23 Μαΐ 2012

Στο -5,3% η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2012



ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΟΟΣΑ
Στο -5,3% η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2012
Νέες αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Ερωτηματικά για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη
Περαιτέρω βάθεμα της οικονομικής κρίσης το 2012, η οποία θα παραταθεί και το 2013, εκτιμά για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις προβλέψεις του για το Μάη. Οσο για την Ευρωζώνη, είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού να προτείνει λύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάταξη τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτά τα πλαίσια, με δεδομένη τη συνεχή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις διάφορες ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων και χωρών και υπό το φόβο ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα στη ζώνη της ΕΕ είναι δυνατόν να σπρώξει σε «υφεσιακή δίνη» την Ευρωζώνη και όχι μόνο, ο ΟΟΣΑ διατυπώνει προς τους ηγέτες της ΕΕ τον προβληματισμό να χαλαρώσουν τις πολιτικές λιτότητας. Παράλληλα, εκτιμά ότι στις 17 χώρες του ευρώ η ανεργία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το 2012, καθώς θα αναρριχηθεί στο 11,1% του ενεργού πληθυσμού.
Στην πιο δυσμενή ως τώρα εκτίμηση για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι αυτή θα συρρικνωθεί κατά 5,3% το 2012, ενώ η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί και το α' εξάμηνο του 2013. Ετσι, οι θετικοί ρυθμοί μετατίθενται τώρα για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά οι εκτιμήσεις καταλήγουν ότι το 2013 η οικονομία συνολικά θα συρρικνωθεί ακόμα 1,3%!
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία ο ΟΟΣΑ αναμένει να κινηθεί περί το 21,2% και να εκτοξευτεί στο 21,6% το 2013. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,6% του ΑΕΠ το 2012 και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2013, λόγω των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας και συρρίκνωσης της ζήτησης.
Ο πληθωρισμός, τέλος, προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,8% σε ετήσια βάση το 2012, ενώ για το 2013 προβλέπεται αποπληθωρισμός.
Μετά την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ ασκεί και αυτός από την πλευρά του πιέσεις και εκβιασμούς στον ελληνικό λαό, ώστε να επιδείξει το «πολιτικώς ορθόν» και στα πλαίσια αυτά, αναφερόμενος σε «κινδύνους», εκτιμά ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για τα μέτρα λιτότητας μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων... Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Π. Κ. Παντόαν, απηύθυνε «έκκληση» προς την Ελλάδα να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους δανειστές της.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει - και το τονίζω να εφαρμόσει - το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και τις άλλες χώρες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η παραμονή στο ευρώ θα κοστίσει, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει περισσότερο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».
Διαχειριστικά αδιέξοδα
Πανικόβλητος ο ΟΟΣΑ, διαπιστώνει τώρα ότι οι μεγάλες δόσεις λιτότητας μπορεί να οδηγήσουν την Ευρωζώνη, και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία, σε νέα μεγάλη κρίση. Αναφέρει ακόμη ότι μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την «κρίση χρέους» με πολιτικές λιτότητας με σκοπό να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι δημοσιονομικές περικοπές έχουν, ωστόσο, οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων. Συνοψίζοντας τις θέσεις αυτές ο Π. Κ. Παντόαν υποστήριξε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου από ένα υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αδύνατα τραπεζικά συστήματα, υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή και εξασθένηση της ανάπτυξης». Στις προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2012 θα υπάρξει υποχώρηση κατά 0,1% και θα σημειωθεί οριακή αύξηση 0,9% το 2013.
Είναι εμφανείς οι αντιφάσεις των απόψεων αυτών, οι οποίες έχουν ως βάση τις αντιφάσεις που εκδηλώνονται στο πεδίο της οικονομικής κρίσης, που εμποδίζουν την έξοδο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού από αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ