21 Απρ 2019

ΚΑΤΑΡ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Οι πειραματισμοί της FIFA και τα αιματοβαμμένα έργα



Στη σκιά των δεκάδων θανάτων εργατών στα έργα του Κατάρ, για τη FIFA προέχουν οι πειραματισμοί για τα κέρδη
Associated Press
Στη σκιά των δεκάδων θανάτων εργατών στα έργα του Κατάρ, για τη FIFA προέχουν οι πειραματισμοί για τα κέρδη
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) για αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, από 32 σε 48, έφερε για μία ακόμα φορά πρόωρα στο προσκήνιο την εν λόγω διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι η κατασκευή των έργων υποδομής για το τουρνουά έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε δεκάδες εργάτες, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας με ελλιπή μέτρα ασφάλειας, πίεση για τα χρονοδιαγράμματα και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που θυμίζουν σκλαβιά.
Παρ' όλα αυτά, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συνέπεια για τους διοργανωτές, ενώ πέρα από κάποιες βελτιώσεις - μετά και από τον διεθνή αντίκτυπο - η κατάσταση παραμένει λίγο πολύ ίδια. Ειδικοί, μάλιστα, εξέφρασαν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες παράδοσης των έργων και ανάλογα αναμένεται να αυξηθεί η πίεση.
Οσο για τη FIFA, αν και διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα πέρα από ορισμένες ανακοινώσεις, μέσα από τις οποίες περιορίστηκε να πετάξει το μπαλάκι στη διοργανώτρια χώρα του Κατάρ... Η διοργάνωση έχει στιγματιστεί από τους θανάτους των εργατών και από το σκάνδαλο χρηματισμού παραγόντων της FIFA προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ, παρ' όλα αυτά όμως η Συνομοσπονδία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της αποκόμισης όσο γίνεται μεγαλύτερου κέρδους από το Μουντιάλ 2022, προχωρώντας μάλιστα και σε νέους πειραματισμούς στη γενικότερη δομή των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και ιδίως στις κορυφαίες διοργανώσεις του, όπως το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα κέρδη είναι πάνω απ' όλα - ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή.
Αύξηση ομάδων... και κερδών
Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη της διοργάνωσης από το Κατάρ και κάτω από τη διεθνή κατακραυγή με βάση τα όσα αποκαλύπτονταν, διακινήθηκαν σενάρια μέχρι και για αλλαγή διοργανώτριας χώρας. Οχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά η FIFA βρήκε την ευκαιρία να επισπεύσει τα «σχέδια επί χάρτου» που εξέταζε τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της κερδοφορίας της, που τα τελευταία χρόνια δέχτηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Στην κατάσταση αυτή πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πέρυσι στη Ρωσία, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της με ΗΠΑ και ΕΕ, η διοργάνωση του Μουντιάλ δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς μια σειρά από πολυεθνικές έκλεισαν την πόρτα της FIFA στις προτάσεις για χορηγίες.
Την τελευταία διετία και ενόψει του Μουντιάλ του Κατάρ, η FIFA βρέθηκε μπροστά σε παρόμοια κατάσταση, με την επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ από επτά αραβικές χώρες με μπροστάρισσα τη Σαουδική Αραβία. Για να προλάβει λοιπόν πιθανή επανάληψη καταστάσεων ανάλογων με το Μουντιάλ της Ρωσίας, η FIFA βρήκε τη λύση στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του Μουντιάλ - με την αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 και αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής. Οι αλλαγές είχαν προγραμματιστεί να πρωτοεφαρμοστούν το 2026, στη διοργάνωση που έχουν αναλάβει από κοινού οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, απ' ό,τι φαίνεται όμως, για λόγους ...ανωτέρας βίας (βλ. κέρδη), επισπεύδεται.
Η προ καιρού πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για εφαρμογή του νέου συστήματος διεξαγωγής από το 2022, αρχικά περιοριζόταν στη σφαίρα της σεναριολογίας, όσο περνούσε ο καιρός όμως κέρδιζε έδαφος και εντέλει τέθηκε επίσημα προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, η οποία αποτελεί το αρμόδιο όργανο της Συνομοσπονδίας για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι έχει να κάνει με αλλαγές σε κανονισμούς, διοργανώσεις κ.ο.κ.
Ο κύβος ερρίφθη
Λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, διεθνή δημοσιεύματα προϊδέαζαν ότι «ο κύβος ερρίφθη» και ότι οι πειραματισμοί της FIFA θα γίνουν αρκετά πρόωρα πράξη. Αυτό επισημοποιήθηκε τελικά την Παρασκευή 16/3, με την Επιτροπή να ανακοινώνει τις αλλαγές. Την ίδια στιγμή, η Συνομοσπονδία φέρεται να έχει προχωρήσει και το ζήτημα με την ανάθεση στο Ομάν και στο Κουβέιτ ρόλου συνδιοργανωτή της τελικής φάσης μαζί με το Κατάρ.
Μ' αυτά και μ' αυτά, η FIFA κρίνεται ότι βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη: Αφενός εξασφαλίζει διπλωματική ηρεμία ενόψει της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022 (εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια συνδιοργάνωσης), αφετέρου της ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για την προσέλκυση νέων χορηγιών (πολυεθνικές από την Ασία και τον αραβικό κόσμο) και αποφεύγονται δυσκολίες ανάλογες με τη ρωσική περίπτωση.
Καθόλου τυχαία άλλωστε, ο Ινφαντίνο λίγο καιρό πριν την επίσημη ανακοίνωση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των ομάδων η Ασία θα ήταν από τις πλέον κερδισμένες όσον αφορά τις συμμετοχές. Παράλληλα, η εφαρμογή του πειράματος τέσσερα χρόνια νωρίτερα δίνει στη FIFA την ευκαιρία για μια «γενική δοκιμή» προκειμένου να ετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη διοργάνωση, του 2026, στην οποία καταπώς φαίνεται η Συνομοσπονδία ποντάρει την υλική και ηθική ανάκαμψή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ