7 Ιουν 2020

Ο "πόλεμος" για τα εμβόλια ανάμεσα σε κράτη και ομίλους



Μια «συμμαχία» Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας παζαρεύει ανταλλάγματα σε φαρμακευτικούς ομίλους

Στην κούρσα του ανταγωνισμού - κυρίως με τις ΗΠΑ και την Κίνα - για την κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS-COV-2 στην ευρωπαϊκή αγορά, μπαίνει πιο δυναμικά η ΕΕ, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Η «συμμαχία» βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, προσφέροντάς τους κρατικές επιχορηγήσεις για έρευνα και εγγυήσεις αγοράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η Γερμανία και οι τρεις άλλες χώρες της ΕΕ «συγκροτούν μια νέα συμμαχία που έχει στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, μόλις αυτά αναπτυχθούν».
Η πρόσβαση σε εμβόλια είναι «ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ αυτήν τη στιγμή», έγραψαν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι υπουργοί Υγείας των τεσσάρων κρατών - μελών.
Η ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που προσέβαλε πάνω 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζει ήδη τη ζωή σε 400.000 παγκοσμίως, είναι μια αναμέτρηση «γεωπολιτικής σημασίας», με τους φαρμακευτικούς ομίλους να «σέρνουν την κούρσα» παζαρεύοντας ανοιχτά κρατικές επιχορηγήσεις, εγγυήσεις για τις αγορές που θα πουλήσουν τα εμβόλια. Η έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου στην καπιταλιστική οικονομία γίνεται με κρατικό χρήμα, δηλαδή την χρηματοδοτεί το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, για να πουληθεί μετά το αποτέλεσμά της ως εμπόρευμα στους λαούς, με προτεραιότητες και σε τιμές που καθορίζει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Μια πλευρά αυτού του ανταγωνισμού αποκάλυψε κυνικά τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πολυεθνικής «Sanofi», Πολ Χάντσον, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραλάβουν πρώτες ένα πιθανό εμβόλιο γιατί έχουν προπληρώσει.
Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν δώσει 1,2 δισ. δολάρια στον φαρμακευτικό όμιλο «AstraZeneca», για να «προλάβουν» ένα ενδεχόμενο εμβόλιο και έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις, εφόσον αυτό τελικά παραχθεί. Αλλες επιχειρήσεις, όπως ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός «Johnson & Johnson», έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 10 δισ. δολάρια σε ιατρική έρευνα για τον κορονοϊό. Αντίστοιχη συμφωνία επιχειρήθηκε και με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» τον Μάρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ισχυρίστηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα μέσα Μάη ότι η χώρα του θα διαθέσει εμβόλια ως «δημόσιο αγαθό» παγκοσμίως. Φυσικά κανείς δεν πήρε στα σοβαρά αυτήν τη δήλωση, καθώς είναι άγνωστο με τι όρους και ανταλλάγματα οι κινεζικοί όμιλοι θα παράξουν το «αγαθό» τους και θα το διαθέσουν στον υπόλοιπο κόσμο.
Το παζάρι της ΕΕ με φαρμακευτικούς ομίλους
Σε αυτό το φόντο, μια «βασική ομάδα κρατών - μελών» συμμάχησαν για να «πετύχουν το ταχύτερο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε διαπραγματεύσεις με βασικούς παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας» και «πάνω απ' όλα θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η Ευρώπη να χάσει τη γεωπολιτική κούρσα του εμβολιασμού», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Στην επιστολή προς την Κομισιόν αναφέρεται πως «η συμμαχία» βρίσκεται ήδη σε επαφή με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες που θα πατεντάρουν την έρευνα για ένα εμβόλιο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Handelsblatt», παζαρεύουν και με τον βρετανικό όμιλο «AstraZeneca» - που «τα έχει πάρει» και από τις ΗΠΑ - η οποία ίσως παράξει ένα «πολλά υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο».
Η ευρωπαϊκή «συμμαχία» περιλαμβάνει τις τρεις πιο πολυπληθείς χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) με συνολικό πληθυσμό πάνω από 200 εκατ., δηλαδή μια «ισχυρή αγορά», που θα εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη και μπορεί να «δελεάσει» μια φαρμακοβιομηχανία.
Η «Handelsblatt» επικαλείται επίσης έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο στις αρχές Μάη η Γαλλία έθεσε το ζήτημα μιας «ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την ταχεία έγκριση των υποψηφίων εμβολίων κατά του Sars-CoV-2». Σε επιστολή της προς τη γερμανική και τη βρετανική κυβέρνηση, προτείνει ένα κοινό σχέδιο Γαλλίας - Γερμανίας - Ηνωμένου Βασιλείου για την προώθηση «πέντε έως δέκα» πολλά υποσχόμενων εμβολίων, από την έρευνα έως και την αγορά.
Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, οι «τέσσερις» της ΕΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στη «συμμαχία» η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ