2 Ιουλ 2013

Παρέμβαση ΗΠΑ με αφορμή τον αγωγό ΤΑΡ

Παρέμβαση ΗΠΑ με αφορμή τον αγωγό ΤΑΡ
Χαιρετίζουν τη διάνοιξη του Νότιου Διάδρομου, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία. Δε θα μειωθούν οι τιμές του αερίου, λέει ο «Fitch»
Οι Αμερικάνοι επιχαίρουν επειδή ο TAP (ή ο «Nabucco», αν προκρινόταν), δυσκολεύει τα σχέδια των Ρώσων να κυριαρχήσουν στο Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο
Επαλήθευση των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας αποτελεί η παρέμβαση των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν «σημαντικό επίτευγμα» την επιλογή του αγωγού «Trans Adriatic Pipeline» (TAP). Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα άμεσο όφελος από το αέριο που θα ρέει στο εσωτερικό του, οι ΗΠΑ επιχαίρουν για τον αγωγό επειδή δυσκολεύει τη Ρωσία στην κούρσα για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διάδρομου».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη του Νότιου Διάδρομου, επειδή «αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, συμπεριλαμβανομένων των τολμηρών βημάτων προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού και του εμπορίου».
Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εν δυνάμει πελατεία του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μοιράζει υποσχέσεις για εναλλακτική τροφοδοσία τους στο μέλλον. Η αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR δήλωσε ότι θα κατευθύνει προς την Αυστρία τις ποσότητες φυσικού αερίου από άλλα κοιτάσματα της Κασπίας, που θα αναπτυχθούν μετά από το «Shah Deniz».
Διαβεβαίωσε μάλιστα τους ενδιαφερόμενους ότι «βλέπουμε ξεκάθαρα το διάδρομο του «Nabucco» ως φυσική αγορά για τις μελλοντικές μας ποσότητες φυσικού αερίου» και πως«θεωρούμε ότι η ικανότητα του Νότιου Διαδρόμου να τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές θα επεκταθεί και πέρα από τις περιοχές από τις οποίες θα περνά άμεσα ο TAP».
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής του TAΡ έναντι του «Nabucco West», ο ενεργειακός κολοσσός BP, που συμμετέχει στην κοινοπραξία του «Shah Deniz», ανακοίνωσε ότι υπήρχε «ουσιώδης» εμπορική διαφορά μεταξύ των δύο αντίπαλων αγωγών, δηλαδή στο κόστος μεταφοράς του αερίου και στις κατά τόπους τιμές του στις χώρες από τις οποίες θα περνούσε. Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι οι τιμές που θα πουλιέται το αζέρικο αέριο του ΤΑΡ, είναι πιο συμφέρουσες για την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα.
Τις κυβερνητικές φανφάρες για δήθεν μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά την επιλογή του ΤΑΡ, καταρρίπτει και ο καπιταλιστικός οίκος αξιολόγησης «Fitch».Οπως σημειώνει, «ο εναλλακτικός αγωγός που απορρίφθηκε (και περνούσε) από την Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να επιφέρει μια μέτρια πτώση των τιμών λόγω της μεγαλύτερης δυναμικότητάς του και διότι θα συνέβαλε στη διαφοροποίηση των προμηθευτών στις χώρες που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο».
Αντίθετα, σημειώνει ο οίκος, «ο αγωγός που επελέγη θα έχει ετήσια δυναμικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων, ίση με περίπου το 2% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου. Ο «Nabucco West», είχε δυναμικότητα μεταφοράς έως και 23 δισ. κυβικών μέτρων αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο, αν συμπεριλαμβάνονταν δυνητικά κοιτάσματα στη Ρουμανία». Τα σχέδια για το «Nabucco West», καταλήγει η εκτίμηση του οίκου, «δεν έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ