5 Οκτ 2015

Με το «καλημέρα» η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με το «καλημέρα» η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια



Με το «καλημέρα» της ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τρέχουν με ακόμα μεγαλύτερη φόρα, απ' ό,τι της «πρώτη φορά Αριστεράς», για την υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε όλο το τόξο από Καύκασο, Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια, έως Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, πάντα με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα στους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Με φόρα από το πρώτο 7μηνο
Ο δρόμος αυτός είχε ανοίξει ήδη από την προηγούμενη, πρώτη κυβερνητική θητεία τους. Η ίδια η 7μηνη διαπραγμάτευση που διενήργησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, με την πλευρά της Ευρωζώνης, και ειδικότερα με την κυβέρνηση της Γερμανίας, αποτέλεσε στην πραγματικότητα τμήμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης, βασικά μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από «απόρρητη έκθεση» του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρ. Παναγόπουλου, για τα γεγονότα της περιόδου, τμήμα της οποίας παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυριακή.
Η Εκθεση συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η «επιθετικότητα» του Βερολίνου. Αποτυπώνει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, «συμβουλές» και κατευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ελληνική σε όλη τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών.
Οπως γράφει, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: Την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τις αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το «δυτικό σύστημα ασφάλειας» από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν, λοιπόν, αμερικανική έμπνευση, και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε μέχρι τέλους από την ελληνική κυβέρνηση.
Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» από «αξιόπιστες πηγές», οι ΗΠΑ παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ετσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών, στις 20 Ιούνη ο αν. γγ του ΝΑΤΟ, Αλ. Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία».
Ξανά υπό αμερικανική καθοδήγηση
Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τη βδομάδα που πέρασε, στο περιθώριο της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φρόντισε να ξαναπάρει τα «φώτα» των Αμερικανών. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Κέρι.
Τα όσα συζητήθηκαν εκεί εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια, με τους Αμερικανούς συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, οι προσφυγικές ροές, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και τα ενεργειακά ζητήματα.
Παραπέρα, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι από την πλευρά του Κέρι «τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποτελεί βασικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης, για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Στρατιωτική δράση και άλλοθι
Και καθώς αυτό το «ζήτημα» δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο ή το Ιόνιο, έχουν τη σημασία τους όσα είπε ανοικτά ο Κοτζιάς, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής απειλής» στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην επίμαχη ζώνη.
Προσπερνώντας, με χαρακτηριστική άνεση, τις ποικιλότροπες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην επίμαχη ζώνη όλο το προηγούμενο διάστημα και το γεγονός ότι αυτά ακριβώς τα κέντρα εξόπλισαν και ξαμόλυσαν προηγούμενα τους τζιχαντιστές, είπε, μεταξύ άλλων:
«(...) το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα είναι η εφαρμογή μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS. Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: Μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων. Αλλά το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και τις τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Σημείωσε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες - μετά από ιστορία δύο χιλιάδων ετών στην περιοχή - βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS».
Θυμίζουμε, εδώ, ότι το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει, στις 18-20/10, Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη νέα σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, με πρόσχημα, τώρα, τους τζιχαντιστές.
Αλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη τέτοιας «δράσης»: «Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί (...) στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών». Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες μέρες, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», διαβεβαιώνοντας: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS», και εκτιμώντας ότι η σχετική Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS».
Αξονες με κέντρο το «ψητό»
Ολα αυτά πάνε, βέβαια, χέρι - χέρι με την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να βάλει στο χέρι μεγαλύτερα κομμάτια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανταγωνιζόμενη σκληρά με άλλα κεφάλαια ή και επιχειρώντας κομπρεμί.
Σε αυτήν τη βάση, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στις 29/9 νέα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε συνέχεια και προηγούμενων Συναντήσεων Κορυφής, με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς πρώτα του Αντ. Σαμαρά και αργότερα του Αλ. Τσίπρα στο γνωστό μοτίβο της «συνέχειας του κράτους», για την οποία τόσο κόπτεται και διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Για το τι συζήτησαν οι τρεις τους, γράφει η κοινή ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε μετά την τριμερή: «Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία. Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου. Συμφώνησαν να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους».
Οι τρεις ΥΠΕΞ παρείχαν, δε, διαβεβαιώσεις εκ μέρους των κυβερνήσεών τους στα μονοπώλιά τους, ότι «Οι τρεις χώρες μας, πεπεισμένες για το στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά, προκειμένου να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής».
Σημειωτέον, αντίστοιχος άξονας οικοδομείται και με το Ισραήλ, και από στρατιωτικής άποψης μετουσιώνεται σε συνεχείς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, πολλές εκ των οποίων εστιάζουν στην προστασία με στρατιωτικά μέσα πλατφορμών άντλησης και αγωγών καυσίμου.
Αποστολές σε όλο το τόξο
Σε μια σειρά άλλες, παράλληλες, εξελίξεις, που κινούνται ακριβώς στην ίδια βάση: Η κυβέρνηση είναι σε προχωρημένες συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ, ώστε οι Αμερικανοί να επιστρέψουν ως μόνιμοι χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, πραγματοποιώντας εκεί εκπαιδευτικές βολές, λίγα μίλια από ζώνες υψηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους.
Παραπέρα, αποφάσισε να μετάσχει με την αποστολή υποβρυχίου στην επόμενη φάση της ευρωενωσιακής ναυτικής στρατιωτικής επιχείρησης περιπολιών στη Μεσόγειο EURONAV MED, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ έχει ήδη αποστείλει αξιωματικούς ως επιτελείς στα στρατηγεία της επιχείρησης.
Συνεχίζει, δε, να διαθέτει δυνάμεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλ. Ρωσία). Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ασκείται με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης και καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...
Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, λόγω ανεπάρκειας μέσων της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.
Κάνει τη βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια
Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα της κυβέρνησης, με διακηρυγμένο στόχο της την «ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», αλλά και στο ΝΑΤΟ, να παράσχει εξυπηρετήσεις στις υπόλοιπες αστικές τάξεις των Βαλκανίων, αλλά και στα σχέδια της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας, προσδοκώντας φυσικά ανταλλάγματα.
Ελεγε, π.χ. ο Ελληνας ΥΠΕΞ ήδη από τον Ιούλη: «Στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί»...

Θ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ