2 Δεκ 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΣΥ Ακόμα 60 δισ. ευρώ πεσκέσι στις τράπεζες


Τη σχετική ρύθμιση στήριξε έμμεσα και το κόμμα του Κουβέλη, ψηφίζοντας «παρών»
Τρία «ναι» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στην Βουλή, προκειμένου να κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα διατεθούν επιπλέον 60 δισεκατομμύρια για τα τραπεζικά ιδρύματα, ανεβάζοντας στα 168 δισεκατομμύρια ευρώ τον πακτωλό που χαρίζεται στο τραπεζικό κεφάλαιο. Την κύρωση - που συζητήθηκε την Τετάρτη - καταψήφισε το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του να κάνουν λόγο για προκλητική ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο στήριξε η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ «παρών» ψήφισε η Δημοκρατική Αριστερά.
Δείχνοντας το μέγεθος της ληστείας σε βάρος του λαού, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «προέβλεπε αρχικά την παροχή εγγύησης του δημοσίου στην Τράπεζα Ελλάδας 30 δισεκατομμυρίων για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα και εν ριπή οφθαλμού το ποσό αυτό διπλασιάστηκε με πρόταση του υπουργού, για να γίνει 60 δισεκατομμύρια». Πρόσθεσε ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί στο τραπεζικό σύστημα «είναι εννέα φορές περισσότερα από το σύνολο μισθών και συντάξεων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012. Είναι δέκα φορές περισσότερα από αυτά που επίσης προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων και τις δαπάνες στους τομείς πρόνοιας, παιδείας, υγείας και άλλων κοινωνικών δομών».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν, καθώς και στις αναφορές τους περί «μοντέλου ανάπτυξης με δανεικά», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολίασε παρεμβαίνοντας πως «πάνε να ενοχοποιήσουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος δούλευε σαν σκυλί όλα αυτά τα χρόνια και οι τράπεζες είχαν δισεκατομμύρια κέρδη και όχι μόνο αυτές, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο. Τώρα, λοιπόν, στην κρίση το σύστημα και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διασώσει ό,τι μπορεί από το τραπεζικό σύστημα». Επίσης επισήμανε ότι «οι τραπεζίτες δεν είναι τίποτα άυλα, είναι συγκεκριμένοι: είναι εφοπλιστές, είναι βιομήχανοι, διαπλέκονται, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, ο πυρήνας δηλαδή, η πλουτοκρατία που λέμε εμείς».
Εισηγούμενος την κύρωση, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι «οι τράπεζες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο οικονομικό μας σύστημα και αποτελούν πυλώνα στήριξης και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας», αναφερόμενος στον«επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης των πιστωτικών ιδρυμάτων για ρευστότητα». Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, όσο και του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Χρυσανθακόπουλος. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Ν. Τσούκαλης ανέφερε: «εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας, ως το εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά», δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ