9 Φεβ 2012

Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση



Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση

Ο Δημ. Ζάχαρης καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ
Ενός λεπτού σιγή, τιμή στους νεκρούς ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, «ήχησε» χτες το απόγευμα έξω από το κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ (στο πάρκο Ελευθερίας), εκεί όπου κατά τη διάρκεια της επταετίας ηχούσαν οι κραυγές των αγωνιστών που βασανίζονταν βάναυσα, έξω από το κτίριο που «ξέβραζε» σακατεμένα κορμιά. Εκεί όπου, για άλλη μια φορά ο λαός μας κατέθεσε το αγωνιστικό του φρόνημα, το πείσμα του να αγωνίζεται για να κυριαρχεί ο ίδιος στον τόπο του, ενάντια στα θελήματα των ιμπεριαλιστών.
Στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε για τα τριάντα χρόνια απ' την πτώση της χούντας οΣύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), ακούστηκαν οι «ενοχλητικές», μα κυρίως «επικίνδυνες» για την ντόπια άρχουσα τάξη αλήθειες, τις οποίες ...αποσιώπησαν από την ανάλογη προχτεσινή εκδήλωση στην Πνύκα, η κυβέρνηση και οι διοργανωτές: «Η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και το βάθεμα της δημοκρατίας δεν ολοκληρώνονται όπως τα οραματίστηκαν οι γενιές της αντιδικτατορικής αντίστασης», σημείωσε στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, Μιχ. Βαρδάνης. «Το αγωνιστικό ενωτικό μέτωπο του λαού διαβάλλεται και υποσκάπτεται, από δυνάμεις που δεν επιθυμούν τέτοια εξέλιξη κι έτσι σιγά - σιγά ο λαός μπαίνει στη γωνία απλός παρατηρητής των πολιτικών δρώμενων. Σ' αυτό συνέβαλαν και οι διεθνείς ανατροπές και οι συνέπειές τους. Συνέπειες που εκφράζονται με τον πιο βάρβαρο ίσως ιμπεριαλισμό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», τόνισε.
Ακούστηκαν κι άλλα. Οτι στη χώρα μας σήμερα, συγκροτούνται μισθοφορικές μονάδες που στέλνονται και δρουν όπου και όπως υπαγορεύει το ΝΑΤΟ. Οτι καταργείται η μέχρι τώρα φιλοσοφία της εθνικής άμυνας της χώρας. Οτι, την ώρα που επεκτείνεται η φτώχεια και η ανεργία και περιορίζεται η δημόσια Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση των εργαζομένων, την ίδια ώρα, θεσπίζονται νόμοι που καταργούν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, όπως ο πρόσφατος που ορίζει την έκδοση Ελληνα υπηκόου, πριν απαγγελθεί καν κατηγορία. Οτι, οι «ισχυροί» του κόσμου έχουν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό σε όποιον εμποδίζει να ικανοποιηθούν τα συμφέροντά του. «Οι λαοί κι οι χώρες της Γιουγκοσλαβίας γνώρισαν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της Νέας Τάξης». Ο λαός του Αφγανιστάν «γνώρισε το Αουσβιτς και το Μαουτχάουζεν του 21ου αιώνα με το όνομα Γκουαντανάμο. Την ίδια μοίρα ακολούθησε κι ο λαός του Ιράκ».
Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια, αντιπαραβάλλονται οι κατακτήσεις της αντίστασης των λαών. Το φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται. Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν οι λαοί δεν αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δε βάλουν φραγμό στα σχέδια της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης, ίσως βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες μορφές δικτατορίας, σε εξαθλίωση προχωρημένης μορφής», υπογράμμισε ο Μιχ. Βαρδάνης. «Το απομακρυσμένο από τα οράματά μας σήμερα, και το θολό αύριο μάς υποχρεώνουν σε περίσκεψη και εγρήγορση πώς θα επανακτηθούν, περισωθούν και διευρυνθούν κατακτήσεις του λαού μας με θυσίες και αίμα που απωλέσθηκαν ή απειλούνται να χαθούν».
Νωρίτερα, στο μνημείο του Σπ. Μουστακλή, του αγωνιστή που είχε μαρτυρήσει μέσα στις αίθουσες βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ, κατέθεσαν στεφάνια οι: Δημ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μιχ. Βαρδάνης. Ο Κ. Παπανικολάου, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, αντιπρόσωποι της ΠΕΚΑΜ, της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Νίκος Ζορμπάς». Με ιδιαίτερη συγκίνηση, άφησε ένα μπουκέτου λουλούδια στην προτομή του άντρα της, η Χριστίνα Μουστακλή.
Στην εκδήλωση ακόμα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ φέτος συμμετείχε εκπρόσωπος της ΝΔ (ο Χαρ. Καράτζας) και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου ο Θαν. Τσιούρας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε τραγούδια από τηΝένα Βενετσάνου και τους μουσικούς Μ. Αβαράκη και Τ. Αγιαννιώτη, ενώ ο ηθοποιόςΚ. Καζάκος διάβασε αποσπάσματα από προσωπικές σημειώσεις και γράμματα φυλακισμένων της χούντας. Ανάμεσά τους, μια επισήμανση: «Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση...».

Αγώνας κάθε μέρα παντού



Αγώνας κάθε μέρα παντού
Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., τρόικας και πλουτοκρατίας προχωρά στην τελική έφοδο κατά και των τελευταίων εργατικών κατακτήσεων. Οι μισθοί κατεδαφίζονται κάτω από τα 500 ευρώ, οι συντάξεις χάνονται, η ασφάλιση θα είναι ανύπαρκτη, η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, απλησίαστες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το μέλλον που νομοθετούν για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές, προδιαγράφεται εφιαλτικό. Γι' αυτό, από σήμερα κιόλας, χρειάζεται η απάντηση να είναι ολομέτωπη. Απέναντι στην πτώχευση του λαού, να μην αποδεχθούμε κανένα νέο μνημόνιο, καμιά συμφωνία που καταστρέφει τις ζωές μας, να ματαιώσουμε τώρα το νέο έγκλημα. Είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού - να μην αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει τη ζωή του λαού.
Ολα όσα έχουν πάρει και παίρνουν πίσω από τους εργαζόμενους αλλά και όσα σχεδιάζουν για να δώσουν τη χαριστική βολή, είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα. Με τέτοιους αγώνες επιβάλλεται η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να βάλουν εμπόδια και να αποτρέψουν τα βάρβαρα μέτρα με κλιμάκωση του αγώνα. Παρότι συγκυβέρνηση, τρόικα, εργοδοτικές οργανώσεις βιάζονται να πάρουν αντεργατικά μέτρα, βρίσκουν μπροστά τους σημαντικές δυσκολίες, έχουν το φόβο του εργατικού - λαϊκού κινήματος και αυτοί οι φόβοι πρέπει να γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης τους.
Ολο αυτό το διάστημα, οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» δείχνουν το δρόμο, τον τρόπο οργάνωσης της εργατικής τάξης. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τη «Χαλυβουργία», αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και τους συμμάχους της. Ενας αγώνας, παντού, κάθε μέρα, που επιβάλλεται να γίνει. Ας σκεφτούμε τι θα σήμαινε αν όλη η Ελλάδα ήταν μια «Χαλυβουργία». Αν όλοι οι εργάτες, ενωμένοι σα μια γροθιά, έδιναν συντονισμένη και οργανωμένη απάντηση σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόικα. Σήμερα, που οι κόποι μιας ζωής χάνονται και που οι μισθοί γίνονται επιδόματα, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού, της οργανωμένης πάλης, ενάντια σε όσους θέλουν να συντρίψουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Γιατί αλλιώς οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν θα σηκώσουν κεφάλι για χρόνια.
Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά και συνοικία πρέπει να σημάνει συναγερμός, να ακουστεί η φωνή της εργατιάς, της λαϊκής οικογένειας, των ανθρώπων του μόχθου και της ζωής. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, να δοθεί η μάχη της οργάνωσης της εργατικής τάξης για να απαντηθεί η βαρβαρότητα που θέλουν να της επιβάλλουν. Με διαφώτιση, συζήτηση, άνθρωπο τον άνθρωπο, να μη μείνει κανείς που να πιστεύει στα ψέματα και την προπαγάνδα του μαύρου μετώπου και των συμμάχων του. Να απαλλαγεί η εργατιά από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων. Να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ. Να τσακίσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Υπάρχει λύση Υπάρχει ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός, ο πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές της δυνατότητες: Εξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Εργατική, λαϊκή εξουσία.

Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά



ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά
Η καττους συμπληρώνει την εικόνα των υποσιτισμένων μαθητών
Δραματικές είναι και για τα παιδιά οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, που ισοπεδώνουν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Πρόνοια. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βοηθός Συνήγορος που Πολίτη και υπεύθυνος για τα δικαιώματα του παιδιού, Γ. Μόσχος, ολοένα και αυξάνεται η αδυναμία πρόσβασης παιδιών σε υγειονομικές παροχές και ειδικά των παιδιών με αναπηρία.
Επίσης, αυξάνονται τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία, κύρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σχολικές επιτροπές δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα ούτε για τη θέρμανση των σχολείων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν υπήρχαν πόροι για μαζικούς εμβολιασμούς. Οι συγχωνεύσεις σχολείων, τονίστηκε, προκάλεσαν προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών και θέτουν ζήτημα ακόμα και προσβασιμότητας στην εκπαίδευση, ειδικά στην επαρχία και σε παιδιά με αναπηρίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται τα περιστατικά των παιδιών που θα έπρεπε να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους λόγω κακοποίησης, ενώ μειώνονται οι χώροι φιλοξενίας και γίνονται μόλις 500 αναδοχές το χρόνο. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, 1.000 παιδιά βρίσκονται σε δημόσιους φορείς προστασίας και περίπου 1.500 σε ιδρύματα «Μη κυβερνητικών φορέων» και της Εκκλησίας. Μάλιστα, ο μέσος όρος παραμονής τους στις δομές αυτές είναι περίπου τα επτά χρόνια, με συνέπεια τα παιδιά να αναπτύσσουν συμπτώματα «ιδρυματισμού».
Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της ενδοσχολικής και της εξωσχολικής βίας καθώς και της βίας μέσω του διαδικτύου σε έφηβους και παιδιά. Συμπερασματικά, ο Γ. Μόσχος τόνισε ότι η κατάσταση φανερώνει ότι παραβιάζεται στην πράξη από την ίδια την πολιτεία η ευθύνη της να διασφαλίσει το μεγάλωμα των παιδιών με ασφάλεια, προστασία και απόλαυση στοιχειωδών αγαθών, όπως η εκπαίδευση και η ανατροφή τους.
άργηση στοιχειωδών παροχών για τη μόρφωση, την Υγεία και την ανατροφή 

Επικίνδυνα για τους εργάτες διλήμματα



Επικίνδυνα για τους εργάτες διλήμματα
Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ώστε να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, μέτρα που βάζουν ταφόπλακα σε όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει χρεοκοπώντας ολοκληρωτικά την εργατική τάξη, προβλήθηκε με δραματικούς τόνους από τα αστικά ΜΜΕ ως το έσχατο σημείο πριν τη χρεοκοπία. Είναι επίσης γνωστό ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων τέθηκε το ζήτημα «εφαρμογή των σκληρών μέτρων ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», αφού ήδη με το «κούρεμα» βρίσκονται σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία», που σημαίνει «ευρώ ή δραχμή» και μάλιστα ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το σχέδιο Β', δηλαδή η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η δραχμή, μαζί με τις συνέπειες. Αρα το δίλημμα που βάζουν είναι «νέα άγρια αντεργατικά μέτρα καθολικής χρεοκοπίας του λαού ή ελεγχόμενη χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ». Το ΚΚΕ από την αρχή, αυτής της καθολικής επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα τόνιζε ότι τα μέτρα δεν έχουν σχέση με το χρέος αλλά με την οικονομική καπιταλιστική κρίση και την αντιμετώπισή της σε όφελος του κεφαλαίου, καταστρέφοντας την εργατική τάξη. Με δεδομένη τη συγχρονισμένη οικονομική κρίση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα μεγάλα κρατικά χρέη πολλών κρατών ή τα πολλά κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών που διαχειρίζονται τράπεζες άλλων κρατών, συνθέτουν ένα οξύ πρόβλημα στα πλαίσια της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπου αποφασίζονται παντού άγρια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα η όξυνση των ανταγωνισμών για το ποιου κράτους το κεφάλαιο θα χάσει λιγότερα σε συνδυασμό με την ανισομετρία, που σημαίνει ότι το κεφάλαιο των αδύνατων καπιταλιστικών κρατών θα χάσει περισσότερα, ωθούν σε δυσκολίες ή και αδιέξοδα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε κάθε κράτος - μέλος, αλλά και στην ΕΕ. Από την πρώτη στιγμή, επίσης, εδώ και δύο χρόνια, που άρχισε η συζήτηση για τη λεγόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, το ΚΚΕ μίλησε για επιδίωξη ελεγχόμενης χρεοκοπίας από την αστική εξουσία, ακριβώς γιατί η ανεξέλεγκτη θα έφερνε μεγάλη καταστροφή κεφαλαίων λόγω οικονομικής κρίσης.
***
Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη. Οι καπιταλιστές μέσω των κυβερνήσεών τους εφαρμόζουν πολιτική που τσακίζει την εργατική δύναμη. Δεν είναι μόνο το κλείσιμο επιχειρήσεων που ωθεί στην ανεργία. Η πτώση της παραγωγής επίσης ωθεί σε απολύσεις και ανεργία. Ωθεί ταυτόχρονα σε δραστική μείωση μισθών, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων, άρα και των συντάξεων και των παροχών Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ. Που σε συνδυασμό με το χρέος ωθούν σε δραστικές περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία, στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ. και τεράστια φορολογία στο λαό. Δηλαδή σε καταστροφή εργατικής δύναμης. Η μόνιμη απειλή «αντεργατικά μέτρα ή χρεοκοπία» στόχο έχει να επιβάλλει στην εργατική τάξη να αποδεχτεί ή να υποταχτεί στην καταστροφή της, για να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητο το κεφάλαιο από την κρίση. Στην ίδια ρότα και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»... Αποπομπή από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή σημαίνει καταστροφή της οικονομίας, λένε οι αστοί. Πράγματι επιστροφή στη δραχμή σημαίνει μεγάλη υποτίμηση του κεφαλαίου, επομένως μεγάλη καταστροφή του. Αυτό «πονάει» τους αστούς. Βεβαίως, σημαίνει και υποτίμηση μισθών. Αλλά είναι επικίνδυνο να μπαίνει η εργατική τάξη σ' αυτό το δίλημμα όταν ήδη τη χρεοκοπούν, και αυτή η χρεοκοπία είναι ατέρμονη. Δεν πρέπει να κάνει δικά της τα διλήμματα των αστών. Ακόμη και μέσα στους αστούς υπάρχουν τμήματά τους που είναι υπέρ της δραχμής και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, αν πάμε στη δραχμή, θα κερδίσουν όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό, αφού θα γίνει πολύ φτηνός για τους τουρίστες από το εξωτερικό και θα κερδοφορούν πολλαπλάσια. Υπάρχουν αυτοί που έβγαλαν κεφάλαια στις τράπεζες της Ελβετίας και αλλού σε ευρώ, μπορούν να επενδύσουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας με ελάχιστα κεφάλαια ή να αγοράσουν τομείς που ιδιωτικοποιούνται πάμφθηνα και να βγάλουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Το ίδιο και για τα μονοπώλια άλλων κρατών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
***
Η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να μπουν σ' αυτά τα διλήμματα και να επιλέξουν με ποιο τμήμα του κεφαλαίου τους συμφέρει να συνταχτούν, να συμμαχήσουν. Και τώρα, με το ευρώ, καταστρέφονται και με τη δραχμή θα καταστραφούν. Ισως πολύ περισσότερο, αλλά είναι βαθιά λαθεμένο το δίλημμα με το μεγαλύτερο ή με το μικρότερο κακό. Για την εργατική τάξη το πραγματικό δίλημμα είναι «με τα μονοπώλια ή με την κοινωνικοποίησή τους». Στα κάλπικα αστικά διλήμματα να απαντήσει η εργατική τάξη, ο λαός με αντεπίθεση, ρήξη και ανατροπή, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Ι.


Ωρα ευθύνης και απόφασης


Ωρα ευθύνης και απόφασης
Προχτές η Ντ. Μπακογιάννη είπε πως καλύτερα να χάσει ο λαός 20% από το εισόδημά του και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία μένοντας στο ευρώ παρά να γίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να χάσει 85%. Τρομοκρατικό, πράγματι, δίλημμα για την υποταγή της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική της σταδιακής αλλά μόνιμης εξαθλίωσης. Γιατί, πράγματι, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή θα υποτιμήσουν πολύ περισσότερο το εργατικό εισόδημα, αλλά αν προσθέσουμε σ' αυτό 20% τις απώλειες εισοδήματος από τις αρχές του 2010 με την έναρξη εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων των μνημονίων, σε συνδυασμό με τα μέτρα φοροληστείας (δραστική μείωση αφορολόγητου, χαράτσια, αύξηση ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων), τότε οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν το 45%. Ηδη, δηλαδή, χάθηκαν πέντε μισθοί. Η αστική προπαγάνδα χτες, από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, ενώ πρόβαλλε και εξηγούσε τις αβάσταχτες, όπως έλεγαν οι δημοσιολόγοι, συνέπειες των νέων εγκληματικών μέτρων σφαγής των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, έτσι για να δείξουν τάχα «συμπόνοια», ταυτόχρονα πρόβαλλαν και τον μπαμπούλα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, της επιστροφής στη δραχμή, της στάσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν εφαρμοστούν για να πάρει το κράτος τα δάνεια. Χτες η «Καθημερινή» από την πρώτη της σελίδα έγραφε για κάποιους αστούς πολιτικούς που εμφανίζονται αντίθετοι στην τρόικα γιατί, τάχα, αυτή επιβάλλει τα αβάσταχτα για το λαό μέτρα: «Δεν αντιλαμβάνονται πόσο αστείοι μοιάζουν όταν πουλάνε "μαγκιά" σε ένα λαό που ξέρει τελικά τι του γίνεται και που μέσα του παλεύει συνεχώς το πάθος της πληγωμένης υπερηφάνειας με την ανάγκη εθνικής και προσωπικής επιβίωσης; Προς το παρόν έχουμε πολιτικούς της... δραχμής». Προχτές επίσης η ίδια εφημερίδα έγραφε από την πρώτη της σελίδα: «Οδός διαφυγής δεν υπάρχει... Μία αντικειμενική πραγματικότητα λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βασισθεί στα 130, ίσως και περισσότερα, δισεκατομμύρια ευρώ του νέου πακέτου στήριξης, για να έχει ελπίδες επιβίωσης στο παρόν και στο μέλλον. Αν βεβαίως επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να μην καταλήξει χώρα-παρίας... Το μοντέλο της άκρατης κατανάλωσης με μπροστάρη ένα κράτος που δανειζόταν και μοίραζε λεφτά δεν μπορούσε να συνεχιστεί».
***
Ολα τα παραπάνω βάζουν το τρομοκρατικό στην εργατική τάξη δίλημμα «ή υποταγή σε μισθούς 400 ευρώ χωρίς άλλα δικαιώματα ή χρεοκοπία της οικονομίας». Θεωρούν μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να υποταχτούν αλλά τους εμποδίζουν κάποιοι αστοί πολιτικοί. Στο λαό «παλεύει συνεχώς το πάθος της πληγωμένης υπερηφάνειας με την ανάγκη εθνικής και προσωπικής επιβίωσης», λένε. Μέγα ψέμα. Τον τρομοκρατούν, του λένε ψέματα γιατί του κρύβουν ποιος ωφελείται από τα μέτρα ατέρμονης χρεοκοπίας του. Κρύβουν ότι ωφελείται τα μέγιστα το κεφάλαιο, αφού με πάμφθηνους εργάτες, των 400 και 500 ευρώ, θα έχει τεράστια και γρήγορα κέρδη. Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή... Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει μεγάλη υποτίμηση κεφαλαίου, δηλαδή καταστροφή του. Σημαίνει, επίσης, μεγάλες δυσκολίες στη διεθνή του δραστηριότητα, στη διαπλοκή του κεφαλαίου στην Ελλάδα με τα κεφάλαια άλλων κρατών. Αυτό φοβούνται οι αστοί. Σημαίνει και μεγαλύτερη καταστροφή εργατικής δύναμης, αλλά ό,τι και αν γίνει ο λαός καταστρέφεται και δεν πρέπει να μετρά τη λιγότερη ή την περισσότερη καταστροφή του, αλλά την οριστική κατάργηση αυτών που τον καταστρέφουν. Είναι επικίνδυνο να μπαίνει η εργατική τάξη σ' αυτό το δίλημμα όταν ήδη τη χρεοκοπούν, και αυτή η χρεοκοπία είναι ατέρμονη. Δεν πρέπει να κάνει δικά της τα διλήμματα των αστών. Επίσης, στους αστούς υπάρχουν τμήματά τους που είναι υπέρ της δραχμής στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Με τη δραχμή, θα κερδίσουν όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό, αφού θα γίνει πολύ φτηνός για τους τουρίστες από το εξωτερικό και θα κερδοφορούν πολλαπλάσια, θα επενδύσουν αυτοί που έβγαλαν κεφάλαια στις τράπεζες της Ελβετίας και αλλού σε ευρώ, σε διάφορους τομείς της οικονομίας με ελάχιστα κεφάλαια ή θα αγοράσουν πάμφθηνα τομείς που ιδιωτικοποιούνται και θα βγάλουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Το ίδιο και για τα μονοπώλια άλλων κρατών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
***
Είναι ψέμα τα περί «μοντέλου άκρατης κατανάλωσης με δανεικά». Η εργατική τάξη, ο λαός αγωνίστηκε για να κατακτήσει όλα όσα σήμερα του τα αφαιρούν. Τα δάνεια γέμιζαν τα κρατικά ταμεία για να δίνονται επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Τα μέτρα καμιά σχέση δεν έχουν με τα χρέη και τα ελλείμματα, δε θα φέρουν λεφτά στα κρατικά ταμεία. Εντείνουν ασταμάτητα την εκμετάλλευση κάνοντας κόλαση τη ζωή των εργατών. Να γιατί λέμε ο λαός να μην υποταχτεί στην πολιτική της μόνιμης εξαθλίωσής του μέσα ή έξω απ' το ευρώ. Πρέπει να βροντοφωνάξει κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Πανεργατική, παλλαϊκή αντεπίθεση και συμμαχία για να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια, για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. Είναι ώρα ευθύνης και απόφασης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Ι.


Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για το νέο μνημόνιο VIDEO


”48ωρη απεργία 10 και 11 Φλεβάρη: η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: “Ξεσηκωμός παντού, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο τον κλάδο. Είναι ώρα ευθύνης και μάχης.”


48ωρη απεργία 10 και 11 Φλεβάρη: η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: “Ξεσηκωμός παντού, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο τον κλάδο. Είναι ώρα ευθύνης και μάχης.”

Γενικός ξεσηκωμός τώρα!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΦΛΕΒΑΡΗ
Να ματαιώσουμε το έγκλημα
Ξεσηκωμός παντού, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο τον κλάδο. Είναι ώρα ευθύνης και μάχης.
Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι, εργαζόμενε λαέ, νέοι και νέες. Αποφασίστε απεργία, οργανώστε συλλαλητήρια, καταλήψεις, σηκώστε στο πόδι τις λαϊκές γειτονιές. Η μαύρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. με τον αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργό, η τρόικα και η ΕΕ, αποφάσισαν τη χρεοκοπία του λαού. Καταδικάζουν εμάς και κυρίως τα παιδιά μας να δουλεύουν και να ζουν εφ´ όρου ζωής με 400 ευρώ. Για να σώσουν τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων που ζουν από τον ιδρώτα μας, καταργούν όλα τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές με αμέτρητες θυσίες και αίμα.
Αν παραδοθούμε θα δουλεύουμε όλη μέρα με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση για εμάς και τα παιδιά μας. Οι γέροντες θα φυτοζωούν με συντάξεις πείνας. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο ούτε από τα επιδόματα ανεργίας που παίρνει μικρό μέρος των ανέργων. Νομοθετούν ένα εφιαλτικό μέλλον για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Έχουμε τη δύναμη, είναι η ώρα να την νιώσουν για τα καλά. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
Κάτω η μαύρη κυβέρνηση. Στα τσακίδια μαζί με την τρόικα και την Ε.Ε.
Κανένα νέο μνημόνιο. Καμία νέα συμφωνία που καταστρέφει τις ζωές μας.
Να τιμωρηθούν σκληρά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.
Όλοι στον αγώνα.
Όλοι στην απεργία Παρασκευή 10 Φλεβάρη και Σάββατο 11 Φλεβάρη.
Όλοι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ

Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα!


Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα!
Να «βουλιάξουν» δρόμοι και πλατείες όπου σήμερα έχουν καθοριστεί τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα καλούνται τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Να διαδηλώσουν για να μην περάσουν τα άγρια μέτρα, να διαδηλώσουν «κάτω η μαύρη κυβέρνηση, στα τσακίδια μαζί με την τρόικα». Τα συλλαλητήρια, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.
Συνολικά, έχουν οριστεί συλλαλητήρια σε 44 πόλεις της χώρας:
Αθήνα, 5.30 μ.μ., Πεδίον του Αρεως.
Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Κοραή.
Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Πάτρα, 6 μ.μ., πλ. Γεωργίου.
Λαύριο, 6 μ.μ., παλιό Μηχανουργείο.
Κατερίνη, 6 μ.μ., σιντριβάνι (πλατάνι).
Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.
Βέροια, 6 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.
Νάουσα, 11.30 π.μ., έξω από το ΙΚΑ.
Ξάνθη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.
Καβάλα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Δράμα, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Κοζάνη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Αίγιο, 6 μ.μ., πλατεία Λαύρας.
Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.
Πύργος, 6.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.
Αργος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου.
Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια.
Αργοστόλι, 6.30 μ.μ. ΕΚΚΙ.
Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο.
Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.
Αγρίνιο, 7 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας.
Μεσολόγγι, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Ναύπακτος, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο.
Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς.
Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.
Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Αμφισσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Λαού.
Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Χανιά, 7 μ.μ., Νέα Καταστήματα.
Ρέθυμνο, 6 μ.μ., Δημαρχείο.
Ρόδος, 6 μ.μ., στην πόλη της Ρόδου στον Αϊ - Νικόλα, και στα κεφαλοχώρια Κρεμαστή και Αρχάγγελος.
Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.
Κως, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας.
-- Παρασκευή 10 Φλεβάρη
Χίος, 6 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Παίρνει πάνω του τις επιδιώξεις των αστών


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Παίρνει πάνω του τις επιδιώξεις των αστών
Νομιμοποιεί το χρέος της πλουτοκρατίας και αθωώνει τη στρατηγική των κομμάτων της
Η διακηρυγμένη προσήλωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην αστική «νομιμότητα» και «ομαλότητα»,στην «κοινωνική συνοχή» και το αστικό Σύνταγμα, η συμβολή του με προτάσεις διαχείρισης και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, με στόχο τη σταθεροποίηση του συστήματος, δεν εμπόδισαν χτες τον Αλ. Τσίπρα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», να κατηγορήσει όσες δυνάμεις δεν αποδέχονται την πρότασή του για «ενότητα», τσουβαλιάζοντας και το ΚΚΕ, ότι επιδιώκουν τη σταθεροποίηση του ρευστού πολιτικού συστήματος! Οπως είπε, «κατανοώ βεβαίως ότι πολλοί μπορεί να αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία να αυξήσουν ποσοστά, να σταθεροποιηθούν στο ρευστό πολιτικό σύστημα»!
Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι δε θα υπάρξουν εκπλήξεις απ' τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό και παρουσίασε τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης σαν «θύματα» της τρόικας, για να αθωώσει τη στρατηγική και τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στο τσάκισμα του λαού. Οπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε έκπληξη. Αν έχουμε έκπληξη, κατά τη γνώμη μου, αυτή θα είναι η αποτυχία του λεγόμενου PSI - και το λέω με λύπη αυτό - και όχι η άρνηση της υποταγής από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».
Συνεχίζοντας, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δεν εξασφαλίζει την «εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του θεσμού του Κοινοβουλίου» και γιατί «διεξάγει τη διαπραγμάτευση εν κρυπτώ», ενώ κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς, ισχυριζόμενος ότι η τρόικα θέλει να τους «δεσμεύσει τώρα που τους έχει βρει σόλοικους». Σαν να υπήρχε ποτέ περίπτωση τα αστικά κόμματα, από οποιαδήποτε θέση και σε οποιαδήποτε συγκυρία, να μη στηρίξουν τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας, όπως αυτές εκφράζονται στην παρούσα φάση μέσα και από τα μνημόνια με την τρόικα.
Για μια ακόμα φορά, νομιμοποίησε το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία, λέγοντας ότι«κανείς δεν μπορεί να επιθυμεί ή να επιδιώκει την αδυναμία πληρωμής των πιστωτών. Αλίμονο», και επανέλαβε ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ «είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα», παρουσιάζοντας μια από τις βασικές επιλογές της ντόπιας πλουτοκρατίας σαν αβαντάζ για το λαό.

Τα νέα μέτρα - κόλαση



Τα νέα μέτρα - κόλαση
1. ΜΙΣΘΟΙ
-- Μείωση κατά 22% όλων των κατώτερων μισθών (ΕΓΣΣΕ, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές).
-- Μείωση κατά 32% του κατώτερου μισθού για τους νέους έως 25 ετών (510,94 ευρώ μεικτά).
-- Κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών Συμβάσεων.
-- Πάγωμα όλων των μισθών μέχρι το 2015.
-- Μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, με απόφαση της εργοδοσίας.
-- Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%. Επί της ουσίας, καταργούνται οι ωριμάνσεις.
-- Ολες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ, λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.
-- Μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι τα τρία χρόνια.
-- Αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ μέχρι τα τέλη Ιούλη, για ευθυγράμμιση του κατώτερου μισθού με τις ανταγωνιστικές χώρες (Πορτογαλία, Τουρκία, Κεντρική και Νότιο - Ανατολική Ευρώπη).
-- Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
-- Μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων όλων των ταμείων με αναδρομική ισχύ από 1.1.2012.
-- Μείωση κατά 15% των κύριων συντάξεων των ταμείων ασφάλισης των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και Τραπεζών με έναρξη εφαρμογής των μειώσεων από 1/1/2012.
-- Μείωση κατά 7% της κύριας σύνταξης του ΝΑΤ, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου.
-- Μείωση κατά 2% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες μέσω της κατάργησης των εισφορών για Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Οι συγκεκριμένοι δυο Οργανισμοί θα κλείσουν.
-- Νέα μείωση κατά 3% των εισφορών του ΙΚΑ που καταβάλλουν οι εργοδότες από 1/1/2013.
3. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
-- Κατάργηση με νόμο της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ και στις κρατικές τράπεζες.
-- Νέες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, με ένταξη στην «εργασιακή εφεδρεία».
-- Μείωση των συμβασιούχων του Δημοσίου, με μη ανανέωση συμβάσεων.
-- Μειώσεις ύψους 636 εκατομμυρίων ευρώ των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ως το τέλος Ιουνίου του 2012.
-- Νέες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων.
-- Μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 και διατήρηση των προσλήψεων στην αναλογία «1 προς 5».
-- Περιορισμός των εισακτέων σε όλες τις σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
4. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 2012
-- Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών δαπανών.
-- Μαχαίρι σε πλήθος κοινωνικών επιδομάτων.
-- Περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων.
-- Μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
-- Περικοπή 200 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
-- Μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
-- Νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
-- Κατάργηση του εκλογικού επιδόματος.
-- Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ως εδώ!



Ως εδώ!
Ζούμε ιστορικές στιγμές.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της Ιστορίας του ελληνικού λαού.
*
Ο λαός της Ελλάδας οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στο «εκτελεστικό απόσπασμα».
Αν και πάλι αφεθεί να του καθορίσουν τη «μοίρα» αυτοί που τον οδήγησαν ως εδώ, τότε το ημερολόγιο στην Ελλάδα γυρίζει πριν το 1898. Δύο αιώνες πίσω! Μας γυρίζουν - μέσα σε 24 ώρες - σε εποχές Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, όταν ο Ελληνας ήταν συνώνυμο της δυστυχίας και της εξαθλίωσης, όταν η ύπαρξή του οριζόταν διά νόμου ότι αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών, δανειστών και τοκογλύφων ιμπεριαλιστών.
*
Ο ελληνικός λαός - άλλο ένα «κατόρθωμα» όσων κυβερνούν αυτόν τον τόπο για δεκαετίες - έχει στοχοποιηθεί και έχει μετατραπεί από την εγχώρια πλουτοκρατία και το πολιτικό της υπηρετικό προσωπικό σε ένα διεθνές πειραματόζωο,
σε ένα παγκόσμιο υπόδειγμα για το πώς τα αρπακτικά του καπιταλισμού θα ξεπεράσουν την κρίση τους, προσθέτοντας νέους αβάσταχτους χαλκάδες στις αλυσίδες των μισθωτών σκλάβων.
*
Εμείς, τα παιδιά μας, οι γέροντές μας, δεχόμαστε καθημερινές ύβρεις, υφιστάμεθα τη διαστρέβλωση της αλήθειας, προσβολές της νοημοσύνης μας, πλύση εγκεφάλου, προπαγανδιστική λοβοτομή, τρομοκρατία, αδίστακτους εκβιασμούς, δημαγωγία, εξαπάτηση.
Μας σέρνουν στα «Νταχάου» και στις αποβάθρες του σφαγιασμού και έχουν ταυτόχρονα έτοιμους τους «ιστορικούς» τους για να γράψουν ότι υπήρχε κάποτε ένας λαός, ο λαός των Ελλήνων, που πήγε από... «συνωστισμό».
*
Ο κύβος ερρίφθη! Εφτασε πια η ώρα που οι δήμιοι απαιτούν εκτός από το κορμί να τους παραδώσουμε και την ψυχή μας. Να αρνηθούμε την αξιοπρέπειά μας. Να γίνουμε ενέχυρο και υποθήκη τους.
Η πτώχευση και η χρεοκοπία δεν σημαίνει πια μόνο την παράδοση του μισθού και των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων μας. Ζητούν να τους παραδώσουμε ακόμα και το φιλότιμο, ακόμα και τον αυτοσεβασμό μας.
*
Οι εγκληματίες, οι άρπαγες, αντί να κρύβονται από προσώπου Γης, έχουν το θράσος να λένε ότι καταβάλλουν «υπεράνθρωπες» προσπάθειες για να μας... σώσουν.
Αλλά πρόκειται για την ίδια «ακρίδα» που μας έχει εξοντώσει!
Μας λένε ότι έχουν τη «συνταγή», ότι πρέπει να κάτσουμε ήσυχοι και να πιούμε το «φάρμακο».
Πράγματι: Εχουν τη συνταγή, έχουν το φάρμακο για να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες. Εκτός από μία: Την ασθένεια από την οποία πεθαίνουν οι άνθρωποι. Και την οποία προκαλούν οι συνταγές και τα φάρμακά τους...
*
Οι «σωτήρες» μας είναι καλοί, δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους. Γι' αυτούς δεν υπάρχουν βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εργολάβοι, εργάτες, άνεργοι, αγρότες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, άστεγοι, άποροι στις ουρές των συσσιτίων.
Γι' αυτούς είμαστε όλοι ...«πολίτες», είμαστε «όλοι ίδιοι», «είμαστε όλοι Ελληνες» και «όλοι μαζί» πρέπει να πληρώσουμε, αφού «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
Και το λένε αυτοί που ποτέ δεν πλήρωσαν τίποτα. Αυτοί που πάντα ανήκαν και ανήκουν σ' εκείνους που πάντα εισπράττουν. Ερχονται οι χορτάτοι και λένε στους πεινασμένους «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
*
Κάθε τρεις και λίγο ψάχνουν - τάχα - τη λύση. Και φυσικά η κάθε νέα τους «λύση» είναι εκείνη που θα «διορθώσει» το πρόβλημα. Μόνο που το πρόβλημα το μεγάλωσε και το διόγκωσε η κάθε φορά προηγούμενη «λύση» τους.
*
Οι «σωτήρες» μας είναι πρόσωπα πολυάσχολα. Που δεν έχουν χρόνο να μιλήσουν για τα αίτια του προβλήματος. «Εχουμε φωτιά, λένε, πρέπει πρώτα να τη σβήσουμε, δεν είναι τώρα η ώρα να βρούμε τις αιτίες. Εμπιστευτείτε μας»!
Ναι, αλλά πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να γινόμαστε παρανάλωμα από τους εμπρηστές που έχουν τόσο θράσος ώστε να καμώνονται τους πυροσβέστες;
*
Εχετε χρέος, μας λένε, να θυσιαστείτε για τη χώρα. Ναι, αλλά εμείς δεν υπάρχει θυσία που δεν την υποστήκαμε. Δεν υπάρχει «Αγαμέμνονας» που για τη βασιλεία του, για τη «δόξα» του, για τα κέρδη του, να μη μας μετέτρεψε σε «Ιφιγένειες».
Τώρα, όμως, δεν τους φτάνει ο εξαναγκασμός μας σε αφανισμό. Τώρα θέλουν και να ασελγήσουν πάνω στο κουφάρι της «Ιφιγένειας»!
*
«Πρέπει όλοι να καταβάλουμε το χρέος μας», λένε.
Ναι, αλλά τα δικά μας χρέη τα έχουμε πληρώσει. Είμαστε η γενιά των 700 ευρώ που μας έκαναν γενιά των 300 ευρώ σε μια χώρα που μια χούφτα πλουτοκρατών δηλώνουν - επίσημα - ότι το σύνολο του Ενεργητικού των Ανωνύμων Εταιρειών τους ξεπερνά τα 700 δισ. ευρώ.
Εμείς το χρέος μας στο ΙΚΑ το πληρώσαμε. Τι γίνεται με εκείνους που έκλεψαν και κλέβουν το ΙΚΑ;
Εμείς το χρέος μας στην εφορία το πληρώσαμε. Τι γίνεται με εκείνους που, αντί να πληρώνουν, εισπράττουν τις επιχορηγήσεις, τις χαριστικές ρυθμίσεις, τις φοροαπαλλαγές;
Εμείς τα χρέη μας για Υγεία, για Παιδεία, τα πληρώσαμε. Τι γίνεται με εκείνους που θησαυρίζουν από το εμπόριο αγαθών, που, ενώ τα πληρώσαμε, μας τα στερούν, και που, ενώ υποτίθεται ότι είναι δημόσια και δωρεάν, μας ζητούν να τους τα ξαναπληρώσουμε;
Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πληρώνουμε τα δικά τους τα χρέη σαν να ήταν δικά μας; Για πόσο ακόμα θα δεχόμαστε να γινόμαστε η «καύσιμη» ύλη στα κρεματόρια της «ανταγωνιστικότητας» των τραπεζιτών και των εφοπλιστών «μας»;
*
Μας χλευάζουν.
*
Υπερμεγεθυμένες ασημαντότητες του πολιτικού συστήματος, σαλονάτοι εκπρόσωποι του οικονομικού κατεστημένου και ακροδεξιοί κλόουν, παράγοντες του διοικητικού και τεχνοκρατικού εποικοδομήματος, μέσα από τα οξυζενέ, τα αποστειρωμένα από τα λαϊκά «μικρόβια» Μέσα Μαζικής αποχαύνωσης, μας μεταχειρίζονται σαν αναλώσιμα πιόνια, σαν «περιττά βάρη» της δημιουργικής λογιστικής των δοτών πρωθυπουργών - τραπεζιτών τους, σαν σκουπίδια που εμποδίζουν την επιβεβαίωση των ματαιόσπουδων «αναλύσεων» και των σπουδαιοφανών εξυπνακισμών τους.
*
Διάφοροι μεγαλυναρίωνες της σαπίλας και της εκμεταλλευτικής απανθρωπιάς, τα περιτρίμματα του πολιτικού σαλτιμπαγκισμού που έχουν από καιρό διαρρήξει κάθε σχέση με την έννοια της αυτοεκτίμησης, «σοφοί» του συστήματος, κοκορεύονται στα «γκαλά» της αριστοκρατίας τους, πουλούν από τα κανάλια των «νταβατζήδων» εφετζιλίκι «εναλλακτικής σκέψης», κηρύττουν το «ρεαλισμό», την «υπευθυνότητα», τον «πατριωτισμό» του «αναπόφευκτου» - έτσι τον αποκαλούν (!) - εξανδραποδισμού μας!
*
«Είμαστε σε πόλεμο», μας λένε. «Να δείξουμε αυτοθυσία όπως το '40» (!), προσθέτουν, βάζοντας τα δυνατά τους μήπως και προσδώσουν λίγη έμφαση στους θεατρινισμούς και στους δεκάρικους του μαυρογιαλουρισμού τους.
Ε, ναι, λοιπόν:
«Είμαστε σε πόλεμο»! Αλλά αυτοί που μιλούν για τον πόλεμο, είναι οι ίδιοι που τον έχουν κηρύξει εναντίον του ελληνικού λαού! Εναν πόλεμο ταξικό, ολοκληρωτικό μέχρι του βαθμού της γενοκτονίας!
*
Ναι, έχουμε ιστορική μνήμη και ιστορική εμπειρία να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτοθυσία. Η «αυτοθυσία» είναι μια έννοια που δε λερώνεται όσο κι αν την πιάσουν στο στόμα τους οι εγχώριοι τροϊκανοί, οι θρασύτατοι «ναιναίκοι», οι συνένοχοι της Μέρκελ, οι συνεταίροι του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η απάντηση του ελληνικού λαού στους άδικους εναντίον του πολέμους, ποτέ δεν ήταν «Ναι», ποτέ δεν ήταν «Γιαβόλ», ποτέ δεν ήταν «Γιες». Ηταν ακριβώς το αντίθετο:
Ηταν και θα είναι πάντα το μεγαλειώδες «ΟΧΙ»!
Εκείνο το «όχι» που δεν μπορούν να το μολύνουν ούτε τα Καρατζαφυρεράκια, ούτε οι δικομματικοί πάτρωνές τους με τους θλιβερούς μεταμεσονύχτιους θεατρινισμούς τους.
Και αφού θέλουν να μιλούν με όρους '40, ας μην ξεχνούν το γράμμα του Ζαχαριάδη: Το ανεξίτηλο μήνυμα - φάρος αυτού του «ΟΧΙ» σήμαινε και θα σημαίνει πάντα πως
«έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό».
*
Αυτό το «ΟΧΙ», στις νέες συνθήκες, έχει πάλι σημαιοφόρο το ΚΚΕ, ενάντια στους εντός και εκτός των πυλών «Σελτζούκους»!
*
Αυτό το «ΟΧΙ», στις νέες συνθήκες, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ένα και μόνο χρέος:
Το χρέος απέναντι στον εαυτό μας, στους κόπους μας, στην αξιοπρέπειά μας, στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους συνανθρώπους μας, στους συναδέλφους μας, να σταθούμε όρθιοι! Να δώσουμε τα χέρια, αλληλέγγυοι, ενωμένοι, οργανωμένοι, ταξικά αταλάντευτοι.
*
Αυτό το «ΟΧΙ», στις νέες συνθήκες, σημαίνει να θυμώσουμε, να εξοργιστούμε, να γίνουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί συναγερμός, σαλπιστές του ξεσηκωμού, πρωταγωνιστές της ζωής μας.
*
Αυτό το «ΟΧΙ», στις νέες συνθήκες, σημαίνει ότι έχουμε και αναλαμβάνουμε το χρέος απέναντι στην τιμή μας, στην τάξη μας, στα αδέρφια μας στο εργοστάσιο, στην οικοδομή, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, να μπούμε μπροστά,
οργανωτές και πρωτοπανηγυριώτες μιας παλλαϊκής κοινωνικής συμμαχίας που μετατρέπει κάθε χώρο δουλειάς σε «οδόφραγμα», που αποκρούει το νέο μνημόνιο - λαιμητόμο, που πλημμυρίζει τους δρόμους, που γίνεται ποτάμι, που γίνεται ηφαίστειο, που γίνεται λάβα, που σαρώνει τους εκμεταλλευτές, που καθιστά την Ελλάδα κάστρο της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας,
*
μια Ελλάδα της ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που
*
με πυξίδα και νόμο το δίκιο του εργάτη,
διαγράφει μονομερώς το χρέος
αποδεσμεύει τη χώρα από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ,
κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής,
σπάει τις αλυσίδες των μισθωτών σκλάβων και παραδίδει τον πλούτο σε εκείνους που τον δημιουργούν, σε εκείνους που τους ανήκει!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


TOP READ