13 Μαΐ 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Κλιμακώνεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα



ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κλιμακώνεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Υπερψηφίστηκαν χτες από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας οι μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως απαιτεί το κεφάλαιο, προβάλλοντας αυτό που προβάλλεται και στη χώρα μας και τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
Τα μέτρα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα διάσωσης του κεφαλαίου από την κρίση, σε συμφωνία με την τρόικα, το αντίστοιχο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ. Αυτό που προκαλούν είναι νέες απώλειες για τους εργαζόμενους, περικοπές στις ημέρες αδείας, κατάργηση τεσσάρων επίσημων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, περικοπή των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν έως 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές, όποτε αυτοί το επιθυμούν.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP), συνδικαλιστές της οποίας είχαν συγκεντρωθεί χτες το μεσημέρι έξω από το κοινοβούλιο, έχει καταγγείλει τη συμφωνία, στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT) που συμμετείχε στο «διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Εχει προκηρύξει δύο κινητοποιήσεις στις 9 Ιούνη στο Πόρτο και στις 16 Ιούνη στη Λισαβόνα ως μια πρώτη μορφή αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις. Εχουν προηγηθεί σειρά μαζικότατων κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς και γενική απεργία στις 22 Μάρτη με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων ψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές (PSD) και αυτοί του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου/ Λαϊκού Κόμματος (CDS-PP), ενώ οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να απέχουν κατά πλειοψηφία. Οι βουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τα καταψήφισαν και ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα,προειδοποίησε πως οι εργαζόμενοι «δεν θα παραμείνουν αδρανείς στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους (...) θα παλέψουν και θα νικήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ