10 Σεπ 2019

Η Αμερική του Κολόμβου τους .............



Σπουδαίος εξερευνητής, πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε στην Αμερική, μεταλαμπαδευτής πολιτισμού. Έτσι παρουσιάζεται ο Χριστόφορος Κολόμβος στα σχολικά βιβλία εδώ και πολλούς αιώνες.

 Η πραγματικότητα, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή. Τα εγκλήματα που διέπραξε ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος εις βάρος των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου ήταν φρικιαστικά. Κι όμως, μέχρι σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τον Αύγουστο του 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος σάλπαρε από το ισπανικό λιμάνι με τρία πλοία. Σκοπός του ήταν να κάνει τον γύρο του κόσμου και να αποδείξει ότι η Γη είναι σφαιρική. 


Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο θαλασσοπόρος παρατήρησε στο βάθος του απέραντου ωκεανού να εκτείνεται μια μεγάλη στεριά. Όντας πολλές εβδομάδες στη θάλασσα και εφόσον χάρτες την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν, τόσο ο ίδιος όσο και το πλήρωμά του πίστεψαν ότι είχαν φτάσει στην Ινδία. Ως εδώ η ιστορία είναι γνωστή. 

Το σημείο που προσάραξαν για πρώτη φορά τα τρία ευρωπαϊκά πλοία ήταν οι σημερινές Μπαχάμες και το διπλανό νησί της Ισπανιόλα, η σημερινή Αϊτή. Την εποχή εκείνη, τα νησιά κατοικούνταν από ιθαγενείς τριών φυλών. Στο ημερολόγιό του ο Κολόμβος περιέγραψε τους ντόπιους ως ψηλόλιγνους, έξυπνους, ευγενικούς και εξαιρετικά φιλόξενους. Δεν διέθεταν όπλα, ούτε είχαν φυλακές στο νησί. Η καθημερινότητά τους χαρακτηριζόταν από γαλήνη και αρμονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει ο εξερευνητής, δεν δίστασαν να εμπιστευτούν κατευθείαν τους ξένους που έφτασαν ξαφνικά στον τόπο τους. 


Δέχθηκαν να δουλέψουν αφιλοκερδώς για μέρες προκειμένου να επισκευάσουν το πλοίο του Κολόμβου που είχε σοβαρά προβλήματα, ενώ προσέφεραν στους θαλασσοπόρους εφόδια και στέγη. Δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν την ανταμοιβή που τους επιφύλασσε ο Γενοβέζος. Βασανιστήρια, φόνοι και σκλαβιά Ο Κολόμβος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευγένεια και την εργατικότητα των ανυποψίαστων ιθαγενών με τον πιο φρικτό τρόπο. 

Πήρε τους άντρες ως σκλάβους και τους έβαλε να δουλεύουν νυχθημερόν στα ανεξερεύνητα αμερικανικά ορυχεία για την εξόρυξη χρυσού. Παράλληλα, αναδιαμόρφωναν τον τόπο τους για να προετοιμάσουν την εγκατάσταση των νέων κατοίκων που θα κατέφθαναν από την Ευρώπη. Ο Κολόμβος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευγένεια και την εργατικότητα των ανυποψίαστων ιθαγενών με τον πιο φρικτό τρόπο. Οι συνθήκες ήταν άθλιες και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν ως άψυχες μηχανές. Ο Κολόμβος διέταζε φριχτά βασανιστήρια για όσους δεν ήταν πλήρως αποδοτικοί και δεν τηρούσαν τις καθορισμένες προθεσμίες. 

Συχνή πρακτική των στρατιωτών ήταν να τους κόβουν τα χέρια και ύστερα να τα δένουν στο λαιμό τους. Άλλοι πέθαιναν από την ασιτία και την εξάντληση, ενώ καταγράφηκαν και περιστατικά μαζικών αυτοκτονιών. Οι γυναίκες και τα παιδιά φυσικά δεν γλίτωσαν από τις φρικαλεότητες των Ευρωπαίων κατακτητών. Τα μικρά κορίτσια ηλικίας 9 και 10 ετών ήταν τα πρώτα που μπήκαν στο στόχαστρο του θαλασσοπόρου. Διενήργησε ένα παιδομάζωμα και πούλησε τις μικρές ως σκλάβες του σεξ για την εκτόνωση των αντρών του. Τα κορίτσια αυτών των ηλικιών ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων των ευρωπαίων στρατιωτών. 



Την επόμενη χρονιά, στο δεύτερο ταξίδι του στην αμερικανική ήπειρο, ο Κολόμβος πλέον ήταν πολύ πιο συνειδητοποιημένος και προετοιμασμένος. Αυτή τη φορά κατέφθασε με δεκαεπτά πλοία και περισσότερους από δώδεκα χιλιάδες άντρες. Μαζί του έφερε επίσης κανόνια και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Η νέα ποινή των ντόπιων που επιχειρούσαν να ξεφύγουν, ήταν η επίθεση από τα άγρια σκυλιά. Τα ζώα έκαναν επίθεση στους ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν, κόβοντάς τους τα χέρια και τα πόδια, ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί. Μάλιστα, έχει  καταγραφεί ότι όποτε οι κατακτητές ξέμεναν από κρέας για να ταΐσουν τα ζωντανά, έπαιρναν τα μωρά των ιθαγενών και τους τα πετούσαν ως τροφή! 

Άλλη συχνή μορφή τιμωρίας των ανυπάκουων ήταν να τους καίνε ζωντανούς. Οι υπόλοιποι ιθαγενείς παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι τις φρικαλεότητες. Το τραγικό αποτέλεσμα Όλοι οι άντρες των νησιών πάρθηκαν ως δούλοι. YouTube Όλοι οι άντρες των νησιών έγιναν δούλοι. Οι μισοί οδηγούνταν στα ορυχεία χρυσού και οι άλλοι μισοί μεταφέρονταν στην Ευρώπη για να πουληθούν. Τα γυναικόπαιδα πωλούνταν κατευθείαν ως σκλάβοι του σεξ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κολόμβος, όντας Καθολικός, πίστευε ακράδαντα το δόγμα που πρόσταζε ότι η υποδούλωση των χριστιανών ήταν ανεπίτρεπτη. Γι’ αυτό τον λόγο είχε απαγορεύσει το βάπτισμα όσων ιθαγενών επιθυμούσαν να αλλαξοπιστήσουν. Έτσι, ο θαλασσοπόρος δεν είχε ενδοιασμούς και τύψεις για όσα διέπραττε εναντίον τους. Ο Κολόμβος, όντας Καθολικός, πίστευε ακράδαντα το δόγμα που πρόσταζε ότι η υποδούλωση των χριστιανών ήταν ανεπίτρεπτη. Επιπλέον, δεν είχε απλώς το ρόλο αυτού που πρόσταζε τους άντρες του να διενεργούν τα βασανιστήρια. Όταν κάποτε ο Κολόμβος έπιασε ένα ντόπιο να κλέβει λίγο καλαμπόκι για να φάει, δίχως να διστάσει, του έκοψε ο ίδιος τα αφτιά και τη μύτη για παραδειγματισμό. Και παρόμοια περιστατικά υπήρξαν πολλά.

 Αρκετοί ήταν οι στρατιώτες που δεν άντεξαν την αναίτια και αλόγιστη βιαιότητα του Γενοβέζου και αποχώρησαν από το πλευρό του. Ένας από αυτούς, ονόματι Μπαρτολομέ Ντε Λας Κάσας, άφησε πίσω του γλαφυρές περιγραφές των όσων βίωσε υπηρετώντας ως Ισπανός στρατιώτης. Αποφάσισε, μάλιστα, να μείνει στην Αμερική, να χριστεί καθολικός ιερέας και να γίνει προστάτης των ιθαγενών. 

Βέβαια, δεν κατάφερε πολλά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, πριν την άφιξη του Κολόμβου το 1492, ο πληθυσμός μόνο του νησιού της Ισπανιόλα ανερχόταν στα τρία εκατομμύρια. Είκοσι χρόνια μετά την ισπανική εισβολή, οι εναπομείναντες ιθαγενείς ήταν μόλις 60 χιλιάδες. Ύστερα από πενήντα χρόνια, δεν είχε απομείνει κανείς. Όπως έγραφαν για πολλά χρόνια τα σχολικά βιβλία «εκπολιτίστηκαν»!...


Αυταρχικό – αντικομουνιστικό κρεσέντο Μπέου στο Βόλο – Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν φιμώνεται

«Ο καλύτερος υπερασπιστής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση» είναι ο δήμαρχος Βόλου τονίζει σε ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση». Επισημαίνει «το αντιδραστικό, αυταρχικό και ταυτόχρονα αντικομουνιστικό κρεσέντο του δημάρχου Βόλου» που έκλεισε το μικρόφωνο και αφαίρεσε το λόγο από τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το θεσμικό πλαίσιο που διαπερνά τη λειτουργία των δήμων και των οργάνων τους και που διαμορφώθηκε πολιτικά από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζεται από τη στρατηγική να ευθυγραμμιστεί η τοπική διοίκηση με την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, με την προώθηση της ανταποδοτικότητας, με την παραχώρηση της δημοτικής λαϊκής περιουσίας, “βορά” στις κερδοφόρες ορέξεις τους. Επιπλέον οι δήμοι και τα όργανά τους, χρησιμοποιούνται στο έπακρο για την ενσωμάτωση και τον εγκλωβισμό εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, στη στρατηγική και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.
Οι πρόσφατες νομοθετικές θερινές ρυθμίσεις περί “κυβερνησιμότητας” των δήμων της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνουν απόλυτη πλειοψηφία (3/5) στα νομικά πρόσωπα και στις επιτροπές των δήμων στην εκάστοτε δημοτική πλειοψηφία, προωθήθηκαν για να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι ληστρικοί – αντιλαϊκοί νόμοι, όπως του “Κλεισθένη” του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνέχεια του “Καλλικράτη” της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί η δήθεν “ακομμάτιστη” Δημοτική Αρχή Βόλου. Με βάση τις χθεσινές αποφάσεις για τον ορισμό νομικών προσώπων και επιτροπών του Δήμου αποδείχθηκε ο καλύτερος υπερασπιστής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση, “δείχνοντας τα δόντια της”, κλείνοντας το μικρόφωνο, αφαιρώντας το λόγο από τους εκλεγμένους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Tο αντιδραστικό, αυταρχικό και ταυτόχρονα αντικομουνιστικό κρεσέντο του δημάρχου Βόλου, για ακόμη μια φορά, δείχνει την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής Βόλου για τις θέσεις και τη στάση των εκλεγμένων του ΚΚΕ, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτοντας τη συμφωνία της με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση.
Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για εκπροσώπησή της στα νομικά πρόσωπα του δήμου και στις επιτροπές, πλην αυτών που στήνονται για την προώθηση του κοινωνικού εταιρισμού στην αντιλαϊκή πολιτική, οι τακτικισμοί της Δημοτικής Αρχής Βόλου, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν την επιδίωξή της, για απόλυτο έλεγχο των οργανισμών του Δήμου, επιδιώκοντας υπεραυξημένη πλειοψηφία (“κυβερνησιμότητα”) στα διοικητικά συμβούλια. Απέκλεισε απ’ όλα τα νομικά πρόσωπα την εκπροσώπηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ “υπήρχε χώρος” για εκπροσώπους όλων των μειοψηφιών. Ο απόλυτος αυξημένος έλεγχος της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα αποτελούν κεντρικά γνωρίσματα αυτής της αντιδραστικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Βόλου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξυπηρέτησης από τη Δημοτική Αρχή Βόλου των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενάντια στη δημόσια υγεία, ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της Δημοτικής Αρχής, όταν η “Λαϊκή Συσπείρωση” ΒΟΛΟΥ διεκδίκησε τη συμμετοχή της στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ), η επιβεβαίωση ότι σταθερή επιδίωξη της, υλοποιώντας την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ και τις πρόσφατες κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, δια των προγραμματικών δηλώσεων του Κ. Χατζηδάκη, να προωθήσει την παραγωγή παράγοντας SRF/ RDF στη ΜΕΑ, στο σκουπιδότοπο του Βόλου, για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, ομολογώντας τη σταθερή της προσήλωση να γίνει ο Βόλος, όχι “Μονακό”, αλλά καρκινογόνος αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών του “Μονακό”».

«Μπίζνες» σε παραλίες και αιγιαλό


Νέες διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που κάνουν «πάρτι» με την εκμετάλλευση του αιγιαλού, ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει ακόμα και τους ελάχιστους περιορισμούς που υπήρχαν για την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας το νομικό πλαίσιο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιούλη, μαζί με τη ΝΔ. Και όλα αυτά τη στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς στο Μάτι και «φωτογραφίζουν» ως «αιτία» της καταστροφής τις «πολεοδομικές παθογένειες» που απέκλεισαν την πρόσβαση στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι και να καούν ζωντανοί... Ο ορισμός της υποκρισίας.
* * *
Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι δρομολογούνται: Η παράδοση σε επιχειρηματίες για οικοδόμηση κάθε σπιθαμής αιγιαλού, ακόμα και του λεγόμενου «παλαιού». Η κατάργηση της ρύθμισης που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού το χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Η μείωση των μισθωμάτων που πληρώνουν οι ιδιώτες για εκμετάλλευση παραλιών. Η απευθείας παραχώρηση σε επενδυτές παρακείμενων με τις επενδύσεις τους παραλιών και αιγιαλού. Η απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα. Η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για βιομηχανικές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η κατάργηση της ρύθμισης με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του. Και τέλος, η παράταση (αυτοδικαίως) της χρήσης αιγιαλού, όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το δικαίωμα.
* * *
Το αντιλαϊκό κράτος, επομένως, «έχει συνέχεια». Το απέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ με το Ελληνικό, αλλά και τώρα, με το νομοσχέδιο που φέρνει για τις παραλίες και τον αιγιαλό, πατώντας πάνω σε νόμο (4607/2019) του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι με εκείνο το νόμο: Δεν θίγονταν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Δόθηκε η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού - παραλίας στους δήμους και από αυτούς σε επιχειρηματίες. Επιτράπηκαν πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αιγιαλό, παραλίες, βραχονησίδες που «εξυπηρετούν τη διείσδυση των ΑΠΕ». Επιτράπηκε το ξεπούλημα στους επιχειρηματικούς ομίλους «της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας», ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για πλήθος έργων όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες.
* * *
Ολα τα παραπάνω σερβίρονται από τη ΝΔ ως «μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας» και «διευκόλυνσης των επενδύσεων», ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, όπου «η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα». Από την επέκταση όμως της επιχειρηματικής δράσης σε παραλίες και αιγιαλό, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης της γης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επικαλείται την «ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού», αλλά στις περίκλειστες παραλίες των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών ομίλων η πρόσβαση για το λαό είναι απαγορευμένη ή πανάκριβη και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με τις γνωστές άθλιες εργασιακές σχέσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και στην Ενέργεια, όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ «μπουκώνει» με κέρδη τους ομίλους, αλλά χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια.
* * *
Το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η ΝΔ, σε συνδυασμό με τον χωροταξικό σχεδιασμό και σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενοι, επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου προϋποθέτει την επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες, την υποβάθμιση της ζωής του λαού. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα την υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, που δέχεται νέο πλήγμα από την ολοκληρωτική παράδοση παραλιών και αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδοχή αυτού του σχεδιασμού σημαίνει νομιμοποίηση της αντιλαϊκής «κανονικότητας», της άγριας εκμετάλλευσης και των θυσιών δίχως τέλος από το λαό. Η διέξοδος βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση: Στην πάλη για την ανατροπή του, με «σημαία» τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά, στη ζωή, στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, με κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση, που θα υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία.

Αντιλαϊκή «κανονικότητα»




Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το «ποιος τρώει από τα έτοιμα» του άλλου, είναι αποκαλυπτικές για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την περιβόητη ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου και την «κανονικότητα» της επόμενης μέρας.
Φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, προσπάθεια να βάλουν τα σωματεία στο γύψο... Αυτά είναι το «λίπασμα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και αυτό σπεύδει η κυβέρνηση ΝΔ να τους προσφέρει και με το παραπάνω.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν με θυσίες χωρίς τέλος τους στόχους του κεφαλαίου, ενώ οι υποσχέσεις για ανακούφιση είναι απάτη, όπως δηλαδή ακριβώς συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είτε οι στόχοι του κεφαλαίου αφορούν την προσέλκυση «επενδυτών» πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων είτε αυτόν των μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, είναι δεδομένο ότι ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό με την απαρέγκλιτη διατήρηση και εφαρμογή των μέτρων του «μεταμνημονιακού» μνημονίου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις εξαγγελίες της σπεύδει να επιβεβαιώσει ότι συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής και όχι κάποιο υποτιθέμενο αντίβαρό της είναι και τα ψίχουλα για το λαό, τα μέτρα για τη διαχείριση της φτώχειας, που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την αντιλαϊκή πολιτική.
Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ φτάνει από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιάζει ως «επίτευγμα» εξαγγελίες όπως π.χ. ότι κανένα από τα επιδόματα της φτώχειας δεν θα καταργηθεί το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τη ΝΔ ότι τάχα κάνει... κοινωνική πολιτική «τρώγοντας» από τα έτοιμα που της άφησε η δική του κυβέρνηση.
Αλλά, αλήθεια, γιατί τσακώνονται; Για μέτρα όπως π.χ. την ελάχιστη μείωση του ΕΝΦΙΑ που τάχα θα καταργούνταν, για το ότι το αφορολόγητο που έχει ήδη πιάσει πάτο δεν θα μειωθεί παραπέρα, για τις 120 δόσεις, ώστε τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης...
Αυτά και άλλα παρόμοια ψίχουλα, που την ίδια στιγμή εξανεμίζονται από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, από τόσα κι άλλα τόσα μέτρα, όπως π.χ. τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το χέρι που βάζει βαθιά στην τσέπη ο λαός για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, τον μέσο μισθό που έχει καθηλωθεί στο -25% σε σχέση με το 2011, βαφτίζει «δίκαιη κατανομή» και «ανάπτυξη για όλους» η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγουμένως βαφτίζονταν «δίκαιη ανάπτυξη» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ξανά και ξανά, δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται ούτε για όλους είναι ούτε βιώσιμη ούτε δίκαιη, αλλά βαθιά ταξική.
Αποδεικνύεται επίσης πόσο ψεύτικη ήταν η διαχωριστική γραμμή που έστησαν προεκλογικά σε σχέση με το ποιος εγγυάται την καπιταλιστική ανάπτυξη καλύτερα και το ποιος προασπίζεται την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας. Οι «νεοφιλελεύθεροι» της ΝΔ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διατηρούν και να υλοποιούν τέτοια μέτρα για την εξασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», ίδια με αυτά που υλοποιούσαν και εξήγγειλλαν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως και οι δεύτεροι δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο όνομα της «ανάπτυξης» να διατηρούν και να προωθούν πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθερώσεων» κλάδων της οικονομίας και αντεργατικά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, κι ούτε μπορούν να δεχτούν να βάλουν στο «ζύγι» της καπιταλιστικής κερδοφορίας τις ανάγκες τους. Εχουν τη δύναμη να περάσουν στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.
Η πρώτη μαζική, ενωτική, ταξική απάντηση που έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο, δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης για ζωή με δικαιώματα, κόντρα σε αυτήν την πολιτική.

TOP READ