Deutsch Flagge Deutschland

Τουλάχιστον 678.000 άνθρωποι
μεταξύ τους και παιδιά
είτε δεν έχουν σταθερή στέγη
είτε κοιμούνται στο δρόμο

Αυξήθηκε και το 2018 (ΣΣ |> δίνονται κάθε φορά στοιχεία για το προηγούμενο έτος) ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία και πλέον τουλάχιστον 678.00 άνθρωποι είτε κοιμούνται στο δρόμο είτε φιλοξενούνται προσωρινά σε καταλύματα είτε σε συγγενείς και φίλους.
Τα στοιχεία δημοσίευσε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας για τη Βοήθεια στους Αστέγους (Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe e.V.) σημειώνοντας ότι το 2017 οι άστεγοι ήταν 650.000, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 4,2%.
Μάλιστα, τουλάχιστον 41.000 υπολογίζονται αυτοί που κοιμούνται στο δρόμο, σε μια από τις ισχυρότερες και πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τη «Βοήθεια Αστέγων» (BAG), περίπου τα 2/3 των αστέγων είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι είναι Γερμανοί ή μετανάστες από την Ευρώπη ή «τρίτες χώρες». Το 30% των αστέγων ζούσαν με σύντροφο ή/και παιδιά. Το πιο σοκαριστικό είναι πως το 8% των αστέγων είναι παιδιά ή ανήλικοι…
Ως βασικές αιτίες για τον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων η οργάνωση «Βοήθεια Αστέγων» αναφέρει τη μεγάλη αύξηση των ενοικίων σχεδόν σε όλες τις γερμανικές πόλεις, τη συρρίκνωση των λεγόμενων «κοινωνικών κατοικιών» για ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και την εδραίωση της φτώχειας στη Γερμανία που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια και όλοι μιλούν για ένα «ανησυχητικό φαινόμενο».

«Ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν μια οικονομικά προσιτή στέγη οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες», σημειώνεται στην έρευνα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι νεαροί ενήλικες είναι ιδιαίτερα «ευάλωτες ομάδες ανθρώπων», αλλά ανησυχεί επίσης «η φτώχεια των ηλικιωμένων που απειλεί όλο και περισσότερο τη γενιά των φθηνών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και άλλων επισφαλώς απασχολούμενων».

Στα ύψη ενοίκια και περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών

Νέα στοιχεία για την εκτόξευση των ενοικίων στη Γερμανία – όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου – δείχνουν πως πλέον το ποσοστό των οικογενειών σε μεγάλες πόλεις με υψηλά ενοίκια μειώνεται ως προς τον συνολικό αριθμό των κατοίκων. Ιδιαίτερα για τις οικογένειες τα έξοδα του σπιτιού είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτα απ’ ό,τι για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά, οι οποίοι συνήθως μένουν σε μικρά διαμερίσματα ή μαζί με συγκάτοικους.
Στο Μόναχο, στο Φράιμπουργκ, στη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη, για παράδειγμα, όλο και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη και μετακομίζουν στα περίχωρα – έως και 70 χλμ. απόσταση – σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών «Prognos». Ενδεικτικά, στο Μόναχο οι οικογένειες δαπανούν κατά μέσο όρο το 43% του εισοδήματός τους μόνο για ενοίκιο, το 42% στο Φράιμπουργκ και το 39% στη Φρανκφούρτη.
«Το γεγονός ότι οι οικογένειες μετακομίζουν στα περίχωρα λόγω των υψηλών ενοικίων δεν είναι καινούργιο», σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνας Πληθυσμού, ωστόσο η συνεχής αύξηση των ενοικίων εντείνει αυτήν την τάση.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, για παράδειγμα, στο Μόναχο θα πρέπει να δαπανούν κατά μέσο όρο το 65% του εισοδήματός τους μόνο για ενοίκιο. Η μελέτη αναδεικνύει ότι οι άνθρωποι στην ηλικία συνταξιοδότησης τείνουν επίσης να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και των χαμηλών συντάξεων.
Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα έκθεση περιουσιακών στοιχείων της Bundesbank σημειώνει πως η αύξηση στις τιμές των κατοικιών είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία των Γερμανών ιδιοκτητών αυξάνονται έντονα.
Σύμφωνα με αυτή, το μέσο καθαρό εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων το 2017 ήταν 277.000 ευρώ – 37.200 ευρώ μεγαλύτερο απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν.
Αντίθετα, τα νοικοκυριά των ενοικιαστών είχαν κατά μέσο όρο 10.400 ευρώ (ο μέσος όρος των πλουσιότερων και των φτωχότερων νοικοκυριών). Επίσης, στη Γερμανία μόλις 1 στα 2 νοικοκυριά έχει δικό του σπίτι.