12 Ιουλ 2015

OYΕΦΑ - FINANCIAL FAIR PLAY Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ... ξανανοίγει τις πύλες της αγοράς

OYΕΦΑ - FINANCIAL FAIR PLAY
Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ... ξανανοίγει τις πύλες της αγοράς



Η προσέλκυση νέων και καλών επενδυτών είναι πλέον ο στόχος των διοικούντων της ΟΥΕΦΑ, μετά από τη δουλειά που έκανε στο προϊόν η επιβολή «κανόνων οικονομικού ελέγχου»
Η προσέλκυση νέων και καλών επενδυτών είναι πλέον ο στόχος των διοικούντων της ΟΥΕΦΑ, μετά από τη δουλειά που έκανε στο προϊόν η επιβολή «κανόνων οικονομικού ελέγχου»
Το εγχείρημα διαφημίστηκε από πλευράς Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ως μια καινοτομία ιδιαίτερη σημαντική, που άρχισε να εφαρμοζεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το 2009. Σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα των παραγόντων της ΟΥΕΦΑ, το συγκεκριμένο θα έβαζε τέλος στην οικονομική ασυδοσία των λεγόμενων ισχυρών ομάδων, θα έκλεινε την ψαλίδα ανάμεσα σε αυτές και τις «ασθενέστερες», ενώ απ' την άλλη θα υπήρχε αυστηρότερος έλεγχος από πλευράς Συνομοσπονδίας στα οικονομικά των ομάδων. Ο λόγος για το περιβόητο Financial Fair Play (FFP) ή στα ελληνικά «οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι», που αφορούσε κανόνες στην οικονομική λειτουργία των ομάδων και στα έσοδα/έξοδα, οι οποίες με βάση το τι θα έβγαζε το αποτέλεσμα μελέτης θα κινδύνευαν ακόμη και με τιμωρία.
Ωστόσο, μετά απο μια εξαετία η ΟΥΕΦΑ ετοιμάζεται για χαλάρωση των μέτρων, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της. Παρά τις μεγαλοστομίες για τη χρησιμότητά του από τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ, το συγκεκριμένο μέτρο με απόφαση της Συνομοσπονδίας δείχνει να αλλάζει, κάτι για το οποίο υπάρχουν αρκετές αιτίες. Η πλέον σημαντική έχει να κάνει με τις διαμαρτυρίες των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων, αλλά και την πρόθεση της ίδιας της ΟΥΕΦΑ να αρθούν οι όποιοι φραγμοί αυτό επέβαλε στην έλευση επενδύσεων. Φραγμοί που βέβαια από την αρχή που μπήκαν ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τον έλεγχο της αγοράς και την ασπίδα ενάντια σε τυχόν κακώς κείμενα, παρά με χτύπημα στην άκρατη εμπορευματοποίηση.
«Οικονομικό μνημόνιο» - πέπλο προστασίας για την ελίτ

Η αντίπαλος του ΠΑΟ στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν που τελείωσε, Ντιναμό Μόσχας, πλήρωσε πρόσφατα βαρύτερα απ' όλους την παραβίαση του Financial Fair Play
Η αντίπαλος του ΠΑΟ στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν που τελείωσε, Ντιναμό Μόσχας, πλήρωσε πρόσφατα βαρύτερα απ' όλους την παραβίαση του Financial Fair Play
Οπως και να 'χει πάντως, και ανεξαρτήτως των (περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενων) εξελίξεων, το συγκεκριμένο μέτρο της ΟΥΕΦΑ ποτέ δεν έπεισε για το αγνό των προθέσεών του. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που το κατηγόρησαν ότι στην ουσία δεν ακουμπάει καν το πρόβλημα για το οποίο δημιουργήθηκε, ενώ ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών. Τι ακριβώς όμως είναι το FFP; Στην ουσία πρόκειται για ένα «οικονομικό μνημόνιο» μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και των συλλόγων, σύμφωνα με το οποίο σε μια ανάλυση των τριετών ισολογισμών της κάθε ομάδας θα πρέπει να υπάρχει μια ισοροπία μεταξύ των εσόδων και των εξόδων, με όριο απόκλισης τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παρά τους όποιους περιορισμούς, καθώς και την απειλή τιμωριών, η ουσία είναι ότι οι 93 σελίδες των κανόνων του FFP που θα έπρεπε να τηρούν οι ομάδες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το πέπλο προστασίας των συλλόγων που αποτελούν την ευρωπαϊκή ελίτ τα τελευταία χρόνια, από ενδεχόμενο ....ξεπέταγμα ενός ακόμη ανταγωνιστή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό δημιουργήθηκε σε μια περίοδο όπως τα τελευταία χρόνια της πρώτης δεκαετίας του 2000, όταν το μπάσιμο νέων επενδυτών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από πολυεθνικές και επιχειρηματίες προερχόμενους είτε από τη Ρωσία και τις χώρες της ΕΣΣΔ είτε απο τις αραβικές χώρες, είχε λάβει διαστάσεις... επιδημίας.

Η ...νεόπλουτη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο Μάντσεστερ Σίτι ήταν απ' αυτές που ...πλήρωσαν την παραβίαση του FFP που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ
Η ...νεόπλουτη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο Μάντσεστερ Σίτι ήταν απ' αυτές που ...πλήρωσαν την παραβίαση του FFP που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ
Associated Press
Τα πρόσφατα λεγόμενα του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, για την επερχόμενη χαλάρωση του FFP, αποδεικνύουν τις προθέσεις που υπήρχαν για το συγκεκριμένο μέτρο. «Πάντα λέγαμε πως θέλουμε επενδυτές στο ποδόσφαιρο, αλλά καλούς επενδυτές. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, άνθρωποι που ήρθαν στο ποδόσφαιρο υποσχέθηκαν πάρα πολλά και στο τέλος οδήγησαν τις ομάδες στη χρεοκοπία»
«Στραβά μάτια» και ....επιλογή ενόχων
Εξ αρχής στο πολυσέλιδο οικονομικό μνημόνιο που έφερε η ΟΥΕΦΑ υπήρξαν αρκετές «γκρίζες ζώνες», που ήθελαν ιδιαίτερη μελέτη και...δεύτερη ματιά, ενώ μόνο άσχετο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι αυτοί που την έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα είναι σύλλογοι που θεωρούνται εκ των ...νεόπλουτων της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, έχοντας τις βλέψεις να μπουν σφήνα σε μια ελίτ. Για παράδειγμα, στην εξαετία ξεχωρίζουν οι τιμωρίες της Μάντεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και η πλέον πρόσφατη, μόλις πριν από τρεις βδομάδες, της Ντιναμό Μόσχας, που τιμωρήθηκε με 4ετη αποκλεισμό. Παράλληλα όμως η ΟΥΕΦΑ έχει κατηγορηθεί ότι σε άλλα περιστατικά έχει κάνει τα ...στραβά μάτια όπως π.χ. στην περίπτωση της Τσέλσι, που αν και εμφάνισε ζημιά 60.000.000 ευρώ (διπλάσιο απ ότι προβλέπεται) θεωρήθηκε οτι πέρασε τα τεστ. Επίσης διαφορές υπάρχουν και στην αντιμετώπιση των λεγόμενων ...ενόχων, αφού η τιμωρία της Ντιναμό Μόσχας με 4ετή αποκλεισμό είναι σαφώς βαρύτερη των επιπτώσεων που είχε η Σίτι, η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 60 εκατ. ευρώ, μείωση των παικτών που δήλωσε στο Τσάμπιονς Λιγκ από 26 σε 21 και μισθολογικό πλαφόν.
Το προϊόν... καθάρισε και περιμένει τους «καλούς επενδυτές»
Ολα τα προηγούμενα ίσχυαν και έγιναν μέχρι σήμερα. Γιατί πλέον το σκηνικό φαίνεται από δω και πέρα να αλλάζει. Ο άκρατος ανταγωνισμός και το ανελέητο κυνήγι του κέρδους στον κόσμο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου επιβάλλει τη χαλάρωση του μέτρου, προκειμένου η σημαντική αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να γίνει ακόμα πιο πρόσφορη. Αλλωστε, και στις επίσημες ανακοινώσεις των ανθρώπων της ΟΥΕΦΑ για τις όποιες αλλαγές στο FFP, γινόταν λόγος για μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδύσεων.
Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε πως το FFP πέτυχε τον αρχικό σκοπό του, δηλαδή «κατάφερε να συγκρατήσει τις απελπισμένες για επιτυχία ομάδες από το να δαπανούν υπερβολικά χρήματα», δίνοντας στοιχεία για την πορεία μείωσης των ποδοσφαιρικών ζημιών εξαιτίας του ελέγχου που υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Οπως επεσήμανε, «είναι πλέον καιρός το FFP να ελκύσει τους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να έχουν αποθαρρυνθεί από τους περιοριστικούς κανόνες». Για να συμπληρώσει πως «είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τους επενδυτές να ρίξουν χρήμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το οποίο διαθέτει το κορυφαίο προϊόν σε διασυλλογικό επίπεδο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, μιλώντας για το ζήτημα, εξήγησε πως «οι νέοι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί για να επιμηκύνουν και να ενδυναμώσουν το FFP. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, απλώς περνάμε από μία περίοδο λιτότητας σε μία περίοδο όπου μπορούμε να παρέχουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη».
Οι σημαντικές αλλαγές
Ενας από τους νέους κανόνες, που εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή, είναι ότι οι σύλλογοι που θέλουν να επενδύσουν, αλλά φοβούνται ότι ίσως παραβιάσουν τον κανόνα των ισοσκελισμένων οικονομικών αποτελεσμάτων, μπορούν να προσεγγίσουν την ΟΥΕΦΑ, να παρουσιάσουν το πλάνο τους και αν αυτό εγκριθεί, να πετύχουν χαλάρωση των κανόνων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι διοικούντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκαθάρισαν ότι μια ομάδα που θα βρεθεί σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να παρουσιάσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, η ΟΥΕΦΑ προτίθεται να κάνει εξαιρέσεις για ομάδες που εδρεύουν σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν «αγορές με διαρθρωτικές οικονομικές ελλείψεις» και για εκείνες που υποβάλλονται σε οικονομική και εταιρική αναδιάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ