7 Νοε 2019

Λάσπη στον ανεμιστήρα





Πριν από ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει την ΠΝΠ που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ αφήνοντας υπονοούμενα για «τη χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση». Χτες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας επανήλθε και παρουσίασε ως «άσο στο μανίκι» της κυβέρνησης ένα «πόρισμα - βόμβα» για το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών, που επιβεβαίωνε τάχα τις καταγγελίες του. Για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το πόρισμα συντάχθηκε από «υπηρεσιακούς παράγοντες που έκαναν εσωτερική έρευνα». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι το πόρισμα συντάχθηκε από το ίδιο το ΚΕΘΕΑ και ότι οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» που έκαναν την έρευνα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του!


Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ αξιολόγησε ως ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες που έφταναν από εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» για τη λειτουργία του προγράμματος, συμπεριφορές στελεχών του που υπερέβαιναν ζητήματα δεοντολογίας και διαχείρισης οργανωτικών ζητημάτων. Για το λόγο αυτό, το ίδιο το ΚΕΘΕΑ προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις πτυχές λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι που αποτελούσαν την Ομάδα Εργασίας είχαν μάλιστα να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και προβλήματα, να επεξεργαστούν, να διασταυρώσουν και να τεκμηριώσουν πληροφορίες, κι όλα αυτά μέσα στη φυλακή Διαβατών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν δύο αιτήματα παράτασης της κατάθεσης του πορίσματος, το οποίο κατατέθηκε τελικά τον Ιούλη του 2019.


Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Οργανισμός αναδεικνύει την αναγκαιότητα και τη σημασία διαφύλαξης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Στον αντίποδα, η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι δεν διστάζει να καταφύγει ακόμα και σε συκοφαντίες, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της και στο θέμα των ναρκωτικών. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: Να πλήξει το κύρος του ΚΕΘΕΑ και να σπείρει αμφιβολίες για το έργο που προσφέρει παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του, να κλονίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και όσων είναι ακόμα εκτός της θεραπευτικής διαδικασίας, να υπονομεύσει το ρόλο των δωρεάν «στεγνών» προγραμμάτων, ώστε να πέσει ως «ώριμο φρούτο» η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, η διεύρυνση της χορήγησης υποκατάστατων.


Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ