27 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αιματοκυλά το λαό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αιματοκυλά το λαό
Την Πέμπτη η συνάντηση των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ για την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές



Ο φασίστας Ολεγκ Λιάσκο, χαιρετά Ουκρανούς στρατιώτες του πυροβολικού στη ζώνη πυρός στην περιοχή του Ντονέτσκ
ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ.--
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) είναι δεδομένη και επιτείνεται από τη χτεσινή απόφαση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου να κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και «αυξημένου συναγερμού». Η κίνηση αυτή γίνεται στο όνομα της δήθεν προστασίας των πολιτών, που βέβαια εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση, που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνεχίζει να αιματοκυλά, στην αντιπαράθεσή της με τους πολιτοφύλακες, οι οποίοι προβάλλουν στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης άλλες συμμαχίες και κυρίως με την Ρωσία. Αυτήν την αντιπαράθεση για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο της, πληρώνει ο λαός με το αίμα του.
Το τελευταίο 24ωρο και μετά το μακελειό στη Μαριούπολη το περασμένο Σαββάτο με 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από βλήματα πυροβολικού (που αποδόθηκε στους πολιτοφύλακες, οι οποίοι όμως το χαρακτήρισαν προβοκάτσια της κυβέρνησης) έχουν ενταθεί οι μάχες στη γύρω περιοχή που έως τώρα ήταν σχετικά πιο ήρεμη σε σχέση με άλλες στο Ντονμπάς. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Κιέβου Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ, έχουν σκοτωθεί επτά Ουκρανοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 24.
Ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, που κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι είναι «λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ», την οποία χρησιμοποιούν οι Δυτικοί, για να «περιορίσουν» τη χώρα του. «Ποιος πολεμά στην ανατολική Ουκρανία; Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για έναν στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων και σε αυτή την περίπτωση μια λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας», κατήγγειλε. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αρνείται μια πολιτική λύση στη βία στην ανατολική Ουκρανία.
Αμεση ήταν η απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πούτιν «ανοησίες» και ισχυρίστηκε ότι «οι μόνες ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι οι ρωσικές». Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας χτες στις Βρυξέλλες, όπου υιοθετήθηκε ότι το έγκλημα στη Μαριούπολη διέπραξαν οι πολιτοφύλακες και επιρρίφθηκε η ευθύνη στη Ρωσία για ενίσχυση με βαρύ οπλισμό των πολιτοφυλάκων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αντέτεινε ότι η ρωσική πλευρά βλέπει «απόπειρες να εκτροχιαστεί η ειρηνευτική πρόοδος και προσπάθειες ξανά και ξανά από την ηγεσία του Κιέβου να επιλυθεί το πρόβλημα με τη χρήση βίας στα νοτιοανατολικά της χώρα» και πρόσθεσε «αυτές οι απόπειρες δεν οδηγούν πουθενά», συμπληρώνοντας με νόημα: «Αναμένουμε οι δυτικοί σύμμαχοι...να μην κάνουν τίποτα που θα έδινε στις αρχές του Κιέβου την εντύπωση ότι όλες οι ενέργειές τους θα εξασφάλιζαν αυτομάτως υποστήριξη στη Δύση». Κάλεσε ακόμα τη Δύση να μην ενθαρρύνει την αντιρωσική υστερία.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κάλεσε προχτές τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να «αποτρέψει μια νέα κλιμάκωση» της βίας και να προωθήσει την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, που είχαν υπογραφεί την 5η Σεπτέμβρη 2014, ιδίως την κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χτες ακόμα ότι κάθε απόπειρα να αυξηθεί η οικονομική πίεση προς τη Μόσχα θα ήταν «απολύτως καταστροφική, αδικαιολόγητη και τελικά κοντόφθαλμη. Αντί να αυξήσουν την πίεση εις βάρος όσων αρνούνται να εμπλακούν σε διάλογο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, βλέπουμε να τίθεται εκ νέου ο οικονομικός εκβιασμός της Ρωσίας».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ότι η χώρα του διαθέτει και άλλα μέσα για να πιέσουν τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λιου, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να συντονίσει τη δράση της με αυτή των ΗΠΑ και άλλων εταίρων, για να δείξουν στη Ρωσία ότι η επίθεση εναντίον των γειτόνων της είναι απαράδεκτη. Πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία ζήτησε ο Πολωνός Πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, ο οποίος κάλεσε σήμερα την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων, ενόψει και της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αναμένεται την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ