29 Αυγ 2019

«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει τ’ αγριολούλουδο αντέχει…»

Τον Καζαντζίδη ή θα τον αγαπήσεις βαθιά ή θα του κλείσεις την πόρτα. Απαρατήρητος δεν περνάει. Εκατομμύρια κόσμου τον αποθέωσαν ζωντανό, πολλοί είναι αυτοί που τον λατρεύουν ακόμα, κάποιοι συνεχίζουν να τον χτυπούν και μετά το θάνατό του.  Αν βγάλεις στην πάντα τους δήθεν και τους ψευτοκουλτουριάρηδες που παραπατάνε στη σκιά του, άλλος δεν τον χτύπησε κάτω απ’ τη μέση.
Ο Καζαντζίδης είναι «μύθος»  γι’ αυτούς που δεν τον ξέρουν, δεν τον έζησαν, δεν τους άγγιξε· γι’ αυτούς που δεν τον ένιωσαν. Για τους εργάτες με τα μουτζουρωμένα χέρια και τα λασπωμένα ρούχα, για τα κορίτσια του λεωφορείου με τους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια και τα τρυπημένα απ’ το βελόνι δάχτυλα, για τις οικογένειες που γέμιζαν τις συνοικιακές ταβέρνες τα σαββατόβραδα με τους καημούς και τις ελπίδες τους και τις Κυριακές, στις τσιμεντένιες αυλές, μάζευαν απ’ τα σκοινιά τα φρεσκοπλυμένα πουκάμισα κι άπλωναν όνειρα, για τους ερωτευμένους που έκλειναν τον νταλκά σ’ ένα άδειο πακέτο από τσιγάρα και τους πιτσιρικάδες που χάιδευαν εκστατικά το κρύσταλλο του ηλεκτρόφωνου και με τα μάτια τους έσπρωχναν τη βελόνα του πικάπ μέχρι να βυθιστεί στ’ αυλάκια του δίσκου, για όλους αυτούς ο Καζαντζίδης ήταν ο Στέλιος, ο Στελάρας· ήταν ο πατέρας, ο αδερφός, ο αγαπημένος, ο καλός γείτονας, ο φίλος ο γκαρδιακός.
Απέραντη σαν τον ορίζοντα, βαθιά σαν τον ωκεανό, είν’ η φωνή του Στέλιου, κι ο λυγμός της παιδί του πόνου – όποιος δεν πόνεσε δεν καταλαβαίνει. Τα τραγούδια του δεν χωράνε σε μόδες, δεν κλείνονται σ’ εποχές. Αν μεγάλωσες με τα τραγούδια του Καζαντζίδη, την κιθάρα του Γκάλαχερ και το «Απάνω στα ψηλά βουνά», τότε έμαθες να  περπατάς και να μη χάνεις το βηματισμό και το θάρρος σου· μπορείς να ονειρεύεσαι, να παλεύεις, να ερωτεύεσαι· ξέρεις  ν’ αντέχεις, να πεισμώνεις, να ελπίζεις, να δίνεις.
Η φωνή του Καζαντζίδη μιλάει στην  καρδιά, όπως ο ήλιος στον ξεπαγιασμένο, το νερό στον διψασμένο, η πατρίδα στον ξενιτεμένο· όπως κυλάει το αίμα στο κορμί. Και θα μιλάει, όσο υπάρχει άδικο κι αδικημένοι, ξενιτιά και ξεριζωμένοι· όσο η μάνα θα κάνει κουράγιο και μια αγάπη θα περιμένει· όσο θα υπάρχει μια στάλα φιλότιμο και καλά παιδιά μ’ αισθήματα και μπέσα· όσο θα καρδιοχτυπούν ερωτευμένοι· κάθε που ένα αχ θα στέκεται σαν κόμπος στο λαιμό ή θα τρυπάει σαν καρφί την καρδιά· μέχρι να πάψει τ’ αγριολούλουδο ν’ αντέχει κι οι γειτονιές του κόσμου να μεθάνε  με τ’ άρωμα του «Σαββατόβραδου». Όσο θα περισσεύει ο πόνος, και η εκμετάλλευση θ’ αλλάζει πρόσωπα, όπως οι τέσσερις εποχές του χρόνου.

Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα





ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Ακόμα βαρύτερος κι απ' όσα αρχικά διαρρέονταν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «λογαριασμός» που στέλνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα να πληρώσουν τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.


Ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τη «λυπητερή» για το λαό, όπως και των επίσημων σχετικών ανακοινώσεων που αναμένονται αύριο, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, το σχέδιο που διέρρευσε χτες (μέσω του ΑΠΕ που επικαλείται πηγές του ΥΠΕΝ) σοκάρει, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% (!), ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν από 1η Σεπτέμβρη ως εξής:
  • Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Θυμίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ακολούθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί κατά 150%!

Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και οι νέες αυξήσεις.
-- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.
-- Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θυμίζουμε ότι η «φάμπρικα» χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών, που έχει στηθεί από την ΕΕ πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση της τιμής τους κατά σχεδόν 300% τα τελευταία τρία χρόνια (από τα 7 περίπου ευρώ το 2017, σήμερα βρίσκονται σταθερά στα 20 ευρώ).

Από τα παραπάνω εφιαλτικά για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση και η επιχείρηση αναμένουν ότι θα συγκεντρώσουν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Ολα αυτά μάλιστα αποτελούν μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ακόμη παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε περίπου 890.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ.
Υποτίθεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους 65.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ, δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτούς, αλλά θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds) ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης, όπως επίσης και εκατοντάδες απολύσεις, περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και βέβαια πώληση «φιλέτων» της επιχείρησης.

Τσεκούρι και στις εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε «τσεκούρι» στην έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, θα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των σχετικών εκπτώσεων που αφορούν τις λεγόμενες «μη ανταγωνιστικές χρεώσεις» στα τιμολόγια (ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις δήμου κ.λπ.), ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος των τιμολογίων που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα («ανταγωνιστικό σκέλος»), η έκπτωση θα περιοριστεί στο 30%, από περίπου 75% που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σήμερα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο. Μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας προκαλεί, αφού παρουσιάζει την απόφαση αυτή ως «άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», καλώντας τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για «να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης» της εταιρείας!

Εκβιασμοί και προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «χρυσώσει» το πικρό χάπι των νέων μεγάλων αυξήσεων για τα λαϊκά στρώματα, παρουσιάζοντας ότι αυτές τάχα θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ για την Ενέργεια στο 6% από 13% που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ) που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή.

Οι διακηρύξεις αυτές βέβαια επί της ουσίας επιβεβαιώνουν πως οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση απλά επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες του κλάδου θα συνεχίσουν κανονικά να χρηματοδοτούνται από το «ξεζούμισμα» του λαού.

Και όμως η κυβέρνηση δεν διστάζει να παρουσιάσει τις αποφάσεις αυτές ως τάχα «ισορροπημένες», λέγοντας πως «στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές», και τα λαϊκά σπίτια που θα πληρώσουν το μάρμαρο και θα συνεχίσουν να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια.

Παράλληλα, στα βήματα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απογειώνοντας την κοροϊδία διαρρέει, σε απόδειξη υποτίθεται της «κοινωνικής ευαισθησίας» της, ότι θα ανακοινώσει έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), την ίδια ώρα που θα διατηρήσει στο ακέραιο το «τσεκούρι» στους δικαιούχους του ΚΟΤ που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πετώντας εκτός 120.000.
Από την κυβερνητική προπαγάνδα βέβαια, προκειμένου να περάσουν τα σχέδια αυτά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εκβιασμοί, με τις κυβερνητικές διαρροές να κάνουν λόγο ότι αν δεν παίρνονταν τα μέτρα αυτά, η έκθεση για την κατάσταση της επιχείρησης στα τέλη Σεπτέμβρη «θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κ.λπ.), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας».

Να δοθεί αγωνιστική απάντηση

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.

Να εντείνουν την πάλη τους:

Ενάντια στις αυξήσεις, για μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
Οχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.

«Εδώ ψηλά να με σκοτώσετε, για να δουν όλοι οι Έλληνες ότι είστε προδότες και εκτελείτε Έλληνες πατριώτες…»

 

Η εκτέλεση της 28χρονης Ξανθούλας (Κούλα Αγγελή), ηρωικής γραμματέα της ΚΟΒ Κουκακίου ΚΚΕ, και πέντε συντρόφων της, στις 29 Αυγούστου 1944, στη γέφυρα του Ιλισσού στο Κουκάκι, 


Μια από τις αμέτρητες θηριωδίες των Ελλήνων Γερμανοτσολιάδων κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, διαπράχτηκε στις 29 του Αυγούστου 1944, στη γέφυρα του Ιλισσού, στο Κουκάκι. Μετά από καταδίωξη οι προδότες Ταγματασφαλίτες έπιασαν πέντε νέους και μια νεαρή γυναίκα και τους εκτέλεσαν με τα αυτόματα. Τα ηρωικά νιάτα που αψήφησαν τον θάνατο είναι:

Κούλα Αγγελή (Ξανθούλα), του Βασίλη, 28 χρόνων. Στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας της ΚΟΒ Κουκακίου – Πλάκας – Νέου Κόσμου Αθήνας. Κόρη του βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων του νομού Πέλλας.

Μάρκος Γαβαλάς, του Νικολάου, 22 χρόνων. Ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μέλος της ΕΠΟΝ Νέου Κόσμου – Κουκακίου.

Κώστας Δημητριάδης (Πέτρος), του Νικολάου, 22 χρόνων. Φοιτητής Νομικής. Εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ Πλάκας.

Τάσος Ιωαννίδης, ΕΠΟΝίτης.

Πέτρος Καποτάς, του Γεωργίου, 17 χρόνων. ΕΠΟΝίτης, μαθητής Γυμνασίου.

Παύλος Παπακωνσταντίνου, 32 χρόνων. Υπαξιωματικός στο Αβανικό Μέτωπο, στον πόλεμο του 1940. Στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Ταύρου Αττικής.

«Εδώ ψηλά να με σκοτώσετε, για να δουν όλοι οι Έλληνες ότι είστε προδότες και εκτελείτε Έλληνες πατριώτες...»
Κούλα Αγγελή (Ξανθούλα)
Οι πέντε αγωνιστές πατριώτες οδηγούνται με τη βία στην κοίτη του Ιλισσού και εκτελούνται μπροστά στα μάτια της Ξανθούλας. Η ίδια αρνείται να κατέβει: «Εδώ να με σκοτώσετε για να δουν όλοι οι Έλληνες ότι είστε προδότες και εκτελείτε Έλληνες πατριώτες – αγωνιστές της λευτεριάς». Οι προδότες σκυλιάζουν και γαζώνουν το μικροσκοπικό κορμί της με ριπές.

Για την εκτέλεση των έξι αγωνιστών διαβάζουμε στο βιβλίο των Μάρω Βουγιούκα – Βασίλη Μεγαρίδη, «Κουκάκι Φιλοπάππου Γαργαρέττα», (εκδ. Φιλιππότη): «Η ομάδα αυτή, πέντε αγόρια και μία κοπέλα, συνελήφθησαν από τις κατοχικές δυνάμεις σε ένα σπίτι της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη, κοντά στην Πλατεία Φιλοπάππου, το πιθανότερο ύστερα από προδοσία. Αμέσως κηρύχθηκε «μπλόκο» σε όλη την περιοχή, οι νεαροί μεταφέρθηκαν στο τέρμα της οδού Σικελίας και εκτελέστηκαν ένας ένας κάτω στην ακάλυπτη τότε και χωμάτινη η κοίτη του Ιλισού, πλην της κοπέλας, η οποία αρνήθηκε να κατεβεί στην κοίτη και εκτελέστηκε επί τόπου. Τα ονόματά τους ήταν: Κούλα Αγγελή (Ξανθούλα), Μάρκος Γαβαλάς, Κώστας Δημητριάδης, Τάσος Ιωαννίδης, Πέτρος Καποτάς και Παύλος Παπακωνσταντίνου. Μία πέτρινη στήλη με τα ονόματα των εκτελεσμένων απαθανατίζει σήμερα το γεγονός και στο γεγονός αυτό οφείλεται η σημερινή επίσημη ονομασία του πάρκου που είναι Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης».

Πάνω σ’ έναν βράχο, όρθιο κι αγέραστο απέναντι στο χρόνο, όπως οφείλει και η μνήμη, οι επόμενες γενιές χάραξαν τα ονόματα των έξι ηρώων… «Εδώ εκτελέστηκαν στις 29-8-1944 από τους Γερμανούς φασίστες οι 6 ΕΠΟΝΙΤΕΣ που πολέμησαν για τη λευτεριά της πατρίδας: Κούλα Αγγελή (Ξανθούλα), Μάρκος Γαβαλάς, Κώστας Δημητριάδης, Τάσος Ιωαννίδης, Πέτρος Καποτάς, Παύλος Παπακωνσταντίνου.
Στην κομμουνίστρια ηρωίδα Ξανθούλα (Κούλα Αγγελή) αναφέρεται χρονικό που δημοσιεύτηκε χρόνια μετά τον ηρωϊκό της θάνατο στο Ριζοσπάστη: «Ήταν μια μικροσκοπική κοπελίτσα καταγάλανη, η Κούλα Αγγελή (Ξανθούλα), με πυκνά ολόχρυσα μαλλιά, που πέφταν κατσαρά στους ώμους της. Το πρόσωπό της αγνό, παιδιάστικο σχεδόν. Μα πόσο το πρόσωπο αυτό γινόταν σοβαρό, συλλογισμένο τις ώρες που είχαμε «δουλειά», συνεδρίαση ή συνεργασία.

«Αυτό πρέπει να γίνει, σύντροφε, π ρ έ π ε ι». «Συντρόφισσα αυτό είναι κ α θ ή κ ο ν, πρέπει να βρούμε τρόπο να το πραγματοποιήσουμε». Κι αλήθεια, η Ξανθούλα πάντα έβρισκε τρόπο για να πραγματοποιηθούν τα καθήκοντα.

«Εδώ ψηλά να με σκοτώσετε, για να δουν όλοι οι Έλληνες ότι είστε προδότες και εκτελείτε Έλληνες πατριώτες...»
Κώστας Δημητριάδης (Πέτρος)
Κι έτσι, στο Κουκάκι ακούγονταν τα βράδια το χωνί, γεμίζαν οι τοίχοι συνθήματα και αφίσες, οι δρόμοι τρικ και προκηρύξεις. Κινητοποιήσεις, πεταχτές τοπικές συγκεντρώσεις, και ο ΕΛΑΣ πάντα επί ποδός πολέμου…

Με τον ΕΛΑΣ, ήταν η τελευταία συνεργασία της. Η τελευταία… Τα Τάγματα Ασφαλείας τους πιάσανε, την Ξανθούλα και τα παιδιά… Τους σύρανε στο ρέμα, στη λεωφόρο Συγγρού. «Φύγε εσύ, είσαι κοπέλα, φύγε για να γλιτώσεις» της ψιθύρισε ένας ταγματασφαλίτης. Το αθώο προσωπάκι συννέφιασε. «Όχι, δεν πάω πουθενά. Ή θα φύγουμε όλοι ή θα σκοτώσετε κι εμένα». Την έσπρωξαν αγριεμένοι προς το ρέμα: «Κατέβα κάτω». Σήκωσε το κεφάλι ψηλά και γεμάτη περηφάνια: «Όχι, δεν κατεβαίνω. Εδώ, ψηλά θα με σκοτώσετε, για να δει ο κόσμος το έγκλημά σας» κι αμέσως έπεσε άψυχο το κορμί της Ξανθούλας και των παιδιών τρυπημένα από τα βόλια των προδοτών.

«Εδώ ψηλά να με σκοτώσετε, για να δουν όλοι οι Έλληνες ότι είστε προδότες και εκτελείτε Έλληνες πατριώτες...»
Τάσος Ιωαννίδης
Με την απελευθέρωση ο λαός έστησε πλάκα με τα ονόματά τους στον τόπο που εκτελέστηκαν. Όμως το μίσος των προδοτών έστασε και στους νεκρούς ακόμα. Την πλάκα τη σπάσανε. Τα κομμάτια της πετάχτηκαν. Θαρρούσαν πως θα ξεχνιόταν η Ξανθούλα.

Μα η Ξανθούλα, η κομμουνίστρια, η γραμματέας της ΚΟΒ Κουκακίου, πέρασε στην Ιστορία, σαν ηρωίδα της Αντίστασης. Δεν ξεχνάμε την παλικαριά της ούτε την πίστη της στη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας, την πίστη της στο Κόμμα μας. Κι εμείς που κάποτε δουλεύαμε κάτω από την καθοδήγησή της, περνώντας από το ρέμα όπου τη σκότωσαν, θαρρούμε πως ξαναβλέπουμε το περήφανο ξανθό κορίτσι κι ακούμε τη φωνή του: «Αυτό είναι καθήκον, σύντροφε, π ρ έ π ε ι   να βρούμε τρόπο να το πραγματοποιήσουμε…».

Μια φορά οπορτουνιστές, πάντα οπορτουνιστές!





Στη αρχή αρνήθηκαν το ΚΚΕ κι έγιναν ανανεωτές του μαρξισμού, του κομμουνισμού του σοσιαλισμού...

Μετά έγιναν αριστεροί, χωρίς κομμουνισμό, όμως με αλλα κάρτ μαρξισμό.

Μετά, από Μάαστριχτ μέχρι ΟΝΕ, αρνήθηκαν μια - μια τις αρχές του Μαρξ, που έλεγαν ότι έχουν (μνημονεύοντας τον πάντα!) και στο τέλος, με όχημα την κρίση, αρνήθηκαν κάθε αρχή κι έγιναν «αριστεροί» σύγχρονοι, ευέλικτοι, με στόχο την αλλαγή της Ελλάδας και της ΕΕ, ώστε να απαλλαγούν από νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκίζοντας τα μνημόνια.

Μετά, ξέχασαν το «αριστεροί» και το σκίσιμο των μνημονίων και αντί να αλλάξουν την Ελλάδα και την ΕΕ, άλλαξαν οι ίδιοι, έκαναν τα ΟΧΙ ΝΑΙ, κι έφεραν νέα μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές με αριστερό προφυλακτικό κάλυμμα. Αρνήθηκαν τον ίδιο τον εαυτό τους αλλά ως οπορτουνιστές, το βρήκαν φυσικό και ρεαλιστικό (να είναι αενάως οπορτουνιστές)!

Μετά, αφού έπαιξαν τον ρόλο σφαγέα κάθε αριστερού ονείρου του κόσμου τους, ανακοίνωσαν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε «όλοι χωράμε μέσα», της «προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης» και σε ένα «πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα». Εδώ κατέληξε εκείνο το αρχικό οπορτουνιστικό μόρφωμα που ξεκίνησε από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 και από οπορτουνισμό σε οπορτουνισμό μετατράπηκε στο αντίθετο απ’ ότι διακήρυτταν! Τώρα εξακολουθεί να μετατρέπεται («μετασχηματίζεται», μας λέει ο κ. Τσίπρας) και κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει, πλην εκείνων των παλιών κομμουνιστών, το 1968, που πρόσβλεψαν με ακρίβεια ότι το τέλος τους θα είναι ο (αντιλαϊκός) πάτος με όλες τις εκδοχές και μορφές του.

*****

Κατέληξαν κανονικά τσιράκια του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που δήθεν το ΚΚΕεσ. θα ανέτρεπε για να φέρει τον «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», καθώς το «δογματικό ΚΚΕ» ήταν αδύνατο να συλλάβει και να εγκαθιδρύσει! Ναι, αυτοί το «συνέλαβαν»!

Στο νέο κόμμα «δεν έχουν», ακόμη, ούτε ιδεολογία, ούτε αρχές. Έχουν όμως την οπορτουνιστική «συνέχεια», «σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση», όπως είπε ο Αλέξης. Με αυτόν, μπορούν να παράγουν τα πάντα!

Έτσι, θα στήσουν ψηφιακές πλατφόρμες για να βρουν ιδεολογία, στόχους, καταστατικό, πολιτικές. Όλα θα γίνουν ταχύτατα, ψηφιακά, γιατί όπως είπε ο Αλέξης «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο (…) θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία»! 

Ναι, με e-δράση, με e-κινητοποίηση… με e-δημοκρατία για να στήσουν και πάλι την μεγάλη παγίδα των πλατειών, ίσως ψηφιακή τώρα, για να παγιδέψουν ξανά όσους θέλουν να πιστέψουν σε νέες αυταπάτες. 

Τελικά εκτός από οπορτουνισμό, αποπνέουν και παρακμή, όμοια με του ΠΑΣΟΚ από εποχή Σημίτη μέχρι ΓΑΠ και διάλυσής του.



Εξάρτηση από το κέρδος – Πρόστιμο 572 εκ. δολαρίων στη Johnson&Johnson για τη διάδοση οπιούχων στην Οκλαχόμα

Η σύνδεση φαρμακευτικών εταιρειών και της διάδοσης ναρκωτικών ουσιών δεν είναι ακριβώς καινούριο φαινόμενο, καθώς είναι αρκετά γνωστό ότι το ίδιο το όνομα της ηρωίνης και η εμπορευματοποίησης (αν και όχι η εφεύρεση της αυτή καθεαυτή, που είχε συμβεί λίγα χρόνια νωρίτερα από Βρετανό χημικό) προέρχονται από το γερμανικό κολοσσό του φαρμάκου, τη Bayer. Μάλιστα από τα τέλη του 19ου αι. ως τις αρχές του 20ου αι. πωλούνταν χωρίς συνταγογράφηση, ως μια “μη εξαρτησιογόνα” εναλλακτική στη μορφίνη, που ως δημοφιλέστατο παυσίπονο εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει ήδη το πρώτο σημαντικό κύμα εξαρτήσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Η Bayer δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει για τη συμβολή της στην έξαρση της τοξικομανίας μεταξύ ανυποψίαστων ασθενών, που χρησιμοποιούσαν το «αθώο» σκεύασμα της εταιρείας. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, όπου η χρήση συνταγογραφούμενων και μη οπιοειδών (με την πρώτη να είναι συχνά αλληλένδετη με τη δεύτερη) έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που εδώ και χρόνια γίνεται ανοιχτά λόγος για «κρίση οπιούχων» σε ολόκληρη τη χώρα. Η ασυδοσία των φαρμακευτικών στην προώθηση οπιούχων σκευασμάτων ήταν απόλυτη, τουλάχιστον μέχρι τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου στην Οκλαχόμα, που επέβαλε πρόστιμο 572 εκ. δολαρίων στον πολυεθνικό κολοσό Johnson&Johnson για το ρόλο της εταιρείας στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της χρήσης οπιοειδών στην πολιτεία.
Σύμφωνα με το δικαστή της κομητείας του Κλίβλαντ, Θαντ Μπάλκμαν, η εταιρεία «επιδόθηκε σε ψεύτικο και παραπλανητικό μάρκετινγκ τόσο των φαρμάκων τους όσο και των οπιούχων εν γένει και ο νόμος ξεκαθαρίζει πως μια τέτοια συμπεριφορά είναι υπεραρκετή ως πράξη η παράλειψη που στοιχειοθετεί το πρώτο στοιχείο του νόμου περί δημόσιας όχλησης της Οκλαχόμα».
Η εταιρεία ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση, αρνούμενη ότι προκάλεσε κρίση οπιούχων στην Οκλαχόμα, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά συμπόνια για όσους επηρεάστηκαν» από αυτή.
Η Οκλαχόμα είναι μια από τις 12 πολιτείες που έχουν μηνύσει φαρμακευτικές για την εξάπλωση των οπιούχων στην επικράτειά τους, και η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε. Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει δίκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με πάνω από 2000 υποθέσεις από όλη τη χώρα εναντίον φαρμακευτικών με την ίδια κατηγορία. Η καταδίκη της Johnson&Johnson έρχεται μετά από οικονομικούς συμβιβασμούς ύψους 270 και 85 εκ. δολαρίων αντίστοιχα, που έγιναν μεταξύ πολιτείας και δυο ακόμα φαρμακευτικών, της Purdue, κατασκευάστριας του δημοφιλούς οπιούχου OxyContin και της Teva Pharmaceuticals, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτεία της Οκλαχόμα ζητούσε μια πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση, ύψους 17,2 δις, για την κρίση οπιούχων που προκάλεσε η εταιρεία στην πολιτεία, αφήνοντας πίσω της 6000 νεκρούς και προκαλώντας τεράστιο ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος στις τοπικές κοινότητες.
Το πρόβλημα δεν αφορά φυσικά μόνο την Οκλαχόμα, καθώς υπολογίζεται πως καθημερινά πάνω από 130 άνθρωποι στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική δόση οπιούχων, 70.000 μόνο μέσα στο 2017. Για το λόγο αυτό, αν και το πρόστιμο είναι σαφώς μικρό για τα δεδομένα μιας εταιρείας όπως η Johnson&Johnson, με πολλά πεδία δραστηριότητας (σε κάποια από τα οποία έχει επίσης νομικά προβλήματα,, παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος εταιρειών με μεγαλύτερη εμπλοκή στη συγκεκριμένη αγορά προσδοκάται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τη «συμμόρφωσή» τους στο μέλλον. Είναι σαφές βέβαια ότι τέτοιου είδους διαχειριστικού χαρακτήρα «λύσεις» δεν μπορούν να ξεριζώσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, ούτε φυσικά την ακόρεστη δίψα των εταιρειών για κέρδος, σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Με πληροφορίες από cnn.com

Αντικομμουνιστικός οίστρος


Η 23η Αυγούστου, που η ΕΕ έχει ανακηρύξει σε «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων», με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή του Συμφώνου «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ» το 1939, έδωσε και φέτος την αφορμή σε αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας να εκφράσουν τον αντικομμουνιστικό τους οίστρο, τον ίδιο που κατά καιρούς «εμπνεύστηκε» αντικομμουνιστικά μνημόνια, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.
«Τίμησαν» τη μέρα με χυδαίο αντικομμουνισμό, που αποτελεί από χρόνια επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ξέπλυμα του φασισμού - ναζισμού και ταύτισή του με τον σοσιαλισμό, εξέφρασαν για μια ακόμα φορά το φόβο τους, ξορκίζοντας με συκοφαντίες την προοπτική που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει η πάλη των λαών, της οικοδόμησης μιας ανώτερης κοινωνίας και μιας ανάπτυξης που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
***
Ετσι, ο α' αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς (αγαπημένος του ΣΥΡΙΖΑ...), και η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα με κοινή τους δήλωση αναπαρήγαγαν την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, ξερνώντας δηλητήριο περί «συνεργασίας της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία», μέσω του Συμφώνου «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ», το οποίο, όπως λένε, «άνοιξε ένα μαύρο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία (...) Σε μια Ευρώπη που η ελευθερία και η δημοκρατία δεν ήταν παρά μόνο ένα όνειρο. Δεκάδες εκατομμύρια εκτοπίζονταν, βασανίζονταν και δολοφονούνταν κάτω από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ευρώπης»!!! Οσον αφορά τον Τίμερμανς, πάει πολύ να διαστρεβλώνει την Ιστορία η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, που τις δεκαετίες του 1920 και 1930 με τη στάση της άνοιξε το δρόμο για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιβεβαιώνοντας ότι τα πυρά στο παρελθόν στοχεύουν στο μέλλον, πανηγύρισαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού πριν από 30 χρόνια και υπέδειξαν «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ώστε να εμπνέει τις νέες γενιές στην υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, της έννομης τάξης και της δημοκρατίας (...) Στεκόμαστε ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στα αυταρχικά καθεστώτα κάθε είδους».
Στο ίδιο πνεύμα της αντικομμουνιστικής υστερίας ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί πέντε χωρών της ΕΕ: Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, που έχουν ντοκτορά στον αντικομμουνισμό!
***
Στις Βαλτικές χώρες τιμούν με παρελάσεις ως «απελευθερωτές» τα ναζιστικά τάγματα των Ες-Ες και τους συνεργάτες τους, που ξηλώνουν μνημεία αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό, ενώ πριν λίγους μήνες στην Πολωνία καταστράφηκε μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, σε όλες αυτές διώκουν αντιφασίστες αγωνιστές και κομμουνιστές, προχωρούν σε αλλαγές στον Ποινικό τους Κώδικα απαγορεύοντας την κομμουνιστική ιδεολογία, τα σύμβολα κ.λπ. Ομοίως και στην Ουκρανία - όπου ευρωενωσιακό χρήμα ρέει με τη σέσουλα - ο αντικομμουνισμός θεριεύει, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία της εφημερίδας του ΚΚ Ουκρανίας!
Η αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ αποτυπώθηκε εξάλλου με τον πλέον επίσημο τρόπο σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάη, με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ανήμερα της 74ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, υπογράφτηκε στο Σιμπίου της Ρουμανίας διακήρυξη - μνημείο αντικομμουνισμού, όπου αναφέρεται: «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα»!!!
***
Με τούτα και μ' εκείνα, οι απολογητές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ επιβεβαιώνουν πόσο κροκοδείλια είναι τα δάκρυά τους για την άνοδο του φασισμού. Αποδεικνύουν ότι ο στόχος τους παραμένει να αποτρέψουν τους λαούς απ' το να παλέψουν για τον κόσμο που αξίζουν και δικαιούνται να ζήσουν, έχοντας ως οδηγό την πρώτη απόπειρα οικοδόμησής του, τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' αυτήν. Εκεί αποσκοπεί η προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία που σφραγίστηκε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ματαιοπονούν!!! Ο σοσιαλισμός, η πρωτοπόρα πάλη των κομμουνιστών μαζί με τους λαούς, τσάκισαν τον φασισμό και έλυσαν δεκαετίες πριν προβλήματα που στον καπιταλισμό βασανίζουν ακόμα εκατομμύρια εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Αυτή η αλήθεια θα συνεχίσει να συνεγείρει τους λαούς και την πάλη τους έως το τέρμα της διαδρομής της.

Νέα σελίδα με αγώνες




Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία μπαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, καταβάλλοντας μεγάλο κόπο, επιστρατεύοντας όλα τους τα ψυχικά αποθέματα και, φυσικά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οσοι νέοι πέρασαν σε κάποια σχολή, ιδιαίτερα εκείνοι που θα σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις δυσκολίες και το κόστος που συνεπάγονται η ανεύρεση στέγης και η σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, σε συνδυασμό με το τσακισμένο εισόδημα της πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι φοιτητές, στη νέα σελίδα που ανοίγεται στη ζωή τους, να κάνουν δική τους υπόθεση την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους, με ευθύνη του κράτους.
Ο μεγαλύτερος βραχνάς για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι η στέγη, αφού οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 10% των αναγκών, ενώ τα ενοίκια εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος σπουδών σε άλλη πόλη.
Η πάλη για ανάπτυξη της φοιτητικής μέριμνας για όλους τους φοιτητές, χωρίς ιδιώτες και εργολάβους, χωρίς ανταποδοτικές λογικές ενοικίων στις φοιτητικές εστίες, όπως εξήγγειλε στο τέλος της θητείας του ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας τις επευφημίες της ΝΔ, αλλά με όρους αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν στέγασης, σίτισης, μετακινήσεων, η δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων, σημειώσεων και υλικών για τα μαθήματα και τα εργαστήρια και, παραπέρα, η διεκδίκηση χρηματοδότησης για πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των υποδομών των ιδρυμάτων, είναι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά στους φοιτητές που θα διαβούν τις πόρτες των σχολών.
Αυτή η πάλη δίνει απάντηση στην υποκρισία της κυβέρνησης, που με αφορμή την πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές βρίσκει ευκαιρία να προπαγανδίσει την επαναφορά της «βάσης του 10» ως δήθεν κίνηση «αναβάθμισης» των σχολών, όταν η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις ταλαιπωρούν τα περισσότερα ιδρύματα και πανεπιστημιακά τμήματα.
Σ' αυτόν το δρόμο, οι νέοι φοιτητές καλούνται να πάρουν τη θέση τους στους φοιτητικούς συλλόγους, ζωντανεύοντας τη λειτουργία τους, δυναμώνοντας την πάλη τους, βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, τη διάθεσή τους να αφοσιωθούν στην επιστήμη τους και να την υπηρετήσουν προς όφελος του λαού.
Παράλληλα, ένας δρόμος αγώνα ανοίγεται και για όλους τους νέους που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους ή δεν μπήκαν καν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Γιατί είναι ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων η απουσία ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και τεχνολογία, σπουδές που θα συνδέονται με ένταξη στην παραγωγή με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εξαγγελίες της ΝΔ για την Παιδεία δείχνουν ότι θα επιτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) για να προσαρμόσει πιο αποτελεσματικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή είναι η «αναβάθμιση» που υπόσχεται η κυβέρνηση, στήνοντας κάλπικους καβγάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, στις «ράγες» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι στην οποία είναι μονόδρομος ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

TOP READ