27 Μαρ 2014

Μας λένε ότι η ΕΕ αποτελεί μονόδρομο, επομένως η αποδέσμευση είναι από ουτοπία έως επικίνδυνη για το λαό. Είναι έτσι τα πράγματα;



Μας λένε ότι η ΕΕ αποτελεί μονόδρομο, επομένως η αποδέσμευση είναι από ουτοπία έως επικίνδυνη για το λαό. Είναι έτσι τα πράγματα;

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ μπαίνει ως εξής: Για ποιον είναι καλύτερα εντός ΕΕ, για το μεγάλο κεφάλαιο ή για το λαό;
Ο ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ είναι «οικονομία της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό», όπου οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ κλπ. σε όλα τα κράτη - μέλη δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, δεν απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, δεν εξασφαλίζουν το βιοτικό επίπεδο που επιτρέπει στην εποχή μας η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντίθετα, αυξάνεται η εκμετάλλευσή τους, αυξάνονται στο έπακρο κίνδυνοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ενα πανίσχυρο κίνημα σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη συντονισμένη πανευρωπαϊκή πάλη, μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα. Ομως τα προβλήματα θα υπάρχουν, αφού συνεχίζουν να υπάρχουν και οι αιτίες τους, ο καπιταλισμός και η στρατηγική του.
ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ λαϊκής οικονομίας θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, λαϊκοί συνεταιρισμοί των μικροπαραγωγών, κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, εργατικός έλεγχος είναι ο μονόδρομος ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει λαϊκή εξουσία.
Ο ΛΑΪΚΟΣ ΑΥΤΟΣ μονόδρομος δε χωρά στα πλαίσια της ΕΕ. Βήματα προς τα μπροστά για το λαό σημαίνει απειθαρχία, ανυπακοή και στην πορεία αποδέσμευση. Η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται προς όφελος των λαών, είναι δημιούργημα των καπιταλιστών. Οταν ένας λαός νικήσει στη χώρα του, όταν έρθει σε θέση να επιβάλει ριζικές λύσεις θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνολική ρήξη, με την αποδέσμευση, με την αναζήτηση άλλων μορφών συνεργασίας.
Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ θα είναι συνεισφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών. Κάθε λαϊκό κίνημα πρέπει να παλεύει στη χώρα του, να συντονίζει τη δράση του με τα άλλα λαϊκά κινήματα. Ποιος λαός θα πρωτοπορήσει θα το δείξει η εξέλιξη. Η ανισόμετρη ανάπτυξη ισχύει και για την οικονομία και για την πολιτική. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να συγχρονιστούν σε όλες τις χώρες, ο ένας λαός δεν πρέπει να περιμένει τον άλλο, αλλά να επιδρά με το θετικό παράδειγμά του στον άλλο, να προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην αποδυνάμωση και ανατροπή της ΕΕ.
ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ που η ΕΕ θα αποδυναμώνεται από την πάλη των λαών, θα δημιουργούνται οι κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις για την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, του σοσιαλισμού.
ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ από τα λαϊκά κινήματα στο οικοδόμημα της ΕΕ, με διαδοχικές αποδεσμεύσεις, με απειθαρχία και ανυπακοή θα δημιουργούν δυνατότητες και προϋποθέσεις να διαμορφώνονται άλλες μορφές οικονομικής συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ. Οσο αδυνατίζει η ΕΕ, τόσο θα δυναμώνει η αντίθετη τάση να διαμορφώνονται νέες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με χώρες της Μεσογείου, αραβικές και άλλες. Η Ελλάδα δε θα είναι ούτε η μόνη χώρα που πρέπει να επιχειρήσει, με βάση το λαϊκό παράγοντα, να αποδεσμευτεί. Η λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός θα ξαναέρθει στο προσκήνιο, στη μια ή την άλλη χώρα, ενώ το οικοδόμημα της ΕΕ θα αποδυναμώνεται, θα ανατρέπεται.
Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ που προβάλλει το ΚΚΕ είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης υπέρ του λαού, ο δρόμος της ενοποίησης της ΕΕ προς όφελος των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ