17 Ιαν 2015

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κατρακύλα του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Κατρακύλα του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο


Στο έδαφος του κεφαλαίου, συνεχίζεται η ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και του δανεισμού του αστικού κράτους μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η εν λόγω διαπάλη αβαντάρει συνολικά το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιουργεί κλίμα και φόβους για έλλειψη ρευστότητας. Αυτό με τη σειρά του, όπως έδειξε και η πείρα των προηγούμενων χρόνων, αξιοποιείται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των αντιλαϊκών συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, πρόσθετες δυσκολίες διαχείρισης σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους έφερε η ραγδαία ανατίμηση του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, καταγράφονται και σχετικά αυξημένες εκροές καταθέσεων, χωρίς, για την ώρα, να υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το ελβετικό φράγκο θεωρείται ως «ασφαλέστερο καταφύγιο» για «επενδυτές», ενώ η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό νόμισμα στις διεθνείς χρηματαγορές αντανακλά και τις γενικότερες αβεβαιότητες για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, η συζήτηση και οι «προσδοκίες» για τα πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ έχουν ως παρενέργεια τη διολίσθηση του ευρώ σε σχέση με τα άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα. Να σημειωθεί ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα, μέσω μαζικών παρεμβάσεών της στις χρηματαγορές, αγόραζε το ευρωνόμισμα προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία στα 1,2 ευρώ ανά ελβετικό φράγκο. Το όριο, που εφαρμόστηκε προ τριετίας, καταργήθηκε, με αποτέλεσμα την ελεύθερη διακύμανση του ευρώ, που οδήγησε στην κατρακύλα μέχρι και 20%.
Στην αξιοποίηση του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (Emergency Liquidity Assistance - ELA) ετοιμάζονται να προχωρήσουν δύο από τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Eurobank, Alpha), σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε συγκυριακή αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός διοχέτευσης ρευστότητας τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας (τοπικό παράρτημα της ΕΚΤ), ενώ η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (χωρίς την καταβολή εγγυήσεων) τοκίζεται με 1,55%, έναντι μόλις 0,05% με το οποίο τους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ (με την καταβολή εγγυήσεων). Με τη σειρά τους, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν, μέχρι ενός ορίου, το ελληνικό δημόσιο (βραχυπρόθεσμα δάνεια) με τη μορφή εντόκων γραμματίων, ενώ ήδη έχουν εκδηλωθεί ανοδικές τάσεις στο κόστος δανεισμού.
Το όλο πλαίσιο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια, προκειμένου οι ντόπιες τράπεζες να ανακτήσουν τις δυνατότητες πρόσβασης στα φτηνά κεφάλαια της ΕΚΤ και το αστικό κράτος στα δάνεια της τρόικα. Τόσο το ένα όσο και το άλλο, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό και τα προηγούμενα χρόνια, αντλώντας από αυτόν ποσά μέχρι και 120 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια ανέκτησαν την πρόσβασή τους στην ΕΚΤ.
Επίδραση στα στεγαστικά δάνεια
Να σημειωθεί ότι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια (κυρίως στεγαστικά) σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, η ανατίμηση του οποίου σχέση με το ευρώ επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση των δόσεων αποπληρωμής. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν περίπου 70.000 στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Το ύψος των δόσεων σε ευρώ υπολογίζεται ανάλογα με τη διαμόρφωση της ισοτιμίας, επομένως επηρεάζεται από το γεγονός ότι, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, το ελβετικό νόμισμα έφτασε να διακυμαίνεται μέχρι και 20% πάνω από τις προηγούμενες ισοτιμίες.
Αποκαλυπτική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόσχημα την προστασία των νοικοκυριών που «ξεγελάστηκαν» από τους τραπεζίτες, σημειώνει πως «δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών». Πέρα από τις γενικολογίες για την «κατά περίπτωση αντιμετώπιση», ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του «ενδιάμεσου φορέα», σχεδιάζει να πληρώσει στους τραπεζίτες τα ποσά που, έτσι και αλλιώς, δε θα μπορούσαν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες, ενώ μοναδικός όρος που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή των τραπεζών σε ένα μέρος της χασούρας (που έτσι και αλλιώς θα είχαν)! Στην ίδια ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται : «Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα, έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της ΕΕ, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών». Στην πραγματικότητα, αυτό που κόφτει την Κουμουνδούρου είναι «μονομερής» ενέργεια της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζες και η χασούρα που προέκυψε για τμήματα του κεφαλαίου.
Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το ζήτημα των δανειοληπτών θα διευθετηθεί «αμέσως μετά τις εκλογές», χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερες διευκρινήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ