14 Οκτ 2014

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Προετοιμασίες για χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμασίες για χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση



Από τους βομβαρδισμούς στο Κομπανί, όπως φαίνονται από τα τουρκικά σύνορα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών σε βόρεια Συρία, δυτικό και βόρειο Ιράκ και τα ασαφή «αποτελέσματα» από τις αεροπορικές επιδρομές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κατά υποτίθεται των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), χρησιμοποιούνται ολοένα και συχνότερα σαν «απόδειξη» από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους για την «ανάγκη» μιας νέας χερσαίας επέμβασης στην περιοχή. Το ίδιο διάστημα, η Αγκυρα διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως επέτρεψε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, τονίζοντας πως τα παζάρια συνεχίζονται μέχρις ότου εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, μία (παράλληλη;) επιχείρηση ανατροπής του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, καθώς θεωρεί ότι οι τζιχαντιστές του «ΙΚ» είναι η μικρότερη απειλή από άλλες (όπως π.χ. οι Κούρδοι σε Συρία, Ιράκ, Τουρκία...).
Ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επανέλαβε προχτές πως οι χερσαίες επιχειρήσεις θα είναι, ουσιαστικά, «αναπόφευκτες», σημειώνοντας στη διάρκεια δηλώσεων στο ΑΒC ότι «ο πόλεμος στο παρόν στάδιο απαιτεί οι (σ.σ. Αμερικανοί) σύμβουλοι των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων να αναλάβουν έναν ευρύτερο ρόλο» και να εμπλακούν στις χερσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ανακατάληψη της Μοσούλης. «Η Μοσούλη, το πιθανότερο, θα είναι η αποφασιστική μάχη στις χερσαίες επιχειρήσεις σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον», τόνισε ο Ντέμπσεϊ και κατέληξε, λέγοντας: «Το ένστικτό μου σε αυτήν τη χρονική στιγμή μού υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ενός διαφορετικού είδους παροχή συμβουλών και βοήθειας, εξαιτίας της περιπλοκότητας αυτής της μάχης».
Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις μιλώντας στο δίκτυο NBC χρησιμοποίησε άλλη τακτική, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διεξαγωγής χερσαίων μαχών από αμερικανικά στρατεύματα, ενώ διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον τουρκικό στρατό να επέμβει στη Συρία. Σημείωσε ότι οι Τούρκοι μπορούν «να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους» το συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, αναφέροντας ως παραδείγματα την ανάσχεση του κύματος εισροής νέων μισθοφόρων και τον τερματισμό των παράνομων εξαγωγών πετρελαίου από τους τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι πιέζουν για τη δημιουργία μιας χερσαίας και εναέριας ζώνης «ασφαλείας» στη μεθόριο με τη Συρία «εδώ και τρία χρόνια»...
Ενα 24ωρο αργότερα, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι μόνον οι αεροπορικές συμμαχικές επιδρομές δε θα είναι αρκετές, για να ηττηθεί το «ΙΚ», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά και στο έδαφος».
Η δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπαρ, σχεδόν ολόκληρη έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα οι μισθοφόροι του «ΙΚ» να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 6-8 χλμ. από τη Βαγδάτη. Παράλληλα, η κατάσταση ανασφάλειας στην ευρύτερη ιρακινή επικράτεια δυναμιτίζεται από τις συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών, οι οποίες μόνον την περασμένη Κυριακή είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 138 ανθρώπων (οι περισσότεροι άμαχοι Σιίτες και δυνάμεις ασφαλείας) και τον τραυματισμό 153.
Το ίδιο 24ωρο, στην κουρδική πόλη Κομπανί της βόρειας Συρίας, οι ένοπλες δυνάμεις των απλών Κούρδων μαχητών εξακολουθούν να μάχονται με όσα διαθέσιμα μέσα έχουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ οι ηγέτες τους προωθούν την ίδια ώρα τα δικά τους συμφέροντα, ως βασικοί εκφραστές της κουρδικής αστικής τάξης που προσπαθεί να κερδίσει θέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν χτες οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης», Σάλιχ Μούσλιμ, σε συντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» στις Βρυξέλλες. «Πολεμάμε το καθεστώς Ασαντ από το 2004. Βασανιζόμασταν στα υπόγεια (των συριακών δυνάμεων ασφαλείας), όταν εσείς δειπνούσατε μαζί τους σε Χαλέπι, Δαμασκό και Αγκυρα... Θέλετε εμείς να πολεμήσουμε ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού και να παίξουμε τους στρατιώτες αντί για σας; Δεν θα το κάνουμε. Εχουμε σταματήσει να παίζουμε τους στρατιώτες για τους άλλους». Είναι σαφές ότι με τη δήλωσή του ο Μούσλιμ παραδέχθηκε το ρόλο και τα παιχνίδια των Κούρδων αστών (δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ρόλο που έπαιξε το κουρδικό κόμμα και στο Β. Ιράκ, που συνέδραμαν στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ για την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν). Ο Μούσλιμ κατέληξε, εντούτοις, λέγοντας ότι το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» εξακολουθεί να βλέπει την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σαν απόπειρα κατοχής, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει «διαφορετική ατζέντα στην περιοχή» και ότι μεταξύ άλλων «επιδιώκει να την αλλάξει δημογραφικά».
Διαρκή παζάρια...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνεχίζει τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πρότερες δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και άλλα διεθνή δίκτυα πως υπήρξε συμφωνία Αγκυρας - Ουάσιγκτον αναφορικά με τη χρήση της στρατιωτικής βάσης Ιντσιρλίκ και του εθνικού εναέριου χώρου της από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ. Αν υπήρξε κάποιου είδους «συμφωνία», τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, αυτή φαίνεται να αφορά μόνον την εκπαίδευση των λεγόμενων «συριακών μετριοπαθών αντικαθεστωτικών δυνάμεων» από τις ΗΠΑ σε τουρκικό έδαφος και εφόσον οι περίπου 4.000 με 5.000 «μαχητές» θα έχουν «φιλτραριστεί» και ελεγχθεί προηγουμένως από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες...
Το μόνον βέβαιο είναι πως θα συνεχιστούν για καιρό τα παζάρια της κυβέρνησης Νταβούτογλου σχετικά με το στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στη νέα συμμαχία των προθύμων της κυβέρνησης Ομπάμα κατά του «ΙΚ». Τόσο στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού, υποστράτηγος Ερντάλ Οζτούρκ, για να συμμετάσχει σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΣ στρατών τουλάχιστον 20 χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του «ΙΚ» όσο και στην Αγκυρα, όπου μεταβαίνει εντός της βδομάδας κλιμάκιο Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων για «τεχνικές συνομιλίες» με Τούρκους ομολόγους τους. Η επίσκεψη της ομάδας των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στην Αγκυρα γίνεται λίγες μέρες μετά τις εκεί επισκέψεις του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Αμερικανού ε.α. στρατηγού Τζον Αλεν, που έχει διοριστεί ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία «κατά» του «ΙΚ», και του βοηθού του, πρέσβη Μπρετ Μακ Γκαρκ.
Ο Ιρανός Αγιατολάχ κατά των ΗΠΑ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη «διεστραμμένη», όπως είπε, βρετανική κυβέρνηση, για τη δημιουργία του «ΙΚ». Στη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη, υποστήριξε ότι αυτές έχουν αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές τους, ώστε να διχάσουν τους μουσουλμάνους Σουνίτες και Σιίτες, λέγοντας: «Δημιούργησαν την Αλ Κάιντα και το Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο του «ΙΚ» στα αραβικά), προκειμένου να προκαλέσουν διχασμούς και να πολεμήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά σήμερα αυτοί έχουν στραφεί εναντίον τους». Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, έχει εκφράσει και η ρωσική κυβέρνηση, αφού η Ρωσία έχει συμφέροντα στη Συρία (η ναυτική βάση της Λαττάκειας) χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεχίζει τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ