1 Ιουν 2012

Αξεπέραστα τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αξεπέραστα τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης
Υποθήκευση χρυσού και εθνικών περιουσιακών στοιχείων για νέα δάνεια προβλέπει γερμανικό σχέδιο
Νέες θυσίες από τους λαούς στο όνομα της«διάσωσης του ευρώ», δηλαδή της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, ζητούν οι εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι κραδασμοί και οι ισχυρές αναταράξεις στο ευρωοικοδόμημα, εξαιτίας της όξυνσης των αντιθέσεων για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελεπανέλαβε χτες τη δέσμευση της ΕΕ στη στρατηγική της «λιτότητας με ανάπτυξη», ζητώντας ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί η κρίση για να προχωρήσει η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ. Το δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί «το πρώτο βήμα στο δρόμο της ολοκλήρωσης, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί από άλλα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στράλσουντ, στη βόρεια Γερμανία, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Βαλτικής.«Υπάρχουν κι άλλα στάδια προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τα οποία θα απαιτήσουν αλλαγές στη Συνθήκη (της ΕΕ). Δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, όλα αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος του ίδιου συνόλου», δηλαδή της στρατηγικής της ΕΕ για έξοδο από την κρίση μέσω του τσακίσματος των μισθών και της εξαθλίωσης των λαών. «Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και ότι αυτό σημαίνει κατά συνέπεια ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε η ίδια.
Υποθήκευση του φυσικού πλούτου
Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, για να επιβιώσει και να ευημερήσει, δήλωσε χτες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ο. Ρεν, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Ρεν προειδοποίησε ότι αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση», καλώντας τις χώρες - μέλη να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.
Η ΕΕ χρειάζεται να επιλύσει την κρίση της Ευρωζώνης εάν θέλει να διατηρήσει το στάτους της ως παγκόσμια δύναμη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, δείχνοντας ότι το κεφάλαιο «καίγεται» για πιο αποτελεσματική διαχείριση. «Η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη είναι αναγκαία, προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Ρομπάι στο πλαίσιο ομιλίας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Το ΔΝΤ τάχτηκε χτες υπέρ της αρχής μιας μελλοντικής «τραπεζικής ένωσης» στη ζώνη του ευρώ, κυρίως υπό τη μορφή μιας κεντρικής ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων. Στην ομιλία της, που δόθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ομώνυμου Οικονομικού Φόρουμ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Νεμάτ Σαφίκ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να γίνουν «αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας πληρέστερης οικονομικής ολοκλήρωσης (...) Αυτό θα περιελάμβανε και τη χορήγηση όσον το δυνατόν ταχύτερα στις τράπεζες μιας βοήθειας που θα διέρχεται από μια αμοιβαιοποίηση των πόρων, που δε θα εκπορεύεται από τα κράτη», δήλωσε η Σαφίκ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, φαίνεται να κερδίζει έδαφος σχέδιο που προβλέπει ότι οι δανειολήπτριες χώρες του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να «ενεχειριάσουν» τα αποθέματά τους σε χρυσό και σε άλλα εθνικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δανειοδότησης ύψους 2,3 τρισ. ευρώ! Το γερμανικό σχέδιο, το οποίο είναι γνωστό και ως «European Redemption Pact», προσφέρει μια μορφή«λάιτ ευρωομολόγων», τα οποία είναι σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα.
«Φουσκώνει» το πρόβλημα της Ισπανίας
Την ίδια στιγμή, τα αδιέξοδα της αστικής διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία συνεχίζει να προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στο οικοδόμημα των μονοπωλίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε χθες ότι έχει απευθύνει αίτημα προς την Ισπανία να της ανακοινώσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει σχετικά με τη διάσωση της τράπεζας Βankia. Οπως επεσήμανε οΑ. Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, το αίτημα υπεβλήθη, ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας συνάδει με τη νομοθεσία περί «κρατικών ενισχύσεων».
Αποκαλυπτική, πάντως, των αντιθέσεων είναι η δήλωση, με την οποία ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕSM) με τα σημερινά δεδομένα. «Με τα υφιστάμενα εργαλεία του ESM, εάν τεθεί σε ισχύ ως έχει, δεν καλύπτουμε την πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με απευθείας ενέσεις ρευστότητας από το ESM», είπε ο Αλταφάζ. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με έγγραφο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, στο οποίο αναφέρεται πως «θα μπορούσε να προβλεφθεί» η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Από την πλευρά του ΔΝΤ ανακοίνωσε χτες ότι προς το παρόν δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σχέδιο για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ισπανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν του έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Μία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ισπανίας «δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε εφικτή, ούτε και αναγκαία» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη που έδωσε στην ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ