Panasonic και Samsung χρησιμοποιούν σύγχρονους σκλάβους στα εργοστάσια της Ασίας
Τό «χαλί» της αθλιότητας του καπιταλισμού «σήκωσε» για λίγο και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αποκαλύπτοντας πτυχές της εργασιακής σκλαβιάς την οποία επιβάλλουν στα εργασιακά «γκέτο» τους πολυεθνικές όπως η Panasonic και η Samsung.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι εργαζόμενοι στις αλυσίδες εφοδιασμού τους στην Μαλαισία υπόκεινται σε εξαπάτηση, εκμετάλλευση και πενιχρούς μισθούς.
Οι δύο εταιρείες… έχουν «ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες που έκαναν εργαζόμενοι που κατάγονται από το Νεπάλ», αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έχουν εξαπατηθεί σχετικά με τις αμοιβές τους, ότι τα διαβατήριά τους έχουν κατασχεθεί και ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μεγάλα ποσά εάν θέλουν να επιστρέψουν στο Νεπάλ πριν από τη λήξη της σύμβασής τους.
Καταγγέλουν επίσης, ότι αναγκάζονται να εργάζονται όρθιοι έως και 14 ώρες, χωρίς επαρκή ανάπαυση και διαλείμματα για τουαλέτα, ώστε να εξοικονομήσουν τα τουλάχιστον 1.200 ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.
«Πονάει η καρδιά μου», δήλωσε ένας νεαρός που εργάζεται σε εργοστάσιο που φτιάχνει φούρνους μικροκυμάτων της Samsung.
«Δεν μου έδωσαν την δουλειά που είχαμε συμφωνήσει. Κάνω πολύ δύσκολη δουλειά και πληρώνομαι ελάχιστα».
Ο «Guardian» μίλησε με 30 μετανάστες από το Νεπάλ που εργάζονται για την Samsung και την Panasonic. Κάποιοι έχουν προσληφθεί απευθείας από την Samsung αλλά η πλειοψηφία μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας (σσ. οι γνωστοί «νοικιαζόμενοι»). Οι εργάτες, που συναρμολογούν προϊόντα για την Panasonic προσλαμβάνονται όλοι από εργολάβους.
Τόσο η Panasonic όσο και η Samsung «απαγορεύουν» τέτοιες πρακτικές αλλά όλοι όσοι μίλησαν στον Guardian ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 1.000 λίρες μόνο για να βρουν δουλειά στην Μαλαισία. Όλοι λένε επίσης ότι κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους με το που πάτησαν πόδι στη χώρα.
Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης, ότι αισθάνονται «εξαπατημένοι» και παγιδευμένοι στις δουλειές τους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων για ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά.
Τόσο η Samsung όσο και η Panasonic, σε ανακοινώσεις τους, αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει «έρευνες» σχετικά με την υπόθεση…
toperiodiko.gr