5 Οκτ 2019

Πομπέο, φονιά των λαών

Το Σάββατο στις 12:00, πολλοί (όχι όσοι θα έπρεπε φαντάζομαι) θα συγκεντρωθούμε στο Σύνταγμα και θα πορευτούμε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ διαδηλώνοντας. Δεν θα το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο ενδιαφέρον στη ζωή μας. Ήρθε στη χώρα μας ο υπουργός εξωτερικών των παγκόσμιων δολοφόνων. Ο συγκεκριμένος τύπος, εκτός όλων των άλλων, δήλωσε πρόσφατα ότι τα όπλα ακριβείας που πουλάνε οι Αμερικάνοι στη Σ. Αραβία και αλλού, «μειώνουν τον κίνδυνο» για τους αμάχους στην Υεμένη. Και δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην αντιλαμβάνεται πως δεν ήρθε για καλό.
Τα συνθήματα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» είναι όχι μόνο επίκαιρα, αλλά και ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο υπουργός εξωτερικών των παγκόσμιων δολοφόνων δεν ήρθε για τουρισμό. Επέκταση της βάσης της Σούδας, βάση στην Αλεξανδρούπολη, βάση στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο επίσης, μπορεί και στην Κάρπαθο ή αλλού. Πυρηνικά στην Αχαΐα… Σε λίγο και η… Χαμοστέρνας, που χωρίζει Άνω με Κάτω Πετράλωνα, θα είναι αμερικάνικη βάση. Ετοιμάζονται να στείλουν και στρατευμένα παιδιά μας στον Περσικό Κόλπο. Κι άλλες φορές έχουν σταλεί στρατευμένοι μας σε αποστολές ιμπεριαλιστών και γύριζαν φέρετρα. Στην επέμβαση στην επαναστατική Ρωσία, στη Μικρά Ασία, στην Κορέα, στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλήθεια, την θυμάστε την Γιουγκοσλαβία; Ήταν μία χώρα που την έλεγαν έτσι. Κι άλλη χώρα την έλεγαν Ιράκ και άλλη Συρία και άλλη Λιβύη και άλλη Σομαλία και άλλη Υεμένη…
Μήπως σας μυρίζει καμένο; Δυστυχώς δεν είναι απ’ τον… φούρνο σας. Καίγεται ο τόπος γύρω μας, χώρες διαλύονται, πόλεις σβήνουν απ’ τον χάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαερώνονται, παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, πνίγονται στις θάλασσες που εμείς (ακόμη) κολυμπάμε, εξαθλιώνονται και δολοφονούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους στρουγγάρουν.
Δεν θα πάμε αύριο στην πορεία γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε. Αναγκαζόμαστε να πάμε. Γύρω μας πέφτει η καταχνιά, οι πύραυλοι και οι βόμβες ουρλιάζουν, γονείς, παιδιά, νέοι και γέροι δολοφονούνται κατά χιλιάδες. Γύρω από εμάς συμβαίνουν όλα αυτά. Τι λέτε, θέλει πολύ να έρθουν και σ’ εμάς; Ή νομίζετε πως δεν θα ‘ρθουν;

Σουηδία: Αθώοι αστυνομικοί που σκότωσαν με 25 σφαίρες νεαρό με σύνδρομο Down



Eνα δικαστήριο της Στοκχόλμης αθώωσε στους αστυνομικούς που σκότωσαν με 25 πυροβολισμούς έναν νεαρό άνδρα με σύνδρομο Down την ώρα που έπαιζε με ένα ψεύτικο πιστόλι.

Οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε τρεις αξιωματούχους για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά στα γεγονότα που προκάλεσαν τον βίαιο θάνατο του 20χρονου Ερικ Τόρελ, τον Αύγουστο του 2018 αλλά το δικαστήριο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει με βεβαιότητα ότι οι εν λόγω ένστολοι έπραξαν λανθασμένα.
«Μπορεί να φανεί αξιοσημείωτο ότι η αστυνομία έριξε συνολικά 25 πυροβολισμούς την εποχή εκείνη», δήλωσε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του δικαστηρίου, Ερικ Λίντμπεργκ «[Αλλά] ούτε η ιατρική ούτε η τεχνική έρευνα ήταν σε θέση να καθορίσει τη σειρά των πυροβολισμών ή τις λεπτομερείς κινήσεις του ανθρώπου και τη θέση του σώματος όταν χτυπήθηκε».
Η δίκη επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η αστυνομία είχε πυροβολήσει δύο θανατηφόρες βολές στην πλάτη του Τόρελ, αφού απομακρύνθηκε από αυτούς και επομένως είχε πάψει να συνιστά απειλή. Μια τέταρτη αξιωματικός, η οποία άδειασε τον γεμιστήρα του όπλου της κατά τη διάρκεια του καταιγισμού πυρών, δεν κατηγορήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι ενήργησε ενώ το θύμα εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή.
«Εχουμε μάθει να είμαστε επιθετικοί, μέχρι ο δράστης να μην μπορεί πλέον να βλάψει άλλους», είπε ένας αξιωματικός σε σουηδική εφημερίδα μετά την τραγωδία. «Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πυροβοληθεί μέχρι θανάτου, τότε έτσι είναι».
Νωρίς το πρωί της 2ας Αυγούστου 2018, ο Τόρελ πήρε ένα όπλο από το δωμάτιό του και πήγε έξω να παίξει. Εξαιτίας της κατάστασής του κινείτο αργά και αδέξια, σύμφωνα με τη μητέρα του. Συμπεριφερόταν σαν τριών ετών και έλεγε μόνο μία λέξη: μαμά.
Αλλά οι παρευρισκόμενοι προειδοποίησαν την αστυνομία ότι ένας ένοπλος βρισκόταν στο δρόμο. Οι αξιωματικοί φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για έναν ντόπιο επικίνδυνο άνδρα – γνωστό στις αρχές για βίαιες επιθέσεις σε βάρος της συντρόφου του – κι έτσι υπέθεσαν ότι κυνηγούσαν έναν πιθανό δολοφόνο.
Χωρίς να το γνωρίζουν, όμως, ο άνθρωπος αυτός είχε συλληφθεί πριν μήνες πριν και περίμενε να δικαστεί. Αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν στη βάση δεδομένων της αστυνομίας.
Καθώς πλησίαζαν το σημείο, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν τον πατέρα του Τόρελ, ο οποίος ήταν έξω και έψαχνε τον γιο του. Μιλούσαν αλλά ούτε που συνειδητοποίησαν ότι ο νεαρός Τόρελ ήταν η αιτία του συναγερμού.
Η μητέρα του δήλωσε ότι αποδέχθηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αλλά ότι η αστυνομία πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι οι αξιωματικοί θα έβγαιναν ελεύθεροι από το δικαστήριο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το γεγονός αστυνομικοί στη Σουηδία να καταδικάζονται για τη χρήση όπλων κατά την υπηρεσία τους.
Ένας από τους ενόρκους διαφώνησε με την ετυμηγορία, εκτιμώντας ότι οι δύο αστυνομικοί έπρεπε να κριθούν ένοχοι.

5 Οκτώβρη 1582: Η ημέρα που ..δεν υπήρξε ποτέ!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Η 5η Οκτωβρίου 1582 είναι η ημέρα που δεν υπήρξε ποτέ. Είναι η πρώτη ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, η οποία απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερολογίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου ήταν η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δεν υπήρξαν ποτέ», καθώς απαλείφτηκαν, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Τι προηγήθηκε

Τα χρονολογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του, λίγα όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. το ημερολόγιο που επικρατούσε ήταν αυτό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης.
Λόγω της ατέλειάς του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.
Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου.
Το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες.
Η μικρή διαφορά καλύπτονταν από μία επιπλέον ημέρα που προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.
Όμως και από το Ιουλιανό Ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο. Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια εξαιτίας  αυτού του σφάλματος. Ο κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα, οδήγησε τον Πάπα Γρηγόριο τον 13ος σε νέα μεταρρύθμιση του συστήματος.
Για τη διόρθωση του σφάλματος, που είχε ήδη ενσωματωθεί στην μέτρηση του χρόνου κατά τη διάρκεια των δεκατριών αιώνων από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας που καθιέρωσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, κατά την εφαρμογή του νέου ημερολογίου κρίθηκε σκόπιμο να παραλειφθούν 10 ημέρες από το ηλιακό ημερολόγιο, από την 5η Οκτωβρίου έως και την 14η του ίδιου μήνα. Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.

Οι αντιδράσεις

Επειδή, όμως, οι περισσότερες Καθολικές χώρες δεν υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο την ακριβή ημέρα που καθορίστηκε από την παπική Βούλα, αλλά μήνες ή και χρόνια μετά, οι παραπάνω 10 ημέρες υφίστανται ακόμα σε σχεδόν όλες τις χώρες. Η πρώτη ημέρα του νέου έτους είχε ήδη καθοριστεί σε όλες τις Δυτικές χώρες την 1η Ιανουαρίου κατά τον δέκατο πέμπτο και δέκατο έκτο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έγιναν προτεσταντικές την περίοδο εκείνη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Αγγλία. Ωστόσο, παρ’ ότι στην Αγγλία η 1η Ιανουαρίου ονομαζόταν «πρώτη ημέρα του έτους», το έτος άλλαζε την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού μέχρι και το 1752. Για το λόγο αυτό, συχνά συναντάμε διπλές χρονολογίες λόγω της σύγχυσης των ημερολογίων και της αλλαγής της πρώτης ημέρας του έτους. Αυτή η σύγχυση ήταν προγενέστερη του Γρηγοριανού ημερολογίου, αφού κράτος και εκκλησία χρησιμοποιούσαν διαφορετικά συστήματα χρονολόγησης.
Οι αντιδράσεις για το Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν έντονες, καθώς οι μη Καθολικές χώρες αρνήθηκαν να υιοθετήσουν μια καθολική εφεύρεση. Λίγες χώρες το υιοθέτησαν από τις 15 Οκτωβρίου 1582: μόνο η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Χρειάστηκε ένας περίπου αιώνας για να υιοθετηθεί από τα προτεσταντικά κράτη, ενώ Αγγλία και Αμερική το αποδέχτηκαν μόλις το 1752. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολή, όπου όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό έως τον 20ο αιώνα.
Στην Ελλάδα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε το 1923, όταν η 16η Φεβρουαρίου ονομάστηκε 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.

ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ Εντοπίστηκαν οργανικές ουσίες - πρόδρομοι αμινοξέων





Νέα είδη οργανικών ενώσεων, που αποτελούν πρόδρομες χημικές ουσίες για το σχηματισμό αμινοξέων, δηλαδή των δομικών υλικών των πρωτεϊνών, που με τη σειρά τους αποτελούν καίρια συστατικά όλων των μορφών ζωής στη Γη, εντοπίστηκαν στις εκπομπές σωματιδίων πάγου από «ατμίδες» στην επιφάνεια του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου. Τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μελέτης σε βάθος των δεδομένων από την πολύχρονη αποστολή «Κασσίνι» της NASA στον Κρόνο, που ολοκληρώθηκε πρόπερσι με βουτιά καταστροφής της διαστημοσυσκευής στην ατμόσφαιρα του γίγαντα πλανήτη.
Ισχυρές υδροθερμικές πηγές εκλύουν υλικά από τον πυρήνα του Εγκέλαδου, τα οποία αναμιγνύονται με νερό από τον τεράστιο υπόγειο ωκεανό του φεγγαριού, πριν τελικά απελευθερωθούν στο Διάστημα ως υδρατμοί και σωματίδια πάγου. Τα μόρια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα συμπυκνώνονται πάνω στα σωματίδια πάγου και όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για ενώσεις άνθρακα, οξυγόνου και αζώτου. Στη Γη, παρόμοιες χημικές ενώσεις συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις από τις οποίες σχηματίζονται αμινοξέα. Οι υδροθερμικές πηγές στο βυθό των ωκεανών τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια αυτές τις αντιδράσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικές πηγές στον Εγκέλαδο μπορεί να κάνουν ακριβώς το ίδιο, οδηγώντας στο σχηματισμό αμινοξέων.
«Δεν γνωρίζουμε αν τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την εμφάνιση ζωής και αλλού πέρα από τη Γη, αλλά η ανακάλυψη των μορίων από τα οποία σχηματίζονται τα αμινοξέα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παζλ», δήλωσε ο Νοζαΐρ Καβάζα, επικεφαλής των ερευνητών από το Βερολίνο, που προχώρησαν στη σχετική επιστημονική δημοσίευση. Αν και η αποστολή «Κασσίνι» τελείωσε το Σεπτέμβρη του 2017, τα δεδομένα που παρείχε θα συνεχίσουν να «εξορύσσονται» από τους επιστήμονες επί δεκαετίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα από το φασματόμετρο μάζας του οργάνου του «Κασσίνι» που έφερε το όνομα Αναλυτής Κοσμικής Σκόνης και είχε εντοπίσει σωματίδια πάγου από τον Εγκέλαδο στον δακτύλιο Ε του Κρόνου.
Τα οργανικά υλικά, που εντοπίστηκαν, πρώτα διαλύθηκαν μέσα στον ωκεανό του Εγκέλαδου, μετά παρασύρθηκαν με τους ατμούς νερού και στη συνέχεια συμπυκνώθηκαν πάνω στα σωματίδια πάγου, που σχηματίστηκαν στις ρωγμές του παγωμένου φλοιού του Εγκέλαδου. Τελικά, τα σωματίδια πάγου παρασύρθηκαν και εκτινάχτηκαν στο διαστημικό κενό από τις «ατμίδες», που κατέγραψαν οι κάμερες του «Κασσίνι», κάποια στιγμή που ο Εγκέλαδος είχε καλύψει σχεδόν πλήρως τον ηλιακό δίσκο (από τη σκοπιά παρατήρησης του «Κασσίνι»).
Τα νέα ευρήματα συμπληρώνουν την ανακάλυψη που έκανε η ίδια ερευνητική ομάδα πέρσι, για ύπαρξη μη διαλυόμενων στο νερό μακρομοριακών οργανικών ουσιών, που θεωρείται ότι επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού του Εγκέλαδου. Αντίθετα, οι ενώσεις πρόδρομοι των αμινοξέων που ανακαλύφθηκαν τώρα είναι μικρότερα μόρια, υδατοδιαλυτών ουσιών.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.nasa.gov

«Δεν ενδιαφέρει η γνώση αλλά τα γεμάτα ταμεία»


Για τον αποκλεισμό των προπονητών - απόφοιτων ΣΕΦΑΑ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του σωματείου τους, Μπάμπης Ρέλλας



Ο Μπάμπης Ρέλλας
Ο Μπάμπης Ρέλλας
Ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί σήμερα με τον Μπάμπη Ρέλλα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ), για το σοβαρό θέμα της μη αναγνώρισης των πτυχίων τους από την ΕΠΟ προκειμένου να μπορούν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ να εργαστούν σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Αυτό βάσει του κανονισμού της Ομοσπονδίας μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος πάρει το δίπλωμα προπονητή μέσω των περίφημων προπονητικών σεμιναρίων επί πληρωμή της ΕΠΟ. Οπως επισημαίνει ο Μπ. Ρέλλας, η τακτική αυτή από πλευράς ΕΠΟ έχει καθαρά εισπρακτικό κίνητρο, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία όσους έχουν σπουδάσει το αντικείμενο σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ουσιαστικά κάποιος απόφοιτος των ΣΕΦΑΑ θα πρέπει να πληρώσει προκειμένου να έχει την πιστοποίηση αυτών που έχει ήδη σπουδάσει.
«Ομηρία ή ανεργία»
-- Πώς έχει η κατάσταση σήμερα με την ΕΠΟ για το θέμα των πτυχίων σας;
-- Συνεχίζουμε με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που θα κατατεθούν συμπληρωματικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συνάντηση με την ΕΠΟ δεν έχει πραγματοποιηθεί επί της παρούσης, καθώς το θέμα - έτσι όπως το βλέπουμε εμείς - είναι καθαρά εισπρακτικό. Φυσικά, τα όπλα για αυτήν την τακτική τής δόθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είτε ενεργά είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω του ότι δεν γνώριζαν το αντικείμενο και το νομικό πλαίσιο, αλλά μπορεί και για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ΕΠΟ είναι μια κανονιστική αρχή, εργοδότες μας είναι οι ομάδες, και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς μία κανονιστική αρχή μάς απαγορεύει να εργαστούμε στις ομάδες; Βρισκόμαστε σε μια εργασιακή ομηρία της ΕΠΟ, όπου καταλύει οποιαδήποτε εργασιακή μας σχέση με τις ομάδες, αν και έχουμε κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος.
-- Για ποιους λόγους κάποιοι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου θέλουν τους πτυχιούχους προπονητές των ΣΕΦΑΑ εκτός ποδοσφαίρου;
-- Εισπρακτικοί είναι οι λόγοι. Και η αιτία που τους κατονομάζουμε έτσι είναι διότι εφόσον έχουμε όλα τα προσόντα, μετά από σπουδές ετών και για αρκετούς και μεταπτυχιακά, καθώς και τη νομοθετική κατοχύρωση, η Ομοσπονδία δεν φαίνεται να ταράζεται αλλά ούτε και θέλει να ταράξει το ήδη εδραιωμένο εισπρακτικό σύστημα. Από τη μια τα έσοδα είναι τεράστια και από την άλλη δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας υγιούς βάσης σε αυτό το χιλιοταλαιπωρημένο άθλημα. Οσοι τελειόφοιτοι υπέκυψαν και πλήρωσαν για ακόμα μια φορά για να πάρουν τα πολυπόθητα «UEFA Pro», «Α», «Β», «C» κ.λπ., ήταν για να μπορέσουν να εργαστούν αυτό που σπούδασαν και αυτό που αγαπούσαν και αγαπούν.
Τώρα είναι όμηροι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όμηροι των εσωτερικών της κανονισμών, όμηροι των όποιων αλλαγών που μπορεί να προκύψουν, είναι όμηροι της ανανέωσης κάθε 3 χρόνια με υψηλό κόστος παραβόλων, δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σύγκριση με τους μισθούς πείνας. Επίσης παράνομα είναι και τα ετήσια 75 ευρώ των ΕΠΣ. Είμαστε όμηροι της πολιτείας, που δεν λύνει την εργασιακή μας ομηρία αλλά μόνο εμπόδια βάζει. Στην αντίπερα όχθη είναι οι απόφοιτοι που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομηρία και καταλήγουν άνεργοι ή με τον τίτλο του γυμναστή.
Στα σκουπίδια η πανεπιστημιακή γνώση
-- Ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός διπλώματος προπονητή μέσω των συγκεκριμένων σεμιναρίων;
-- Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, με βάση την κείμενη νομοθεσία μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε όλες τις εθνικές κατηγορίες της χώρας, επαγγελματικές και μη. Η ΕΠΟ, λόγω της μονοπωλιακής, καταχρηστικής, δεσπόζουσας θέσης της στο χώρο του ποδοσφαίρου, για να μας αναγνωρίσει τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματά μας απαιτεί από μας σημαντικά ποσά.
Ενδεικτικά να αναφέρω τις τιμές των πτυχίων: «UEFA C» 700 ευρώ, «UEFA C plus» 350 ευρώ, «UEFA B» 900 ευρώ, «UEFA Futsal B» 1.000 ευρώ, «UEFA A» 1.800 ευρώ, «UEFA A+B» 4.500 ευρώ, «UEFA Elite Youth» 1.600 ευρώ, «UEFA Pro» 5.000 ευρώ. Αν κάνουμε την πρόσθεση, αντιλαμβάνεστε το αστρονομικό ποσό που απαιτεί από ήδη πτυχιούχους προπονητές για να τους βαπτίσει προπονητές ένας ιδιωτικός κερδοσκοπικός φορέας.
-- Η όποια πιστοποίηση μέσω των σεμιναρίων είναι δυνατό να προσφέρει μια πλήρη γνώση του αντικειμένου της προπονητικής;
-- Το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και το δικαίωμα αποκτάται μετά από εξειδίκευση και κατοχή τίτλου πανεπιστημιακού. Οι πιστοποιήσεις μέσω σεμιναρίων είναι δυσανάλογης μαθησιακής αξίας και κατάρτισης, και βέβαια η ΕΠΟ δεν είναι εκπαιδευτικός φορέας. Το γεγονός ότι εκδίδει πιστοποιήσεις μέσω σεμιναρίων, ισοσταθμίζοντάς τες και παραγκωνίζοντας πανεπιστημιακούς τίτλους και κρατικές άδειες άσκησης επαγγέλματος, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και στη χώρα μας συμβαίνει μόνο στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Στις ειδικότητες ποδοσφαίρου, στα πανεπιστήμια, οι θεωρητικές, πρακτικές και εργαστηριακές εβδομαδιαίες ώρες είναι περίπου 25 και το τελικό σύνολο των ωρών αυτών, σε σχέση με αυτό που προσφέρει ακόμα και το ανώτατο δίπλωμα «UEFA Pro», είναι υπερπολλαπλάσιο.
Από την άλλη, στο πανεπιστήμιο προϋπόθεση εισαγωγής στις ειδικεύσεις σε θέματα ποδοσφαίρου είναι η επιτυχής περάτωση υποχρεωτικών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, όπως: Λειτουργική Ανατομική του Ανθρώπου, Εργασιολογία, Αθλητική Βιομηχανική, Θεωρία Αθλητικής Προπόνησης, Μεθοδολογία Αθλητικής Ερευνας, Αθλητική Παιδαγωγική και Αθλητική Ψυχολογία κ.λπ. Συγκρίνουμε λοιπόν πάνω από χίλιες εκπαιδευτικές ώρες σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σεμιναριακού τύπου σχολές, των πολλών χιλιάδων ευρώ παραβόλων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι σκοπός δεν είναι η γνώση, που σχεδόν δεν ενδιαφέρει, αλλά τα γεμάτα ταμεία της Ομοσπονδίας.
«Δεν θα ανεχτούμε την υποβάθμιση»
-- Ποια είναι η στάση των αρμόδιων της πολιτείας απέναντι στο πρόβλημά σας μέχρι τώρα, και τι αποκομίσατε στη συνάντησή σας με τον υφυπουργό Αθλητισμού;
-- Πολλοί μας χτύπησαν «φιλικά» την πλάτη, ότι «κατανοούν το θέμα»... Ακόμα δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση. Το σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης το σταματήσαμε με τη βοήθεια του φοιτητικού κινήματος των ΣΕΦΑΑ, δεν θα πρέπει να ολιγωρούμε, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Οσον αφορά τη συνάντησή μας με τον κ. Αυγενάκη, δεσμεύτηκε για κάποιες ενέργειες. Αναμένουμε με ανυπομονησία. Οι θέσεις πάντως της δικής μας Ενωσης είναι συγκεκριμένες και απαιτούν την επιβολή του νόμου, της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη, που μας δικαίωσε, και την επικράτηση των αυτονόητων και όχι της εισπρακτικής πολιτικής ιδιωτικών φορέων, όπως η ΕΠΟ, σε βάρος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
-- Ενόψει του νέου αθλητικού νόμου που είναι στα σκαριά από την καινούργια κυβέρνηση, τι κινήσεις προγραμματίζει η ΠΕΠΠΠΕ το προσεχές διάστημα;
-- Στείλαμε επιστολή στην UEFA. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί, αν και γνωρίζουμε ότι η UEFA έχει λόμπι στην Ευρωβουλή για τα δικά της πολλαπλά θέματα, που εν δυνάμει είναι πάντα οικονομικού χαρακτήρα, και σαφώς σπανίζει το να είναι με το μέρος των εργαζομένων, είτε αυτοί είναι προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Ηταν πάντα με το μέρος του χρήματος. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει με οποιαδήποτε κίνηση να μας υποβαθμίσει ή να μας αδικήσει, θα κινητοποιηθούμε δυναμικά σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, οι οποίοι είναι και οι άμεσα θιγόμενοι, όπως και στην περίπτωση της προσπάθειας του προηγούμενου υφυπουργού.

Μπ. Τσ.

TOP READ