10 Μαρ 2012

Πρωτόγνωρη κρατική βία στη Σλοβακία . Αλμα στο παρελθόν 70 χρόνια πίσω;


Πρωτόγνωρη κρατική βία στη Σλοβακία . Αλμα στο παρελθόν 70 χρόνια πίσω;



Για πρώτη φορά μετά τη Γερμανική κατοχή οι Σλοβάκοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τόσο βίαιη επίθεση από δυνάμεις καταστολής και μάλιστα μια μέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Αυτό το καιρό σχεδόν καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της οικονομικής πολιτικής της κυβένησης .
Έναυσμα για τις μαζικότερες διαδηλώσεις μετά από το 1989 αποτέλεσε το σκάνδαλο " GORILA "  . Gorila ήταν η κωδική ονομασία της μακροχρόνιας "παρέμβασης" με τη συμβολή ακόμα και μυστικών υπηρεσιών για τη παραπλάνηση της κοινής γνώμης και το χτύπημα πολιτικών φορέων και κινημάτων όπως για παράδειγμα το Κ. Κ . Σλοβακίας.

 Η Σλοβακία αποτέλεσε παγκόσμιο πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ενιαίας σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας . Από το 1946 μέχρι και την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1989 ο εργαζόμενος λαός της Σλοβακίας κατάφερε να ξεφύγει από την καθυστέρηση και την εξαθλίωση και να βρεθεί το 1989 στην 27 θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ΟΗΕ για την ευημερία των πολιτών .
Μέσα στις 2 δεκαετίες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης οι Σλοβάκοι έμαθαν για τα καλά τι σημάνει ανεργία αφού από "άγνωστη" λέξη το 1989 έφτασαν να ζουν με το άγχος της εύρεσης εργασίας .
Είδαν την αγροτική τους παραγωγή να πέφτει σε προπολεμικά επίπεδα. Είδαν τη κτηνοτροφία τους να πέφτει στο 1/3 . Είδαν τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής που αποτελούσε μαζί με τη γεωργία το 67% του ΑΕΠ να να συρρικνώνεται στο μόλις 33% του ΑΕΠ . Είδαν τις δαπάνες του κράτους τους για τις επιστήμες και την έρευνα να πέφτει από το 3,5% του ΑΕΠ(! ) στο 0,5%.  Είδαν τη κατοικία από δικαίωμα να γίνεται στόχος ζωής για το μέσο εργαζόμενο αφού σήμερα χρειάζεται πάνω από 30 χρόνια δουλειάς για να την αποκτήσει.
 Είδαν το 90% της κοινωνικής -κρατικής περιουσίας τους να ξεπουλιέται  σε ιδιώτες και ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται από το 3% στο 43% (!) . 
Στα είκοσι αυτά χρόνια ο Σλοβάκος εργαζόμενος από τιμώμενος και αξιοπρεπής έγινε επαίτης του μεροκάματου προσαρμοσμένος στη πολιτική  "ευελφάλιας " της Ε.Ε.

Σήμερα αναγκάζεται να απεμπολήσει στη συνείδησή του και την μοναδική "ελευθερία" που πίστευε ότι κατέκτησε το 1989 .
 Την ελευθερία στη διαμαρτυρία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ