24 Δεκ 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΡΟΪΚΑ



Με ενιαία αντιλαϊκή ατζέντα και στρατηγική
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ αποτελούν τον πυρήνα των μέτρων που δρομολογεί τις επόμενες μέρες η συγκυβέρνηση με τους ξένους συμμάχους της
Καμιά αυταπάτη ότι η ανακύκλωση του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου μπορεί να σώσει το λαό. Πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του τώρα!
Νέο γύρο κλιμάκωσης του πολέμου ενάντια στα λαϊκά στρώματα προετοιμάζουν σε αγαστή συνεργασία οι εταίροι της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, οι εκπρόσωποι της ντόπιας πλουτοκρατίας και οι ξένοι σύμμαχοί τους της τρόικας. Ο κυβερνητικός αντιλαϊκός σχεδιασμός για τις επόμενες τρεις βδομάδες, μέχρι την έλευση των τεχνοκρατών ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ στην Αθήνα (16-20 Γενάρη), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, προδιαγράφει κόλαση για το λαό, που καλείται οργανωμένος να αντιδράσει και να αντεπιτεθεί.
Κυβέρνηση, κεφαλαιοκράτες και τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με μοιρασμένους ρόλους και ενιαία στρατηγική, ετοιμάζουν νέα εφόρμηση σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο περιέγραψε με σαφήνεια ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) μέσω του προέδρου του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη Πέμπτη.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος, αφού απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να στηρίξουν τον κυβερνητικό στόχο για υιοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, απαίτησε εδώ και τώρα νέες σαρωτικές διαρθρωτικές ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, καθώς και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
«Αυτή τη στιγμή παίζεται αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη», ανάφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος και κάλεσε τα αστικά κόμματα να εκπληρώσουν το ταξικό τους χρέος και «να συνεργαστούν ειλικρινά για να ξορκίσουν οριστικά τον εφιάλτη της δραχμής και της εθνικής υποτίμησης». Οι βιομήχανοι απαίτησαν «τελικές λύσεις» από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενόψει της δανειακής σύμβασης και μέσω του Δ. Δασκαλόπουλου φωτογράφισαν την παράταση της θητείας της συγκυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί«σε 10 μέρες».
«Πακέτο» - οδοστρωτήρας
Απαριθμώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα, ο ΣΕΒ απαίτησε:
  • Νέο «τσεκούρι» στους μισθούς των εργαζομένων. Με πρόσχημα τη «δραματική επιδείνωση των συνθηκών», ο Δ. Δασκαλόπουλος παρέπεμψε σε συνεννόηση των «κοινωνικών εταίρων», που, όπως είπε, έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούν να το κάνουν, επιβεβαιώνοντας την απεριόριστη εμπιστοσύνη που τρέφει το κεφάλαιο για τους εργατοπατέρες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ειρωνεύτηκε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαρκώς προαναγγέλλουν την κατάργηση των συμβάσεων, χωρίς - όπως ισχυρίστηκε προκλητικά - αυτό να συμβαίνει. Σφυρίζοντας αδιάφορα για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των τελευταίων ετών στις κλαδικές συμβάσεις και τη διαρκή υπονόμευση της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΕΒ«στηρίζει έμπρακτα» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είναι υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού, θεωρώντας βέβαια ότι αυτός θα πηγαίνει ολοένα και πιο κάτω, με τη βοήθεια και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
  • Παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Δείχνοντας πού πραγματικά στοχεύει η παρέμβαση των βιομηχάνων, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η «επιβαρυντική, βαριά» νομοθεσία στα Εργασιακά, πέρα από το βασικό μισθό, ώστε ο μέσος όρος αμοιβών να έχει ανέβει πάρα πολύ «και να μας λένε ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί»! Ομολόγησε δηλαδή και αυτός ότι τα εργασιακά δικαιώματα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και κάνουν ακριβότερο τον εργάτη, άρα πρέπει να καταργηθούν. Σ' αυτό το πνεύμα, ζήτησε περισσότερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς την «καλό εργαλείο» και πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί» θα επεκταθεί! Δηλαδή, ωράρια εργασίας, ειδικότητες, δικαιώματα, «θυσία» στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Νέες περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ουσιαστικά και με κατάργηση βασικών παροχών. Το «ό,τι βγάζουμε να ξοδεύουμε» χρησιμοποιήθηκε για το Ασφαλιστικό, όπως και το «να τελειώνουμε»με τις συζητήσεις, για να ληφθούν μέτρα, που θέτουν σε μεγαλύτερη ακόμη αμφισβήτηση συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές.
  • Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο ΣΕΒ είναι υπέρ των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, η απάντηση ήταν ότι ο δημόσιος τομέας «είναι τεράστιος», ότι πρέπει να απολυθούν όσοι δεν χρειάζονται και ότι, όπως λαμβάνονται μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα πρέπει να προσαρμοστεί και ο δημόσιος, προκειμένου να γίνει πιο «φτηνός» για το κράτος και πιο «ευέλικτος» για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αλυσίδα δίχως τέλος
Το βάρβαρο πακέτο μέτρων που πρότειναν οι βιομήχανοι αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου συζητήθηκαν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, παρουσιάζοντας τους αντιλαϊκούς κυβερνητικούς στόχους για το επόμενο διάστημα, τόνισε: «Η πολιτική μας στους τομείςΚοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας είναι θέμα ιδιαίτερα σημαντικό (...) Ενόψει της ανάγκης να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου».
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τοποθετήσεις των κεφαλαιοκρατών, ο Λ. Παπαδήμος, απευθυνόμενος στους υπουργούς, σημείωσε: «Στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές που εκκρεμούν εν μέρει ή νέες που απαιτούνται, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα και ειδικότερα να έχουμε αποτελεσματικές διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα του Ιανουαρίου, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια».
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει και θα εφαρμόσει:
1) Την τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων. Με περικοπές που θα κινηθούν από 15% μέχρι 25%. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Γενάρη και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.
2) Την παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Με την είσοδο του νέου χρόνου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει ο «διάλογος» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», με στόχο την καθολική επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των μισθών και την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
3) Νέες σαρωτικές ανατροπές και περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα. Με στόχο την περιστολή του αριθμού των δικαιούχων και τη μείωση των αποδοχών τους.
4) Νέες παρεμβάσεις που αφορούν τις κύριες συντάξεις. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν, μετά τις συνεννοήσεις με την τρόικα, να υπάρξει και η ψήφιση «νέου ασφαλιστικού», μέσα στους πρώτους μήνες του 2012.
5) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες. Με στόχο την παραπέρα μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», προς όφελος των επιχειρηματιών, που θα επιφέρει ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσα στο Γενάρη και μετά τις επαφές με τους τεχνοκράτες των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ θα προωθήσει:
-- Πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2 με 3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν την «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2011.
-- Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
-- Το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Να ξεπατωθούν τα μονοπώλια
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις βάρβαρες ανατροπές να τις προωθήσει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου»προκειμένου να διασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη» και να αποτρέψει την έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης. Στόχος, τόνισε ο Λ. Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι «να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εταίρων, ο οποίος θα πρέπει να γίνει με την κατάλληλη καθοδήγηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει την υποταγή του λαού μέσω του «κοινωνικού εταιρισμού», ο Δ. Δασκαλόπουλος, βγάζοντας το ταξικό τους μένος, επιτέθηκε απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα, συκοφαντώντας τους σαν υπερασπιστές «προνομιούχων συντεχνιών».
Το σύνολο των μέτρων, που προωθούν και υπερασπίζονται ενιαία οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους, στόχο έχουν να κάνουν φθηνότερη την εργατική δύναμη και άρα καλύτερους τους όρους αναπαραγωγής των κεφαλαίων που κρατά η πλουτοκρατία στα σεντούκια της και περιμένει να τα ρίξει στην παραγωγή όταν εξασφαλίσει ικανοποιητικές αποδόσεις. Η στρατηγική συμφωνία των αστικών κομμάτων στο τσάκισμα του λαού, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες και ανταγωνισμούς, αλλά και η καραμπινάτη διαχείριση που εκφράζει η πρόταση των οπορτουνιστών, δείχνουν το δρόμο που έχει συμφέρον να ακολουθήσει ο λαός.
Η λαϊκή οικογένεια δεν πρόκειται να ευημερήσει αν εκτονώνει τη δίκαιη αγανάκτησή της στην εναλλαγή του ενός και του άλλου διαχειριστή, στο «ανακάτεμα» του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου. Ορος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, το ξεπάτωμά τους από την παραγωγή, η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας του λαού, με οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι αποτελεσματική η άμυνα στα χειρότερα που έρχονται και ταυτόχρονα να ανοίγει ολοένα και περισσότερο ο δρόμος για ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ