Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου
Το
προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πλαίσιο των παζαριών με ΕΕ - ΔΝΤ
επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στη φάση της
ανάκαμψης
Ταυτόχρονα, η φάση της ανάκαμψης ανοίγει δυνατότητες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, μέσω των τεχνικών επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής τους. Στο ίδιο αντιλαϊκό κάδρο εντάσσεται και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή αναγνώρισαν ολόκληρη την γκάμα των «έκτακτων» αντιλαϊκών φόρων και άλλων χαρατσιών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που τους «κόφτει» είναι η είσπραξη των ποσών από τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και μάλιστα χωρίς απολύτως καμιά εξαίρεση.
Σύσκεψη στο Μαξίμου και «έκτακτα» παζάρια με την τρόικα
Η
κυβέρνηση, από την πλευρά της, με τη συγκατάθεση και της τρόικας,
σχεδιάζει το λεγόμενο ...«ρεαλιστικό πλαίσιο» για την είσπραξη των
ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τη διαχείριση των «κόκκινων»
δανείων στις τράπεζες, πρώτα και κύρια των επιχειρηματικών.Η προετοιμασία της κυβερνητικής αντιπροσωπείας ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (10 - 12 Οκτώβρη) ήταν στην ατζέντα της χτεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκαν και τα ζητήματα που συνδέονται με την αξιολόγηση της τρόικας.
Στη συνέχεια και σε μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, οι υπουργοί Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, και Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, συναντήθηκαν εκ νέου με τα κλιμάκια της τρόικας, ενώ τα σχετικά παζάρια συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών:
-- Η εφαρμογή του σχεδίου προγραμματίζεται σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης με τη ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι ζήτημα που συνδυάζεται με τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη βάση των οποίων θα προσδιοριστούν οι νέες ανάγκες για την «κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».
-- «Σύγκλιση» με την τρόικα καταγράφεται στο «διαρθρωτικό ορόσημο», που αφορά στο νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας με επίδικο ζήτημα τον καθορισμό της αρχικής τιμής για τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Αυτή συμφωνήθηκε να γίνει στα 2/3 επί της αντικειμενικής τιμής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει «ενδιαφερόμενος», προβλέπεται η μείωση του ποσού στο 50% και στη συνέχεια η υπόθεση θα περνά στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ρύθμιση που αφορά καταρχήν τα χρέη στις τράπεζες.
Η συγκυβέρνηση προβάλλει ως φιλολαϊκό μέτρο το σχέδιο της μείωσης των αντικειμενικών τιμών, οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις εμπορικές τιμές. Παράλληλα, βέβαια, είναι φανερό το γεγονός ότι η μείωση των αντικειμενικών τιμών σε αυτή τη φάση διευκολύνει την «επιτυχή έκβαση» των πλειστηριασμών, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο, μπορούν να διενεργηθούν μόνο στο 100% της αντικειμενικής τιμής.
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία μελέτης, που ήδη βρίσκεται στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 70 δισ. ευρώ) εισπράξιμο θεωρείται σήμερα το 20%, δηλαδή περίπου 14 - 15 δισ. ευρώ. Στα λαϊκά νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζονται οι νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ οι ρυθμίσεις μπορούν, υπό προϋποθέσεις, προβλέπουν μέχρι και 100 μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, θα δοθούν «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων και προσαυξήσεων, που θα κλιμακώνονται από 30% μέχρι και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο
Στο
μέτωπο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων εστίασαν τις ομιλίες τους ο
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, και ο υπουργός Οικονομικών,
Γκ. Χαρδούβελης, στο πλαίσιο του συνεδρίου της «Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών».Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «έχουμε μειώσει το κόστος εργασίας, ξέρουμε ότι υπάρχει υψηλό κόστος χρήματος, υψηλό κόστος Ενέργειας, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στην Ελλάδα που λέγεται παραγωγικότητα του κεφαλαίου. Εάν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα του κεφαλαίου με καινοτομίες, οι οποίες καινοτομίες μπορεί να είναι από κάτι τεχνολογικά σύνθετο μέχρι κάτι οργανωτικά πάρα πολύ απλό, δε θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τη θέση μας μέσα στον ευρωπαϊκό και το διεθνή ανταγωνισμό».
Σύμφωνα εξάλλου με τον Γκ. Χαρδούβελη, «αποτρεπτικοί παράγοντες» σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών είναι το «μικρό μέγεθος» των εξαγωγικών επιχειρήσεων, το κόστος της Ενέργειας, η διαθέσιμη χρηματοδότηση και οι δυσμενείς διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες, δηλαδή η υποτονική ζήτηση λόγω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων.
Οπως σημείωσε, οι ιδιωτικοποιήσεις«δεν είναι απλώς ένας τρόπος εισροής ρευστού», αλλά «τρόπος για την προσέλκυση και ξένων άμεσων επενδύσεων», συμπληρώνοντας ότι «το φορολογικό πλαίσιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους» για την προσέλκυση των επενδύσεων. Διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, σε όφελος του κεφαλαίου, σημείωσε ότι «η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακός εμπορικός κόμβος». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι πάνω από 20 πολυεθνικές έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτήν την προοπτική, με τη δημιουργία κέντρων logistics, συναρμολόγησης, έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα («Hewlett Packard», IBM, «Nokia», «Siemens», «Samsung» κ.ά.). Επισήμανε το γεγονός ότι οι ισχυροί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι «αποκτούν σταδιακά τη δυνατότητα πρόσβασης με καλούς όρους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου προς αναζήτηση χρηματοδότησης» («Τιτάν», «Freegoglass», Πειραιώς, «Intralot», ΕΛΠΕ).
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, επισήμανε ότι «τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και παραγωγών προϊόντων, μείωσαν κατά πάνω από 50% το ενεργειακό τους κόστος χρησιμοποιώντας το σχιστολιθικό αέριο, αφήνοντας μακράν πίσω τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες». Αναδεικνύοντας την επιχείρηση αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, εστίασε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τους αγωγούς μεταφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου