20 Αυγ 2014

Τα κέρδη των ξενοδόχων δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή

Τα κέρδη των ξενοδόχων δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή
Ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου


Το σάπιο μοντέλο τουρισμού που προωθείται από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες του κλάδου καταγγέλλει, με αφορμή τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου σε ξενοδοχείο στο Λαγανά, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου. Ο 51χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν μεθυσμένοι τουρίστες που διέμεναν στο ξενοδοχείο στράφηκαν εναντίον του, μετά από παρατήρηση να κάνουν ησυχία, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσουν και να χάσει τελικά τη ζωή του.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο υπογραμμίζει: «Το γεγονός με τον σκοτωμένο συνάδελφο, ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια την "μπόχα" από τη σαπίλα ενός συστήματος που στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζει καμία ανθρώπινη αξία, ούτε την ίδια τη ζωή. Οι μεθυσμένοι νεαροί τουρίστες, το ξεσάλωμα και τα έκτροπα που γίνονται στο Λαγανά, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, είναι ένα από τα μοντέλα τουρισμού και "αναψυχής" που προωθείται από τα μονοπώλια του κλάδου, επειδή πουλάει, ιδιαίτερα στη νεολαία».
«Μιλάμε - συνεχίζει - για έναν από τους λίγους κλάδους που δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Αν εξαιρέσουμε τις οικογενειακές επιχειρήσεις με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες κ.τ.λ., εμφανίζει αύξηση στις αφίξεις τόσο την περσινή, όσο και τη φετινή σεζόν, που μεταφράζονται σε κέρδη στα θησαυροφυλάκια τον μεγαλοξενοδόχων. Από την άλλη, η καλοκαιρινή σεζόν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σημαίνει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, αφού η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζουν. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις περικοπές που έχουν γίνει στο μισθό και στο επίδομα ανεργίας έχουν ρίξει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των εργαζομένων του κλάδου».
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών αρχών καθώς, όπως σημειώνει το Σωματείο, «η όποια ανάπτυξη γι' αυτούς στον τουρισμό γίνεται χωρίς να παίρνονται υπόψη οι ανάγκες των εργαζομένων».
Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του κλάδου, το Σωματείο τονίζει ότι «ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδιο στα σχέδιά τους για την εμπορευματοποίηση και την κατεύθυνση που δίνουν στον τουρισμό είναι ο οργανωμένος λαός. Είναι ανάγκη σήμερα να φτιαχτεί μια ισχυρή συμμαχία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, που θα παλέψει για άμεσα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές σε τουριστικές περιοχές, για να διεκδικήσουν - ανάμεσα σ' άλλα: Να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο είδος τουρισμού που προωθούν στο Λαγανά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή, δωρεάν για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Κοινωνικό τουρισμό για τη λαϊκή οικογένεια, τους ανέργους, με ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές, πολιτιστικούς - αρχαιολογικούς χώρους. Κατάργηση του νόμου που καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων. Πρακτική άσκηση - μαθητεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε Επισιτισμό - Τουρισμό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με υποχρεωτική ισχύ. Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2008 που να καλύπτουν τις απώλειες από τις μειώσεις. Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ειδικοτήτων του κλάδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ