5 Φεβ 2012

Η ταχτική των κομμάτων στις εκλογές και η γενική πολιτική τους



Η ταχτική των κομμάτων στις εκλογές και η γενική πολιτική τους
Απο την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ έθεσαν το ερώτημα, αν η ψήφος για τις τοπικές αρχές πρέπει να είναι πολιτική ή «αυτοδιοικητική», για να απαντήσουν, βεβαίως, πολιτική μάχη με «αυτοδιοικητικά κριτήρια»... Αλλά ταυτόχρονα κάθε κόμμα θα καρπωθεί την εκλογική ενίσχυση των συνδιασμών που υποστηρίζει ως ενίσχυση της πολιτικής του. Το δείχνει ξεκάθαρα η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο Δήμο Αθήνας και στην Υπερνομαρχία Αθήνας Πειραιά. Αυτή την ταχτική ακολουθούν αυτά τα κόμματα.
Βεβαίως σε κάθε κοινωνική και πολιτική μάχη, η ταχτική κάθε κόμματος απορρέει από τη γενικότερη στρατηγική του. Η ταχτική που επεξεργάζονται γι' αυτήν τα κόμματα, οι στόχοι τους, οι επιδιώξεις τους, αυτήν υπηρετούν. Επομένως, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να εξετάζει κανείς, προσεγγίζοντας την ταχτική των κομμάτων, ιδιαίτερα σε γενικότερες πολιτικές αναμετρήσεις (τέτοια είναι και η μάχη για τις τοπικές εκλογές), είναι η γενική πολιτική τους και ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετεί.
Τα κόμματα του κατεστημένου εντάσσουν την πολιτική αναμέτρηση για τις τοπικές εκλογές στη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου. Επιδιώκουν την απρόσκοπτη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, την ενίσχυσή του, με σκοπό την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με τις λιγότερες δυνατές πολιτικές απώλειες, με την παρεμπόδιση, όσο είναι δυνατόν, της μετατροπής της λαϊκής δυσαρέσκειας, σε συνειδητή έκφραση αμφισβήτησής της κυρίαρχης πολιτικής. Και όλ'αυτά με δεδομένο οτι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι θεσμός του κράτους και επομένως η εκλογή των δυνάμεών τους στις διοικήσεις των δήμων και των νομαρχιών υπηρετεί το αστικό κράτος. Ενισχύει την αντιλαϊκή δράση της εκάστοτε κυβέρνησης, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος.
Και ένας τρόπος είναι η ταχτική παρεμπόδισης του απεγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων από την κυρίαρχη πολιτική, απ'αυτά τα κόμματα, με την ανώδυνη έκφραση της δυσαρέσκειας. Και το επιτυγχάνουν όταν ενώ μειώνεται η εκλογική δύναμη του ενός αστικού κόμματος ενισχύεται το άλλο, ή ακόμη και παρεμφερείς πολιτικές δυνάμεις μικρότερης εμβέλειας (π.χ. ΣΥΝ), που λειτουργούν ως αναχώματα. Ενυπάρχουν, βεβαίως, και οι ιδιαίτερες πολιτικές τους επιδιώξεις, γι' αυτό και διεκδικούν καθένα ξεχωριστά την αύξηση της εκλογικής τους δύναμης, αλλά και οι ιδιαίτεροι εκλογικοί τους στόχοι υπηρετούν την ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή της συνολικής τους δύναμης.
Βασικά, με την ταχτική τους επιδιώκουν να μην υπάρξει αλλαγή στο συνολικό συσχετισμό δύναμης προς όφελος του λαού, ανεξάρτητα αν πρώτο θα είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, ενώ, ταυτόχρονα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ πασχίζουν να γίνει συνείδηση στο λαό ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο μονόδρομος της ΟΝΕ, της σημερινής τάξης πραγμάτων, να μην προσεγγίσουν οι λαϊκές δυνάμεις το δρόμο της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
Επομένως η ταχτική τους εντάσσεται στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις τους, στη στρατηγική της άρχουσας τάξης. Στην ίδια στρατηγική εντάσσονται και όποιες συνεργασίες τους, όπως π.χ. ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.
Το ΚΚΕ υποτάσσει την εκλογική μάχη, όπως και κάθε μάχη, στο γενικότερο στόχο, για τη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Η υπόθεση των συμμαχιών είναι στρατηγικής σημασίας για το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος, καθώς έχει αφετηρία τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά λαϊκά στρώματα και τους εκπροσώπους τους. Δεν είναι ευκαιριακή πολιτική γι' αυτές τις εκλογές, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του λαού.
Με τη δράση του σ' αυτές τις εκλογές επιδίωξε τη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων που βρήκαν την έκφρασή τους στους συνδυασμούς τους οποίους υποστηρίζει, και που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης. Εχει λοιπόν πραγματοποιήσει μια σημαντική κατάκτηση, αυτή την περίοδο, και αυτή η κατάκτηση είναι οι συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές νομαρχίες και δήμους, με δυνάμεις με τις οποίες είχαν ήδη γίνει κοινά βήματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, σε σημαντικά μέτωπα δράσης όπως είναι το αντιπολεμικό κίνημα κλπ. Δυνάμεις που δεν υποτάσσουν τη συνεργασία συγκυριακά σε μια εκλογική μάχη, αλλά επιθυμούν η εκλογική μάχη να συμβάλει στη γενικότερη συσπείρωση, για τη γενικώτερη αλλαγή συσχετισμού.
Από την πρώτη στιγμή έναρξης της εκλογικής αναμέτρησης το Κόμμα εκτιμούσε ότι στις σημερινές συνθήκες η λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να μετρηθεί με κριτήριο τη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Σ' αυτή την κατεύθυνση έδρασε τόσο για τη συγκρότηση των συνδυασμών συμπαράταξης, όσο με το περιεχόμενο που έδωσε σ' αυτή την πολιτική μάχη.
Εθεσε ως κύριο ζήτημα να αποκτήσουν στέρεες βάσεις οι συσπειρώσεις και συνεργασίες, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Συνεργασίες που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Γι' αυτό και έδρασε στην κατεύθυνση, συγκρότησης ψηφοδελτίων συνεργασίας που να εκφράζουν την απαίτηση για μια ΤΑ εκφραστή των προβλημάτων του λαού, σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του, εμπόδιο στην κεντρική εξουσία, σε αντίθεση με την κατεύθυνση για Αυτοδιοίκηση - μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Συνέδεσε αυτήν τη μάχη με την πάλη κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά της συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Και όλ' αυτά σε συνδυασμό με την πάλη κατά του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ. Ετσι συνδέεται η πάλη κατά της κυρίαρχης πολιτικής με την πάλη ώστε η Αυτοδιοίκηση να αντιστέκεται και να απειθαρχεί στη δράση της ως μοχλός εφαρμογής της.
Αυτή η ταχτική και οι συνεργασίες που επιτεύχθηκαν συμβάλλουν στην παραπέρα ανάπτυξη κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που σε συνδιασμό με την ανάπτυξη των αγώνων θα επιδρούν και στις γενικότερες εξελίξεις. Γεγονός που μπορεί να υπονομεύει την κυρίαρχη πολιτική και να ενισχύει την προοπτική συγκρότησης του λαϊκού μετώπου.

Σ. Λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ