25 Ιουλ 2018

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΑΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.            Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος             .
Τηλ.: 6978520351 - 6934865812,  fax: 2674022211,  web site: www.eakp.gr,  e-mail: info@eakp.gr
                                                            
                                                               Αθήνα  24 Ιουλίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας ( Κινέτα, Πεντέλη, Κάλαμος Αττικής, Βρύσες Χανίων, Κόρινθο, Λουτράκι, Μάτι, Ραφήνα, Σουφλί και Σκόπελος πριν από λίγες μέρες ) και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, οι καταστροφές τόσο στο δασικό πλούτο αλλά κυρίως στο βιός  του λαού, είναι ανυπολόγιστες. 
Κάθε χρόνο εμείς οι πυροσβέστες αλλά και όλος ο λαός μας βρισκόμαστε  στο ίδιο έργο θεατές.
·        Οι πυροσβέστες  « γυμνοί » από εξοπλισμό και μέσα , αποδεκατισμένοι και διασκορπισμένοι σε ιδιωτικά αεροδρόμια και οδικούς άξονες, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και οργάνωση,  ρίχνονται στα δεκάδες νέα μέτωπα που διαρκώς εκδηλώνονται με αυταπάρνηση, η οποία όμως δεν αρκεί για να εμποδίσει το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών που είναι αποτέλεσμα των αντιδασικών πολιτικών και της συστηματικής αποσάθρωσης της πυροπροστασίας της χώρας. 
·        Η δασική υπηρεσία χωρίς να έχει την δυνατότητα για οποιοδήποτε προληπτική παρέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα λόγω υποχρηματοδότησης, αντιμέτωπη με την συνειδητή και σχεδιασμένη από το 1998 απαξίωση της. 
·        Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών να παρακολουθούν ανήμποροι και ανυπεράσπιστοι τις φλόγες να καταπίνουν τις περιουσίες τους σε κλάσματα δευτερολέπτου.
·        Η κυβέρνηση, που μέχρι πέρυσι επαίρονταν, με αξιοποίηση επιλεγμένων στοιχείων, για πετυχημένη αντιπυρική περίοδο το 2017 και πόνταρε για ακόμη μία « πετυχημένη » αντιπυρική περίοδο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες, είναι σίγουρο ότι αντί να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της για τις συνέπειες της πολιτικής αποσάθρωσης που εφαρμόζει στην πυροπροστασία της χώρας, θα ψάχνει τις αιτίες  στους ανεκπαίδευτους πυροσβέστες που μπήκαν από τα παράθυρα, στις ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανόν και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, αν πάρει κάποιες ιδέες και από σχετική βιβλιογραφία για τις πυρκαγιές του 2007.
Οι πραγματικές αιτίες όμως έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και μία εικοσαετία μέσα από τις αντιλαϊκές και αντιδασικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, για χάρη των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που προσδοκούν σαν ίαινες τα φιλέτα τεράστιων δασικών εκτάσεων για διαχείριση και εκμετάλλευση.
Τα συμφέροντα που ποντάρουν στην ύπαρξη και διατήρηση όλου αυτού του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου. Τα συμφέροντα που κερδίζουν από την εμπλοκή τους στην αεροπυρόσβεση, από την εξοικονόμηση κονδυλίων για τα « αναπτυξιακά » τους σχέδια από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς του Π.Σ. και της δασικής υπηρεσίας. Τα συμφέροντα που κερδίζουν από την συνδιαχείριση μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ.  Τα συμφέροντα που γενικά ποντάρουν στην μεθοδευμένη αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού πυροπροστασίας, για να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερη ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα.
 Εμείς οι πυροσβέστες όμως αλλά και ο λαός μας που βιώνουμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών, έχουμε πλέον αποκτήσει, μέσα από τις διαρκείς καταστροφές και την επίσημη κοροϊδία που τις συνοδεύει, την απαραίτητη εμπειρία.
Τα πράγματα  γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα!!!
 Όπως ξεκάθαρος πρέπει να είναι και ο κοινός αγώνας των πυροσβεστών και του μαζικού εργατικού κινήματος για την ανατροπή τους, πριν δούμε να καταστρέφονται και άλλες χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου, λαϊκές περιουσίες και να χάνονται στις φλόγες συνάδελφοι και συνάνθρωποι μας.
Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια τις θέσεις και τις προτάσεις μας προς την φυσική και πολιτική ηγεσία αλλά και προς το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., για την εδραίωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πυροπροστασίας μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό, που θα συμπεριλαμβάνει την πρόληψη και γενικότερα την διαχείριση με ευθύνη του κράτους των δασικών οικοσυστημάτων, την προκαταστολή και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. 
Με αφορμή λοιπόν τις καταστροφικές συνέπειες των μεγάλων πυρκαγιών και για όλους τους παραπάνω λόγους, με αφορμή την σύγκληση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. την προσεχή Πέμπτη 26/07/2018, ζητάμε από το προεδρείο να συζητηθεί ως θέμα προ ημερησίας διάταξης,  η άμεση κινητοποίηση με αίτημα την θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας με ότι συνεπάγεται αυτό, προσλήψεις, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό, σχεδιασμό, οργάνωση, προληπτικά μέτρα και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με το υπόλοιπο εργατικό μαζικό κίνημα.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

.. έτσι πρόστυχα , χωρίς τσίπα, χωρίς ντροπή, χωρίς...χωρίς...χωρίς...


Χτες , Τρίτη 24/7/2018  την ώρα που  ο ελληνικός λαός , οι εργαζόμενοι παρακολουθούσαν, με κομμένη ανάσα, θρηνούσαν πάνω στα αποκαΐδια , είδαν το φως  της δημοσιότητας τα πειστήρια του εγκλήματος. Γιατί αυτό που συνέβη  και συνεχίζει να συμβαίνει στην Αττική , αλλά και σε όλη την Ελλάδα,είναι έγκλημα.
Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο οικονομικών τα  στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2018... έτσι πρόστυχα , ξεδιάντροπα, χωρίς τσίπα, χωρίς ντροπή, χωρίς , χωρίς ,χωρίς.
Παρακολουθήστε, αν αντέχετε να είστε ψύχραιμοι, αυτές τις ώρες, το μέγεθος της ληστείας.
Δείτε πόσο ξεδιάντροπα ομολογούν , πανηγυρίζοντας τη μείωση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 165 εκατ. ευρώ. ΄Εκδηλη είναι η  ικανοποίηση τους  για το ότι κατάφεραν υπερπολλαπλάσια φοροαφαίμαξη από αυτή που διέταζαν τα αφεντικά τους., σαν καλά δουλικά που είναι.
Ο δημοσιονομικός στόχος λοιπόν επετεύχθη, με ανυπολόγιστες καταστροφές, άπειρη οδύνη, θλίψη,... Χιλιάδες ρημαγμένες ζωές, αλλά , διάολε, πιάσαμε τους στόχους. Δεκάδες  ή εκατοντάδες τάφοι χάσκουν ανοιχτοί, αλλά οι δανειστές  θα μας σφίξουν το χέρι και όλοι μαζί θα επιχαίρουν για την καλή πορεία των μεταρυθμίσεων.
ΕΛΕΕΙΝΟΙ... ΑΘΛΙΟΙ,.. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ως πότε θα σας ανέχεται αυτός ο λαός;
Και μετά από αυτά βγαίνει ο άλλος ξεΤσίπ(ρ)ωτος  με ύφος ... "πισινοθανάτιο" να εκφράσει την οδύνη του...
Διαβάστε...
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.978 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.731 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου.


Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
α) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 43 εκατ. ευρώ ή 8,2%,
β) Φόροι στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 3,3%,
γ) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 27 εκατ. ευρώ ή 2,3%,
δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 46 εκατ. ευρώ ή 5,1%,
ε) ΦΠΑ λοιπών κατά 64 εκατ. ευρώ ή 1,0 %,
στ) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 16 εκατ. ευρώ ή 6,6%,
ζ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,1%,
η) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 89 εκατ. ευρώ ή 12,8%,
θ) Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 19 εκατ. ευρώ ή 8,9%,

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24.278 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25.078 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23.321 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 165 εκατ. ευρώ.
Σε απλά ελληνικά δείτε το μέγεθος της ληστείας, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα enikonomia.gr από την οποία αναδημοσιεύω τα παραπάνω στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 145 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.763 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.142 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.286 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.726 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.





Στιγμιότυπα... στις αντανακλάσεις των πυρκαγιών



Πάτρα, χτες το απομεσήμερο. Οδός Καρόλου, έξω από τον Ερυθρό Σταυρό. Απλός κόσμος φέρνει σακκούλες και χαρτόκουτα με εφόδια για τα θύματα των πυρκαγιών. Ό,τι μπορεί ο καθένας: τρόφιμα, νερό, γάζες, φάρμακα... Ο πιτσιρικάς που κατηφορίζει με το σκέιτμπόρντ του, δεν είναι πάνω από 12 χρόνων. Σταματάει στο απέναντι πεζοδρόμιο, παίρνει παραμάσχαλα το σκέιτμπορντ και κοιτάζει δειλά. Κάποια στιγμή πλησιάζει έναν ερυθροσταυρίτη.

- Μαζεύετε πράγματα γι' αυτούς που κάηκαν;
- Ναι
- Γάλατα παίρνετε;
- Ναι, αρκεί να είναι μακράς διαρκείας για να διατηρούνται.
- Δηλαδή, γάλα σε κονσέρβα κάνει;
- Κάνει.

Ο πιτσιρικάς δείχνει ικανοποιημένος από την απάντηση. Αφήνει κάτω το σκέιτμπορντ, βάζει τα χέρια στις τσέπες τού παντελονιού του, βγάζει δυο κονσέρβες συμπυκνωμένο γάλα και τις δίνει στον ερυθροσταυρίτη. Ύστερα ανεβαίνει πάλι στο σκέιτμπόρντ του και συνεχίζει το κατηφόρισμά του προς την παραλία...

------------------------------------------------------------


Στο μεταξύ, στο Twitter τούτη την ώρα οι τούρκοι έχουν αναδείξει τον τόπο #Yunanistan παγκοσμίως πρώτο σε επισκεψιμότητα. Σ' αυτό τον τόπο, ο απλοί τούρκοι πολίτες στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης σε μας, τους έλληνες γείτονές τους, για το κακό που μας βρήκε. Από κοντά, δημιουργήθηκαν κι άλλοι παρόμοιοι τόποι από τούρκους σε όλον τον κόσμο (#YunanistanYanıyor, #YunanistanaYardımEdelim, #GeçmişOlsunKomşu κλπ). Σημειωτέον ότι πολλοί προσπαθούν να γράψουν τα μηνύματά τους στα ελληνικά, για να τους καταλαβαίνουμε. Κάποιοι καταφεύγουν σε αυτόματο μεταφραστή. Είναι η πρώτη φορά που η αυτόματη μετάφραση μου φαίνεται κάθε άλλο παρά άθλια...

------------------------------------------------------------

"Η σκέψη μας είναι κοντά στα θύματα της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας", δήλωσε ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Συγγνώμη, πρόεδρε. Από την σκέψη των ελλήνων εφοπλιστών, προτιμώ χίλιες φορές την σκέψη των απλών τούρκων πολιτών.

------------------------------------------------------------

Αμβρόσιε, έχω και για σένα να πω μια κουβέντα. Και μάλιστα, θα απευθυνθώ στους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου, χρησιμοποιώντας τα δικά σου λόγια:

"Όπου συναντάτε τον Αμβρόσιο, να τον φτύνετε!"

Μη μου κάνεις μήνυση. Άδικα θα ξοδευτείς. Υπάρχει δεδικασμένο και θα αθωωθώ

Ούτε μια παραίτηση;!


Οι ώρες κυλούν κι μυρωδιά του καμένου απλώνεται στα σώματα και τις ψυχές  όσων γλίτωσαν από τις φλόγες και παρακολουθούν εμβρόντητοι την παρέλαση του πρωθυπουργού και  κυβερνητικών στελεχών από τα κανάλια να επικαλούνται «ασύμμετρους εχθρούς», την ανάγκη για «ενότητα» και ν’ αφήνουν υπαινιγμούς γι’ αυτά που θα «αποκαλυφτούν» τις επόμενες μέρες…
Κι ούτε μια παραίτηση κυβερνητικού στελέχους, ως ένδειξη ελάχιστης ευθιξίας, για την ασύλληπτη τραγωδία που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, τραυματισμένους και αγνοούμενους και χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, μαγαζιά και υπάρχοντα. Ούτε μια δημόσια συγγνώμη για τις τεράστιες  ελλείψεις στους τομείς της πρόληψης και της κατάσβεσης πυρκαγιών, σε τεχνικά μέσα κι ανθρώπινο δυναμικό, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις. Ούτε μια ένδειξη στάλας ντροπής από τη μεριά της κυβέρνησης για την –για πολλοστή φορά– έλλειψη ουσιαστικού και αποτελεσματικού σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών.
Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα κυβερνητικών δημοσιογράφων-τσιρακιών που από τη θέση του «σχολιαστή» σε τηλεοπτικές  εκπομπές ξεπερνούν ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε προκλητικότητα, προκειμένου να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες των προϊσταμένων τους.
Προέχει η ανάγκη για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της άμεσης βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Όμως, το κύμα αλληλεγγύης που ήδη άρχισε να αγκαλιάζει τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, με τη συγκέντρωση ειδών ανάγκης, την εθελοντική αιμοδοσία, εθελοντική εργασία και άλλες εκφράσεις, δεν μπορεί και δεν θα σκεπάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών και λειτουργών.
Τις εγκληματικές ευθύνες μιας –ακόμα– κυβέρνησης ενός κράτους που θυσιάζει τις ανάγκες του εργατόκοσμου και των λαϊκών ανθρώπων, την ίδια την ανθρώπινη ζωή, στο βωμό του κέρδους των οικονομικά ισχυρών και της «ανάπτυξής» τους.

Ξετσίπωτοι Συριζαίοι ψευταράδες γκεμπελικού τύπου!

        


Αντί να ρίξουν τα μούτρα τους και να δείξουν λίγο σεβασμό για την τραγωδία, για την οποία ευθύνεται και η κυβέρνησή τους, τα διαδικτυακά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν χθες να διακινούν αθλιότητες σε βάρος του ΚΚΕ. Διακινούν στο Ίντερνετ το ψέμα ότι το ΚΚΕ το Φλεβάρη του 2017 καταψήφισε στη Βουλή τη μονιμοποίηση 2.160 πυροσβεστών που πρότεινε η κυβέρνηση.
Ποια είναι η αλήθεια την οποία οι ανώνυμοι συκοφάντες της Κομουνδούρου διαστρέφουν; Ότι το Φλεβάρη του 2017 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο από τους συνολικά 5.000 πενταετείς πυροσβέστες των οποίων η θητεία έληγε, μετέτρεπε τους 2.160 σε τριετείς και για τους υπόλοιπους ανανέωνε την 5ετία. Άρα η «μονιμοποίηση» που δήθεν καταψήφισε το ΚΚΕ είναι «κουραφέξαλα».
Αυτή η ανανέωση των συμβάσεων προφανώς δεν έλυνε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι είχαν αίτημα να προσληφθούν με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, κάτι που άλλωστε απαντάει και στις σημερινές ανάγκες για να καλυφθούν τα κενά του Σώματος.
Τότε το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία πρότεινε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και την πρόσληψή τους στην Πυροσβεστική, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση, απορρίπτοντας αυτήν τροπολογία, δεν την έφερε καν για συζήτηση, παρόλο που είχε βρει καθολική αποδοχή από τους 5ετείς πυροσβέστες που βρίσκονταν τότε σε κινητοποιήσεις και ζητούσαν μάλιστα να γίνει αποδεκτή στη Βουλή.
Συνεπώς, αν κάποιος το Φλεβάρη του 2017 απέρριψε τη μονιμοποίηση, αυτή ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όχι το ΚΚΕ!
Τελικά η (μερική) μονιμοποίηση έγινε το Μάρτη του 2018, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση την έκανε μόνο για 2.186 «τριετείς» και όχι για όλους, αφού τους 5ετείς τους διατηρεί ως 5ετείς. Την πρόταση αυτή προφανώς το ΚΚΕ την υπερψήφισε και μάλιστα το Γραφείο Τύπου έβγαλε ανακοίνωση για το ζήτημα, που έγραφε μεταξύ άλλων: «Η μονιμοποίηση των 2.186 τριετών πυροσβεστών με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων των πυροσβεστών που σταθερά και αταλάντευτα στήριξε το ΚΚΕ, απαιτώντας με Ερωτήσεις και Τροπολογίες στη Βουλή, με παρεμβάσεις του διαχρονικά στις κυβερνήσεις, με ανακοινώσεις του, με έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων των πυροσβεστών για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να κρύψει ότι παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της πλήρους εργασιακής αποκατάστασης των υπολοίπων 1.800 πενταετών και 1.260 εποχικών πυροσβεστών, που δυστυχώς παραμένουν υπό καθεστώς ανασφάλειας».
Όλοι οι πυροσβέστες γνωρίζουν την αλήθεια και τη συνεπή στάση του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους.

Τα όσα γράφουν τα έμμισθα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ είναι προπαγάνδα γκεμπελικού τύπου, μια πραγματική αθλιότητα ειδικά στο φόντο της προχθεσινής τραγωδίας.

Ντροπή σας μειράκια της Αριστεράς, σας εξευτέλισε η Αλέκα

 

 Οταν οι υπουργοί έκαναν συσκέψεις και σόου η Αλέκα Παπαρήγα ήταν στην πρώτη γραμμή, συγκινητική. 

 
Ντροπή σας μειράκια της Αριστεράς, σας εξευτέλισε η Αλέκα | in.gr
 


Πηγαίνοντας μια βόλτα στην περιοχή της εθνικής τραγωδίας, στο Μάτι, εκτός από τις συγκλονιστικές εικόνες που έβλεπε κανείς από νωρίς το πρωί, εντύπωση έκανε και κάτι άλλο.

Μια γνώριμη φιγούρα δακρυσμένη, πνιγμένη στους καπνούς αλλά επίμονη εκεί. Να συμπαραστέκεται στους απαρηγόρητους κατοίκους των καμένων σπιτιών, να ρωτά, να δίνει κουράγιο, να προσπαθεί με όση δύναμη έχει να βοηθήσει.

Ηταν η Αλέκα Παπαρήγα, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ η οποία έχει σπίτι στην περιοχή και από το πρωί ήταν στην πρώτη γραμμή. Όχι με κάμερες και μπράβους μαζί της. Όχι με φανφάρες και κομματικούς ή κρατικοδίαιτους υπαλλήλους να της κρατούν τη βεντάλια και να της κάνουν αέρα. 


Λιτή, χωρίς πολλές κουβέντες ήταν εκεί, από την πρώτη στιγμή.

Γύρω στις 11 το πρωί μας ενημέρωσε το μειράκιο της Αριστεράς, ο κύριος Τζανακόπουλος ότι σπεύδουν στους τόπους της καταστροφής οι υπουργοί. Ο Σκουρλέτης, ο Τόσκας, ο Φάμελος, ο Σπίρτζης και πολλοί άλλοι. Πότε θα πήγαιναν στην περιοχή που κάηκαν αγκαλιασμένοι 26 άνθρωποι; Γύρω στις 12 το μεσημέρι για να δουν και οι ίδιοι τι ακριβώς έγινε.

Ντροπή. Αυτό μονάχα. Για τη φωτογραφία και τη δήλωση της στιγμής. Καλύτερα να μείνετε στα βολικά υπουργεία σας.

ΚΚΕ δεν είμαι, δεν είχα ποτέ σχέση με την κυρία Παπαρήγα. Αλλά όταν μια κυρία σχετικά μεγάλης ηλικίας εξευτελίζει με τέτοιο τρόπο τα μειράκια της Αριστεράς, τα κουτσαβάκια της κυβέρνησης, τότε πρέπει να το γράφουμε.

Γιατί οι αγωνιστές της ζωής είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αγωνιστές της… πλατείας που έκαναν καριέρες πουλώντας ψέμα, τσαμπουκά και αναίδεια. 

Πηγή: in.gr

Μύριζε παντού θάνατος...





Σε αυτό το σημείο βρέθηκαν τα άψυχα σώματα 26 ανθρώπων. Αγκαλιασμένοι... Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Μπροστά ο γκρεμός και η θαλασσα, πίσω η φωτιά...
Eurokinissi
Σε αυτό το σημείο βρέθηκαν τα άψυχα σώματα 26 ανθρώπων. Αγκαλιασμένοι... Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Μπροστά ο γκρεμός και η θαλασσα, πίσω η φωτιά...
Το σκηνικό μιας ανείπωτης τραγωδίας αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της μέρας στην Ανατολική Αττική. Αψυχα σώματα εντοπίζονταν παντού από πυροσβέστες, διασώστες, απλούς ανθρώπους...
3, 5, 20, 24, 45, 50, 74, 76. Αριθμοί νεκρών. Που ώρα με την ώρα αυξάνονταν.
Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, διασώστες βλέπουν σε ένα χωράφι δίπλα στην Αργυρή Ακτή, στο Μάτι, πολλούς νεκρούς. Είναι 26 άνθρωποι. Είναι μανάδες νεκρές με τα νεκρά παιδιά στην αγκαλιά τους. Μια αγκαλιά που ήταν η μοναδική και ύστατη προστασία για να ταξιδέψουν μαζί... Ανθρωποι αναζητούσαν σωτηρία προς τη θάλασσα, αλλά οι φλόγες τους εγκλώβισαν. Ολα δείχνουν ότι αρχικά κινήθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους, τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες. Οταν είδαν ότι δεν υπήρχε διέξοδος από εκεί, στράφηκαν προς τη θάλασσα. Ωστόσο, στο σημείο αυτό η στεριά καταλήγει σε γκρεμό. Συγγενείς αγνοουμένων πήγαν στο χωράφι προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποί τους βρίσκονταν μεταξύ των θυμάτων που εντοπίστηκαν εκεί. Αυτό που οδήγησε τους διασώστες να επικεντρώσουν τις έρευνές τους στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τα καμένα αυτοκίνητα που είχαν βρει νωρίτερα κοντά στην ταβέρνα.
Η μέρα κυλά και ο αριθμός των αγνοουμένων είναι μεγάλος. Αγνωστος. Μόνο στο Μάτι λένε για περισσότερους από 100. Η αναζήτησή τους αποκτά δραματικές διαστάσεις. Συγγενείς με φωτογραφίες στα χέρια ψάχνουν. Το ίδιο και στο διαδίκτυο. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν είδε, ποιον είδε.

Κρανίου τόπος
Eurokinissi
Κρανίου τόπος
Ερωτήματα προκύπτουν από πληροφορίες που κυκλοφορούν στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής για ακόμα περισσότερους νεκρούς και μάλιστα για τουρίστες που βρίσκονταν εκεί τη μοιραία Δευτέρα, ο αριθμός των οποίων δεν ανακοινώνεται... Επίσης, ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μετανάστες εργαζόμενους, που δούλευαν ως κηπουροί ή με άλλες ειδικότητες σε εξοχικές κατοικίες στο λόφο του Ν. Βουτζά, για τους οποίους είναι άγνωστο αν σώθηκαν ή αν θεωρούνται αγνοούμενοι.
Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις.
Λίγα λεπτά μετά τις 5 χτες το απόγευμα, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός είναι 74 νεκροί και 187 τραυματίες. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ο οριστικός. Τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα... Λίγη ώρα αργότερα προστίθενται άλλοι 2. Παράλληλα, 164 ενήλικες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Από αυτούς 71 παραμένουν για νοσηλεία. Από τη φονική πυρκαγιά τραυματίσθηκαν επίσης 23 παιδιά, από τα οποία τα 12 πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Παίδων.
Μεγάλος αριθμός αστέγων
Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι αφού τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μόνο ένας μικρός αριθμός φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, ενώ η ανυπαρξία έγκαιρου σχεδιασμού για την καταγραφή των ανθρώπων αυτών ήταν εμφανής. Οι υπόλοιποι είναι άγνωστο πού θα μείνουν τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι τα σπίτια τους ήταν πρώτη και μοναδική κατοικία. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μάταια πολλοί από αυτούς αναζητούσαν κάποια βοήθεια για να μείνουν κάπου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη του Συντονιστικού του δήμου Μαραθώνα παρουσιάστηκε το στοιχείο για 3.000 καμένα σπίτια στο Μάτι και στον Βουτζά.

INTIME NEWS
Μέχρι χτες η όποια καταγραφή στηριζόταν αποκλειστικά στους ανθρώπους που πήγαιναν μόνοι τους και ζητούσαν βοήθεια ενώ οι λύσεις που δίνονταν ήταν προσωρινές, όπως δωμάτια ξενοδοχείων, άδεια σπίτια. Στο πλαίσιο αυτό στο δήμο Μαραθώνα δηλώθηκαν και εξυπηρετήθηκαν περίπου 50 και στο δήμο Ραφήνας περίπου 25 άνθρωποι. Παράλληλα, οι όποιοι περαιτέρω σχεδιασμοί στηρίζονταν σε λύσεις εκ των ενόντων, όπως η ενδεχόμενη χρήση κατασκηνώσεων που διαθέτουν κάποιοι φορείς.
Σκηνές «πολέμου» στα νοσοκομεία
Ηρωική και ολονύχτια ήταν η μάχη που έδωσαν με αυταπάρνηση οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων για να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στα δεκάδες περιστατικά που κατέφταναν από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας και μετά.
Τα στοιχεία μέχρι χτες βράδυ ήταν τα εξής:
Στο Παίδων «Αγία Σοφία» διακομίστηκαν 25 παιδιά. Ενα βρέφος 6 μηνών όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρό. Το ένα έχει ελαφρά εγκαύματα. Τα υπόλοιπα είχαν προβλήματα εισπνοής καπνού και είχαν υποστεί σοκ. Πολλά απ' αυτά κολυμπούσαν πάνω από 3 ώρες. Το προσωπικό έδωσε ό,τι περισσότερο μπορούσε. Τα έκανε μπάνιο, εξασφάλισε ρούχα για τα ίδια και τις μητέρες τους. Ηδη τα 12 έχουν πάρει εξιτήριο, τα υπόλοιπα αναμένεται να πάρουν τις επόμενες μέρες.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» διακομίσθηκαν 79 περιστατικά. Μέχρι αργά χτες το βράδυ νοσηλεύονταν 31 εγκαυματίες. Οι 6 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δέκα απ' αυτούς υπολογίζεται να πάρουν εξιτήριο τις επόμενες μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω απολύμανσης και καλοκαιρινών αδειών είναι κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός εντατικής. Στο «Σισμανόγλειο» διακομίστηκαν 55 περιστατικά. Εγιναν 26 εισαγωγές ασθενών εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνωμένοι. Στο «ΚΑΤ» απευθύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι που έφτασαν με τα δικά τους μέσα. Μέσω ΕΚΑΒ διακομίστηκαν 12 ασθενείς εκ των οποίων οι 4 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρημένης κατάστασής τους. Στο «Θριάσιο» μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι διακομίστηκαν 9 εγκαυματίες. Οι 7 νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, 2 στην ΩΡΛ και τρεις σε άλλα τμήματα. Στο «Αττικόν» νοσηλεύονται 8 περιστατικά.
Στο μεταξύ, χτες αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Κινέτα και είχε φορά προς το Λουτράκι. Εγινε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Κατσιβίρι, Ν. Πολιτεία και των παιδικών κατασκηνώσεων Αλεποχωρίου. Η απόφαση για προληπτική εκκένωση ελήφθη επειδή το μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα πέρασε στην Κορινθία και προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σε περίπτωση που αλλάξουν διεύθυνση οι άνεμοι.
Ερευνα για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών σε Κινέτα και Ανατολική Αττική διέταξε χτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, με την εντολή να διερευνηθούν τα αίτια των προχτεσινών πυρκαγιών, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών, ενώ ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Λόγια προφητικά...


Στην ημερίδα που οργάνωσε το ΚΚΕ στις 10 Μάη 2018 παρουσιάστηκε εισήγηση με τίτλο: «Πυροπροστασία σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές». Την εισήγηση παρουσίασε η Εύη Γεωργιάδου, δρ. χημικός μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Στην εισήγηση αφού αναλύονται οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν για βιομηχανικά ατυχήματα στην περιοχή της Αττικής και για πυρκαγιές στον οικιστικό ιστό της πόλης σημειώνεται σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση πως αυτό που υπάρχει σήμερα είναι:
«Ανεπαρκής συντονισμός εμπλεκόμενων φορέων, μεταφορά αρμοδιοτήτων για την πολιτική προστασία στους δήμους και τις Περιφέρειες μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας και της επιχειρηματικής λειτουργίας τους και των ελλείψεων προσωπικού, απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης, απουσία μέσων, προσωπικού και μαζικών οδών διαφυγής, απουσία υπηρεσιών και υποδομών για την προστασία του πληθυσμού και για την παροχή πρώτων βοηθειών και την αποκατάσταση της υγείας των πληγέντων σε περίπτωση τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών».
Ολα αυτά τα ζούμε σήμερα με παραστατικό τρόπο στην περιοχή κυρίως της Ανατολικής Αττικής αλλά και της Κινέτας παρόλο που στη δεύτερη περίπτωση δεν υπήρχαν θύματα.
* * *
Στην εισήγηση όμως επισημαίνονταν και οι όροι επίλυσης αυτών των ζητημάτων ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Αναφερόταν χαρακτηριστικά (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
«Η προστασία εργαζομένων και πληθυσμού μπορεί να επιτευχθεί με βάση το κατακτημένο σήμερα επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής.
Απαιτείται όμως ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει τα θέματα πρόληψης και διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αποτελεί το κριτήριο σήμερα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Η πρόληψη των κινδύνων προϋποθέτει ότι το κριτήριο της εγγενούς ασφάλειας, δηλαδή της πρόληψης του κινδύνου στην πηγή, θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό κάθε εγκατάστασης, υποδομής και εξοπλισμού, όπως επίσης και σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού (που αφορά στις εδαφολογικές μελέτες, στη σεισμικότητα κάθε περιοχής, στις αποστάσεις ασφαλείας, στη συνύπαρξη διαφορετικών δραστηριοτήτων μέσα σε μια περιοχή κ.ο.κ.).
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού χρήσεων γης, πρέπει να περιλαμβάνεται και η χωροθέτηση των υπηρεσιών και υποδομών έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυροσβεστικών σταθμών, οδών εκκένωσης - διαφυγής - πρόσβασης του προσωπικού έκτακτης ανάγκης, ειδικών κτιρίων για προστασία του πληθυσμού αν χρειαστεί, νοσοκομειακών μονάδων κ.ά.).
Η πρόληψη των κινδύνων προϋποθέτει ότι οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός θα λειτουργούν και θα συντηρούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφάλειας με βάση το κατακτημένο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής (π.χ. μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τεχνικά μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και εκρήξεων κ.λπ.). Προϋποθέτει ότι οι όποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται με διαδικασίες ασφαλείας, που με τη σειρά τους προϋποθέτουν πέραν των αναγκαίων τεχνικών μέτρων και την επάρκεια προσωπικού. Επάρκεια προσωπικού που σχετίζεται με τον αριθμό, τη σχετική εκπαίδευση και εξειδίκευση, καθώς και με το ρυθμό εργασίας.
Η προστασία εργαζομένων, πληθυσμού και περιβάλλοντος προϋποθέτει επίσης ότι θα υπάρχει σχεδιασμός έκτακτων καταστάσεων με ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών και γενικότερα τεχνολογικών ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών, ανάλογα με την περίπτωση και τους ειδικούς κινδύνους.
Βασικές παράμετροι ενός ολοκληρωμένου σχεδίου είναι ενδεικτικά η εξέταση του συνόλου των σεναρίων έκτακτων καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ολοκληρωμένη, ποσοτική εκτίμηση της επικινδυνότητας και την αλληλεπίδραση παραγόντων σε κάθε συγκεκριμένο δήμο και περιοχή. Επίσης, η δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και έγκαιρης ενσωμάτωσης δεδομένων πραγματικού χρόνου. Το ποια προστατευτική ενέργεια για τον πληθυσμό θα επιλεγεί ανάλογα με την περιοχή (αν δηλαδή θα επιλεγεί εκκένωση, προστασία σε σπίτια ή άλλες υποδομές, χρήση μέσων ατομικής προστασίας) δεν είναι μονοσήμαντα, αλλά εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους (...)».
* * *
Ολα τα προηγούμενα δεν είναι ζητήματα άγνωστα για το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, δεν ισχύει ότι δεν υπάρχουν οι τεχνικές, τα μέσα και οι υποδομές για να εφαρμοστούν. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, πολιτικής βούλησης. Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι με κίνητρο το κέρδος και ένα κράτος που τους υπηρετεί πιστά βάζουν διαφορετικούς όρους και προτεραιότητες συνυπολογίζοντας το όσο δυνατόν μικρότερο κόστος για το κράτος όσον αφορά τις υποδομές, την εμπορευματοποίηση των χρήσεων γης, το όσο δυνατόν μικρότερο «λειτουργικό» κόστος των επιχειρήσεων κ.ά. Ολοι αυτοί οι παράγοντες ουσιαστικά μπαίνουν εμπόδιο στο να μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ή οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αναδείξει η τραγωδία των τελευταίων ημερών...

ΣΥΡΙΖΑίικη ξετσιπωσιά!



Αντί να ρίξουν τα μούτρα τους και να δείξουν λίγο σεβασμό για την τραγωδία, για την οποία ευθύνεται και η κυβέρνησή τους, τα διαδικτυακά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν χτες να διακινούν αθλιότητες σε βάρος του ΚΚΕ. Διακινούν στο ίντερνετ το ψέμα ότι το ΚΚΕ το Φλεβάρη του 2017 καταψήφισε στη Βουλή τη μονιμοποίηση 2.160 πυροσβεστών που πρότεινε η κυβέρνηση.

Ποια είναι η αλήθεια, την οποία οι ανώνυμοι συκοφάντες της Κουμουνδούρου διαστρέφουν; Οτι το Φλεβάρη του 2017 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο από τους συνολικά 5.000 πενταετείς πυροσβέστες των οποίων η θητεία έληγε, μετέτρεπε τους 2.160 σε τριετείς και για τους υπόλοιπους ανανέωνε την 5ετία. Αρα, η «μονιμοποίηση» που δήθεν καταψήφισε το ΚΚΕ είναι «κουραφέξαλα».
Αυτή η ανανέωση των συμβάσεων προφανώς δεν έλυνε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είχαν αίτημα να προσληφθούν με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, κάτι που άλλωστε απαντάει και στις σημερινές ανάγκες για να καλυφθούν τα κενά του Σώματος.
Τότε, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία πρότεινε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και την πρόσληψή τους στην Πυροσβεστική, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση, απορρίπτοντας αυτήν την τροπολογία, δεν την έφερε καν για συζήτηση, παρόλο που είχε βρει καθολική αποδοχή από τους 5ετείς πυροσβέστες, που βρίσκονταν τότε σε κινητοποιήσεις και ζητούσαν μάλιστα να γίνει αποδεκτή στη Βουλή.
Συνεπώς, αν κάποιος το Φλεβάρη του 2017 απέρριψε τη μονιμοποίηση, αυτή ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι το ΚΚΕ!

Τελικά η (μερική) μονιμοποίηση έγινε το Μάρτη του 2018, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση την έκανε μόνο για 2.186 «τριετείς» και όχι για όλους, αφού τους 5ετείς τους διατηρεί ως 5ετείς. Την πρόταση αυτή προφανώς το ΚΚΕ την υπερψήφισε, και μάλιστα το Γραφείο Τύπου έβγαλε ανακοίνωση για το ζήτημα, που έγραφε μεταξύ άλλων: «Η μονιμοποίηση των 2.186 τριετών πυροσβεστών με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων των πυροσβεστών που σταθερά και αταλάντευτα στήριξε το ΚΚΕ, απαιτώντας με Ερωτήσεις και τροπολογίες στη Βουλή, με παρεμβάσεις του διαχρονικά στις κυβερνήσεις, με ανακοινώσεις του, με έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων των πυροσβεστών για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να κρύψει ότι παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της πλήρους εργασιακής αποκατάστασης των υπολοίπων 1.800 πενταετών και 1.260 εποχικών πυροσβεστών, που δυστυχώς παραμένουν υπό καθεστώς ανασφάλειας».

Ολοι οι πυροσβέστες γνωρίζουν την αλήθεια και τη συνεπή στάση του Κόμματος για τα προβλήματά τους.
Τα όσα γράφουν τα έμμισθα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ είναι προπαγάνδα γκεμπελικού τύπου, μια πραγματική αθλιότητα ειδικά στο φόντο της προχτεσινής τραγωδίας.

Προαναγγελθέν έγκλημα!


Η τραγωδία δεν έχει τέλος. Ο αριθμός των νεκρών άγνωστος. Οι αγνοούμενοι δεν μπορούν να υπολογιστούν. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Οι άστεγοι αμέτρητοι. Οι υποδομές κατεστραμμένες. Βέβαια, τούτες τις ώρες, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει άμεση βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ' όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους. Και η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Ομως, όσο οι ώρες περνούν, αποκαλύπτεται ότι αυτό που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ανατολική Αττική και την Κινέτα, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα με πολιτικές ευθύνες.
Οι ευθύνες βρίσκονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θυσιάζει την προστασία της ζωής και των περιουσιών του λαού στο βωμό των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους.
Ετσι, λοιπόν, τα λαϊκά στρώματα της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται στο έλεος φυσικών ή μη φυσικών καταστροφών. Οταν βρέχει πνίγονται, με τη ζέστη καίγονται, με έναν σεισμό πλακώνονται από τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, ουκ ολίγες φορές στον «Ριζοσπάστη», με παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, αλλά και με τη δράση των κομμουνιστών σε μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έχουν αναδειχθεί τα μεγάλα κενά στη θωράκιση των λαϊκών στρωμάτων. Ανύπαρκτα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα. Σοβαρές ελλείψεις και κενά στην Πυροσβεστική, παρά τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών. Παντελής έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που να παίρνει υπόψη τις ανάγκες προστασίας ζωών και περιουσιών. Ελλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων, διαφυγής και συγκέντρωσης κόσμου σε ανοιχτούς χώρους. Σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές παντός τύπου. Ολα αυτά κάνουν περιοχές μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης να είναι στην πραγματικότητα «ποντικοπαγίδες» και να εκθέτουν τους κατοίκους σε απίστευτους κινδύνους.
Βεβαίως και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται σε «ασύμμετρους κινδύνους», αφήνει υπονοούμενα σχεδιασμένων εμπρησμών κ.λπ. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πάντα υπαρκτό και τουλάχιστον το ΚΚΕ πάντα αναδείκνυε τις αιτίες που ανάβουν το σπίρτο των πυρκαγιών, σε αντίθεση με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν έψαχνε τις αιτίες στις φλεγόμενες ουρές των αλεπούδων και των σκίουρων και κατηγορούσε το Κόμμα για «συνωμοσιολογία». Ομως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτες απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Δεν μπορούν δηλαδή πίσω από αυτό το ενδεχόμενο να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και αρχών της Τοπικής Διοίκησης, δεν μπορούν να γίνονται άλλοθι. Γιατί το ερώτημα που τίθεται είναι, τότε τι μπορεί να συμβεί σε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά;
Τα έργα ζωτικής σημασίας δεν επιλέγονται γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σχέδια και μέτρα σκοντάφτουν πάνω στην εμπορευματική χρήση της γης, άλλα αντιφάσκουν με τα διάφορα επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των «αναπτυξιακών» σχεδιασμών, δαπάνες για την πυροπροστασία, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής δεν υλοποιούνται ενώ την ίδια στιγμή ιεραρχούνται στρατιωτικές δαπάνες με ΝΑΤΟικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και σε διάφορα αλλά σημεία εγκαταλελειμμένοι, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να τους προσανατολίσει για το τι πρέπει να κάνουν, αν πρέπει να φύγουν, να μείνουν, πού να πάνε, χωρίς να υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει να απεγκλωβιστούν.
Τούτες τις κρίσιμες ώρες, σε πρώτο πλάνο είναι η σωτηρία και η αλληλεγγύη σε όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση του ΚΚΕ, με την οποία καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τα μέλη της ΚΝΕ, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης, της άμεσης βοήθειας, της εθελοντικής δουλειάς, στις διεκδικήσεις των πληγέντων. Ταυτόχρονα, η οργή, η αγανάκτηση πρέπει να γίνουν προβληματισμός για την πολιτική που θυσιάζει την προστασία τη ζωή και των περιουσιών του λαού.

TOP READ