Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //
Έκπληξη προκάλεσε (!) η άποψη που διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης σχετικά με τον φράχτη του Έβρου, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να αφερεθεί. Είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα πρέπει να απομακρυνθεί ο φράχτης απ” τον Έβρο: «Κοιτάξτε, δεν μπορούμε εμείς απ” το Κολωνάκι να αποφασίσουμε για το φράχτη, πρέπει να μπούμε στη θέση των κατοίκων του Έβρου που έχουν τις ανησυχίες τους. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών και να μη χρειάζονταν ούτε φράχτες, ούτε στρατοί αλλά επειδή δε νομίζω ότι είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε εμείς τον ιμπεριαλισμό που εξ” αιτίας του δημιουργούνται οι μετανάστες θα ήθελα ν” ακούσω έστω ένα λογικό επιχείρημα για να απομακρυνθεί ο φράχτης».
Στο ίδιο μήκος κλίματος ο νέος υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε στην ιταλική «Λα Στάμπα»: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση». Στο πλαίσιο αυτού του «σεβασμού», συμπλήρωσε: «Αν ισχύουν οι κανόνες των συμφωνιών του Δουβλίνου, σε όλη την Ευρώπη, και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, πρέπει να ισχύσει η αρχή ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να απωθούνται και να επιστρέψουν στις χώρες τους».
φράχτης
Ο λόγος για έναν φράχτη – «ΜΕΤΡΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
(…) η κατασκευή ενός φράκτη-τείχους ρατσισμού και εξαθλίωσης, αποτελεί μια ακόμα πράξη βαρβαρότητας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιας έκτασης και βάθους, κοινωνικο-οικονομικό φαινόμενο της μετανάστευσης από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε. δια μέσου της χώρας μας. Αντίθετα, όχι μόνο θα είναι αναποτελεσματικό, αλλά και θα δημιουργήσει ένα διαρκή φαύλο κύκλο εξαθλίωσης και πόνου από τον οποίο παράνομα κυκλώματα θα κερδοσκοπούν σε βάρος ανθρώπινων ζωών».
Η τοποθέτηση της iskra (το 2011 όταν φτιάχτηκε ο φράχτης) επί του θέματος θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας καλύπτει ως μια πρώτη απάντηση και περιμένουμε πλέον την αντίδραση του αριστερού υπουργού της κυβέρνησης Π. Λαφαζάνη.
Πιθανολογώντας ότι οι δηλώσεις Πανούση και Καμμένου είναι προσωπικές απόψεις, και ίσως επειδή δεν έχει αυτοδυναμία όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε λόγω της συνεργασίας να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, ανατρέξαμε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική πολιτική. Αυτές με τις οποίες κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές:
Στο σημείο των θέσεών του όπου εγκωμιάζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά το διεθνή της ρόλο και τη διαπραγματευτική της δύναμη, τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, τις σχέσεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων».
Τι σημαίνει, όμως, «διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων» για την ΕΕ; Σημαίνει FRONTEX, Σένγκεν, φράχτη και τη Μεσόγειο τάφο μεταναστών.
Δίνει τα ρέστα του Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο όπου χειροκροτεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Ναι αυτού του Οργανισμού που μαζί με την ΕΕ είναι οι υπεύθυνοι των πολεμικών επεμβάσεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής:
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των συμφερόντων της χώρας, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».
Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι τα πτώματα των μεταναστών, που ξεβράζονται στο Αιγαίο, οι άοπλες «στρατιές» των ταλαίπωρων ανθρώπων, που κάνουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ψάχνοντας την τύχη τους στην Ελλάδα και συνολικότερα στην Ευρώπη. Πόσες από αυτές τις επεμβάσεις δεν ευλόγησε ο ΟΗΕ;
Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ  λέει για τη «διαχείριση» του ζητήματος (μετανάστες) – ή μάλλον δε λέει τίποτα για φράχτη, FRONTEX κλπ
«Είσοδος μεταναστών
Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (προσφύγων και μεταναστών) και δημιουργία χώρων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Κατάργηση των άτυπων επαναπροωθήσεων από τον Έβρο και το Αιγαίο.
Απαγόρευση της απέλασης και της διοικητικής κράτησης κάθε ανηλίκου, και ειδικό ενδιαφέρον για τη διαμονή τους στη χώρα μας.
Αποποινικοποίηση (μόνο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους) του αδικήματος της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής επιβίωσης, με σαφή αναφορά της ρήτρας αυτής σε νομοθετικό κείμενο.
Ριζική αναδιοργάνωση του Τμήματος Φύλαξης Συνόρων, αλλά και της ίδιας της διοικητικής απέλασης, που γίνεται χωρίς δικαστικές εγγυήσεις.
Ανάληψη πρωτοβουλίας της χώρας μας για κατάργηση του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, καθώς και της λεγόμενης «Οδηγίας της Ντροπής» («Οδηγία για την εναρμόνιση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών»)».
Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει το θέμα στις καλένδες. Ο φράχτης του Εβρου εκτός από «ΜΕΤΡΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ» θα είναι και ο δείκτης υποκρισίας μιας κατά τα άλλα αριστερής κυβέρνησης, που από τη μια θα υλοποιεί τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την άλλη θα χρησιμοποιεί κάτι αυτονόητο (τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα) ως άλλοθι.
Ετσι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
Μέχρι εκεί η δέσμευση…
Πόσοι μετανάστες από όσους ξεκίνησαν από τον τόπο τους θα καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα, να μείνουν έστω και παράνομα και να φτιάξουν οικογένεια; Ή να μην ξεκινήσουν (οι μετανάστες) πριν αποδώσει η πρωτοβουλία της χώρας μας για κατάργηση του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο;
Με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Αμυγδαλέζα) τι θα κάνει; θα τα καταργήσει όπως λέει στο πρόγραμμά του;

Ατεχνως