29 Νοε 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Στα άκρα ο «πόλεμος» για την... πίτα των κερδών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Στα άκρα ο «πόλεμος» για την... πίτα των κερδών

Αγνωστο παραμένει προς στιγμήν σε ποια διοργάνωση θα τα... λένε στο μέλλον Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
Αγνωστο παραμένει προς στιγμήν σε ποια διοργάνωση θα τα... λένε στο μέλλον Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
Icon
Ακριβώς 15 χρόνια μετά τη σεζόν 2000, όταν υπήρξε το παράδοξο στην Ευρώπη με τις δύο ξεχωριστές διασυλλογικές διοργανώσεις, που απευθύνονταν στο ίδιο επίπεδο ομάδων, την Ευρωλίγκα και τη Σουπερλίγκα, ένα αντίστοιχο σκηνικό μοιάζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά από προχτές. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA) σε συνάντηση με εκπροσώπους εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών του αθλήματος ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία διοργάνωσης στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου, δίνοντας μάλιστα και το ίδιο ...πιασάρικο πλέον εμπορικά όνομα και στη διοργάνωση του μπάσκετ. Αυτή ήταν η απάντηση της FIBA στα σχέδια της Ευρωλίγκας για ανανέωση της νυν κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και, από την άλλη, το αποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών στα τέλη του καλοκαιριού των δύο αντιπάλων, FIBA - Ευρωλίγκας, να τα βρουν με μια κοινή διοργάνωση.
Καβγάς για το πάπλωμα...
Με αυτά και με αυτά ο πόλεμος για την πρωτοκαθεδρία στο δεύτερο σε ενδιαφέρον άθλημα στη Γηραιά ήπειρο, που πριν από μια δεκαπενταετία έληξε με νίκη των ισχυρών ομάδων (Ευρωλίγκα), ξεχάστηκε για αρκετά χρόνια (τουλάχιστον μέχρι το 2013), ξαναφουντώνει πλέον για τα καλά. Και αυτή τη φορά μοιάζει να είναι αμείλικτος μεταξύ των δύο αντιπάλων για μια σειρά από λόγους. Για παράδειγμα, είναι γεγονός ότι σε σχέση με πριν από 15 χρόνια η μάχη διεξάγεται πλέον σε ένα ανώτερο επίπεδο εμπορευματοποίησης τόσο του ίδιου του αθλήματος όσο και γενικότερα του αθλητισμού. Με βάση αυτό είναι προφανές ότι η μάχη για την πρωτοκαθεδρία δεν αφορά μόνο την αντιπαλότητα των δυο διαφορετικών συμμαχιών, Ευρωλίγκας - FIBA, αλλά ουσιαστικά και μια μάχη πολυεθνικών που λειτουργούν ως χορηγοί του εγχειρήματος του κάθε οργανισμού. Και μπορεί το μεγαλύτερο μερίδιο της... πίτας των κερδών να το παίρνει το ποδόσφαιρο, ωστόσο στα υπόλοιπα κομμάτια αυτής της «πίτας» το μπάσκετ έχει τη δική του δυναμική προκειμένου να αποτελέσει πεδίο αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα του κάθε αντιπάλου (και οι δύο προβάλλουν το μότο «για το καλό του μπάσκετ»), όποιος τελικά και αν είναι αυτός που θα επικρατήσει σε αυτή τη μάχη συμφερόντων, το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά από τα όσα συμβαίνουν αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος που έχει σήμερα το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και η μετατροπή του σε προϊόν, ως πρόσφορο έδαφος για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών.
FIBA: Ετοιμη και ενισχυμένη ...τραβάει το σκοινί
Εχοντας σημαντική άνοδο στα κέρδη της τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος των αγώνων των εθνικών ομάδων (Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.τ.λ.), ανανεώνοντας τις χορηγίες της με νέες και ισχυρότερες πολυεθνικές και αλλάζοντας μέχρι και τη δομή της (κατάργηση των ηπειρωτικών σκελών, π.χ. FIBA Europe), η FIBA δηλώνει πιο έτοιμη από ποτέ για την επιστροφή στα ευρωπαϊκά μπασκετικά δρώμενα. Ρίχνοντας τους πρώτους σπόρους με διάφορες κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων για αλλαγές και εκμεταλλευόμενη τα παράπονα των ισχυρών ομάδων για τα χαμηλά έσοδα από τη συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία επανήλθε δυναμικά. Αρχικά χτύπησε τα... τύμπανα του πολέμου ανακοινώνοντας τις αλλαγές στις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων επαναφέροντας τα προκριματικά (π.χ. για Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακούς Αγώνες) από το 2017, κάτι το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στις ισχυρές ευρωπαϊκές ομάδες, που έχουν ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα απ' τις υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα. Παράλληλα, η διακοπή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις υποχρεώσεις των Εθνικών αλλάζει κατά πολύ και το τοπίο στο θέμα μάρκετινγκ αφού νέα... φρούτα έρχονται στην αγορά.
Αν και από μεριάς FIBA φρόντισαν να δείξουν «καλή θέληση» και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την αντίπαλη Ευρωλίγκα, εντούτοις τα σχέδια για κοινή διοργάνωση δεν είχαν αποτέλεσμα. Ετσι, μετά την παρουσίαση πριν από λίγο καιρό των σχεδίων της Ευρωλίγκας για αναδιάρθρωση της σημερινής διοργάνωσης, ήρθε την Πέμπτη η επίσημη τοποθέτηση από πλευράς FIBA ότι προχωράει και αυτή τα δικά της σχέδια. Κύριο επιχείρημά της για το νέο εγχείρημα, το ότι θα αφορά περισσότερες ομάδες και όχι μια ελίτ, όπως συμβαίνει στην Ευρωλίγκα με τα 10ετή εγγυημένα συμβόλαια και θα τονώσει περισσότερο τα εθνικά πρωταθλήματα, από τα οποία θα κρίνονται οι συμμετοχές σε αυτή. Αναλυτικά το σχέδιο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα εντός του πρώτου 10ημέρου του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε παρουσιάσει πριν από δύο μήνες ως πρόταση προς την Ευρωλίγκα για κοινή διοργάνωση.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Μια ανάσα από την κλειστή λίγκα
Από την πλευρά της η Ευρωλίγκα την τελευταία διετία είχε μπει και αυτή σε φάση σκεπτικισμού. Τα πολλά παράπονα από τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για τα χαμηλά έσοδα, παρά τη συμφωνία των τελευταίων ετών με τουρκική αεροπορική εταιρεία, υποχρέωσαν τον ισχυρό άνδρα της Λίγκας, Ισπανό Τζόρντι Μπερτομέου, να ...ανασκουμπωθεί. Ετσι, σύντομα ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Λίγκας για αλλαγές στην νυν διοργάνωση. Οσον αφορά την αύξηση των κερδών για τις ομάδες η λύση βρέθηκε απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς γνωστή αμερικανική πολυεθνική στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων ανέλαβε βασικός χορηγός. Σχετικά με την ίδια τη διοργάνωση, οι βάσεις της βρίσκονται στη λειτουργία του Αμερικανικού Επαγγελματικού Πρωταθλήματος (ΝΒΑ) και έχουν να κάνουν με ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θυμίζει μαραθώνιο. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 16 ομάδες, ο ισχυρός πυρήνας δηλαδή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι 11 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Φενέρ, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο) με το εγγυημένο συμβόλαιο δεκαετίας (τύπου Α) συν άλλες πέντε που έχουν τα φόντα να συναγωνιστούν τους ισχυρούς στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως από την ενδεκάδα των... ισχυρών ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν έχει απαντήσει επίσημα στην Ευρωλίγκα. Επίσης, το νέο πρωτάθλημα θα περιλαμβάνει 30 αγωνιστικές, σε έναν ατέλειωτο μαραθώνιο δύο γύρων, όπου όλοι θα παίζουν με όλους. Πλέι-οφ και φάιναλ-φορ, που διαφοροποιούν την Ευρωλίγκα και την κάνουν ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο μπασκετικό event. Μάλιστα, η πίεση από πλευράς FIBA οδήγησε την Ευρωλίγκα να επισπεύσει τα πλάνα τα οποία θα έχουν εφαρμογή από τη σεζόν 2016-'17. Οπως γίνεται αντιληπτό, και οι νέες προτάσεις υπάγονται στα γενικότερα σχέδια που είχαν εξ αρχής οι υπεύθυνοι της Ευρωλίγκας για ένα κλειστό υπερ-πρωτάθλημα των λεγόμενων ισχυρών ομάδων, οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από τις εθνικές υποχρεώσεις. Κάτι που φυσικά θα κάνει το νέο προϊόν να πουλάει περισσότερο.
Πλέον τα πράγματα δείχνουν να πλησιάζουν ακόμη περισσότερο προς αυτή την προοπτική. Για παράδειγμα, τα νέα σχέδια της Ευρωλίγκας συνεπάγονται μια διαδικασία τουλάχιστον 9 μηνών (Σεπτέμβρης - Μάης). Κάτι το οποίο με βάση τις τωρινές υποχρεώσεις των ομάδων σε εγχώριο επίπεδο (πρωτάθλημα - κύπελλο) συν τις αντίστοιχες των παικτών με τις Εθνικές (από τη στιγμή που θα αρχίσουν και τα προκριματικά της FIBA) είναι σίγουρο ότι δεν βγαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ