4 Απρ 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση
Τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και αναιμική
Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη να είναι αναιμική
Associated Press
Η Ευρωζώνη αναμένεται να βγει από την κρίση φέτος την άνοιξη, αλλά η οικονομία της θα παραμείνει στάσιμη τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις των στατιστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά κρίση εναλλάσσεται με περιόδους αναιμικής ανάκαμψης.
Οι υπηρεσίες αυτές (Insee, Ifo και Istat) επιβεβαιώνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά τη μείωσή του κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Προβλέπουν ακόμα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα παρουσιάσει ελαφρά ανάπτυξη, της τάξης του +0,1%. Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε χτες η Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ κλιμακώνουν την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων. ΤοΒέλγιο«θα χρειαστεί νέα, κολοσσιαία προσπάθεια λιτότητας έως το 2015», επισημαίνουν πρωτοσέλιδα άρθρα στο χτεσινό βελγικό Τύπο.
«Η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης που εκδόθηκε χτες το πρωί. Επιτάχυνση της υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. «Γενικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο», όμως «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.
Η Γερμανία είναι ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Π. Νέτσας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου, αφού Τσεχία, μαζί με τη Μ. Βρετανία, είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ η Ιρλανδία θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 31 Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ