5 Σεπ 2018

Ο Γεώργιος Ράλλης στην ΕΣΣΔ 4.9.1978 – Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Σοβιετική Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γεωργίου Ράλλη στη Σοβιετική Ένωση. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στην ΕΣΣΔ μετά το 1924, και η μόνη ως τότε σε τόσο υψηλό επίπεδο. Επί της ουσίας ήταν μια επίσκεψη που προλείανε το έδαφος για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα, με το ταξίδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Οκτώβρη του 1979. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και αποκορύφωμά της υπήρξε η υπογραφή συμφωνίας για την επισκευή σοβιετικών πλοίων στα ναυπηγεία της Σύρου. Εκείνη την εποχή όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, κάτω από τη μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Η Σοβιετική ένωση από την πρώτη στιγμή είχε πρωταγωνιστήσει στο ψήφισμα 353 του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πίεζε διαρκώς για την εφαρμογή του. Καλούσε σε απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Πέραν αυτού, στις 26 Αυγούστου 1974, λίγες μέρες δηλαδή μετά τον “Αττίλα ΙΙ” η Σοβιετική κυβέρνηση είχε εκφράσει την αναγκαιότητα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από εξωτερικές επεμβάσεις και απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων, προχωρώντας μάλιστα σε εγγύηση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, διαλύοντας μια για πάντα το δημοφιλή ψυχροπολεμικό μύθο περί “από βορράν κινδύνου”. Θεωρητικά λοιπόν, υπήρχαν προϋποθέσεις για μια προσέγγιση των δύο πλευρών, η οποία ποτέ δεν έφτασε σε απτά αποτελέσματα ωστόσο, καθώς σκόνταφτε στο ακανθώδες ζήτημα του ΝΑΤΟ. Αφενός η ΕΣΣΔ απολύτως δικαιολογημένα παραδοσιακά αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε σκέψη νατοποίησης του νησιού, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δυσαρεστήσει τους υπέρμετρα τους υπερατλαντικούς της συμμάχους.
Ήταν ωστόσο απολύτως διατεθειμένη να παίξει το “σοβιετικό χαρτί” έναντι των ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της βορειατλαντικής συμμαχίας είχαν πέσει σε τέλμα. Είναι γεγονός πως η επίσκεψη Ράλλη δυσαρέστησε τους Αμερικανούς, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού, που στις 23 Δεκέμβρη 1978 δήλωσε πως η αφοσίωση και οι ευθύνες της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δε θα παρεμπόδιζαν τις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους Σοβιετικούς. Η πίεση που επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει στους συμμάχους της για την αποδοχή των όρων της στρατιωτικής της επανένταξη διαφάνηκε και από την επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα ένα χρόνο αργότερα, όπου είχε συνομιλίες τον πρωθυπουργό Αλεξέι Κοσίγκιν, αλλά και τον ίδιο το Μπρέζνιεφ, με αντικείμενο την επικύρωση της συμφωνίας για τα ναυπηγεία. Επιπλέον, σε μια παραπέρα ένδειξη καλής θέλησης προς τους Σοβιετικούς, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, έσπευσε να διασκεδάσεις τους φόβους επέκτασης των χωρικών υδάτων από έξι στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που θα σήμαινε για την ΕΣΣΔ που είχε ναυτική βάση 78 μίλια από τις ελληνικές ακτές την υποχρέωση να επαναδιπραγματευτεί το καθεστώς των ναυτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Η σκέψη ωστόσο να υπάρξει κοινή ανακοίνωση για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων με αντάλλαγμα ενεργότερες σοβιετικές πρωτοβουλίες στο Κυπριακό απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, που φοβόταν πως θα υπερέβαινε τα εσκαμμένα έναντι των ΗΠΑ. Εξάλλου, όπως φάνηκε με την εκ νέου προσχώρηση της Ελλάδας ως πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ το 1980, ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί σοβαρά ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας.
Στη συνέχεια υπήρξαν άλλες δύο επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στην ΕΣΣΔ, το 1985 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπου σημειώθηκε και το ευτράπελο της χορήγησης του πολυτελέστερου αυτοκινήτου μετακινήσεων στον υφυπουργό τύπου Αντώνη Μαρούδα, θεωρώντας τον λόγω λάθος μετάφρασης ομόλογο του διοικητή της KGB, και του Κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 1991, λίγους μήνες πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν ξέρουμε αν συντέλεσε και στην εδραίωση της φημολογίας περί “γκαντεμιάς” του πάλαι ποτέ επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας – Γεννάνε στο αυτοκίνητο










Από Panos στο Σεπ 5, 2018 Διεθνή
 
Κάθε Σουηδός φορολογούμενος πληρώνει στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που ανήκει, 10 με 12% του εισοδήματός του για να έχει παροχή καλών υπηρεσιών Υγείας. Οι υπηρεσίες Υγείας από την αρχή της δεκαετίας του 90 μεταφέρθηκαν στις Νομαρχίες που με την σειρά τους ίδρυσαν Νομαρχιακές Επιχειρήσεις Υγείας.
Την ίδια εποχή ψηφίστηκε ο νόμος του ελεύθερου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μπορούν να δοθούν οι παροχές υγείας σε εργολάβο ιδιώτη. Σήμερα το 23% των εγκαταστάσεων Υγείας το διαχειρίζονται ιδιώτες μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Το καθαρό κέρδος μετά φόρου αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο περίπου 8,5% του ετήσιου τζίρου.
Η διαφυγή κερδών μέσω θυγατρικών στους φορολογικούς παραδείσους είναι γνωστό σε όλους αλλά σταυρώνουν τα χέρια οι εφοριακές υπηρεσίες αφού είναι νόμιμη διαδικασία. Με στοιχεία του 2015 ο τζίρος των ιδιωτών ήταν περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σώστε την περίθαλψη” ζητούν οι διαδηλωτές

Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1,2 δις. Μέσα στην πάροδο του χρόνου και οι ιδιωτικές και οι Νομαρχιακές επιχειρήσεις Υγείας εφαρμόζουν την μέθοδο New publik managmant που σημαίνει υπηρεσίες βασισμένες στο κόστος-όφελος.
 Όταν κατά κανόνα η επαρχία της Σουηδίας ερημώνει λόγω έλλειψης δουλειάς, υπηρεσιών, σχολείων κ.α πολλά, μειώνεται η φορολογητέα ύλη. Μειώνονται οι πόροι και η κατανομή είναι άνιση. Η διαφορά Επαρχίας και μεγάλων πόλεων είναι τεράστια. Τεράστια είναι και η διαφορετική αντιμετώπιση από Νομαρχία σε Νομαρχία και ανάλογα με την ασθένεια. Οι συνέπειες όπως παρακάτω:

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην 
πόλη Sollefteå.
  • πτέρυγες Νοσοκομείων κλείνουν όπως πχ στην πόλη Sollefteå, τόπο καταγωγής του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, το μοναδικό μαιευτήριο έκλεισε το 2017. Το πλησιέστερο μαιευτήριο βρίσκεται τώρα σε απόσταση 200 χλμ. και οι μαίες χρειάστηκε να ξεκινήσουν να δίνουν μαθήματα στις μέλλουσες μητέρες προκειμένου να τους μάθουν να γεννάνε… μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι που αρκετές εγκυμονούσες αναγκάσθηκαν να κάνουν.
  • Σκάνδαλα προκύπτουν όπως στη Στοκχόλμη, η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νέα Καρολίνσκα: ενώ οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 61,4 δισεκατομμύρια κορώνες (5,8 δισεκατομμύρια ευρώ) για το πιο ακριβό νοσοκομείο του κόσμου, οι ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλες εγκαταστάσεις λόγω σοβαρών ελλείψεων στην κατασκευή.
  • Δημιουργείται έλλειψη προσωπικού. Η εξαθλίωση των εργαζομένων με την συνεχή μείωση προσωπικού δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Κουρασμένοι από τις υπερωρίες έναντι εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών, δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές «κρέμασαν τις ποδιές τους» από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επαγγελματιών Υγείας. Περίπου το 80% των δομών υγείας στη Σουηδία έχει έλλειψη νοσηλευτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. 136.000 νοσηλευτικό προσωπικό θα χρειαστεί μέχρι το 2026!
  • Καθυστερήσεις προκύπτουν ιδιαίτερα στην επαρχία όπως στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Jämtland (βορειοδυτικά) περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πρέπει να περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για μία χειρουργική επέμβαση με σοβαρές επιπτώσεις, σε σύγκριση με ποσοστό 17% στη Στοκχόλμη.Ή στην περίπτωση καρδιοπαθών που κάνουν ένα χρόνο να εγχειριστούν. Περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο προστάτη ή στήθους περίμεναν 8 μήνες όπως αναφέρουν οι εφημερίδες.
 

Διαδήλωση νοσηλευτικού προσωπικού 
                                           για καλύτερες συνθήκες
«Κάθε φορά που κάποιος έχει ανάγκη, μπορεί να δει έναν νέο, άγνωστο όμως με την περίπτωση, γιατρό. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και τη θεραπεία» υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Σουηδίας.
Κατά τα άλλα θεωρείται η τέταρτη καλύτερη χώρα στην περίθαλψη κατά τον ΟΟΣΑ και έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως στα χαρτιά.

Το εντυπωσιακό Νέο Καρολίνσκα. η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή δημόσιου έργου στην Σουηδία
Η απογοήτευση των Σουηδών άσχετα με τα παγκόσμια στοιχεία είναι τέτοια που η επιδείνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων εξαιτίας κυρίως της μεγάλης έλλειψης νοσοκόμων και γιατρών, αποτελεί το κύριο μέλημα των Σουηδών ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου. Ορισμένες δημοσκοπήσεις καθιστούν τη μετανάστευση ως την πρώτη προτεραιότητα για τους Σουηδούς, όμως τα δύο αυτά θέματα σχετίζονται.
Αρκετά μέσα μαζικής πληροφόρησης και οι Ξενόφοβοι ακροδεξιοί “φουντώνουν’ την άποψη ότι η άφιξη πολλών προσφύγων από το 2012 επιτείνει τα προβλήματα των νοσοκομείων που σχετίζονται με την έλλειψη νοσηλευτών και ειδικών. Για άλλους, σοβαρούς αναλυτές, ανταποκρίνεται στη δημογραφική πρόκληση μιας γερασμένης χώρας που θα χρειαστεί ολοένα και περισσότερα «νέα χέρια» για να φροντίσει τους ηλικιωμένους της.
«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ο πληθυσμός άνω των 75 ετών θα αυξηθεί κατά 70.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει περισσότερες ασθενείς» προειδοποιεί ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στο κράτος πρόνοιας».
“Ναι, τίποτα δεν είναι τέλειο. Αλλά η Σουηδία απολαμβάνει το τέταρτο καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο» δηλώνει ενοχλημένος ο πρωθυπουργός.
Καταρρέει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της Σουηδικής ευμάρειας με καμία δυνατότητα επαναφοράς. Η ιδιωτικοποίηση την αποτελείωσε. Η επίκληση στην παγκόσμια κρίση, στην παγκοσμιοποίηση, στην πολιτική της ΕΕ δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως το Κεφάλαιο δεν είναι διατεθειμένο να επιστρέψει στην περίοδο προ της ανατροπής του σοσιαλισμού με καλύτερη, έστω στοιχειώδη, διανομή όπως τα χρόνια τα παλιά. Ο συνδικαλισμός άγεται και φέρεται από την συνεργασία μεταξύ των τάξεων και την εργασιακή ειρήνη και έτσι τα αδιέξοδα, η έλλειψη ταξικού κινήματος, η ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού και η αποπολιτικοποίηση, στέλνουν τον κόσμο στην Ακροδεξιά.


“Θα το κάψουμε απόψε κυρ-Στέφανε” – Το ΠΑΜΕ τρολάρει τις εξαγγελίες του Τσίπρα για τις συλλογικές συμβάσεις


Όταν ο κοσμάκης ακούει αυξήσεις, κρατάει μικρό καλάθι και προσθέτει ειρωνικά “θα το κάψουμε απόψε κυρ-Στέφανε”, από την ατάκα της Βουγιουκλάκη.
Ήταν κοινός τόπος και έγινε βίντεο από το ΠΑΜΕ.

Η Αλίκη ήταν η σύγχρονη Σταχτοπούτα. Ο Αλέξης θέλει να γίνει ο σύγχρονος Ανδρέας. Κι η εργατική τάξη οφείλει να βάλει μπροστά τις δικές της σύγχρονες ανάγκες και να κατέβει στο δρόμο για να παλέψει και να τις διεκδικήσει.

Εργοδότες φακέλωναν μέσω social media εργαζόμενους που διεκδικούσαν, για να μην ξαναπροσληφθούν!



ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Καρουζελ Κοινωνια • 4 Σεπτεμβριου 2018
Μυστικές ομάδες στα social media όπου εργοδότες «ανέβαζαν» τα ονόματα εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους ώστε να μην προσληφθούν από άλλες επιχειρήσεις, «εκτόξευση» των παραβάσεων της εργασιακής νομοθεσίας, οικοδόμους από τη Ξάνθη στο… Κατάρ και πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας στη δυτική Μακεδονία, συνθέτουν το σκηνικό στον αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
«Κυνηγημένοι» …εργαζόμενοι
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο «Κυνηγημένοι» όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν! «Αναλογιστείτε» προσέθεσε, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».
Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 10ωρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση», είπε. Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.
Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ
Για την ελληνική κοινότητα οικοδόμων του … Κατάρ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, διευκρινίζοντας ότι στο εμιράτο βρίσκονται για εργασία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από την Ξάνθη! «Απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες σε εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, αλλά τώρα επιστρέφουν σιγά- σιγά και θα προστεθούν στους υπόλοιπους ανέργους της περιοχής, μεγαλώνοντας έτσι το ποσοστό ανεργίας που πέρσι ξεπερνούσε το 45%», σημείωσε.
Ως την μεγαλύτερη μετανάστευση που έγινε μετά το 1960, σκιαγράφησε την εργασιακή κατάσταση στις Σέρρες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 31%, ενώ την έντονη ανησυχία του για μεγάλη αύξηση της ανεργία εξέφρασε και ο αντίστοιχος συνδικαλιστής στην Κοζάνη, Άρης Κουρκούτας. «Η ανεργία είναι στο 35% αλλά σε νέους κάτω των 25 χρόνων, φτάνει το 65%» είπε.
Πρωταθλήτρια στην ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα πρωτεία στην ανεργία στην ΕΕ κατέχει η Δυτική Μακεδονία, με το νομό Φλώρινας να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνο Σιάκο. «Στους νέους η ανεργία ξεπερνάει το 78%, με το brain drain να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και να τείνουμε να γίνουμε μια περιοχή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων» είπε χαρακτηριστικά. Για τον κ. Σιάκο, σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπορική «αιμορραγία» λόγω της γειτνίασης με την Μπίτολα (Μοναστήρι) στην ΠΓΔΜ που βρίσκεται στα 20 μόλις χιλιόμετρα από την περιοχή της Φλώρινας. «Το ισοζύγιο των συναλλαγών είναι 90 προς 10, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει 2.500 επιχειρήσεις». «Πλέον», συνέχισε ο κ. Σιάκος, «είναι ποινή να ζεις στα σύνορα κι όχι τιμή».
Για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και στην Πτολεμαΐδα μίλησε και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Τάσος Τσιφλίδης. «Ο λιγνίτης σιγά- σιγά σβήνει, κάποτε έβγαινε το 70% της ενέργειας στην περιοχή μου οπότε υπήρχαν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, σήμερα το μόνιμο προσωπικό είναι γύρω στις 2.000 και προβλέπεται να μειωθεί, όπως και στον ιδιωτικό τομέα που δούλευε στην εξόρυξη του λιγνίτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από 4-5 χρόνια είχαμε 2.500 ιδιωτικά φορτηγά και σήμερα έχουμε 500».
Εποχιακές δουλειές … υπάρχουν
Μία διαφορετική διάσταση έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, λέγοντας ότι ναι μεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά οι ντόπιοι αρνούνται να δουλέψουν σε εποχιακές θέσεις. «Υπάρχουν εποχιακές δουλειές για εργάτες γης και για τα συσκευαστήρια αλλά οι ντόπιοι δεν τις προτιμούν με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ξένοι. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Νέστου υπάρχουν 2.000 εποχιακές θέσεις και στον Δήμο Παγγαίου 1.500». Σύμφωνα με τον κ. Ποδάρα, η επίσημη ανεργία φτάνει στο 22%, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη η υποαπασχόληση και η «μαύρη» εργασία που εκτοξεύουν, όπως είπε, το ποσοστό αυτό στο 35%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη - Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα





Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή: 
«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου εντείνεται η στρατιωτική κλιμάκωση, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, για τη Συρία και τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ (προπύργιο των Τζιχαντιστών), με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Ιράν.
Ο κίνδυνος να επαναληφθούν πυραυλικές επιθέσεις, όπως αυτές του περασμένου Απρίλη κατά της Συρίας, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, με πρόσχημα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων, είναι μεγάλος.
Τις τελευταίες μέρες ισχυρές ευρωατλαντικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή, στην οποία ήδη πραγματοποιείται μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας, που λήγει στις 8 Σεπτέμβρη και ευθύς αμέσως προετοιμάζεται η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Bright Star 2018", με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.
Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, συνδέεται με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακόμη και με σχεδιασμούς για αλλαγή των συνόρων ανάμεσα π.χ. στη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά και την ένταση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που επιπλέον σχεδιάζει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα, στην Κύπρο.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας σε ετοιμότητα.
Να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών στην περιοχή μας.
Να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε επίθεση κατά της Συρίας και του συριακού λαού.
Να παλέψει μαζικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι σημαιοφόρος των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και να απαιτήσει να μην υπάρξει εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Bright Star 2018" και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις. Να κλείσει τώρα η βάση - ορμητήριο της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις».

902

Αϊλάν, ευτυχώς δεν είδες τη συνέχεια…

Ξέρεις, Αϊλάν, είναι τραγικό και μακάβριο να το λέει κανείς αυτό, αλλά από μια άποψη, ευτυχώς που έκλεισαν τα ματάκια σου και δεν είδες ποτέ τη συνέχεια.
Δεν είδες ένα περιοδικό που βαφτίζει το φασισμό “σάτιρα” να λέει πως αν ζούσες, θα κυνηγούσες τους κώλους των ευρωπαϊκών κοριτσιών για να τις βιάσεις.
Δεν είδες πόσο ζεστή φιλοξενία θα έβρισκες στη χώρα μας, σε χοτ-σποτ ή σε κάποια τρώγλη από αυτούς που ήθελαν να πάρουν Νόμπελ για μια πράξη που δεν έκαναν, ενώ πιστεύουν ότι εσύ κι οι δικοί σου καταστρέφετε τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, κι ήρθατε εδώ για να μας εξισλαμίσετε.
Δεν είδες μια άθλια περσόνα που διψά για δημοσιότητα να πέφτει στην παραλία και να μιμείται τη στάση στην οποία βρήκαν το κορμάκι σου νεκρό, για να ευαισθητοποιήσει λέει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Δεν είδες τη Μεσόγειο να γίνεται μια θάλασσα πτωμάτων, τον αριθμό να αυξάνεται και να γίνεται απλό στατιστικό στοιχείο, που δεν προκαλεί πλέον καμία αίσθηση. Φαντάσου δηλαδή και να μην είχε ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος από το δικό σου τραγικό τέλος.
Δεν είδες το ρατσισμό, την καχυποψία, την εκμετάλλευση που περιμένουν όσους έκαναν το λάθος να έχουν διαφορετικό χρώμα στην επιδερμίδα τους και βρέθηκαν σε μια άλλη χώρα, μακριά από τη δική τους.
Ο ποιητής λέει πως αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Το παιδί δε γλίτωσε. Κι αυτά που βγήκαν ζωντανά στην ακτή, υποφέρουν περισσότερο. Καμία ελπίδα δεν υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, αν δεν κάνουμε επιτέλους κάτι για να τον αλλάξουμε. Θα βλέπουμε απλώς την αποσύνθεσή του και θα γινόμαστε κι εμείς μαζί του ζωντανά, κινούμενα πτώματα, που φοβούνται το δικό τους θάνατο, αλλά δεν αισθάνονται τίποτα όταν τον βλέπουν να θερίζει ψυχές δίπλα τους.

Αποστολές





«Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, εγκαινιάζοντας το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, παρόντος του Τούρκου ομολόγου του. «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα», πρόσθεσε. Βέβαια, ο υπουργός δεν είναι ο μόνος που «εργάζεται» ώστε η Τουρκία να παραμείνει εντός ευρωατλαντικής τροχιάς. Μόλις δυο μέρες πριν, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε ότι αναμφίβολα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, «σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία». Κάθε άλλο βέβαια παρά για σύμπτωση πρόκειται. Αντίθετα, από μία ακόμα σκοπιά αποδεικνύεται ότι η επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει «πολλά κεφάλια». Περιλαμβάνει τόσο τους επιπλέον ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη, που βλέπει «ευκαιρίες» για αναβάθμιση του ρόλου της από την αποδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όσο και τις προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία σταθερά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με «ενδιάμεσο» την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη μία ή στην άλλη εκδοχή τους, τα όποια σενάρια είναι εξίσου εχθρικά και επικίνδυνα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Επισκόπηση δύο άτυπων Συνόδων υπουργών της ΕΕ


Η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, και οι επικίνδυνες αποφάσεις της, σηματοδοτούν τις εντεινόμενες προετοιμασίες για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια ευρύτατη ακτίνα που ξεκινά από τη Βαλτική και καταλήγει στη Μεσόγειο. Αυτή περιλαμβάνει γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.
Αιχμή των ανταγωνισμών αυτήν την περίοδο αποτελεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τον έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων, η μεθόδευση της αλλαγής συνόρων και της ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Επίσης, η προώθηση εν μέσω αντιθέσεων της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, και της ένταξης της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην πορεία στην ΕΕ, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «κλειδώσουν» τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής υπέρ των ευρωατλαντικών συμφερόντων και σε βάρος αυτών της Ρωσίας.
Επίδικο αποτελεί ο έλεγχος της «πύλης» στρατηγικής σημασίας των Δυτικών Βαλκανίων για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και τους διαύλους των αγορών προς την Ευρώπη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς, που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων - ντόμινο στην περιοχή, συμπαρασύροντας αλλαγές συνόρων, πολεμικές συγκρούσεις και νέα έξαρση εθνικιστικών και κάθε είδους υπαρκτών και ανύπαρκτων, μειονοτικών και άλλων αντιπαραθέσεων.
* * *
Τα εύθραυστα σύνορα και οι ενεργές πηγές συγκρούσεων στα Βαλκάνια που προήλθαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τους ίδιους δράστες - ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - αποτελούν ανοιχτή πληγή, με θύματα τους λαούς της περιοχής, και πεδίο δράσης αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
Παράλληλα, η 8ετής ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Συρία για τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, για τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, βρίσκεται σε ιδιαίτερα σημαντική καμπή.
ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εντείνουν τις απειλές και τα προσχήματά τους για να βάλουν στο χέρι και την περιοχή του Ιντλίμπ, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας που διεξάγεται και προβλέπει ποια και πόσα εδάφη, αγορές, ενεργειακές πηγές και κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Συρίας θα καρπωθούν σε βάρος των ανταγωνιστών τους, των αστικών τάξεων Ρωσίας, Συρίας, Ιράν αλλά και της Τουρκίας, που διατηρεί υπό κατοχή συριακές περιοχές. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχει ως «λίπασμα» την αναιμική ανάκαμψη του κεφαλαίου και τον υπαρκτό κίνδυνο αυτή να οδηγήσει σε νέα κρίση, που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί.
Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα και την ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η ανταπάντηση με δασμούς κατά των ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες ανακατατάξεις σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συμφωνίες (Brexit, ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη, αντιθέσεις για το Προσφυγικό, αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καβγάδες για τη συμφωνία για το κλίμα κ.λπ.) είναι ορισμένα στοιχεία των εξελίξεων.
Αυτά, και επιπλέον η οικονομική περιδίνηση μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Αργεντινής, αποτελούν συμπτώματα του ανεπίστρεπτα άρρωστου και σε βαθιά σήψη καπιταλιστικού συστήματος, με μόνιμο θύμα την εργατική τάξη σε κάθε χώρα του πλανήτη, που πληρώνει το μάρμαρο με σκληρά αντεργατικά μέτρα, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
* * *
Την ίδια ώρα, οι ανοιχτοί λογαριασμοί των ιμπεριαλιστών τροφοδοτούν τις πολεμικές μηχανές τους. Οι εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών θεαματικές αυξήσεις των στρατιωτικών προϋπολογισμών με ορίζοντα δεκαετιών, οι εντεινόμενες πολεμικές προετοιμασίες, η συγκρότηση νέων βάσεων πολεμικών ορμητηρίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ της ΕΕ, αλλά και των συμμάχων και αντιπάλων τους, αποδεικνύουν στην πράξη τούς μεγάλους κινδύνους για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η συγκρότηση της «πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας» (PESCO) και άλλων ευρωΝΑΤΟικών στρατηγείων, η αυτοτελής και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, σηματοδοτούν νέες ανησυχητικές εξελίξεις για τους λαούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόσο στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο συμμετέχει αλλά είναι χωμένη «μέχρι τα μπούνια» σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ, «σημαιοφόρος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, «ξεπλένει» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, «κουνάει το δάχτυλο» προς συμμόρφωση και σε άλλες χώρες και εμπλέκει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες, με δεδομένη και την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο λαός μας βρίσκεται σε μόνιμο και μεγάλο κίνδυνο, μέσα στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το πρόβλημα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια είναι κρίσιμο, δυναμίτης για την κατάσταση στην περιοχή και αξίζει να πληροφορηθούμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις διεργασίες αλλαγής των συνόρων ανάμεσα στο Κόσσοβο και τη Σερβία και για την επικίνδυνη τοποθέτηση της Φ. Μογκερίνι, με την ευθύνη που έχει ως τοποτηρητής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
* * *
Ο λαός μας έχει άλλο δρόμο να επιλέξει. Σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις ενώσεις του, με εργαλείο την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τη μικρομεσαία αγροτιά, με τη στήριξη και αλληλεγγύη των άλλων λαών, να γίνουν οι παραγωγοί του πλούτου πρωταγωνιστές στην πάλη και να διεκδικήσουν την εξουσία και την κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, του πλούτου που τους ανήκει. Με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς εκμετάλλευση, πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά και το σύστημά τους.

Καμία αυταπάτη


Την αίσθηση ότι «τώρα κάτι αλλάζει» προσπαθεί να κατοχυρώσει η κυβέρνηση στη συνείδηση των εργαζομένων, με τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την επέκταση των τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων και τις προθέσεις της να αυξήσει σταδιακά τον κατώτερο μισθό.
«Πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση απωλειών, «βήμα το βήμα ξανακερδίζουμε την εργασία» και άλλες παρόμοιες διατυπώσεις, προσεκτικά επιλεγμένες από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, δίνουν το περίγραμμα του κλίματος που θέλουν να κυριαρχήσει: Οτι αξίζει οι εργαζόμενοι να κάνουν υπομονή και στο αόριστο μέλλον μπορεί να είναι ανάμεσα σε όσους θα «ωφεληθούν» από την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», που είναι σκέτη απάτη για το λαό.
Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί και δεν γίνεται να κρύψει ότι για τους εργαζόμενους είναι εδώ, παραμένει ενεργό και μάλιστα εμπλουτίζεται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που οικοδομήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους και με τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εξάλλου, αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, δεν είχε παρά να υιοθετήσει τις προτάσεις των συνδικάτων που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή και τις οποίες απέρριψε ως «ανεδαφικές» και «αντισυνταγματικές».
Και η ίδια η κυβέρνηση, άλλωστε, από τη μία φιλοτεχνεί με φιέστες τάχα φιλεργατικό προφίλ και από την άλλη δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ούτε τρίχα από αυτό το οπλοστάσιο.
Οτι οι όποιες ρυθμίσεις προωθεί δεν αμφισβητούν την ανάγκη να διαφυλαχθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», που προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και το λαό.
Γι' αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά θωρακίζει και επεκτείνει όλα εκείνα τα «νόμιμα» εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες, ώστε η όποια «επέκταση» των κλαδικών συμβάσεων που θα υπογραφούν να είναι τελικά κενό γράμμα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων: Από τα εργολαβικά συνεργεία, τα δουλεμπορικά γραφεία και τις θυγατρικές εταιρείες, μέχρι το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων τους.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επίσης στα χέρια τους το μεγάλο «όπλο», που πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να εφαρμόσει: Τον μνημονιακό νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, με κριτήρια την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», που σημαίνει ψίχουλα στο διηνεκές για την εργατική τάξη.
Εξάλλου, η όποια «ανακούφιση» εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση είναι ήδη ναρκοθετημένη από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα χαράτσια, από ένα σωρό αντεργατικά χτυπήματα, όπως η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και τα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας κ.ο.κ.
Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση, που καμώνεται ότι «σιγά - σιγά» επαναφέρει εργατικά δικαιώματα, διαφημίζει κάθε τόσο την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα για τους εργαζόμενους, όπως τη διαμόρφωση του «υποκατώτατου» μισθού με βάση όχι την ηλικία, αλλά την «εμπειρία»...
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εργοδοτικές αντιδράσεις περιορίζονται στις «συστάσεις» προς την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να μην ξεπεράσει η παροχολογία τα «εσκαμμένα», στο πλαίσιο και του προεκλογικού ανταγωνισμού. Στο παρασκήνιο αξιοποιούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για να παζαρέψουν νέα προνόμια και μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, «αναπτυξιακά» πακέτα χρηματοδότησης, φθηνό δανεισμό, φθηνή Ενέργεια κ.λπ. Ενώ ορισμένοι δεν χάνουν ευκαιρία να πλέξουν το κυβερνητικό εγκώμιο ενόψει ΔΕΘ.
Στον αντίποδα των επιδιώξεων κυβέρνησης και εργοδοσίας, πρέπει τώρα να οργανωθούν ακόμα πιο επιθετικοί - διεκδικητικοί αγώνες, με αφετηρία τα συλλαλητήρια ενόψει ΔΕΘ. Στο επίκεντρο να μπουν ο αγώνας με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», το αίτημα για ανάκτηση όλων των απωλειών, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, η κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων.

TOP READ