11 Σεπ 2016

Θολό τοπίο και όξυνση της κόντρας συμφερόντων

Θολό τοπίο και όξυνση της κόντρας συμφερόντων

Η εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελεί τη ρίζα για τη βία στα γήπεδα
Icon
Η εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελεί τη ρίζα για τη βία στα γήπεδα
Μετά από αρκετή... ταλαιπωρία, δηλώσεις επί δηλώσεων και - για μια ακόμη χρονιά - αρκετό νερό στο μύλο με τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων, το πρωτάθλημα της Super League για τη νέα σεζόν έκανε από χτες την πρεμιέρα του. Μάλιστα, αυτή έγινε με την 3η και όχι με την 1η αγωνιστική, αφού λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη στις 20 Αυγούστου, με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, αναβλήθηκε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα έως και τις 5 Σεπτέμβρη. Κατόπιν ακολούθησε η διαφωνία Λίγκας - συνδρομητικού καναλιού για το με ποια αγωνιστική θα γίνει η πρεμιέρα (η Λίγκα ήθελε κανονικά την 1η), με το συνδρομητικό κανάλι να βγαίνει κερδισμένο στην άποψή του και τις δυο αγωνιστικές που εκκρεμούν να προβλέπεται να διεξαχθούν εμβόλιμα.
Η σήψη και η διαφθορά δεν εξυγιαίνονται
Ολα αυτά μπορεί σε κάποιους να προκαλούν εντύπωση, ωστόσο στον κόσμο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ούτε πρωτοφανή μπορούν να χαρακτηριστούν, ούτε φυσικά και περιστασιακά. Αντίθετα, αποτελούν τα νέα κομμάτια στο παζλ της εικόνας που χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο ως πεδίο ενδοεπιχειρηματικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Αντιπαραθέσεις που, πέρα απ' το στόχο για τα πρωτεία στην «πίτα» της ποδοσφαιρικής αγοράς και τα όσα προσφέρει αυτή σε όλα τα επίπεδα, σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και σχετίζονται με γενικότερες επιχειρηματικές κόντρες μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κόντρες των αντίπαλων συμμαχιών αφορούν απώτερους στόχους εκτός ποδοσφαίρου
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κόντρες των αντίπαλων συμμαχιών αφορούν απώτερους στόχους εκτός ποδοσφαίρου
Την ίδια ώρα, οι όποιες προσπάθειες της νυν συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαφημίζονται απ' τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως προσπάθεια κάθαρσης και στηρίζονται κυρίως σε κατασταλτικού τύπου μέτρα (αυστηροποίηση των νόμων, υπεραρμοδιότητες του υφυπουργού Αθλητισμού, επιβολή ποινών), έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, αλλά βρίσκονται και μακριά απ' την ουσία του προβλήματος. Αυτή δεν είναι άλλη απ' το γεγονός ότι όσο το ποδόσφαιρο συσχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης των επιχειρηματιών με απώτερους (εκτός ποδοσφαίρου) σκοπούς, είναι αναμενόμενο να γεννάει φαινόμενα όπως η βία των «στρατών» των οπαδών, η διαφθορά, η σήψη, τα στημένα παιχνίδια και πολλά άλλα. Και φυσικά, το σίγουρο είναι ότι όσες αναβολές και να υπάρξουν στην αγωνιστική δραστηριότητα, όσο και να χτυπηθούν (προσωρινά και ελάχιστα) τα κέρδη των επιχειρηματιών, το ποδόσφαιρο του κέρδους δεν εξυγιαίνεται.
Πεδίο σύγκρουσης η ΕΠΟ
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ειδικότερα η διοίκησή της αποτελεί την τελευταία διετία το πεδίο σύγκρουσης είτε - κυρίως - μεταξύ των αντιπάλων συμμαχιών που υπάρχουν στο πρωτάθλημα της Super League, είτε στην κόντρα με την κυβέρνηση. Ενδεικτικό ότι η πρώην πλέον (επίσημα απ' την Παρασκευή) διοίκηση Γκιρτζίκη την τελευταία διετία βρισκόταν στα... χαρακώματα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, με αιτία σημαντικά ζητήματα στο χώρο της διοίκησης του ποδοσφαίρου (πειθαρχικά όργανα, διαιτησία, αυτοδιοίκητο κ.τ.λ.). Μάλιστα, αποτέλεσμα αυτής της κόντρας ήταν η απόφαση του υφυπουργού για αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος, μετά την ενέργεια της ΕΠΟ να αντικαταστήσει δικαστές μέλη των πειθαρχικών οργάνων. Μετά από πολλές αντιπαραθέσεις στις οποίες πήραν μέρος και οι δυο διεθνείς Ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ, οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου οδήγησαν σε παραίτηση της νυν διοίκησης λίγο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές του Οκτώβρη. Την ίδια ώρα, τα δρώμενα στην Ελληνική Ομοσπονδία αποτέλεσαν (και αποτελούν) πεδίο σύγκρουσης και των αντίπαλων συμμαχιών μεταξύ των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας, με τη «συμμαχία» των 3 (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) να κατηγορούν τη μέχρι τώρα διοίκηση ότι βρίσκεται στο άρμα του Ολυμπιακού.
...η διαιτησία...

Μεγαλύτερο ρόλο στα κέρδη διεκδίκησαν δυναμικά φέτος οι λεγόμενοι «μικρομεσαίοι» της Super League
Eurokinissi
Μεγαλύτερο ρόλο στα κέρδη διεκδίκησαν δυναμικά φέτος οι λεγόμενοι «μικρομεσαίοι» της Super League
Οι αντίστοιχες κόντρες μεταξύ των αντίπαλων συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο γίνονται και στον τομέα της διαιτησίας με την ΚΕΔ (Επιτροπή υπεύθυνη για τους ορισμούς των διαιτητών), με την τριάδα Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ να κάνουν επίσημα λόγο για διαιτητές σε διατεταγμένη αποστολή, με σκοπό να τους αδικήσουν προς όφελος του Ολυμπιακού.
Η κοινή απόφαση ΕΠΟ - Super League, στα μέσα του καλοκαιριού και μετά από έγκριση και της ΟΥΕΦΑ για τη λειτουργία του «ισπανικού μοντέλου» στην ΚΕΔ, με τρία μέλη (ένα απ' την ΕΠΟ, ένα απ' τη Λίγκα και έναν επιδιαιτητή), έδειξε προς το παρόν να κατευνάζει κάπως τα πνεύματα. Το ερώτημα που μπαίνει είναι για πόσο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως η πρόσφατη επιλογή του πρώην διεθνούς διαιτητή Κύρου Βασσάρα για το ρόλο του επιδιαιτητή της επιτροπής (θα έχει λόγο όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των άλλων δύο μελών της ΚΕΔ) αντιμετωπίστηκε από κάποιες ΠΑΕ (Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) επιφυλακτικά...
...και η ίδια η Λίγκα
Φυσικά, οι κόντρες αντίπαλων συμμαχιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διεξάγονται μόνο εκτός Λίγκας, αλλά και μέσα σε αυτή. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη - και ιδιαίτερα οι πιο ισχυροί - του συνεταιρισμού των ΠΑΕ να εμφανίζονται ενωμένα μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω απαξίωσης του «προϊόντος» (που φυσικά δεν συμφέρει κανέναν), ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί, αυτό δεν διαρκεί και πολλά... φεγγάρια. Κυρίως, αυτή η ενότητα αφορά την αντίδραση μετά από περιστατικά που φτάνουν στα άκρα (βίαια επεισόδια, τραυματισμοί οπαδών, καταστροφές) ή κατόπιν πίεσης των χορηγών (π.χ. συνδρομητικό κανάλι). Ωστόσο, η όξυνση του ενδο-οικογενειακού ανταγωνισμού είναι τέτοια, που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια ακόμα και το ίδιο το εγχείρημα της Λίγκας έχει πορευτεί σε... λεπτές ισορροπίες.
Ζητούν ρόλο οι «μικροί»
Εκτός, όμως, από τις κόντρες των λεγόμενων ισχυρών (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) για τα πρωτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες επιχειρηματίες των ΠΑΕ στα γενικότερα παιχνίδια κέρδους στους κόλπους της Λίγκας των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας, έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη μέτωπο. Αυτό αφορά την κίνηση των λεγόμενων «μικρομεσαίων», με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλο, να πρωτοστατεί και τις ΠΑΕ αυτές να καταθέτουν το προηγούμενο διάστημα τις δικές τους προτάσεις για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούσαν οι μικροί ήταν η απόκτηση περισσότερου λόγου στα κέρδη του πρωταθλήματος, με αναδιανομή των εσόδων κυρίως απ' τις χορηγίες του πρωταθλήματος και τα τηλεοπτικά έσοδα. Μάλιστα, αρχικά είχαν απειλήσει να μην κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους απ' το «καρέ των ισχυρών». Οι τελευταίοι συμφώνησαν με τις προτάσεις, ενώ κάποιοι εξ αυτών (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στήριξαν ανοικτά την «κίνηση των 12» για τους δικούς τους λόγους.
Πάντως, ενδεικτικό της όξυνσης στις κόντρες συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στη Λίγκα, είναι ότι και στη λεγόμενη «κίνηση των 12» υπήρξαν διαφορετικές λογικές που οδήγησαν σε διαφωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποχώρηση της Λάρισας απ' τη συνεδρίαση προ διμήνου που αφορούσε την πρόταση για τον αρχιδιαιτητή και την απουσία σε αυτή των Βέροια και Ηρακλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ