμα και σύμφωνα με το σημερινό άθλιο νομοθετικό πλαίσιο παράνομα παρακρατούσε. Να ζητάς από το λαό να πει κι «ευχαριστώ» γιατί αν τελικά η φοροληστεία σε βάρος του «υπεραποδώσει», ίσως τελικά και να μη χρειαστεί το παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο που ο ίδιος νομοθέτησες, προκαταβολικά.

Θέλει μεγάλο θράσος να παρουσιάζεις ως «προοδευτική πολιτική» αλλά και διαχωριστική τάχα γραμμή από τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις την επιστροφή ενός από τα εκατό που έχεις αρπάξει από το λαό, καλώντας τον να ρίξει ακόμα παρακάτω τις απαιτήσεις του, να θεωρήσει περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να προσαρμόσει μόνιμα τις ανάγκες του στις «αντοχές» και τα «δημοσιονομικά μεγέθη» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτό είναι και το κάλεσμα της κυβέρνησης στο λαό, όταν λέει ότι όρος για να παζαρέψει και τα πλέον στοιχειώδη είναι η «ανάκτηση και η διατήρηση της αξιοπιστίας» προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις «αγορές», με βάση τους στόχους για τα πλεονάσματα και την υπερκάλυψή τους, την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος δηλαδή, που θα συνεχίσει ακάθεκτη πάνω στις «ράγες» των 1.000 και πλέον μνημονιακών νόμων.

Το κάλεσμα αυτό, που αποτυπώνει σε όλο του το «μεγαλείο» ότι ο δρόμος του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών του είναι δρόμος θυσιών χωρίς τέλος για το λαό, να βρει τείχος. Ο δρόμος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι ο δρόμος της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες ανάγκες τους, ο δρόμος που φωτίζει με την ανατρεπτική πρόταση και δράση του το ΚΚΕ.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 26 Απρίλη 2019

902.gr 

Τσαλακώνουν την εικόνα του ΝΑΤΟ


Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στάση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στο ΝΑΤΟ καταγράφουν διάφορες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μείωση της αποδοχής του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του, ενώ μεγαλώνει η αμφισβήτηση και για το κατά πόσο η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια μιας χώρας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τσαλακώνουν την εικόνα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας για την ιμπεριαλιστική συμμαχία και το ρόλο της, καλώντας τον λαό να γίνει χειροκροτητής των δολοφονικών σχεδίων και της ελληνικής εμπλοκής.
* * *
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτη η εταιρεία κοινής γνώμης «YouGov» διεξήγαγε μια έρευνα για λογαριασμό του Ινστιτούτου «Charles Koch», με θέμα την υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, το πώς βλέπει η κάθε χώρα τη συμμετοχή της σε αυτό, τις σχέσεις των κρατών - μελών κ.ά. Η έρευνα έγινε σε κράτη - μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Τουρκία.
  • Στην ερώτηση «υποστηρίζετε ή είστε αντίθετοι με τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ», το ποσοστό των πολιτών που είναι υπέρ έχει μειωθεί αισθητά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια: Στην Αγγλία οι υποστηρικτές είναι 59% από 73%, στη Γερμανία 54% από 68% και στη Γαλλία 39% από 54% που ήταν το 2017. Αντίστοιχα, στη Φινλανδία το 2017 το 39% συμφωνούσε με το να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα συμφωνεί το 26%.
  • Στην ερώτηση «το γεγονός ότι η χώρα σας συμμετέχει στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι είναι περισσότερο, λιγότερο ή το ίδιο ασφαλής;», θετικά (ότι έχει γίνει περισσότερο ασφαλής δηλαδή) απάντησε μόλις το 40% των Γερμανών, το 36% των Γάλλων, το 52% των Αγγλων και το 40% των Τούρκων.
  • Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα στην ερώτηση «πιστεύετε ότι πρέπει η χώρα σας να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό ή όχι». Περίπου το 43% (με μικρές διαφοροποιήσεις) όλων των χωρών που προαναφέρθηκαν, είπε ότι χρειάζεται να ξοδευτούν κι άλλα.
  • Στο ερώτημα «η χώρα σας θα ήταν λιγότερο ασφαλής αν κάποιες άλλες χώρες δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ» υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση ανάμεσα στο λιγότερο/περισσότερο ασφαλής (22%/15%), με το 36% (που είναι και το μεγαλύτερο) να απαντά ότι δεν θα υπήρχε διαφορά.
  • Για την επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και πάλι εμφανίζεται μόνο ένα 35% που υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (μέσος όρος που συμπεριλαμβάνει και απαντήσεις από ΗΠΑ) και ένα ακόμα λιγότερο, 22%, που θεωρεί ότι η γενικότερη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για «οικονομική βοήθεια, ανασυγκρότηση» κ.λπ. πέτυχε.
Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις το ποσοστό των ερωτηθέντων που απομένει ή που έχει μετακινηθεί από τη θετική γνώμη μοιράζεται κυρίως στο «δεν ξέρω» ή στο «δεν έχω ξεκάθαρη άποψη».
* * *
Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς το μελάνι που χύνεται και το χρήμα που ξοδεύεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν, μαζί και ο κίνδυνος να πάρει πιο οξυμένα χαρακτηριστικά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «πολιτικός προϋπολογισμός» του ΝΑΤΟ για το 2019, που χρηματοδοτεί και τη βρώμικη προπαγάνδα του, είναι 1,9% πάνω από το 2018!
Διεργασίες όπως αυτές που καταγράφει η έρευνα, δεν περνάνε απαρατήρητες από τις αστικές δυνάμεις. Αντίθετα, προσπαθούν να τις χειραγωγήσουν και να τις ενσωματώσουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων εκφράζουν αμφισβήτηση για το ΝΑΤΟ, δεν έχει διαμορφωμένο αντιιμπεριαλιστικό κριτήριο απέναντι σ' αυτή και στις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η γερμανική FAZ αναδεικνύει πως οι ΗΠΑ και ο Τραμπ φέρουν ευθύνη για την πορεία του ΝΑΤΟ, το «Politico» φιλοξενεί άρθρα πρώην και νυν ΝΑΤΟικών στελεχών για τις προκλήσεις του μέλλοντος που ξεπερνούν τις απλές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η «Le Figaro» φιλοξενεί αναλύσεις για το πώς θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία με τη Ρωσία.
Οι λαοί οφείλουν να αξιοποιήσουν την πείρα τους για να βαθύνει με κάθε ευκαιρία η αντίθεση στο ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Μπροστά στις εκλογές του Μάη, το ζήτημα της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας, στην πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.

Β. Ν.

Μπορούν κι άλλα!


Μπορούν και περισσότερα! Αυτό λένε τα κυβερνητικά στελέχη για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα «θηριώδη» «πρωτογενή πλεονάσματα», που αποτυπώνουν το μέγεθος του σφαγείου στους κρατικούς προϋπολογισμούς ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, όπως αντίστοιχα και το μέγεθος της φοροληστείας και του ξεζουμίσματος σε βάρος του λαού κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί και περισσότερα» για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που στα πόδια τους άλλωστε κατατίθενται τα «υπερπλεονάσματα», τα οποία πηγαίνουν για να αποπληρωθεί το χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός. Κι αυτό ώστε το αστικό κράτος να έχει πρόσβαση στις αγορές και «δημοσιονομικό χώρο» για να τους τροφοδοτεί με ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα και φτηνό δανεισμό. Αλλά και μέτρα όπως αυτά που η κυβέρνηση με θράσος παρουσιάζει ως «αντίμετρα» για το λαό, όπως π.χ. την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων (που θα πληρώνει το κράτος), μέτρα που περνάει το ένα πίσω απ' το άλλο στη Βουλή για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μερίσματα και τα κέρδη του κεφαλαίου, μια σειρά από φοροαπαλλαγές κ.τ.λ.
Οσο για την κοροϊδία στο λαό, εκεί κι αν είναι που οι... δυνατότητες της κυβέρνησης δεν λένε να πιάσουν πάτο.
Γιατί θέλει όντως μεγάλο «ταλέντο» για να λες στο λαό ότι για να δει κάποια υποτιθέμενα «θετικά» για τη ζωή του μέτρα - που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από αναδιανομή της φτώχειας που ενισχύει η πολιτική σου - πρέπει να συνεχίσει να υπομένει έως το... 2060 τη φοροληστεία, το ξήλωμα των δικαιωμάτων του και την αντικατάστασή τους με επιδόματα πτωχοκομείου.
Θέλει παραπάνω από πολύ θράσος να παρουσιάζεις ως «αξιοποίηση κάθε εκατοστού δημοσιονομικού χώρου υπέρ του λαού» την επιστροφή π.χ. των αναδρομικών που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κέρδισαν και η κυβέρνηση ακόμα και σύμφωνα με το σημερινό άθλιο νομοθετικό πλαίσιο παράνομα παρακρατούσε. Να ζητάς από το λαό να πει κι «ευχαριστώ» γιατί αν τελικά η φοροληστεία σε βάρος του «υπεραποδώσει», ίσως τελικά και να μη χρειαστεί το παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο που ο ίδιος νομοθέτησες, προκαταβολικά.
Θέλει μεγάλο θράσος να παρουσιάζεις ως «προοδευτική πολιτική» αλλά και διαχωριστική τάχα γραμμή από τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις την επιστροφή ενός από τα εκατό που έχεις αρπάξει από το λαό, καλώντας τον να ρίξει ακόμα παρακάτω τις απαιτήσεις του, να θεωρήσει περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να προσαρμόσει μόνιμα τις ανάγκες του στις «αντοχές» και τα «δημοσιονομικά μεγέθη» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτό είναι και το κάλεσμα της κυβέρνησης στο λαό, όταν λέει ότι όρος για να παζαρέψει και τα πλέον στοιχειώδη είναι η «ανάκτηση και η διατήρηση της αξιοπιστίας» προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις «αγορές», με βάση τους στόχους για τα πλεονάσματα και την υπερκάλυψή τους, την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος δηλαδή, που θα συνεχίσει ακάθεκτη πάνω στις «ράγες» των 1.000 και πλέον μνημονιακών νόμων.
Το κάλεσμα αυτό, που αποτυπώνει σε όλο του το «μεγαλείο» ότι ο δρόμος του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών του είναι δρόμος θυσιών χωρίς τέλος για το λαό, να βρει τείχος. Ο δρόμος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι ο δρόμος της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες ανάγκες τους, ο δρόμος που φωτίζει με την ανατρεπτική πρόταση και δράση του το ΚΚΕ.

TOP READ