Αγιάτρευτη η ανισομετρία στην καπιταλιστική ΕΕ
Μεγαλώνουν οι ανησυχίες των αστών για τους ανταγωνισμούς στο φόντο της κρίσης
«Τα επίμονα και ολοένα μεγαλύτερα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών προκύπτουν από σημαντική απώλεια εθνικής ανταγωνιστικότητας (και) θα πρέπει να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας για τους αξιωματούχους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, και προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να απειλήσει την ίδια την ενότητα της Ευρωζώνης, ασκώντας πίεση στην κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, με παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης.
«Εάν δεν προχωρήσουμε με τις δικές μας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από κοινού - και αυτό είναι κάτι που ειπώθηκε πολλές φορές από τότε που εισήχθη το ευρώ -, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, παρά τις «βελτιώσεις» που έχουν καταγραφεί από την κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης. «Θα ήταν εντελώς λάθος ανάλυση να νομίσουμε ότι τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί και ότι επιστρέφουμε σε κάποια ηρεμία», δήλωσε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ελσίνκι, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», δείχνοντας ότι η διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης παραμένει σαράκι για τους αστούς.
Σιγοβράζουν οι ανταγωνισμοί
Στο φόντο των αδιεξόδων της κρίσης, μεγαλώνουν ταυτόχρονα οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη, κάνοντας ακόμα πιο εύθραυστες τις συμφωνίες και τους συμβιβασμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η ΕΕ εφαρμόζει «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στην αντιμετώπιση των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, υποστήριξε χτες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία μίλησε για «επιείκεια»απέναντι στην Ισπανία και «απειλητικά για την Ουγγαρία» μέτρα.
«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις χώρες κατά τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Φέκτερ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ. «Με την Ισπανία δεν εφαρμόσαμε αμέσως μέτρα. Με δεδομένη την πίεση στην Ουγγαρία έχω την αίσθηση ότι εφαρμόζουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά», τόνισε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, πάντως, ενέκριναν χτες το «πάγωμα» 495 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συνοχής της ΕΕ, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην αστική τάξη της Ουγγαρίας, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Δανέζα υπουργός Οικονομικών, Μαργκρέτε Βέσταγκερ. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το «πάγωμα» των πόρων θα ισχύσει από το Γενάρη του 2013.
Οι κυρώσεις θα αρθούν, αν η Ουγγαρία παρουσιάσει πειστικά διορθωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της μέχρι τις 22 Ιούνη, πρόσθεσε η Βέσταγκερ, προαναγγέλλοντας νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του ουγγρικού λαού. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση των κυρώσεων που προβλέπει το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Βαριά η σκιά της κρίσης
«Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο», εκτιμά στο μεταξύ η γερμανική έκδοση των «Financial Times», που επικαλείται στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, για να τονίσει ότι το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω. Ολες οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν επιβεβαίωση της κρίσης στην Ελλάδα, που είναι καπιταλιστική και όχι «κρίση χρέους», όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν αστοί και οπορτουνιστές.
«Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ», επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo Στέφεν Ελστνερ. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στη 40ή θέση, κάτω πλέον και από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη. «Πρόκειται για τη σοβαρότερη, μεταπολεμικά, κρίση δυτικής χώρας», τονίζει ο Μπάρι Αϊχενγκριν, καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Την ίδια στιγμή, οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα που πυροδοτεί η κρίση ρίχνουν τη Γερμανία στην τρίτη θέση των εξαγωγικών χωρών - πρώτη παραμένει η Κίνα και ακολουθούν οι ΗΠΑ - «ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης στην Ευρωζώνη».
Περίπου 60% των γερμανικών εξαγωγών προωθείται σε χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που καθιστά την επιστροφή της Γερμανίας στην κορυφή, όπως μέχρι το 2009, εξαιρετικά δύσκολη. Η Κίνα πραγματοποιεί σήμερα το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, ακολουθούν οι ΗΠΑ με το 8,4% και η Γερμανία με το 8,3%, ενώ πιο κάτω στον κατάλογο βρίσκονται η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία.
Ερχεται και νέο «κούρεμα»
H Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει σε έκθεσή της η UBS, τονίζοντας ότι οι πρώτες αναπροσαρμογές του νέου ελληνικού δανειακού προγράμματος θα κριθούν απαραίτητες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς καπιταλιστικού οίκου, η ουσιαστική μείωση του χρέους από το PSI για το 2012 είναι μικρότερη από 8% και ως εκ τούτου θα κριθεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» τόσο στα διμερή δάνεια με τα κράτη της ΕΕ, όσο και στα νέα ομόλογα. Η UBS εκτιμά ότι η δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιθανόν να συμβεί μέσα στο 2013, χωρίς να αποκλείει ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Οπως εξάλλου γνωστοποιήθηκε χτες, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα) σε «Β-», έξι βαθμίδες υψηλότερα από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας («Restricted Default»), στο οποίο την είχε κατατάξει μετά την ανακοίνωση του PSI.
Η αναβάθμιση θεωρούνταν αναμενόμενη μετά το PSI και ο διεθνής οίκος την αποδίδει στο γεγονός ότι «έχει βελτιωθεί το προφίλ εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και έχει μειωθεί το ρίσκο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής». Δηλαδή, έχουν μειωθεί προσωρινά οι επισφάλειες όσων επενδύουν και τζογάρουν με το ελληνικό χρέος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
17/2/2012
-- Συντονισμένα πυρά στις λαϊκές συνειδήσεις
24/1/2012
-- Σε φάση νέας όξυνσης οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
6/10/2011
-- Παζάρια για το βάθος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας
28/9/2011
-- Παραμένει η επιλογή για ελεγχόμενη χρεοκοπία
12/8/2011
-- Σαρωτικά μέτρα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου