10 Μαρ 2012

Επισιτιστική κρίση χωρίς ημερομηνία λήξης


Επισιτιστική κρίση χωρίς ημερομηνία λήξης
Παπαγεωργίου Βασίλης
Σε δυσοίωνες προβλέψεις καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ για την «Κοινωνική κατάσταση 2011» σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αφού επισημαίνει ότι κανένας από τους παράγοντες που ωθούν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη δεν υποχωρεί. Σημειώνεται ακόμη ότι η σημερινή επισιτιστική κρίση απέχει μόλις τρία χρόνια από την προηγούμενη (της περιόδου 2007-2008) και έτσι είναι πιο επώδυνη για τα φτωχά κράτη που δεν μπόρεσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους.
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι ένας βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί τις δύο τελευταίες επισιτιστικές κρίσεις από τις προηγούμενες είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μεγάλες τράπεζες, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στη διαμόρφωση των τιμών μέσων των «προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων».
Τα αρπακτικά του καπιταλισμού, εξαιτίας της κρίσης στις διεθνείς χρηματαγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στην αγορά εμπορευμάτων, μετατρέποντας τις τιμές των τροφίμων σε αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ του ΟΗΕ, Ολιβιέ ντε Σούτερ, σημειώνει ότι η πρώτη «μεγάλη κερδοσκοπική φούσκα» του 21ου αιώνα θα είναι η επισιτιστική και προειδοποιεί ότι δεν είμαστε μακριά από την έκρηξή της.
Ο Σούτερ στην ανάλυσή του υπογραμμίζει το ρόλο διαφόρων μεγάλων παικτών στο «παιχνίδι των τροφίμων», όπως η Goldman Sachs, η μεγάλη ασφαλιστική AIG, η «μακαρίτισσα» Lehman Brothers και άλλοι κολοσσοί, οι οποίοι είχαν επενδύσει, μέχρι τον Ιούλιο του 2008, 317 δισεκατομμύρια δολάρια σε βασικά εμπορεύματα και ειδικότερα τρόφιμα και ορυκτά.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ του αμερικανικού Κογκρέσου, που εξετάζει την υπόθεση της Lehman Brothers, εκτιμά ότι από το 2003 ως το Μάρτη του 2008 τα επενδεδυμένα κεφάλαια στα εμπορεύματα αυξήθηκαν κατά 1.900% (!), φθάνοντας από τα 13 δισ. στα 260 δισ. δολάρια!
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων επενδύθηκε στις προθεσμιακές αγορές του ρυζιού, του καλαμποκιού και της σόγιας, τριών προϊόντων που συνιστούν τη διατροφική βάση δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ της επισιτιστικής κρίσης αφορά στη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων βασικών προϊόντων διατροφής για την παραγωγή βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της προσπάθειας των αναπτυγμένων οικονομιών να ξεφύγουν από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.
Σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ ότι οι αναπτυγμένες χώρες παρέχουν σε ετήσια βάση 13 δισ. δολάρια για επιδοτήσεις στην παραγωγή βιολογικού ντίζελ. Αυτό έχει ως συνέπεια 120 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών να μετατρέπονται σε καύσιμο και να αφαιρούνται από την ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 119 εκατομμύρια από 416 εκατομμύρια τόνους δημητριακών που παράχθηκαν το 2009 πήγε στα αποστακτήρια αιθανόλης. Η ποσότητα αυτή ήταν αρκετή για να θρέψει 350 εκατομμύρια ανθρώπους για ένα χρόνο!

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ