18 Σεπ 2014

Neue Ukrainische Kunst III: Φεμιναζισμός, μέρος πρώτο

 Neue Ukrainische Kunst III: Φεμιναζισμός, μέρος πρώτο

Neue Ukrainische Kunst I: Ρωσόφωνοι Ουκρανοί σε κλουβιά
Neue Ukrainische Kunst II: Ευρωναζιστικό κιτς
Πρόστιμο 1.500 ευρώ στην ακτιβίστρια των Femen που μαχαίρωσε το ομοίωμα του Πούτιν

Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει

Η Ιάνα Γντάνοβα, ακτιβίστρια της ομάδας Femen που κατέστρεψε το κέρινο ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μουσείο Grevin στο Παρίσι, μαχαιρώνοντάς το και φωνάζοντας «Πούτιν δικτάτορα», κλήθηκε να πληρώσει 1.500 ευρώ πρόστιμο για καταστροφή ξένης περιουσίας.
 

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Ιουνίου. Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Στο στήθος της έγραφε «Kill Putin», ενώ η ίδια κατά τη διάρκεια της πράξης της φώναζε «Πούτιν Δικτάτορα». 

Το Μουσείο είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για «βίαιη σκηνή σε μέρος που δέχεται κοινό». Το Μουσείο διεκδίκησε 10.000 ευρώ πρόστιμο, 3.004 ευρώ για την επιδιόρθωση του κέρινου ομοιώματος και 8.283 ευρώ για την τοποθέτηση ανιχνευτή μετάλλων στο κτίριο μετά το περιστατικό. 

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει και αναρχία» και πως «με την πράξη της η ακτιβίστρια υπονόμευσε μεταξύ άλλων και τη εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας». Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν τελικά 1.500 ευρώ. 

Η Ιάνα Γντάνοβα, που κατάγεται από την Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε: «Η οικογένειά μου είναι σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η πράξη μου ήταν πολιτική». Η ακτιβίστρια εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή της που στην πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παρίσι, υπάρχει ομοίωμα ενός δικτάτορα που απειλή τη διεθνή ειρήνη και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». 

Αριστερά, η Ευγενία Κράιζμαν, της "φεμινιστικής" ομάδας Femen, πανηγυρίζει, φορώντας και μπλουζάκι με το λογότυπο της ομάδας, έξω από τον εμπρησμό του Κτιρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό. Δεξιά, η Κράιζμαν σε "καλλιτεχνικές δραστηριότητες" της ομάδας-παρτενέρ των Πούσι Ράιοτ.

Οι ψευτοφεμινίστριες Femen συμμετείχαν στη σφαγή της Οδησσού 
του Steven Argue
Indybay (Indymedia ΗΠΑ)
Οι Femen είναι γνωστές για τις τολμηρές και οπτικά εντυπωσιακές τους διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Συχνά γίνονται αντιληπτές ως φεμινιστική οργάνωση, αλλά το γεγονός ότι τις ξεκίνησε και τις διήυθηνε ένας άντρας, ο Βίκτωρ Σβιάτσκι, είναι λιγότερο γνωστό. Πρόσφατα, εκδιώχθηκε από την ηγεσία, αλλά εφόσον οι Femen είναι δική του σύλληψη, αξίζει τον κόπο να τον εξετάσουμε. Εξίσου λίγο γνωστή είναι η σύνδεση των Femen με το αντιφεμινιστικό νεοναζιστικό κίνημα της Ουκρανίας. 

Η Κίτι Γκριν, πρώην ακτιβίστρια των Femen, περιγράφει τον Βίκτωρ Σβιάτσκι ως αρχηγό της ομάδας, λέγοντας, "Απ' τη στιγμή που μπεις στον εσωτερικό πυρήνα δεν μπορείς να μην τον γνωρίσεις. Αυτός είναι οι Femen."
"Φεμινιστική" διαμαρτυρία των Ουκρανίδων νεοναζί Femen μπροστά από το άγαλμα του Λένιν. Τι κατάλαβαν τα ημεδαπά φασιστοειδή για τους στόχους της "τέχνης"; "Α ρε Λένιν τυχερέ, τι βλέπουν τα ματάκια σου!" 

O Βίκτωρ Σβιάτσκι εξέταζε προσωπικά τις δυνητικές ακτιβίστριες για να διαπιστώσει αν είναι αρκετά ωραίες. Επιπρόσθετα, Βραζιλιάνες υποστηρίκτριες απορρίφθηκαν ως τοπικοί εκπρόσωποι των Femen γιατί δεν είχαν το σωστό βάρος.

Η περιγραφή της εξουσίας του Βίκτωρ Σβιάτσκι στην ομάδα από την Κίτι Γκριν δεν είναι κολακευτική. "Ήταν απαίσιος με τα κορίτσια. Τους ούρλιαζε και τις χαρακτήριζε σκύλες."

Ο Βίκτωρ Σβιάτσκι εξήγησε την ανδρική σιδερένια γροθιά που χρησιμοποίησε ως μέθοδο ηγεσίας πάνω στις γυναίκες λέγοντας "Αυτά τα κορίτσια είναι αδύναμα." Αυτό το λέει στο πρόσφατο ντοκυμαντέρ "Η Ουκρανία δεν είναι μπουρδέλο", το οποίο αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι ο ηγέτης της ομάδας. Εξηγεί περαιτέρω τη θέση του ως εξής:
Αντι-πουτινικό, αντι-εκκλησιαστικό "δρώμενο" των Femen στη Μόσχα. Η οργανωτική βάση των Femen είναι...το Κίεβο.

"Αυτές [οι ακτιβίστριες των Femen] δεν έχουν δύναμη χαρακτήρα. Δεν έχουν καν την επιθυμία να είναι δυνατές. Αντ' αυτού, δείχνουν υποτέλεια, ασπόνδυλη συμπεριφορά, καθυστέρηση στα καθήκοντά τους, και πολλά άλλα που τις εμποδίζουν να γίνουν πολιτικές ακτιβίστριες. Αυτές είναι ποιότητες που ήταν βασικό να τους τις διδάξω."
Femen και Svoboda: Σχέσεις στοργής

Πρόκειται πράγματα για παράδοξη συμπεριφορά προς τις γυναίκες για τον άνδρα αρχηγό μιας υποτίθεται φεμινιστικής οργάνωσης. Όταν όμως εξετάσει κάποιος τους στόχους των διαμαρτυριών των Femen, οι στόχοι τους φαίνεται να είναι αντιμεταναστευτικοί και αντιρωσικοί και όχι η πάλη για την χειραφέτηση των γυναικών. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη σφαγή της Οδησσού, όπου σφαγιάστηκαν 116 αντιφασίστες που αντιστάθηκαν για τα δικαιώματα της καταπιεσμένης ρωσικής εθνικότητας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ