19 Δεκ 2011

Η ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ



Ενας νικηφόρος, έντεχνος ελιγμός του ΕΛΑΣ
Οι αντιστασιακοί, σε ένα αναμνηστικό στιγμιότυπο, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων
Η μάχη που έδωσε στις 5 Αυγούστου του 1944 ο ΕΛΑΣ, ενάντια σε ισχυρές στρατιωτικές γερμανικές δυνάμεις, στο μικρό χωριό Καρούτες της Γκιώνας, υπήρξε ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα που δέχτηκε ο φασίστας κατακτητής.
Ενα γερμανικό τάγμα των Ες-Ες είχε ξεκινήσει από την Αμφισσα φτάνοντας στις Καρούτες, με σκοπό να επιτεθεί στα αντάρτικα τμήματα, να τα απωθήσει και να συνεχίσει προς το Λιδορίκι, όπου ήταν και η έδρα της 5ης ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, και να το καταλάβει. Ομως, τα τμήματα της Ταξιαρχίας και του 5ου Ανεξάρτητου Τάγματος Παρνασσίδος κύκλωσαν τους Γερμανούς με έναν έντεχνο ελιγμό και ο αιφνιδιασμός τους πέτυχε απόλυτα. Οι Γερμανοί από τη μεριά τους αιφνιδιάστηκαν και παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει, αντέταξαν λυσσασμένη άμυνα. Μέσα στο χωριό, ξετυλίχτηκε μια πραγματική Τιτανομαχία, από σπίτι σε σπίτι, από μάντρα σε μάντρα. Η ορμητικότητα, αποφασιστικότητα των μαχητών του ΕΛΑΣ και η αυτοθυσία τους υπερίσχυσαν και μετά από σκληρή μάχη, που κράτησε 5 ώρες, ο εχθρός κάμπτεται. Η είδηση ότι ο διοικητής τους, ταγματάρχης Μάλτεν έχει σκοτωθεί, παραλύει κάθε οργανωμένη άμυνα και με τη δύση του ήλιου εξουδετερώνεται και η τελευταία αντίσταση. Στη μάχη στις Καρούτες, σκοτώθηκαν 220 Γερμανοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι κάπου 120, απ' αυτούς πολλοί τραυματίες και όσοι ζήσανε παραδόθηκαν στην αγγλική αποστολή. Ο ΕΛΑΣ έχασε 28 μαχητές του.
Την επέτειο της ιστορικής αυτής μάχης, που αποτελεί ορόσημο στην εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης, γιόρτασαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ την περασμένη Κυριακή στις Καρούτες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επιζώντες μαχητές της μάχης αυτής, συγγενείς των πεσόντων και κόσμος της περιοχής, που ήρθε να τιμήσει την επέτειο. Επίσης, πήραν μέρος και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, τωνΠαραρτημάτων Φωκίδας και Ναυπάκτου της ΠΕΑΕΑ, της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, του Δήμου Λιδορικίου, του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και τηςΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.
Αναφορά στο χρονικό της μάχης έκανε ο αγωνιστής Απόστολος Παρλιάρας (Μήτσος) και χαιρέτισε ο δήμαρχος Λιδορικίου. Ακόμα, χαιρετισμό έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΕ Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Κόζαρης, ο οποίος, με αφορμή την ιστορική επέτειο, αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική παγκόσμια κατάσταση, στον ιμπεριαλισμό και τη «νέα τάξη πραγμάτων». «Στις σημερινές συνθήκες - τόνισε, κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο ομιλητής - μία πρέπει να είναι η θέση μας. Να παλέψουμε πιο αποφασιστικά, για να συγκροτηθεί ένα νέο ΕΑΜ, το μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και το σοσιαλισμό, που όχι μόνο παραμένει επίκαιρος, αλλά γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίος μπροστά στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας αυτός είναι η καλύτερη μορφή απότισης φόρου τιμής, η πραγματική συνέχιση του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών που τιμάμε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ