25 Φεβ 2012

ΧΙΛΗ Αγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στο νότο της χώρας



ΧΙΛΗ
Αγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στο νότο της χώρας
Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο νότο της Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Κλιμακώνεται συνεχώς η σύγκρουση των κατοίκων της Αϋσέν στη χιλιάνικη Παταγονία και της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς για άλλη μια φορά, επέλεξε την καταστολή και τη βαρβαρότητα για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της απομονωμένης περιοχής ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στο τεράστιο κόστος διαβίωσης και τη φτώχεια στις παραμεθόριες περιοχές.
Απαιτούν δε τη βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και τη δημιουργία δημόσιου Πανεπιστημίου στην περιοχή. Επίσης, την επιδότηση της τιμής της βενζίνης και των βασικών ειδών των τροφίμων, καθώς εξαιτίας του αδιάβατου της περιοχής και της τεράστιας απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και η τιμή του ψωμιού είναι πλέον απαγορευτική για τους φτωχούς κατοίκους της χιλιάνικης Παταγονίας.
Αντί για διάλογο, η κυβέρνηση Πινιέρα απαντά με βία. Οι λαϊκές οργανώσεις στην Αϋσέν δηλώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με την «κήρυξη πολέμου» εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας που στην προσπάθειά τους να σπάσουν τα μπλόκα των κινητοποιημένων κατοίκων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, έκαναν χρήση ακόμη και πυρών (μολυβένιων σφαιριδίων εναντίον των διαδηλωτών. Ως αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε η Μαρισόλ Μαρτίνες, δήμαρχος της Αϋσέν περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Τερσέρα.
Η καταστολή έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους να έχουν στήσει οδοφράγματα παντού και να υπάρχουν συγκρούσεις κατά μέτωπο με την αστυνομία, ανέφερε χτες ο ραδιοφωνικός σταθμός Μπίο Μπίο, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μοστραδόρ το Πουέρτο Αϋσέν ήδη έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια κάνοντας χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών,.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής του νότου της Χιλής πραγματοποιούνται από χθες και σε διάφορες πόλεις της Χιλής. Εξάλλου, οι κινητοποιήσεις αυτές που ήδη έχουν συμπληρώσει 12 μέρες αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεών τους το περασμένο Μάη και Ιούνη ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να εγκρίνει το σχέδιο για την κατασκευή ενός συμπλέγματος υδροηλεκτρικών φραγμάτων της πολυεθνικής HidroAysen, με στόχο να φράξει τα δύο πιο άγρια ποτάμια του κόσμου που βρίσκονται στην Παταγονία, για να παράγει ηλεκτρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ