19 Ιαν 2015

Φουλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-mars με Αλαβάνους*

 Φουλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-mars με Αλαβάνους*

*Άρθρο συνεργάτη μας

Σήμερα είναι δικαιωματικά η μέρα της ανταρσύα-μαρς, που έχει την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στο θέατρο διάνα. Χώρια το χτεσινό διαμάντι του δελαστίκ στο πριν, που δεν ξέρει κανείς από πού να το πρωτοπιάσει για να το σχολιάσει. Τίποτα όμως, μα αλήθεια τίποτα, δεν μπορεί να συγκριθεί με το προλεκάλτ προεκλογικό σποτάκι που κυκλοφόρησε το μετωπικό σχήμα. Και του οποίου το βαθύτερο νόημα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει στο κείμενο που ακολουθεί η συνεργάτης του μπλοκ ρένα μπουεναβεντούρα δουρου-τι, με το σκοτεινό χαρτοπαικτικό της παρελθόν. Καλή ανάγνωση.


Το σποτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν μπορεί να ειδωθεί μονάχα με μια πρώτη ματιά. Θέλει πολλές. Έχει πολλά μηνύματα, τόσα που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Εμείς, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε λίγο φως, στο εν λόγω διαφημιστικό, το οποίο προφανώς απευθύνεται μονάχα σε χαρτοπαίχτες, γιατί αποκλείεται κάποιος άλλος να καταλαβαίνει κάτι.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1.      Η παιχτική (και όχι παικτική) ανάλυση
Ο φίλος μας –πρωταγωνιστής του σποτ- ανοίγει τα φύλλα του και έχει 7-2 διαφορετικού χρώματος αλλά καλή θέση στο τραπέζι, γιατί μιλάει τελευταίος. Έχει όμως, ένα από τα χειρότερα φύλλα, με τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις στο Texas HoldEm, το οποίο παίζει η παρέα.

Κοιτώντας τα φύλλα των υπολοίπων, ο πρώτος έχει AA, το καλύτερο φύλλο με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις το παιχνίδι, όμως δεν ανεβάζει το ποντάρισμα. «Άντε» λες. Περιμένει να ανεβάσει κάποιος άλλος, για να τα καρφώσει, επειδή μιλάει πρώτος και δεν θέλει να τους διώξει από την παρτίδα.

Ούτε όμως και ο δεύτερος, παρότι κρατάει QQ (είναι δηλαδή δυνατός) δεν ανεβάζει το ποντάρισμα, παρά βλέπει και αυτός το μίνιμουμ ποντάρισμα του πρώτου. Ο μοναδικός που παίζει σωστά, είναι ο τρίτος, ο οποίος με μέτριο φύλλο, ίδιου όμως χρώματος K-10 κάνει και εκείνος call στο μίνιμουμ ποντάρισμα, για να δει τουλάχιστον τα τρία πρώτα φύλλα (το flop).

Το ότι ο τρίτος καταλήγει μετά το flop άχαστος, έχοντας φλος ρουαγιάλ, κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Τζέιμς Μποντ στο Casino Royale και αυτός όχι από τα τρία πρώτα φύλλα (και εκείνο ήταν στρέιτ φλος), είναι ευθύνη των δύο πρώτων παιχτών, που παρότι έχουν πολύ καλά φύλλα και φυσιολογικά σε ένα τραπέζι 5 ανθρώπων, θα έβαζαν όλες τις μάρκες τους, στη μέση πριν καν ξεκινήσουν να ανοίγουν τα φύλλα, δεν το κάνουν. Άρα κανονικά, ο τρίτος με το K-10, δεν θα είχε μπει ποτέ στη συγκεκριμένη παρτίδα και δεν θα είχε πετύχει flush royal.

Μετά το flop, το παιχνίδι αποκτά άλλη ενέργεια. Ο πρώτος με τους άσους, κάνει ένα μεγάλο raise, το οποίο όμως ίσα που φτάνει το ¼ των μαρκών του και παρόλα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που ήδη υπάρχει συγκεντρωμένο στη μέση του τραπεζιού. Για να το σχηματοποιήσουμε, αν μέσα υπάρχουν 10 ευρώ, εκείνος βάζει 40, για να κερδίσει καθαρά 7,5 γιατί και τα 2,5 από τα 10 του κέντρου, είναι τα δικά του από το πρώτο ποντάρισμα. Άρα δεν ξέρει να παίζει, όπως μας έδειξε και στον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος, παρότι υπάρχει ο κίνδυνος και για κέντες και για χρώμα, με το σετ του, δεν κωλώνει από το overbet του πρώτου και callάρει το άρρωστο ποντάρισμα. Ακόμα πιο ηλίθιος δηλαδή.

Ο τρίτος τώρα, που στον πρώτο γύρο μας είχε δείξει ότι κάτι σκαμπάζει, αποδεικνύεται τουλάχιστον μικροαστικά ανυπόμονος. Έχει το απόλυτο φύλλο. Το καλύτερο που μπορεί να προκύψει. Ότι και αν ανοίξει στα επόμενα δύο φύλλα που απομένουν, δεν γίνεται να χάσει. Και αντί απλά να δει το ποντάρισμα των αντιπάλων του, με ενθουσιασμό πρωτάρη κάνει allin μαρτυρώντας ουσιαστικά ότι κρατάει στο χέρι του, φύλλο που δεν χάνει. Ε, όχι. Παίζετε με τη νοημοσύνη μας.

Ο φίλος μας, πρωταγωνιστής του σποτ με το 7-2 στο χέρι, παρότι οι δύο «μπράβοι» από πίσω τον παροτρύνουν να τα βάλει όλα, παρότι δεν έχει ούτε επαφή, αλλά ούτε και φύλλο στο χρώμα εκείνων που έχουν πέσει κάτω, τα παίρνει στο κρανίο και αναποδογυρίζει το τραπέζι.

Στην πραγματική ζωή τώρα, μετά από αυτή την κίνηση, σε έχουν πετάξει έξω από το σπίτι και σου έχουν κρατήσει και τα λεφτά. Ο τύπος με το K-10 και το φλος ρουαγιάλ, έχει πέσει στα γόνατα πάνω από τις ανακατεμένα πλέον φύλλα και μάρκες και κλαίει γοερά ψιθυρίζοντας «Όχι ρε πούστη μου, είχα να βγάλω φλος ρουαγιάλ, από εκείνη την πρωτοχρονιά του ‘89». Σε επίπεδο συμβολισμών, άνετα μπορούσε να σταθεί ως διαφημιστικό της ΟΝΝΕΔ, όπως εκείνο με το ρεστοράν.


2.      Ανάλυση συμβολισμών
Εδώ υποθέτουμε ότι ο πρωταγωνιστής του σποτ είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πρωτοετής ΝΑΡίτης. Ο πρωτοετής ΝΑΡίτης-Ελλάδα, μπαίνει σε ένα σπίτι που φαίνεται ότι δεν τον πηγαίνει κανείς με τη βία. Το σπίτι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το τραπέζι όπου παίζεται πόκερ η Ευρωζώνη. Από πίσω υπάρχουν και δύο μπράβοι… Ευρωστρατός; ΝΑΤΟ; Ποιος ξέρει;

Ωραία. Η Ελλάδα λοιπόν, που μπήκε χωρίς κάποια βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση-σπίτι, βρίσκεται και στην Ευρωζώνη, που είναι ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ. Η Ελλάδα, δεν βάζει μόνη της τις μάρκες στο παιχνίδι. Αντίθετα της τις βάζει με τη βία η κρουπιέρισσα, που δεν μπορώ να καταλάβω ποια χώρα συμβολίζει. Εκτός και αν παντού βρίσκεται η Γερμανία. Η Γερμανία κρουπιέρισσα, η Γερμανία που έχει το Κ-10 και κάνει φλος ρουαγιάλ, μυρίζει και λίγο στημένο το παιχνίδι, αλλά τελοσπάντων.

Η Ελλάδα, δεν μιλάει την ώρα που της βάζουν μάρκες χωρίς λόγο στη μέση του τραπεζιού, κάτι που συμβολίζει  την εξάρτηση της χώρας. Οι υπόλοιποι παίχτες-χώρες έχουν κάτσει σε ένα τραπέζι με λεφτά, χωρίς –όπως αποδείξαμε παραπάνω- να ξέρουν πόκερ. Άρα, ή το παιχνίδι είναι φιλικό και ο πρωτοετής ΝΑΡίτης-Ελλάδα εντελώς καθυστερημένος που αναποδογυρίζει το τραπέζι σε ένα φιλικό παιχνίδι· ή οι υπόλοιποι παίχτες είναι παντελώς άσχετοι και στην πραγματικότητα, ο πρωτοετής ΝΑΡίτης-Ελλάδα που ξέρει ποκεράκι, μπορεί να τους τα φάει άνετα και αποδεικνύεται παντελώς καθυστερημένος γιατί δεν το κάνει. Να πούμε βέβαια, ότι ο ΝΑΡίτης-Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος του τραπεζιού-Ευρωζώνης, καθώς όταν κάθεται έχει τις λιγότερες μάρκες μπροστά του.

Ο πρωτοετής ΝΑΡίτης-Ελλάδα, δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι από τη στιγμή που του βάζουν με τη βία μάρκες σε φύλλο που δεν θέλει να παίξει, αλλά περιμένει πρώτα να δει πώς θα εξελιχθεί η παρτίδα για να αναποδογυρίσει το τραπέζι σταματώντας το παιχνίδι. Είναι τουλάχιστον τυχοδιώκτης και εθισμένος τζογαδόρος. Συμπέρασμα. Η Ελλάδα-ΝΑΡίτης, θα έμενε στο τραπέζι-Ευρωζώνη, αν το φύλλο της-του, ήταν καλύτερο. Η λύση είναι ΚΕΘΕΑ και απεξάρτηση ή αλλιώς διεθνής εποπτεία!!!

Από την άλλη και η Γερμανία-γραβατωμένος τύπος με Κ-10, είναι για τα πανηγύρια, από τη στιγμή που προσπαθεί να πετάξει τους πάντες έξω από το τραπέζι-Ευρωζώνη, την ώρα που έχει το καλύτερο φύλλο και αν απλά τους κρατήσει στο παιχνίδι, θα τους τα φάει εύλογα όλα. Το σποτάκι, θα μπορούσε να υπονοεί ότι τόσα χρόνια η Ελλάδα-ΝΑΡίτης, έτρωγε λεφτά που δεν είχε, καθώς κάθεται στο τραπέζι χωρίς να έχει δώσει χρήματα, βρίσκει όμως μπροστά του μάρκες…

Το σποτάκι στην πραγματικότητα, δεν βγάζει κάποιο νόημα. Το σύνθημα με το οποίο κλείνει είναι το «Ούτε διαπραγμάτευση, ούτε υποταγή. Σύγκρουση και ανατροπή» του τραπεζιού-Ευρωζώνης. Και αυτό επειδή δεν έχουμε καλό φύλλο. Από το σπίτι-ΕΕ δεν θα φύγει ο πρωτοετής Ναρίτης-Ελλάδα; Ή έχει παίξει ρόλο ο Αλαβάνος και γι αυτό το σποτ κόβεται εκεί; Πως θα είναι το πόκερ στην εργατική εξουσία;

Η χαρτοπαιξία-συμμετοχή στην Ευρωζώνη και την ΕΕ είναι ηθικά κολάσιμη; Και αν ναι, γιατί ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ κρατάμε στάση αναμονής απέναντι στον «μανιώδη χαρτοπαίχτη» ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμμετέχει στο βίντεο;

Βέβαια, το παιχνίδι στο τραπέζι-Ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο καθώς η κρουπιέρισσα δεν «καίει» φύλλα πριν ανοίξει flop-turn και river, ενώ παρότι θεωρητικά συμμετέχει στο παιχνίδι, ούτε ποντάρει, ούτε όμως και πηγαίνει πάσο τα φύλλα της.

ΥΓ1. Μήπως όλα παραπέμπουν στον καζινο-καπιταλισμό που έλεγε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΓ2. Αν το παιχνίδι είναι στημένο, τα υπόλοιπα ισχυρά μέλη της Ευρωζώνης-τραπεζιού, έχουν κάνει καταφανέστατα κακό στήσιμο… Το σωστό στήσιμο, θα ήταν: To flop να ανοίξει για παράδειγμα με A-7-7 και έπειτα να ακολουθήσουν η ντάμα και ο βαλές μπαστούνι. Αυτό θα σήμαινε ότι ο ΝΑΡίτης-Ελλάδα θα είχε ένα δυνατό κατά τη γνώμη του φύλλο, ενώ ο κύριος με τους άσους θα είχε κρύψει τη δύναμη του δικού του φύλλου, αφού δεν είχε ποντάρει preflop… Το στήσιμο του παιχνιδιού, θα ήταν πλέον περισσότερο εμφανές προς το τέλος του παιχνιδιού και αυτό μόνο αν οι δύο, εκείνος με τους άσους και ο φίλος μας με τα τρία 7άρια, είχαν ποντάρει και είχε ακολουθήσει αυτός με το Κ-10 που μέχρι εκείνη την ώρα δεν θα είχε τίποτα. Ούτε ο δικός μας, θα φαινόταν τυχοδιώκτης, ενώ αντίθετα θα έβγαζε μάτι το στήσιμο.

3.      Η ηθικοπλαστική ανάλυση
Το επόμενο σποτ θα είναι σε στριπτιζάδικο; Τι είναι αυτά; Νεαροί πρωτοετείς φοιτητές να παίζουν πόκερ, στην Ευρωζώνη; Αντί να βρίσκονται στο δρόμο και να σπάνε τις κόκκινες (ευρω)ζώνες; Εγώ δεν ήμουνα ΝΑΡίτης, ΝΑΡίτη μ’ έκανες εσύ; Είναι αυτό fair play, μόλις δεις ότι δεν σου αρέσουν τα φύλλα, να αναποδογυρίζεις το τραπέζι; Δεν θα ήταν πολύ καλύτερο το σποτ της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τους κινδύνους του πόκερ στο διαδίκτυο;

Τι να μας πει κι ο δελαστίκ μετά από αυτό…

Ρένα Μπουεναβεντούρα Δουρου-τι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ