19 Μαρ 2016

ΡΩΣΙΑ Θετική γνώμη στον πληθυσμό για την ΕΣΣΔ

ΡΩΣΙΑ
Θετική γνώμη στον πληθυσμό για την ΕΣΣΔ
Μια νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM), στο διάστημα 5-6 Μάρτη του 2016, σε δείγμα 1.600 ανθρώπων σε 46 περιοχές της Ρωσίας και αστικά κέντρα, δείχνει την ισχυρή επιρροή που έχει η Σοβιετική Ενωση στους ανθρώπους, παρά την πολύχρονη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας της και συκοφάντησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Κέντρου στις 15/3, σημειώνεται: «Σήμερα, 25 χρόνια μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, της 17ης Μάρτη του 1991, στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής για το δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ, τότε το 76% των ψηφισάντων είπε "ναι", ενώ μεταξύ των ψηφισάντων της τότε Ρωσικής Ενωσιακής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπέρ του "ναι" ψήφισε το 71%. Σήμερα, το 64% των Ρώσων ισχυρίζεται ότι εάν γινόταν δημοψήφισμα, θα ψήφιζε υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ».
Το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν «ναι» είναι μεγαλύτερο στις μεγαλύτερες ηλικίες απ' ό,τι στις μικρότερες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 18-24 χρόνων είναι 47%, 25-34 51%, 35-44 65%, 45-59 70% και 60 και πάνω 76%. Σε ό,τι αφορά το «όχι», κυμαίνεται από 13% έως 25% στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 χρόνων, ενώ αυτοί που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν κινούνται σε ποσοστά από 11% στην τελευταία κατηγορία έως 29% στην πρώτη. Σε ό,τι αφορά τη στάση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνολικά σε ποσοστό 81% θα ψήφιζαν «ναι» σε μια επικαιροποιημένη μορφή της ΕΣΣΔ.

Στην έρευνα υπάρχουν έντονα αντιφατικά στοιχεία. Οπως για παράδειγμα οι απαντήσεις στο ερώτημα για τις ευθύνες για την καπιταλιστική παλινόρθωση, που βεβαίως δεν διατυπώνεται έτσι από το ρωσικό κέντρο (που προφανώς έχει τις σημερινές σκοπιμότητές του), αλλά ως «γιατί δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1991». Εκεί υπάρχουν οι εξής απαντήσεις: το 27% των Ρώσων επιρρίπτουν την ευθύνη πρωτίστως στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την κυβέρνησή του, το 17% επιρρίπτει την ευθύνη γενικά στην ανώτατη ηγεσία και το 13% στην πολιτική του Μπορίς Γιέλτσιν, το 3% στους ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που προέκυψε στη συνέχεια, το 2% στην εσωτερική πολιτική διαπάλη, το 1% στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, το 1% στις προηγούμενες σοβιετικές ηγεσίες, το 2% σε άλλους λόγους που δεν κατονόμασαν. Επίσης, ένα 2% επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ και τη Δύση, ενώ ένα 40% δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει μια αιτία. Επίσης, σε άλλη πρόσφατη έρευνα για τον Γκορμπατσόφ, η γνώμη ότι δεν έκανε τίποτε καλό για τη χώρα φτάνει στο 47%. Το σίγουρο είναι ότι οι αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ προφανώς δεν αφορούν ένα πρόσωπο, αλλά τις ευθύνες της συλλογικής ηγεσίας για τις παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που οδήγησαν σταδιακά στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ