Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Η Σουηδή καλλιτέχνης Σαρλότ  Όμπεργκ Μπάκος κέρδισε τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την διακόσμηση μιας πλατείας στην πόλη Γιέρφελα, προάστιο της Στοκχόλμης. 
Η ιδέα της ήταν ένα κόκκινο αστέρι που πέφτει και όταν φτάνει στην γη γίνεται αστερίας μια που το πάρκο είχε μια μικρή λιμνούλα. Κατασκεύασε το άστρο όπως το είχε σκεφτεί έναντι αμοιβής 35.000 ευρώ και ξαφνικά η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε πως είναι κομμουνιστικό σύμβολο μια και είχε κόκκινο χρώμα.
20191003 180431
20191003 204745
Της έδωσε εντολή να αλλάξει το χρώμα και μέσω αντιπροσώπου της διαμήνυσε να το βάψει κίτρινο ή να ξεχάσει την τοποθέτησή του στην πλατεία!
 Η καλλιτέχνης που δεν έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό έπεσε από τα σύννεφα. 
– Πληγώθηκα, δηλώνει η Σαρλότ. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου. Από πότε ανήκουν όλα τα αστέρια στον κομμουνισμό; ρωτάει με αφέλεια.
Αν είχα φτιάξει ένα σφυροδρέπανο να το καταλάβω. 
Κανείς από την καλλιτεχνική επιτροπή δεν φαντάστηκε τον αστερία μου σαν κομμουνιστικό σύμβολο.  
-Είναι εξοργιστικό δηλώνει ο υπεύθυνος της καλλιτεχνικής επιτροπής διαγωνισμού του Δήμου. Ποιος μπορεί να σκεφτεί με αυτό τον τρόπο; Αστέρια έχουν τα παπούτσια Converse. Ένα μπαρ στην γειτονιά μου έχει σήμα ένα κόκκινο αστέρι.
Οι διαμαρτυρίες δεν έπιασαν τόπο. Το αστέρι βάρους 400 κιλών βάφτηκε κίτρινο και μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη του Δήμου με άλλα εγκαταλειμμένα αντικείμενα μέχρι να αποφασιστεί που θα χρησιμοποιηθεί.
20191003 180527

Η Δήμαρχος υποψήφια του Συντηρητικού κόμματος επιμένει πως δεν ήταν πολιτική η απόφαση αλλά το αστέρι έπιανε πολύ χώρο στην πλατεία!
Δεν είναι το πρώτο αντικομμουνιστικό ξέσπασμα στην κατά τα άλλα “πρότυπο” του καπιταλισμού Σουηδία. 
Να θυμηθούμε και την Σουηδή τραγουδίστρια ποπ που φόρεσε κόκκινο φανελάκι με το σφυροδρέπανο χωρίς να είναι κομμουνίστρια, όπως είχε αναρτηθεί στο ΑΤΕΧΝΩΣ, και δέχθηκε επίθεση και κατακραυγή τόση που αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και να υποσχεθεί πως δεν θα το ξανακάνει. 
Την ίδια τύχη έχει και το κόκκινο αστέρι της Σαρλότ που δεν μπορεί να το χωνέψει.
Ο αντικομμουνιστικός οίστρος που έχει καταβάλλει ολόκληρη την ΕΕ με τα κατάπτυστα ψηφίσματα ίσων αποστάσεων, που δίνουν κατεύθυνση για εξαπόλυση νέου κυνηγητού των κομμουνιστών και την εξαφάνιση των συμβόλων και κατασκεύων παίρνει ακόμη και γελοίες μορφές.
Πίσω τους κρύβεται η αγωνία και ο τρόμος των αστών να εξαφανίσουν οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει κομμουνισμό και τα σύμβολα του.
Ξέρουν όμως πως δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο και το μέλλον, όσα μέσα και να μεταχειριστούν.
Το κόκκινο αστέρι που έχει κοσμήσει τους αγώνες των επαναστατών, το αστέρι του Τσε, θα λάμπει από ψηλά και θα φωτίζει το μέλλον ότι και να σκαρφιστούν οι διώκτες του.