21 Φεβ 2012

Οξυμένοι ανταγωνισμοί για το «κούρεμα»


Οξυμένοι ανταγωνισμοί για το «κούρεμα»
Στα 50 δισ. ευρώ (!) οι ανάγκες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, λέει το ΔΝΤ
Με φόντο τους οξυμένους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα στα μονοπώλια, συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ. Σε ένα κρεσέντο εμπαιγμού και αντιλαϊκών εκβιασμών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έστειλε στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους τους, ηχηρό το μήνυμα, για την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να τσακίσει το λαό.
Στις δημόσιες δηλώσεις του τόνισε πως ο ελληνικός λαός «έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται» και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η κυβέρηνση είναι «σαφή πολιτική έγκριση από το Γιούρογκρουπ»«Προσδοκούμε σε οριστική λύση σήμερα»δήλωσε προσερχόμενος ο επικεφαλής του Γιούροκρουπ Ζ.Κ. Γιουγκέρ.
Παράλληλα, με το χτεσινό Γιούρογρουπ συνεχίζονταν και τα παζάρια στελεχών τoυ υπουργείου Οικονομικών με τα κλιμάκια της τρόικας, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι, του Οργανισμού IIF. «Βέβαιος πως η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή μέσα στη βδομάδα» δήλωσε ο τραπεζίτης Γ. Ακερμαν. Στο τραπέζι έχει πέσει και η λεγόμενη«έκθεση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους» που έχει καταθέσει η πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, το κρατικό χρέος «εκτιμάται» για το 2020 στο 129% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο 120%, διαμορφώνεται, δηλαδή έξω από κάθε αποδεκτή προδιαγραφή.
Σε αυτό το πλαίσιο σε ανοιχτή αμφισβήτηση μπήκε και η μελλοντική ικανότητα για την «απρόσκοπτη» αποπληρωμή των τραπεζιτών. Το ΔΝΤ εμφανίζεται να προκρίνει 4 σενάρια για «κούρεμα» στα αποδεκτά επίπεδα, τα οποία φαίνεται να συμπίπτουν με τις θέσεις της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα πληροφορίες που διαρρέονται, ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές «προσεγγίσεις» για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού».
Η διελκυστίνδα έχει και συνέχεια με τις εκατέρωθεν αντικρουόμενες «εκτιμήσεις» και ως προς τις ανάγκες «ανακεφαλαιοποίησης» του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Το ΔΝΤ τις υπολογίζει στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ, γεγονός που απαιτεί τη διοχέτευση φρέσκου πακτωλού κεφαλαίων, πέρα και πάνω από αυτές που ήδη έχουν «συμφωνήσει». Είτε προσχηματικά είτε όχι, στο μεταξύ τους παζάρι έχουν πέσει και προτάσεις για κούρεμα στο 70% πάνω στην ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μεταφέροντας το κλίμα από την προχτεσινή συνάντηση προετοιμασίας (Euro working Group), των επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων, σημείωναν τα εξής:
  • Για το «δεσμευμένο λογαριασμό», δηλαδή για την απευθείας εκχώρηση των νέων δανείων στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές για την εξυπηρέτηση του «παλιού» χρέους, ότι διαφαίνεται «σύμπλευση του ΔΝΤ με την ελληνική πλευρά». Ισχυρίζονται επίσης ότι αφαιρέθηκαν «πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία».
  • «Καθοριστικής σημασίας» για το «κούρεμα» είναι η συζήτηση γύρω από τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του «επίσημου τομέα», δηλαδή των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι οι νόρμες δεν πιάνονται από την υπάρχουσα συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών κ.ά.)
  • Στα ζητούμενα είναι και η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα, κυρίως μέσα από τη «διαχείριση» των δεδουλευμένων τόκων του χρέους. Την κεφαλαιοποίηση των δεδουλευμένων τόκων έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ΔΝΤ.
  • «Διαφαίνεται συμφωνία» για μείωση επιτοκίων στα αρχικά δάνεια (110 δισ. ευρώ) των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, πρόταση στην οποία επίσης φαίνεται να συμπλέει το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ