5 Απρ 2014

Ολα στα πόδια του ΣΕΒ

Ολα στα πόδια του ΣΕΒ
Ακαδημαϊκή έρευνα, αδειοδότηση επιχειρήσεων και κρατική επιδότηση του ενεργειακού κόστους, τα θέματα που συζητήθηκαν


Περαιτέρω διείσδυση των επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ακαδημαϊκή έρευνα, διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο νόμο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και κυρίως η μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή Διυπουργική Επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» έδωσε στα μέτρα κρατικής ενίσχυσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η «ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε οριακό σημείο», με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να δείχνει πως συμμερίζεται τις έγνοιες των βιομηχάνων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Ειδικότερα για το περιεχόμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής, ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ζήτημα «κομβικής σημασίας τη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με την παραγωγή, με τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα», ενώ σχετικά με το νόμο-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, είπε ότι «συμπληρώνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης» σε συνδυασμό με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. «Πρόκειται για ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα ότι η στάση της δημόσιας διοίκησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα αλλάζει», συμπλήρωσε. Τέλος, σχετικά με το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, είπε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα, για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, προχωρά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαβεβαίωσε πως «τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά».
Ο Δ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή του για τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση - σ.σ. στην ουσία πρόκειται περί άμεσης κρατικής επιχορήγησης - αναφέροντας ότι «αποτελούν πραγματικά οξυγόνο ζωής για τις βιομηχανίες». Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή τους «προσκρούει και στις Βρυξέλλες» και πως «οποιαδήποτε ακύρωσή τους ή καθυστέρησή τους έχει βαριές επιπτώσεις» καθώς «θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον ήδη τραυματισμένο παραγωγικό ιστό».
Τέλος, αναφορικά με το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων είπε ότι αποτελεί έναν «από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα κάνει πιο ελκυστική τη χώρα μας για επενδύσεις και πρωτοβουλίες» και σχετικά με το ζήτημα της έρευνας σημείωσε πως θα πρέπει «να διοχετευθεί εκεί που παράγει προϊόντα, καινοτομίες, εξαγωγές...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ